:

Är organisationsnummer offentligt?

Innehållsförteckning:

  1. Är organisationsnummer offentligt?
  2. Hur kan jag kolla upp ett företag?
  3. Vad betyder 16 i organisationsnummer?
  4. Var kan man se företags omsättning?
  5. Är organisationsnummer en personuppgift?
  6. Kan flera företag ha samma organisationsnummer?
  7. Hur kan man kolla om ett företag är seriöst?
  8. Hur kollar man ett företags kreditvärdighet?
  9. Kan man byta organisationsnummer?
  10. Vem är ägare till företaget?
  11. Måste ett företag ha organisationsnummer?
  12. Kan man använda personnummer som organisationsnummer?
  13. Hur vet man om ett företag är bluff?
  14. Hur kan man kolla upp om ett företag är seriöst som säljer sina varor på nätet?
  15. Hur kollar man sin kreditvärdighet gratis?

Är organisationsnummer offentligt?

Organisationsnumret är en identitetsbeteckning för myndigheter, företag m.fl. organisationer, vanligen s.k. juridiska personer. Organisationsnumret infördes 1975.

Enligt lag (1974:174) om identitetsbeteckning för juridiska personer m.fl. ska organiationsnummer fastställas för:

Hur kan jag kolla upp ett företag?

It looks like you were misusing this feature by going too fast. You’ve been temporarily blocked from using it.

If you think that this doesn't go against our Community Standards, let us know.

Vad betyder 16 i organisationsnummer?

  • för juridisk person: 16 + företagets tilldelade organisationsnummer (10 siffror)
  • för fysisk person: sekelsiffror 18, 19 eller 20 + personnummer eller samordningsnummer (10 siffror).

Den sista siffran, kontrollsiffran, beräknas enligt Luhn-algoritmen baserat på det tiosiffriga numret.

Var kan man se företags omsättning?

Vill du bli Proff-kund nu, eller vill du veta mer om vad vi kan göra för ditt företag? Vi kontaktar dig för ett förutsättningslöst samtal.

Är organisationsnummer en personuppgift?

Typiska personuppgifter är personnummer, namn och adress. Bilder på och ljudupptagningar av individer som behandlas i dator kan vara personuppgifter även om inga namn nämns.

Kan flera företag ha samma organisationsnummer?

Hejsan! 

Är lite osäker på om du menar att du ska skapa flera företagsnamn i Visma Fakturering med samma organisationsnummer, alltså företag att fakturera för i programmet eller om du vill kunna lägga in företagskunder med olika namn och samma organisationsnummer. Jag kikade på båda alternativen och det är inga problem, det går bra att registrera både företag och kunder med samma organisationsnummer. 

Hur kan man kolla om ett företag är seriöst?

  • Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se.
  • Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.
  • Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

”Genom att använda Dorunners förmedlingstjänst så går det snabbare att kolla upp om företaget är seriöst eller inte. Vi kollar alla våra företag att de har F-skatt, är momsberättigade och att de inte har några skulder hos Kronofogden.”

Ett bra första steg är att Googla tjänsteföretagen som du funderar att ingå avtal med. Bara genom att Googla ett bolag kommer att kunna ge dig mycket värdefull information. Finns det några trådar i forum om företaget? Länkar något annat seriöst företag till detta tjänsteföretaget? Finns de med i något blåsväder i medierna?

Att snabbt kolla igenom hemsidan kan ge dig en första känsla över om bolaget är seriöst eller inte. Finns alla nödvändiga kontaktuppgifter? Adress? Mejladress? Telefonnummer? Finns det ingen sådan information finns det skäl till tvivel.

Sociala medier har gjort de möjligt för konsumenter att komma närmare företagen. Plötsligt kan vi visa tusentals andra vad vi tycker om ett bolag i ett enda inlägg. Därför är Facebook en ypperlig plats för att ta reda på om ett tjänsteföretag är seriöst eller inte. De allra flesta har idag en Facebook-sida och här kan tidigare kunder skriva på företagets vägg och även lämna en rekommendation och recension om företaget.

Hur kollar man ett företags kreditvärdighet?

Vi får många frågor om kreditvärdighet. Ibland har de som ringer fått avslag hos banken eller kanske förlorat en upphandling. Det är inte UC som avgör vilka som ska få lån, men vi på UC är duktiga på att beräkna risknivåer på företag och privatpersoner. För att hjälpa företag som har eller riskerar att få en sämre kreditvärdighet på traven har vi samlat våra fem bästa tips!

Nystartade företag har generellt högre risk än andra. Det tar ofta längre tid att etablera sig än vad planen säger. Var därför extra noga med dina betalningar. Om du är sen med en betalning och den hamnar hos Kronofogden kan den slå hårt mot företagets kreditvärdighet. Det gäller även om du skulle få en betalningsanmärkning privat.

Kan man byta organisationsnummer?

Det kan finnas många anledningar till att företagare vill byta företagsform

Olika företagsformer har olika förutsättningar, krav och regler. Läs mer om olika företagsformer. Du behöver veta hur du registrerar ditt nya företag och vilka regler som gäller för just den företagsformen. Läs mer om att starta och registrera företag. En ny företagsform kan också påverka vilket företagsnamn du kan välja att ha. 

Vem är ägare till företaget?

Lämna in anmälan utan dröjsmål i följande fall:

  • Företaget har inte anmält sina förmånstagaruppgifter till handelsregistret mellan 1 juli 2019 och 1 juli 2020.
  • Förmånstagaruppgifterna har ändrats.
  • Ett nytt företag har registrerats.
  • Du är inte längre företagets förmånstagare.

Måste ett företag ha organisationsnummer?

Organisationsnumret är unikt för varje företag och skrivs med tio siffror. Så här kan ett organisationsnummer se ut: 

När du skickar ut fakturor eller kvitton från ditt företag måste du ange ditt företags organisationsnummer, eftersom det används för att identifiera ditt företag. För att juridiska personer ska kunna ingå bindande avtal måste man ha ett giltigt organisationsnummer. 

Organisationsnumret används även när du har kontakt med andra myndigheter och organisationer, till exempel Skatteverket eller Bolagsverket. 

Du behöver inte memorera ditt organisationsnummer, men du behöver ha det nerskrivet så att du har det nära till hands när du behöver använda det – till exempel när du ska fakturera någon. 

Kan man använda personnummer som organisationsnummer?

Ett organisationsnummer är en unik identitetsbeteckning som tilldelas juridiska personer, exempelvis företag och ideella organisationer. Följande organisationer ska ha ett organisationsnummer enligt 1 § lag (1974:174) om identitetsbeteckning för juridiska personer m.fl.:

  • aktiebolag, europabolag och europakooperativ med säte i Sverige, handelsbolag, ekonomiska föreningar och samfällighetsföreningar
  • ömsesidiga försäkringsbolag, ömsesidiga tjänstepensionsbolag, försäkringsföreningar och tjänste pensionsföreningar
  • erkända arbetslöshetskassor och andra inrättningar som enligt lag eller annan författning står under offentlig tillsyn
  • kommuner, regioner, kommunalförbund och andra organ för samverkan mellan kommuner
  • registrerade trossamfund och deras organisatoriska delar
  • stiftelser.

Även andra juridiska personer ska tilldelas organisationsnummer, t.ex. ideella föreningar, om den juridiska personen eller en statlig myndighet begär det. Detta gäller även enkla bolag, partrederier och utländska företags filialer i Sverige, enligt 2 § lag (1974:174) om identitetsbeteckning för juridiska personer m.fl.

Hur vet man om ett företag är bluff?

StartAktuelltVarningslistan Konsumentverkets viktigaste uppgift är att underlätta för konsumenter att göra medvetna val. Därför har vi skapat Varningslistan - för att ge konsumenter information och vägledning angående aktuella och angelägna konsumentproblem. För att ett företag ska hamna på listan ska vissa kriterier var uppfyllda. Se information längre ner på sidan.

En publicering på Varningslistan bestäms framför allt utifrån anmälningar till Konsumentverket och kontakter till Konsumentverkets upplysningstjänster Hallå konsument och ECC Sverige. 

Hur kan man kolla upp om ett företag är seriöst som säljer sina varor på nätet?

Var försiktig med att lämna ut ditt kortnummer, speciellt till företag du inte handlat med tidigare. Tänk också på att även seriösa företag i värsta fall kan bli av med dina kortuppgifter. Tillåt inte webbsidan eller appen du handlar genom att spara dina person- och kortuppgifter för att underlätta inför nästa köp.

För att handla säkrare på internet kan du använda ett separat kort utan kredit som är knutet till ett annat konto än ditt lönekonto, dit du bara för över summan som du ska handla för. Då minskar du den ekonomiska risken om dina kortuppgifter skulle bli stulna.

Hur kollar man sin kreditvärdighet gratis?

När du ansöker om ett bolån eller annan kredit måste långivaren alltid se till att din ekonomi är tillräckligt stark för att betala tillbaka lånet. Det tar man reda på genom en kreditupplysning som sammanfattar information som rör din privatekonomi från myndigheter, banker och andra källor. 

Alla seriösa långivare ska ta en kreditupplysning enligt lagen, så om ett företag erbjuder dig ett lån utan kreditupplysning bryter de alltså mot lagen och då gäller det att se upp. Risken är stor att ett sådant företag inte bryr sig nämnvärt om dina rättigheter som konsument heller. 

Beroende på vilket företag som tar kreditupplysningen och vad syftet är kan den innehålla lite olika saker, men en mer omfattande kreditupplysning innehåller: