:

Hur bokföra sjukvårdsförsäkring enskild firma?

Innehållsförteckning:

 1. Hur bokföra sjukvårdsförsäkring enskild firma?
 2. Vilka försäkringar är avdragsgilla i enskild firma?
 3. Hur bokför man en sjukvårdsförsäkring?
 4. Hur stor del av sjukvårdsförsäkringen är avdragsgill?
 5. Vad räknas som kostnader enskild firma?
 6. Hur ska man bokföra enskild firma?
 7. Får man dra av friskvård i enskild firma?
 8. Vilka försäkringar bör man ha som enskild firma?
 9. Hur beskattas sjukvårdsförsäkring?
 10. Hur deklarera sjukvårdsförsäkring?
 11. Vad kan man dra av enskild firma?
 12. Vilka kostnader kan man ta på enskild firma?
 13. Vilka kostnader har en enskild firma?
 14. Är olycksfallsförsäkring avdragsgill i enskild firma?
 15. Vilka är nackdelar med enskild firma?

Hur bokföra sjukvårdsförsäkring enskild firma?

De flesta företag har någon typ av försäkring. Här visar vi bokföringsexempel för några vanligt förekommande försäkringar:

Företagsförsäkring ▾

Vilka försäkringar är avdragsgilla i enskild firma?

Om arbetsgivare betalar anställds premie för sjukvårdsförsäkring (eller om den anställde betalar premien genom bruttolöneavdrag) är 60 procent av premien för sjukvårdsförsäkringen skattepliktig förmån för den anställde.

Arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter på det skattepliktiga beloppet vilket är avdragsgillt för arbetsgivaren som lönekostnad.

Hur bokför man en sjukvårdsförsäkring?

Premier till en sjukvårdsförsäkring utgör en delvis (60 %) skattepliktig förmån för anställda, detta gäller oavsett om försäkringen avser offentligt finansierad vård eller privat finansierad vård. Enskilda näringsidkare, delägare i kommanditbolag och delägare i handelsbolag måste teckna sjukvårdsförsäkring privat och får inte avdrag för premier till en sjukvårdsförsäkring i firman eller bolaget.

En sjukvårdsförsäkring innebär att den försäkrade efter remiss från allmänläkare eller utan krav på remiss från allmänläkare kan få fri sjukvård under alla vardagar utan att stå i vårdkö. En privatvårdsförsäkring kan också innebära fri sjukvårdsrådgivning och en sjukvårdsförsäkring gäller normalt utan självrisk. En sjukvårdsförsäkring täcker normalt också in företagshälsovård, som är en skattefri förmån. 40 % av en sjukvårdsförsäkring anses vara en skattefri förmån och 60 % av försäkringen anses vara en skattepliktig förmån enligt Skatteverket.

Hur stor del av sjukvårdsförsäkringen är avdragsgill?

En vårdförsäkringsförmån jämställs med lön och ska beskattas på samma sätt. Din arbetsgivare:

 • drar av förmånsskatten från din lön
 • lämnar uppgifter om förmånen och skatteavdraget på din lönespecifikation

En vårdförsäkringsförmån jämställs med lön och ska beskattas på samma sätt. Din arbetsgivare:

 • drar av förmånsskatten från din lön
 • lämnar uppgifter om förmånen och skatteavdraget på din lönespecifikation

Vad räknas som kostnader enskild firma?

Har du koll på avdragen? Företagarnas guide lotsar dig rätt bland 10 populära avdrag.

Hans Backman är rättslig specialist på Skatteverket och det är till honom som landets skattegranskare vänder sig för att få svar på ovanligt komplicerade avdragsfrågor.

Hur ska man bokföra enskild firma?

Tänk på att det är du som ansvarar för bokföringen! Även om du anlitar någon för att sköta din bokföring är det du som ansvarar för att bokföringen blir riktig. Detta ansvar kan du aldrig lämna ifrån dig. Så ställ krav på din bokförare att han eller hon förklarar om du inte förstår.

Några tips innan du lägger upp din bokföring!

 • Planera din bokföring. Tänk igenom innan hur den ska vara upplagd, så att den passar dina syften bäst.
 • Ta råd. Fråga vänner och bekanta som driver rörelse hur de gör med sina papper och sin bokföring.
 • Enkelhet. Gör din bokföring så enkel som möjligt när du startar upp, särskilt om du är lite osäker på dina kunskaper i bokföring.
 • Om du lämnar bort din bokföring. Sätt in underlagen varje dag i en pärm, där du har en flik för varje dag. Då är det lättare för den som sköter bokföringen att bokföra alla transaktioner på rätt dag.

För din egen skull är det viktigt att du har ordning på dina papper. Varje minut som behöver tas i anspråk för dig eller en redovisningskonsult kostar pengar. Sköter du din bokföring kan du spara pengar och undvika onödigt tidsspill.

Får man dra av friskvård i enskild firma?

Driver du aktiebolag kan du dessutom unna dig själv samma förmåner, eftersom du är anställd i företaget.

– Det är lätt att glömma som egenföretagare med många bollar i luften. Men kopplingen mellan att må bra och prestera på jobbet är solklar så man ska absolut använda friskvårdsbidraget, säger Caxton Njuki, som driver företaget Caxton Sports Managements (CSM) och coachar företagsledare, privatpersoner och idrottare både fysiskt och mentalt.

Men vilka regler gäller för avdrag för friskvård och motion i årets deklaration?

– För det första är det en viktig skillnad beroende på bolagsform. Driver du egen firma eller handelsbolag kan du erbjuda dina anställda samma skattefria förmåner som företagare med aktiebolag, till exempel friskvårdsbidrag. Men du själv får inte denna förmån, säger Jan-Åke Jernhem, skatteexpert vid Visma Spcs.

Däremot kan du som har egen firma dra av för ”förebyggande/rehabiliterande hälsovård” till dig själv.

Vilka försäkringar bör man ha som enskild firma?

Frågor kring företagsförsäkring får du bäst hjälp med genom att ta kontakt med ett försäkringsbolag. Även om du får god hjälp från ett bolag bör du jämföra priser och villkor mellan flera bolag innan du bestämmer dig. Men innan du kontaktar ett försäkringsbolag kan det vara bra att vara litet påläst, t ex genom att läsa den här artikeln.

Många småföretagare bedriver sin verksamhet i någon del av bostaden. Det kan vara en konsult som har inrett ett kontor i ett sovrum eller en slöjdare som har gjort verkstad av gillestugan. Många litar på att hemförsäkringen och den vanliga villa­försäkringen gäller. Men så är det inte i alla lägen.

Hur beskattas sjukvårdsförsäkring?

För företagen slopas det tidigare avdragsförbudet. Detta innebär att företagen nu får göra avdrag för den kostnad de har för sjukvårdsförsäkringen.

Hur deklarera sjukvårdsförsäkring?

Det nya beskedet från Skatteverket betyder att man nu i efterhand har möjlighet att göra om beräkningen av gamla förmånsvärden efter den nya procentsatsen och sedan begära omprövning av gamla beslut om förmånsbeskattning. En fråga är förstås i vilka fall som en sån begäran kan anses lönsam med tanke på den tid som får läggas ned för att begära omprövning av tidigare beslut om skatter och arbetsgivaravgifter.

Vid omprövning för inkomståret 2018 gäller för arbetsgivaren att lämna in nya, rättade kontrolluppgifter samt upplysa de anställda om att de måste begära omprövning av sina inkomstdeklarationer, d v s be om en sänkning av inkomsten av tjänst. För att få tillbaka de för höga arbetsgivaravgifterna krävs en särskild ansökan av omprövning för dessa.

För inkomståret 2019 gäller att omprövning begärs av inlämnade månatliga arbetsgivardeklarationer, där en sänkning av förmånsvärdet görs i individuppgifterna för anställda för de månader då sjukvårdsförmån ingått i rapporterad inkomst. De för höga arbetsgivaravgifterna betalas då också tillbaka.

Vad kan man dra av enskild firma?

Bor du i villa kan du göra ett schablonavdrag om 2000 kronor per år för värme, vatten och el. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt är schablonavdraget 4000 kronor per år. Grundförutsättningen är att du jobbar minst 800 timmar per år i din bostad. Om du jobbar mindre än 800 timmar i din bostad får du inte göra avdrag för värme, vatten och el, däremot kan du få göra avdrag för telefon, bil etcetera.

Om du redan har en privat mobiltelefon och börjar använda den i din enskilda firma så kan du göra avdrag med den del av kostnaden som rör din firma. Om du skaffar ett helt nytt abonnemang och en ny mobil som du bokför i firman så kan du dra av kostnaden. Privat användning kan uttagsbeskattas.

Vilka kostnader kan man ta på enskild firma?

Bor du i villa kan du göra ett schablonavdrag om 2000 kronor per år för värme, vatten och el. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt är schablonavdraget 4000 kronor per år. Grundförutsättningen är att du jobbar minst 800 timmar per år i din bostad. Om du jobbar mindre än 800 timmar i din bostad får du inte göra avdrag för värme, vatten och el, däremot kan du få göra avdrag för telefon, bil etcetera.

Om du redan har en privat mobiltelefon och börjar använda den i din enskilda firma så kan du göra avdrag med den del av kostnaden som rör din firma. Om du skaffar ett helt nytt abonnemang och en ny mobil som du bokför i firman så kan du dra av kostnaden. Privat användning kan uttagsbeskattas.

Vilka kostnader har en enskild firma?

Du gör din ansökan om att starta en enskild firma hos Skatteverkets e-tjänst på företagarsajten verksamt.se med ditt mobila bank-id eller via Skatteverkets blankett Företagsregistrering. När du ska registrera företag behöver du fylla i en rad olika uppgifter. Det handlar om allt ifrån hur mycket du tjänar på ditt jobb (om du startar eget vid sidan om din anställning) till hur stor vinsten i ditt företag beräknas bli. Det här är så klart inte alltid helt lätt att veta innan man har kommit igång. Är du inte säker på antalet kronor så räcker det att du gör en uppskattning av summorna. Var dock noggrann för att komma så nära sanningen som möjligt.

 Starta eget företag steg för steg - den kompletta guiden

Det kostar ingenting att starta enskild firma och ansöka om F/FA-skatt hos Skatteverket. Men om du vill skydda ditt företagsnamn hos Bolagsverket kostar det 1200 kronor om du gör anmälan via deras e-tjänst. Om du väljer att lämna in en blankett istället kostar det 1500 kronor. Vanligtvis behöver du inte registrera din firma hos Bolagsverket men det finns undantag. Om du till exempel vill delta i offentliga upphandlingar eller behöver tillstånd att driva en viss verksamhet kan du behöva göra en sådan registrering.

Är olycksfallsförsäkring avdragsgill i enskild firma?

Ja, det är inte lätt detta. Artikeln är från december 2018 vilket ska påpekas. Lite ändringar har ju skett sen dess. I det exempel som du skriver så står det "Premierna skall förmånsbeskattas till 100 % enligt uppgift från försäkringsföretaget. Redovisningsenheten redovisar en intäkt motsvarande förmånsvärdet för att ta hänsyn till förmånsbeskattningen." Så i det fallet när 100 % ska beskattas så kan man lika gärna ta allt mot eget uttag.

Detta utdrag bygger min tolkning på:

Vilka är nackdelar med enskild firma?

Att starta en enskild firma är förmodligen det enklaste och snabbaste sättet att starta företag. För att komma igång behöver du bara gå till Skatteverket och ansöka om F- eller FA-skattesedel. Du behöver inget startkapital för att starta bolaget.

En viktig sak som du bör veta om innan du startar enskild firma är att ditt företags ekonomi ses som en förlängning av din privata ekonomi, Skatteverket betraktar således det du tjänar i ditt företag som inkomst av tjänst.  

Enskild firma anses inte vara en egen juridisk person. Detta innebär att det är ditt egna personnummer som kommer agera organisationsnummer för ditt företag. Du är således personligt ansvarig för företaget.