:

Var kan jag se mitt äktenskapsförord?

Innehållsförteckning:

  1. Var kan jag se mitt äktenskapsförord?
  2. Kan man ta reda på om någon är gift?
  3. Hur vet man om man har äktenskapsförord?
  4. Var är äktenskapsförord registrerat?
  5. Vem kan bevittna äktenskapsförord?
  6. Hur registrerar jag mitt äktenskap hos Skatteverket?
  7. Hur länge håller ett äktenskap i snitt?
  8. Kan man gifta sig utan papper?
  9. Vem ärver min enskilda egendom?
  10. Hur lång tid tar det för Skatteverket att registrera äktenskap?
  11. Finns inget äktenskapsförord?
  12. Får familjemedlem bevittna?
  13. Hur länge gäller ett äktenskapsförord?
  14. Hur registrerar man äktenskap?
  15. Hur lång tid tar det för Skatteverket att registrera giftermål?

Var kan jag se mitt äktenskapsförord?

Ett äktenskapsförord är ett skriftligt avtal mellan makar som reglerar vad som ska vara enskild egendom i ett äktenskap. Enskild egendom är det som bara tillhör dig och som inte ska ingå i en eventuell framtida bodelning, till exempel vid skilsmässa. Om ni inte skriver ett äktenskapsförord blir i princip all egendom, även det ni ägde före äktenskapet, giftorättsgods och delas lika vid eventuell skilsmässa. Formkraven på ett äktenskapsförord är inte lika stränga som för ett testamente, men det måste vara skriftligt, undertecknat av makarna och registrerat hos Skatteverket, som sköter äktenskapsregistret.

Det finns inga blanketter eftersom äktenskapsförordet kan se ut på olika sätt. Därför kan det vara bra att kontakta en familjejurist för att få hjälp med att skriva av avtalet. Avtalet kan skrivas när som helst – både inför och under äktenskapet. Det går alltid att ändra avtalet, men kom ihåg att varje gång ni skriver ett nytt måste ni registrera det hos Skatteverket. Läs mer på skatteverket.se

Kan man ta reda på om någon är gift?

Du får veta brudparets namn, vigselförsamling och hemförsamling samt tidpunkten för vigseln.

Kyrkans lysnings- och vigselbok. Vigselboken är en i datum kronologisk förteckning över vigda par i församlingen.

Hur vet man om man har äktenskapsförord?

När ni gifter er blir all er egen­dom gif­to­rätts­gods. Det in­ne­bär att när äk­ten­ska­pet upphör ska värdet av allt gif­to­rätts­gods delas lika mellan er. 

Med ett äk­ten­skaps­för­ord kan ni göra egen­dom till en­skild egen­dom. En­skild egen­dom ska inte delas lika mellan er vid skils­mäs­sa eller döds­fall. 

I äk­ten­skaps­för­or­det skri­ver ni att all egen­dom eller endast viss ut­pe­kad egen­dom ska vara en­skild egen­dom. Genom att skriva ett äk­ten­skaps­för­ord kan ni själva be­stäm­ma det ni tycker är mest rätt­vist för er båda.

Den som ärver dig enligt lag kommer fort­fa­ran­de att ärva dig, även om ni har ett äk­ten­skaps­för­ord. Ett äk­ten­skaps­för­ord på­ver­kar inte när eller om en ef­ter­le­van­de make ärver.

I ex­emp­let ovan kommer den ef­ter­le­van­de maken ärva som­mar­hu­set om inte annat skri­vets i tes­ta­men­te. Det gäller avsett om ni skri­vit ett äk­ten­skaps­för­ord eller inte.

Ett äk­ten­skaps­för­ord på­ver­kar alltså inte vem som ärver, men där­e­mot värdet av den egen­dom som ar­ving­ar­na har rätt till. Äk­ten­skaps­för­or­det på­ver­kar vad som ör den av­lid­nes egen­dom.

Utan äk­ten­skaps­för­ord delas all egen­dom 50/50 mellan er. Den av­lid­na per­so­nens ar­ving­ar har rätt till 50% av all egen­dom. 

Med äk­ten­skaps­för­ord delas er egen­dom enligt vad ni har be­stämt i för­or­det. Den av­lid­nes ar­ving­ar har rätt till all egen­dom som är den av­lid­nes en­skil­da egen­dom enligt äk­ten­skaps­för­or­det och hälf­ten av ma­kar­nas gif­to­rätts­gods.

Var är äktenskapsförord registrerat?

Gör så här för att registrera ett äktenskapsförord hos Skatteverket:

  • Skriv äktenskapsförordet. Eftersom det kan se ut på olika sätt finns ingen särskild blankett. Det kan därför vara bra att kontakta en jurist för att få hjälp att formulera äktenskapsförordet.
  • Ange era personnummer i äktenskapsförordet, så att Skatteverket kan kontrollera era folkbokföringsuppgifter.
  • Vem kan bevittna äktenskapsförord?

    När två personer gifter sig blir nästan allt de äger giftorättsgods. Det innebär att makarna äger sina saker gemensamt i stället för enskilt.

    Genom att skriva ett äktenskapsförord kan ni välja att all egendom eller något specifikt i stället ska vara enskild egendom. Det innebär att endast du eller din partner äger saken.

    Enskild egendom delas inte vid en eventuell framtida separation. Och kan exempelvis omfatta ett fritidshus som funnits inom släkten, besparingar på ett bankkonto eller andelar i ett familjeföretag.

    Ett äktenskapsförord kan skrivas såväl före bröllopet som under äktenskapet. Men det är alltid bra att prata igenom och skriva ner hur ägandet ska se ut i ett tidigt skede.

    Genom att vara tydliga med varandra från början blir det lättare att genomgå en eventuell framtida bodelning.

    När äktenskapsförordet är klart ska det registreras hos Skatteverket för att vara giltigt.

    På Lexly.se kan du skriva äktenskapsförordet själv genom att svara på några frågor. Du kan också skriva äktenskapsförordet tillsammans med en av våra jurister.

    Oavsett vilket av alternativen du väljer får du ett skräddarsytt, juridiskt korrekt äktenskapsförord som är anpassat efter just er situation och era förutsättningar.

    När du skriver äktenskapsförord online hos oss betalar du först i sista steget och svarar på samma frågor som juristen ställer vid ett möte.

    Hur registrerar jag mitt äktenskap hos Skatteverket?

    Det kan till exempel handla om datum och andra uppgifter om skilsmässor och bodelningar.

    Vissa familjerättsliga handlingar måste registreras. Det är Skatteverket som beslutar om registrering. Vänd dig därför till Skatteverket för registrering av

    Hur länge håller ett äktenskap i snitt?

    Det finns mycket in­sikts­full sta­tistik kring skils­mäs­sor. Här är några spän­nan­de fakta från SCB för 2021.

    • Skils­mäs­sa är van­li­gast till antal bland per­so­ner i åldern 35–49 år
    • Ge­nom­snittsläng­den för äk­ten­skap som tog slut genom skils­mäs­sa var 11,7 år
    • Ge­nom­snittsläng­den för äk­ten­skap som tog slut genom döds­fall var 36,9 år
    • Äk­ten­skap varar kor­ta­re tid i stor­stä­der­na än i övriga landet
    • Att gifta sig vid ung ålder ökar san­no­lik­he­ten för skils­mäs­sa

    En studie visar att par skil­jer sig i mindre ut­sträck­ning om de har lik­nan­de vär­de­ring­ar, ar­be­tar lika mycket och båda tar ansvar för barn och hem. Detta jäm­fört med par som inte delar samma vär­de­ring­ar kring hem och arbete. 

    Om du bor i Stock­holm eller i en krans­kom­mun, Gö­te­borg eller Malmö är san­no­lik­he­ten till skils­mäs­sa dub­belt så stor jäm­fört med om du bor i norra Sve­ri­ge.

    I kom­mu­ner­na Bjur­holm, Sor­se­le, Pajala, Ar­jeplog och Sto­ru­man i Norr­bot­ten och Väs­ter­bot­ten län varar äk­ten­ska­pet i snitt 39,5–42,0 år. Medan i kom­mu­ner­na Sund­by­berg, Bot­kyr­ka, Stock­holm, Hud­dinge och Ha­ninge är samma siffra 20,4–23,7 år.

    Siff­ran avser äk­ten­skap som slutar genom skils­mäs­sa eller döds­fall.

    Kan man gifta sig utan papper?

    När ni ska gifta är finns det två papper som är viktiga att hålla reda på: hindersprövningsintyget och vigselintyget.

    Ni behöver ha ett hindersprövningsintyg och ett vigselintyg. Ni gör hindersprövning genom att fylla i en blankett som ni kan hämta på Skatteverkets webbplats eller på det lokala skattekontoret.

    Vem ärver min enskilda egendom?

    Juridik vid dödsfall

    Hej, Jag äger ett fritidshus som enskild egendom. I familjen finns 2 gemensamma barn samt 3 särkullbarn på min makes sida. Vem ärver min enskilda egendom om jag dör före min man ? Jag vill att våra gemensamma barn ska ärva mej.

    Hur lång tid tar det för Skatteverket att registrera äktenskap?

    Det kan till exempel handla om datum och andra uppgifter om skilsmässor och bodelningar.

    Vissa familjerättsliga handlingar måste registreras. Det är Skatteverket som beslutar om registrering. Vänd dig därför till Skatteverket för registrering av

    Finns inget äktenskapsförord?

    Allt eller vissa saker eller till­gång­ar som ni äger kan göras till en­skild egen­dom och då räknas de inte in i gif­to­rätts­gods. Med ett äk­ten­skaps­för­ord kan ni ge­men­samt be­stäm­ma vilken egen­dom som ska vara en­skild egen­dom och som inte ska ingå vid en bo­del­ning vid se­pa­ra­tion eller döds­fall.

    Ett äk­ten­skaps­för­ord kan vara ett rik­tigt bra sätt att ge varand­ra eko­no­misk trygg­het. Det hand­lar inte om att inte lita på varand­ra utan istäl­let om att ordna det allra bästa för er som familj.

    Vid skils­mäs­sa ska man alltid göra en bo­del­ning. Då räknar man var för sig ihop sina till­gång­ar och drar sedan bort lån och andra skul­der. Där­ef­ter slår man ihop bådas till­gång­ar och delar på hälf­ten. På så vis får ni lika mycket av gif­to­rätts­god­set. 

    Det be­ty­der att den som på papp­ret äger mer måste betala mel­lan­skill­na­den till den andra maken för att det ska bli lika. Mel­lan­skill­na­den kallas för bo­del­nings­lik­vid. 

    Den med mer för­mö­gen­het ger alltså av sin egen­dom till den andre. Om den med mera egen­dom har mycket skul­der kan det dock leda till att ni istäl­let får dela på den egen­dom som den som äger mindre har. 

    Får familjemedlem bevittna?

    Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

    Vid ansökan om pass för minderårig måste båda vårdnadshavarna ge sitt medgivande till utfärdande av pass, det framgår av 7 § 2 punkten passlagen, samt 1 § 3 punkten passförordningen.

    Hur länge gäller ett äktenskapsförord?

    Du kan själv kontrollera vilka typer av cookies du vill acceptera genom att ta ställning nedan. Läs mer här

    Cookies

    Hur registrerar man äktenskap?

    Hej. Jag och min fru, gifte oss i Ontario Kanada 4 September 2017. Hon kommer ifrån Kanada. Och kommer flytta över dit nu kommande året.

    Det tog lång tid där borta efter att vigselförättaren registrerade det hos myndigheterna. Sedan fick vi vänta på våra papper (vigselbevis).

    Hur lång tid tar det för Skatteverket att registrera giftermål?

    Innan ni gifter er behöver ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Det är ett intyg om att ni får gifta er. När ni har fått intyget om hindersprövning ska ni lämna det till vigselförrättaren.

    I vissa länder finns det svenska vigselförrättare som har fått den svenska regeringens tillstånd att viga utomlands. Ni måste själva ta reda på om det finns en svensk vigselförrättare med tillstånd i det land där ni vill gifta er. Innan ni gifter er behöver ni ansöka om hindersprövning.