:

Hur länge kan man få anstånd med deklaration?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge kan man få anstånd med deklaration?
  2. Kan man få uppskov med deklarationen?
  3. Vad innebär anstånd med deklaration?
  4. Hur mycket är skatten på uppskov?
  5. Hur mycket får man göra uppskov med?
  6. Måste man betala uppskov?
  7. Hur ansöker man om uppskov?
  8. När betala restskatt 2023 utan ränta?
  9. Är det bra att göra uppskov?
  10. Hur mycket av vinsten får man uppskov med?
  11. Vad krävs för att få uppskov?
  12. Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?
  13. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  14. Kan man göra en avbetalningsplan med Skatteverket?
  15. Vad kostar uppskov per år?

Hur länge kan man få anstånd med deklaration?

Det finns tre olika sätt att få anstånd med deklarationen hos Skatteverket. Här går vi igenom vilka datum som gäller för respektive sätt och ser vad som är aktuellt för dig.

Kan man få uppskov med deklarationen?

Har du enskild firma och det känner att du inte hinner deklarera i tid? Då kan du söka om anstånd hos Skatteverket och få uppskov med hela inkomstdeklarationen. Här berättar vi hur du ska göra och vilka förutsättningar som krävs för att du ska få uppskov med deklarationen.

Alla som behöver extra tid för att lämna in deklarationen kan få anstånd fram till 1 juni. Beskedet får du direkt redan vid ansökan. Har du redan tidigare fått anstånd så förlängs det automatiskt fram till 1 juni och du behöver inte göra något mer. Det finns särskilda fall där Skatteverket kan ge ännu längre uppskov, men detta är inget du kan räkna med.

Vad innebär anstånd med deklaration?

Du kan enkelt ansöka om anstånd med att lämna inkomstdeklarationen på Mina sidor. Då kan du lämna deklarationen senast den 16 maj istället för den 2 maj. Ansök senast den 2 maj.

Om du inte har e-legitimation kan du ansöka om anstånd på telefon 0771-567 567.

Hur mycket är skatten på uppskov?

Uppskov med skatt på vinst från en bostadsförsäljning kan liknas vid ett lån från Skatteverket. Den som säljer en bostad med vinst ska egentligen betala skatt på vinsten, idag 22 procent. Om man köper en ny bostad, en ersättningsbostad, kan man i vissa fall få uppskov med skatten. Istället för att betala skatten direkt får man då betala en årlig avgift, ungefär som när man betalar ränta på ett lån. När skatten på uppskovet ska betalas, och vem som ska betala den, beror på vad som händer med bostaden framöver.

Som huvudregel gäller att skatten på uppskovsbeloppet ska betalas när ersättningsbostaden avyttras. Det kan till exempel vara när du säljer bostaden, ger bort den till någon närstående i gåva eller när någon annan än din make, sambo, partner eller ditt underåriga barn ska ärva dig. Det gäller även när endast en del av bostaden ska avyttras. Om du ger bort hälften av ersättningsbostaden till din respektive eller dina barn ska halva uppskovsbeloppet återföras till beskattning. Om du säljer din del av bostaden för att köpa en ny bostad är det dock ibland möjligt att begära uppskov på nytt, och på så sätt skjuta skatten på framtiden.

Hur mycket får man göra uppskov med?

När du säljer en bostad med vinst ska du betala 22 procent av vinsten i vinstskatt. Men nu kan du alltså göra uppskov, det vill säga skjuta fram vinsten utan att betala ränta. Du har fortfarande kvar skatteskulden men den kostar dig inget. När man beslutar sig för att göra ett uppskov är det bra att tänka långsiktigt och fundera över vad man kommer att använda pengarna till. Finns det andra lån med hög ränta kan det vara klokt att betala av dem eller få ner amorteringen på sitt bolån.

En fördel med att begära uppskov är förstås att du behöver låna mindre pengar till nästa boende. Du får en mindre belåningsgrad och en bättre privat bostadskalkyl. Man får dock inte glömma att skulden finns kvar och ska betalas tillbaka den dag du checkar ut från bostadsmarknaden.

Måste man betala uppskov?

Året efter försäljningen av din bostad ska du ta upp den i deklarationen. Du behöver deklarera försäljningen för alla sorters bostäder, till exempel bostadsrätt, villa, radhus och fritidshus. Om du säljer din bostad med vinst behöver du betala vinstskatt. Vinstskatt för privatbostäder är för närvarande 22 procent. När du räknar fram vinstskatt tänk på att du får göra avdrag för dina förbättringsutgifter, det vill säga dra av kostnader om du till exempel renoverat eller byggt ut. Läs gärna mer på Skatteverkets webbplats hur du ska räkna ut vinstskatt.

Hur ansöker man om uppskov?

Om du har sålt en bostad med vinst vet du att du måste betala vinstskatt. Du har dock rätt att ansöka om att senarelägga betalningen om du vill använda pengarna från försäljningen för att betala en ny bostad. Detta kallas för att ansöka om uppskov.

Nedan får du lära dig mer om vad uppskov är, när du kan ansöka om det samt vad som krävs för att din ansökan ska bli beviljad.

Ansökan om uppskov skickar du till Skatteverket året efter att du har sålt din bostad och i samband med deklarationen. Har du sålt en bostadsrätt finns alla uppgifter om försäljningen förtryckta i din deklaration och har du. gjort en vinst ska du redovisa den i K6-blanketten som du bifogar med deklarationen. Om du istället sålt ett hus finns det inga uppgifter om det i din deklaration. Då ska du själv räkna fram vinsten och redovisa den i en K5-blankett.

När betala restskatt 2023 utan ränta?

Den 1 augusti 2023 höjdes den låga kostnadsräntan från 3,75 procent till 5 procent, och den höga kostnadsräntan från 18,75 procent till 20 procent. Intäktsräntan på belopp som är innestående på skattekontot höjdes från 1,6875 procent till 2,25 procent.

Basräntan på skattekontot som fastställs av Skatteverket är 5 procent från och med 1 augusti 2023. Den beräknas till 125 procent av den genomsnittliga säljräntan på sexmånaders statsskuldväxlar under tiden från och med den 16 i en månad till och med den 15 i månaden efter. Räntorna kan därför komma att ändras ytterligare under året. Basräntan är alltid lägst 1,25 procent.

Från den 1 augusti 2023 är intäktsräntan 2,25 procent. När basräntan är högre än 1,25 procent blir intäktsräntan 45 procent av basräntan.

Är det bra att göra uppskov?

Har nu sålt bostaden och gjorde en vinst på 400000.

Vi kommer köpa ny bostad direkt där vi skulle kunna ha nytta av pengarna som ska skattas för att göra renoveringar.

Hur mycket av vinsten får man uppskov med?

Kalkylatorn hjälper dig att räkna ut hur stor del av din vinst du kan skjuta upp och hur mycket som måste beskattas.

Tänk på att vinst + eventuellt gammalt uppskov uppgå till minst 50 000 kr för att uppskov skall kunna göras.

Tänk även på att uppskovstaket är på 3 miljoner kr per bostad. Omden nya bostaden ägs ihop med någon annan måste du alltså ta hänsyn till att ni totalt kan göra uppskov på max 3 miljoner kr per person.

Att göra uppskov betyder att du väntar med att betala vinstskatten på försäljning av en bostad. I stället för att betala in hela skatten direkt kan du skjuta upp det till ett senare tillfälle. Du kan skjuta upp vinsten ända fram tills du dör så länge du uppfyller reglerna för uppskov. Du kan begära uppskov hos Skatteverket när du deklarerar försäljningen av en bostad, vilket alltså blir året efter att du sålt din bostad.

Att göra uppskov innebär inte att du slipper betala skatten utan att du skjuter fram betalningenEtt uppskov räknas alltså som en skatteskuld. Sedan uppskovsräntan togs bort får man dock ha den skatteskulden helt räntefritt vilket såklart är mycket fördelaktigt.

Vad krävs för att få uppskov?

Om en reavinst uppstår vid försäljning av en bostad kan antingen skatt betalas direkt, via kommande års deklaration, eller uppskov utnyttjas. Oavsett är skatten på 22 % av vinsten. Skillnaden är alltså om hela skattebeloppet betalas eller om hela, alternativt delar av, beloppet skjuts upp (uppskov).

Den primära fördelen med uppskov är att större köpkraft ges eftersom någon skatt inte betalas vid försäljnings- och köptillfället. Det skapar en mer rörlighet på bostadsmarknaden vilket gynnar samhället i stort. 

Istället för att exempelvis betala 120 000 kronor i skatt, vid en vinst efter försäljning, sker uppskov av vinstbeloppet och summan kan användas vid köp av ny bostad. Därmed behöver lägre lånesumma tecknas och räntekostnaden blir lägre. 

Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?

När du sålt en bostad måste du betala skatt för din vinst. Därför måste du räkna ut om din försäljning innebär en vinst eller en förlust.

Nu när uppskoven dessutom är gratis och ger dig en kostnadsfri skattekredit med upp till 660.000 kr, samtidigt som bolåneräntorna ökar, bör du se vad du kan få i uppskov också. Det är just för att uppskoven är så fördelaktiga som politikerna var tvungna att maximera dem till en reavinst på upp till 3 Mkr per bostad.  

Här får du hjälp att beräkna vinst eller förlust eller uppskov på Skatteverkets hemsida: Beräkningshjälp för din bostadsförsäljning 

Så här räknar du ut vinst eller förlust för fastighet (dvs villa):

Försäljningspriset  − försäljningsutgifter  − inköpspris och lagfartskostnad m.m.  − förbättringsutgifter / reparationer / underhåll  + återföring av uppskov  = vinst eller förlust

 Så här räknar du ut vinst eller förlust för bostadsrätt

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Med Swish kan du snabbt och säkert skicka och ta emot pengar med mobilen. När du skaffar Swish är beloppsgränsen 3000 kronor per vecka. Du kan enkelt ändra gränsen i internetbanken eller i vår app. 

När du skaffar Swish får du som är 18 år eller äldre automatiskt en beloppsgräns på 3000 kronor per rullande 7 dagar.

Kan man göra en avbetalningsplan med Skatteverket?

Kan jag få hjälp med en avbetalningsplan för kvarskatt?

Skatteverket gör inte avbetalningsplaner för kvarskatt, däremot kan du själv dela upp beloppet genom att göra delbetalningar till ditt skattekonto fram till förfallodagen. Om du väljer att dela upp betalningen ska du använda samma inbetalningsuppgifter (samma bankgironummer och OCR-nummer) varje gång. Det går även bra att betala med Swish när du är inloggad i e-tjänsten Skattekonto.

Vad kostar uppskov per år?

När du säljer en bostad med vinst ska du betala 22 procent av vinsten i vinstskatt. Men nu kan du alltså göra uppskov, det vill säga skjuta fram vinsten utan att betala ränta. Du har fortfarande kvar skatteskulden men den kostar dig inget. När man beslutar sig för att göra ett uppskov är det bra att tänka långsiktigt och fundera över vad man kommer att använda pengarna till. Finns det andra lån med hög ränta kan det vara klokt att betala av dem eller få ner amorteringen på sitt bolån.

En fördel med att begära uppskov är förstås att du behöver låna mindre pengar till nästa boende. Du får en mindre belåningsgrad och en bättre privat bostadskalkyl. Man får dock inte glömma att skulden finns kvar och ska betalas tillbaka den dag du checkar ut från bostadsmarknaden.