:

Hur mycket får man ta i milersättning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket får man ta i milersättning?
  2. Kan man få milersättning till och från jobbet?
  3. Vad är en vanlig milersättning?
  4. Vad är en rimlig milersättning 2023?
  5. När ska arbetsgivaren betala milersättning?
  6. Måste arbetsgivaren betala reseersättning?
  7. Vad ska man ta betalt per mil?
  8. Hur många mil måste man köra i tjänsten?
  9. Vad är rimligt att fakturera i milersättning?
  10. Är 30000 mil mycket?
  11. Vad tar en hantverkare i milersättning?
  12. Är 20 000 mil mycket för en bil?
  13. Är 10 000 mil mycket för en bil?
  14. Vad får man för bil för 100 000?
  15. Hur mycket drar en bil på 1 mil?

Hur mycket får man ta i milersättning?

Milersättning är en ekonomisk ersättning som man har rätt till för att täcka bilkostnader i samband med tjänsteresor. Den baseras vanligtvis på antalet körda mil och ett fast pris per mil. Vanligast är att arbetsgivaren betalar ut milersättningen löpande, men man kan alltid också göra avdrag på 25 kr per körd mil i sin inkomstdeklaration för att få tillbaka pengarna för resekostnaderna i efterhand. När man är på tjänsteresa har man dessutom ofta rätt till skattefria traktamenten.

Kan man få milersättning till och från jobbet?

Milersättning är en form av ersättning för dig som kör privat bil i tjänsten. Oavsett om det gäller dig som anställd eller dig som egenföretagare så finns det möjligheter att få ersättning för sin tjänstebilskörning i den privata bilen. Däremot kan det vara svårt att veta hur man som bilförare ska gå tillväga för att få denna milersättning. Vad säger egentligen Skatteverket om milersättning? Och vad är det som gäller vid utbetalning?

Enligt skatteverket har du som kör bil till och från jobbet rätt att få den så kallade milersättningen. Detta kan exempelvis vara vanligt för de som jobbar som försäljare, eller även i andra yrkesroller där man vanligtvis är i behov av att ta sig till olika platser och kunder. 

Har du som anställd, eller egenföretagare, då inte en specifik företagsbil kan det i många fall vara nödvändigt att man tar sig fram med sin egen privata bil. Det är just i sådana situationer som det kan bli tal om milersättning, även kallat bilersättning. Gäller det en företagsbil kan det även där finnas rättigheter för milersättning. 

Med en elektronisk körjournal från MiniFinder registreras din milersättning automatiskt. Luta dig tillbaka och fokusera på det du är bra på – MiniFinder löser resten. Begär en offert från MiniFinder eller skaffa elektronisk körjournal direkt.

Vad är en vanlig milersättning?

Begreppen milersättning och bilersättning betyder samma sak och innebär att när du reser med egen bil i tjänsten kan din arbetsgivare betala ut en skattefri milersättning till dig genom ett traktamente eller kostnadsersättning. Om du inte har fått ersättning från arbetsgivaren kan du göra avdrag i din deklaration.

Bilersättning är skattefri upp till vissa schablonvärden som är fastställda av Skatteverket. Tanken är att bilersättningen ska stå för den förslitning och förbrukning av drivmedel som uppkommer vid körning i tjänsten.

Utgifter för parkering, vägavgifter, broavgifter, färjeavgifter och trängselskatt osv. omfattas inte av bilersättningen utan ersätts separat.

Skattefri bilersättning och maxavdrag betalas per mil, förutsatt att den anställde betalar drivmedlet. Ersättningens storlek beror på om du äger bilen själv eller om det är en förmånsbil.

Vad är en rimlig milersättning 2023?

Sedan 2008 har milersättningen legat på 18,50 kr/mil. Och visst kan det kännas lite konstigt att den skattefria milersättningen inte justerats på så pass många år. Speciellt när kostnaderna för både tjänstebil och drivmedel ökat markant. Men nu är det alltså dags att slänga ut det gamla och ta in det nya. 

Från och med den 1 januari 2023 ökar den skattefria milersättningen från 18,50 kr/mil till 25 kr/mil, oavsett drivmedel. Detta gäller alltså för dig som använder din privata bil för tjänsteresor. Och för dig med förmånsbil landar milersättningen på 12 kr/mil med undantag för elbilar som blir 9,50 kr/mil. 

När ska arbetsgivaren betala milersättning?

Behöver du en bil för att utföra dina arbetsuppgifter, ska din arbetsgivare i första hand tillhandahålla en tjänstebil eller en hyrbil. Det finns ingen skyldighet för dig att ställa din bil till arbetsgivarens förfogande om ni inte specifikt har kommit överens om detta när du blev anställd.

Om du har gått med på att använda egen bil i tjänsten, så är det viktigt att det är tydligt vilken ersättning du ska ha för de kostnader som uppkommer på grund av detta. Det är vanligt att sådana kostnadsersättningar är reglerade i ett resereglemente på företaget. Om det inte finns något sådant är det viktigt att du själv kommer överens med arbetsgivaren om ersättningen.

Ersättningar när du använder bil i tjänsten finns vanligtvis inte reglerade i .

Arbetsgivaren kan ersätta dig med 25 kronor per körd tjänstemil skattefritt. Detta är ett schablonbelopp som skatteverket har fastställt och som är tänkt att täcka utgifter för bensin och andra kostnader som tillkommer, till exempel slitage.

Bilen kostar dock mer än så, och de som kör mycket i tjänsten med egen bil bör förhandla om en högre milersättning. På större företag finns det ofta resebestämmelser om ersättningar.

Unionen rekommenderar att arbetsgivaren betalar minst 19:50 kronor per körd tjänstemil utöver den skattefria delen.

Måste arbetsgivaren betala reseersättning?

Det finns olika typer av ersättningar som kan vara aktuella i samband med att du gör en tjänsteresa. Din arbetsgivare ska till exempel betala kostnader för flyg, tåg, taxi och för hotellövernattning i samband med att du reser i tjänsten. De flesta företag där det förekommer tjänsteresor har någon form av resereglemente eller reseavtal. Det reglerar vad som gäller om du behöver resa i tjänsten och vilka ersättningar du har rätt till.

Om det finns ett resereglemente på ditt företag som reglerar hur du ska boka resor och övernattningar samt till vilka kostnader, är det viktigt att du följer dessa för att du ska kunna få ut ersättning.

På Skatteverkets webbplats hittar du mer information om regler vid resa i tjänsten.

Vad ska man ta betalt per mil?

När du arbetar mot konsument är det du som har bevisbördan för att du avtalat med kunden om att dina reskostnader ska ersättas. Det låter därför som att det kan bli svårt att få betalt för reskostnaderna i detta fall. Om du inte informerat kunden om att ytterligare kostnader kan tillkomma, som i detta fall i form av reskostnader, kan kunden få uppfattningen att resekostnader innefattas i timpriset och argumentera för det. En konsument kan även hänvisa till prisinformationslagen. Enligt den har du en skyldighet mot konsumenter att lämna korrekt och tydlig information om hur priset beräknas och att särskilt ange om det kan tillkomma avgifter och andra kostnader.

Övertar jag garantiansvaret om jag tar över ett påbörjat jobb?

Trots detta kan du ändå försöka att argumentera för att eftersom inget pris är avtalat för resor så ska kunden betala ett skäligt pris enligt 36 § konsumenttjänstlagen. Du kan också hänvisa till självkostnadsprincipen vid löpande räkning och argumentera för att du ska få ersättning för dina självkostnader för resorna.

Hur många mil måste man köra i tjänsten?

Det finns tre vanliga scenarion där en körjournal är nödvändig:

  • För att undvika skatteskyldighet för bilförmån vid privat körning, får bilen endast användas högst 10 gånger per år med en sammanlagd körsträcka på högst 100 mil. Företagsägare och anställda måste följa dessa riktlinjer för att undvika bilförmån. Notera att även resor mellan hemmet och jobbet eller hemresor på helger från annan ort räknas som privata resor.

  • Om du kör 3000 mil eller mer i tjänsten med en förmånsbil. Kan du få en lägre bilförmån på 75 procent av värdet. Klicka här för bilförmånsberäkning.

  • Vad är rimligt att fakturera i milersättning?

    Skattefri bilersättning och maxavdrag betalas per mil, förutsatt att du som anställd själv betalar drivmedlet.

    Ersättningens storlek varierar också beroende på om du äger bilen själv eller om det är en förmånsbil.

    Är 30000 mil mycket?

    Är dags för mig att köpa bil och har nog bestämt mig för antingen en Golf eller Corolla (samma model som golfen så inte sedan). Max pris har jag satt 40 000. Har med mig en person som är rätt så bra på bilar men vi både har fastnat lite på hur många mil som är för mycket för mig. Jag räknar med att jag för 40 000 inte kommer hitta en bil som håller i flera år om jag inte har rejält med tur. Ibland kommer det ju ut golfar som gått runt 9 000 mil bara men dom försvinner snabbare än vi hinner ringa Jag jobbar mycket så svårt att hinna med.

    Jag kommer inte att köra jättemånga mil, kan tänka mig runt 60 mil i månaden. Vill ha en som är problemfri första vintern iallafall (bor i skåne så har inte så hård vinter)

    Vad tar en hantverkare i milersättning?

    En vanlig lösning när man anlitar hantverkare, oavsett om det handlar om snickare, elektriker eller en värmepumpsinstallatör, är att hantverkaren anger ett timpris och sedan specificerar hur många timmar denne lagt ner på arbetet ,vilket ger den totala arbetskostnaden. Vill man kan man sätta ett tak på vad arbetet får kosta men då är det viktigt att reglera detta i avtal med hantverkaren på förhand.

    Är 20 000 mil mycket för en bil?

    Är dags för mig att köpa bil och har nog bestämt mig för antingen en Golf eller Corolla (samma model som golfen så inte sedan). Max pris har jag satt 40 000. Har med mig en person som är rätt så bra på bilar men vi både har fastnat lite på hur många mil som är för mycket för mig. Jag räknar med att jag för 40 000 inte kommer hitta en bil som håller i flera år om jag inte har rejält med tur. Ibland kommer det ju ut golfar som gått runt 9 000 mil bara men dom försvinner snabbare än vi hinner ringa Jag jobbar mycket så svårt att hinna med.

    Jag kommer inte att köra jättemånga mil, kan tänka mig runt 60 mil i månaden. Vill ha en som är problemfri första vintern iallafall (bor i skåne så har inte så hård vinter)

    Är 10 000 mil mycket för en bil?

    När du sedan har skaffat dig en överblick över både bilmodell och finansiering kommer vi till det roliga – att titta på bilar och provköra dem. Här har vi en liten checklista över vad du borde tänka på när du kollar på en begagnad bil.

    Vad får man för bil för 100 000?

    Behöver byta bil men känner att jag är mitt emellan el och fossilt och har fastnat i mitt i-landsproblem. Vore tacksam för hjälp. Kanske kan jag även få hjälp att slå hål på lite fördomar. Är lite för rationell för att bara köpa på känsla men vill även ha komfort och den måste ha säkerhet.

    Behöver bil så bilfritt är inget alternativ.

    Hur mycket drar en bil på 1 mil?

    Välkomna till Stockholm, Sveriges huvudstad! En stad som det både skrivits och sjungits flitigt om genom åren. Kärt barn har många namn, Stockholm kallas allt från “Staden mellan broarna”, “Mälardrottningen” till “Nordens Venedig”. En stad med mycket charm och personlighet som det också skrivits många visor och pop/rock-låtar om.

    Slog igenom i början av 90-talet och som med bland annat dessa låtar besjungit den Kungliga Huvudstaden. Musiken har spelats flitigt genom åren och blivit som en del av stadens själ eller dess signaturmelodier.

    Stockholm skall ha grundats år 1252 av Birger Jarl som ledde Sverige uner många år som Jarl, både enskilt sen även tillsammans med sin son Valdemar. Idag bor det ca 1 milj invånare i de centrala delarna och totalt ca 2,5 milj i det område som benämns “Stor-Stockholm”

    Staden ligger placerad på gränsen, där landskapen Uppland och Södermanland möts men också där sötvattensjön Mälaren möter Saltsjön/Östersjön, en strategiskt viktig placering!

    Det får antas att staden till en början anlades som ett skydd för de städer som anlagts inne i Mälaren, vi har framförallt Sigtuna men även Gripsholms fästning i Mariefred så det fanns mycket att skydda genom att hålla potentiella fiender på avstånd genom att hindra dem att ta sig från Saltsjön in i Mälaren. Så småningom växte dock staden ordentligt fick mer och mer den centrala roll som den behållit in i modern tid.

    En annan ikonisk Stockholmsbyggnad med ett betydligt senare byggnadsår, 1989, lär vara världens största sfäriska byggnad. Det första evenemanget som hölls i Globen var Ishockey VM som direkt gjorde Globen populär hos publiken. Arenan rymmer ungefär 16.000 som mest och nästan 14.000 vid ishockey.

    Ett relativt nytt tillskott bland Stockholms arenor och signaturbyggnader invigdes år 2012 och ligger faktiskt inte i Stockholms kommun utan i närliggande Solna Stad.

    Arenan rymmer som mest ca 50.000 besökare och är därmed Sverige klart största arena. Här har både AIK Fotboll (Herr) och Sveriges Landslag i Fotboll (Herr) sin hemmaplan och arenan har sedan invigningen etablerat sig som en populär evenemangsarena med några av världens absolut största artister på meritlistan.

    Från en av de senast invigda arenorna till en av de äldsta och ikoniska, Stockholms Olympiastadion som ligger inne i centrala Stockholm och som byggdes och invigdes i samband med att Sverige stod värd för de Olympiska spelen år 1912.

    En vacker och funktionell byggnad som fortfarande är en del av stora idrottsevenemang som Stockholm maraton och DN-galan, eller Bauhausgalan som den ska kallas numera...

    När du besöker Stockholm så får du heller inte missa Vasamuseet, ett av Sveriges mest besökta turistmål och en fantastisk klenod. Att kunna se och uppleva ett så välbevarat krigsskepp från 1600-talets Stormaktstid är mycket unikt och det fantastiska arbete som gjorts för att bevara skeppet, restaurera med varsam hand samt att med alla detaljer skapa en helhet som imponerar.

    Göteborg anlades år 1621 av Gustaf II Adolf och staden firar därmed 400 år i år (2021). Staden anlades för att värna Svenska intressen i västlig riktning, att skydda inloppet till Göta älv och utgöra en maktposition gentemot Danska intressen som från tid till annan hotade söderifrån och Norrmän som gjorde detsamma norrifrån.

    Spåren från tiden då staden hade en viktig försvarsuppgift finns fortfarande kvar och det finns många fina besöksmål runtom i staden där spåren av olika skansar, murar och befästningsverk kan beskådas.

    Göteborg är med sina ca 600.000 invånare (tätorten), Sveriges andra stad i storlek, men faktiskt också den femte största staden i Norden! I Stor-Göteborg bor det ca 1 milj invånare.

    En person som verkligen vuxit in i rollen att personifiera Göteborg. Älskad av väldigt många, kanske inte alla, men fyller man Ullevi (tidigare “Nya Ullevi”) med tre fullt utsålda konserter så ÄR man stor och älskad. Med låten “Känn ingen sorg för mig Göteborg” får vi nog anse att han skrivit den moderna signaturmelodin till rikets andra stad.

    • “Känn ingen sorg för mig Göteborg”
    • Konsert, Ullevi 2016, 3h
    • Håkans Göteborg - Musiken kopplad med de platser som nämns i texterna

    Göteborg är fullt av små och stora smultronställen och sevärdheter, listan blir lång även om vi gallrar hårt men här kommer några tips på saker att besöka i Göteborg.

    Malmö som är Sveriges tredje största stad till antalet invånare, ligger i Skånes sydvästra “hörn”. Staden har idag ca 317 000 invånare i tätorten och ca 349 000 invånare i hela kommunen. Malmö har allt ifrån framgångsrika fotbollslag och fotbollsspelare till härliga badstränder och turistattraktioner. Besöker du Malmö kan du helt enkelt vara säker på att du hittar något som passar just dig och dina intressen!

    Malmö som är Sveriges tredje största stad till antalet invånare, ligger i Skånes sydvästra “hörn”. Staden har idag ca 317 000 invånare i tätorten och ca 349 000 invånare i hela kommunen. Malmö har allt ifrån framgångsrika fotbollslag och fotbollsspelare till härliga badstränder och turistattraktioner. Besöker du Malmö kan du helt enkelt vara säker på att du hittar något som passar just dig och dina intressen!

    En av de mest kända byggnaderna som både Malmö och Sverige har är Turning Torso. Det 190 meter långa tornet färdigställdes år 2005 och är Sveriges högsta byggnad. Som man hör på namnet, “Turning” som betyder svängande, och torso vilket betyder överkropp, så beskriver detta hur byggnaden är konstruerad. Turning Torso är idag ett landmärke för hela Malmö och det har man arkitekten Santiago Calatrava att tacka för, då det är han som designade byggnaden.

    Är du i Malmö och känner du dig sugen på att bada men vill ändå inte ta dig så långt ifrån centrum är Ribersborgsbadet också känt som “Ribban”, ca 15 minuters gång från stan, kanske ett alternativ?!

    Stranden ligger i centrala Malmö och har en area på cirka 79 hektar. Det finns flera bryggor ett handikappbad samt även en separat brygga för nakenbad. Längs med hela stranden går en cykel- och gångbana. Lite längre bort finns stora gräsplaner avsedda för tex rugby och fotboll.