:

Är en ideell förening Momsskyldig?

Innehållsförteckning:

  1. Är en ideell förening Momsskyldig?
  2. Vilka föreningar ska betala moms?
  3. Vilka verksamheter är momsfria?
  4. Hur mycket moms på gym?
  5. Är idrottsföreningar momspliktiga?
  6. Måste en förening betala moms?
  7. När blir en förening momspliktig?
  8. Är föreningar momsfria?
  9. Vilka företag behöver inte betala moms?
  10. Vad har 25% moms?
  11. Får man dra av momsen på friskvård?
  12. Är föreningar momsbefriade?
  13. Får idrottsföreningar dra av moms?
  14. Får ideell förening dra av moms?
  15. Är moms 20 eller 25 procent?

Är en ideell förening Momsskyldig?

som hör till fastigheten, till exempel månadsavgifter, intäkter från hyresupplåtelser, reklam- eller antennplats. Ränteinkomster ska inte tas upp och ränteutgifter ska inte dras av till den del de hör till föreningens fastighet.

Har ett privatbostadsföretag andra inkomster ska de tas upp till beskattning. Det kan till exempel vara matservering, bilpool, motionsanläggning eller café. 

Vilka föreningar ska betala moms?

I den samhälleliga debatten betraktas icke-vinstdrivande allmännyttiga samfund ofta som aktörer i den så kallade tredje sektorn. Med hjälp av frivilliga bedriver allmännyttiga samfund flera olika slags allmännyttig verksamhet utan att sträva efter vinst. Å andra sidan producerar en del av de allmännyttiga samfunden avgiftsbelagda tjänster för den offentliga sektorn eller marknaden på motsvarande sätt som aktörer i den privata sektorn. Till antalet är största delen av de allmännyttiga samfunden föreningar. En annan betydande grupp av allmännyttiga samfund utgörs av stiftelser.

Allmännyttig verksamhet har befriats både från inkomstskatt för samfund och mervärdesskatt. Befrielsen har genomförts så att mervärdesskattelagen har en direkt hänvisning till inkomstskattelagen vad gäller definitionen av ett allmännyttigt samfund och verksamhet som befriats från mervärdesskatten. Syftet med denna anvisning är att förtydliga situationer som hänför sig till momsbeskattningen av allmännyttiga samfund. Bland annat frivillig ansökan om momsskyldighet i olika situationer har förtydligats med exempel. Anvisningen behandlar även avdrag inom momsbeskattningen samt anskaffning av tjänster och produkter från utlandet, eftersom allmännyttiga samfund ofta har en exceptionell ställning jämfört med företag även i internationella situationer.

Det bör beaktas att begreppen rörelsemässig verksamhet och näringsverksamhet som nämnts i denna anvisning skiljer sig från varandra och ska inte förväxlas med varandra. Med rörelsemässig verksamhet avses rörelsemässig verksamhet enligt mervärdesskattelagen. Näringsverksamhet är ett begrepp i inkomstskattelagen. Vad gäller allmännyttiga samfund har förståelsen av den innehållsliga skillnaden mellan dessa begrepp praktisk betydelse till exempel då ett samfund beslutar att ansöka om frivillig momsskyldighet.

Enligt 1 § i mervärdesskattelagen ska mervärdesskatt betalas på all rörelsemässig verksamhet. Ett allmännyttigt samfund som avses i inkomstskattelagen är emellertid enligt 4 § i mervärdesskattelagen skattskyldigt endast för inkomster av näringsverksamhet enligt inkomstskattelagen. Därmed gäller den exceptionella bestämmelsen i mervärdesskattelagen med en direkt hänvisning till inkomstskattelagen allmännyttiga samfund. I vissa situationer kan allmännyttiga samfund momsfritt sälja sådana produkter och tjänster som utan den ovannämnda bestämmelsen i 4 § i mervärdesskattelagen skulle vara momspliktiga.

Ett allmännyttigt samfund och inkomst av näringsverksamhet är begrepp i inkomstskattelagen, men de tillämpas även i momsbeskattningen. I denna anvisning går man inte igenom vad ett allmännyttigt samfund är eller vad som utgör inkomst av näringsverksamhet som avses i inkomstskattelagen. Skatteförvaltningen har gett en Beskattningsanvisning för allmännyttiga samfund där det beskrivs när ett samfund är allmännyttigt samt när det är fråga om näringsverksamhet för ett allmännyttigt samfund. Beskattningsanvisningen bör läsas tillsammans med denna anvisning.

Vilka verksamheter är momsfria?

Kammarrätten i Göteborg har i två nya domar tagit ställning till vilket underlag momsen ska beräknas på när ett moderbolag tillhandahållit momspliktiga tjänster till helt eller delvis momsbefriade dotterbolag.

Förutsättningarna i båda målen var lite förenklat att moderbolagen fakturerade momspliktiga företagsledningstjänster till dotterbolagen till ett pris som enligt Skatteverket utgjorde underpris. Detta berodde på att moderbolagen inte hade fakturerat ett pris som motsvarade samtliga kostnader, som direkt och indirekt kunde kopplas till de tillhandahållna tjänsterna, till dotterbolagen. Bland annat hade kostnader för en planerad avbruten börsintroduktion inte ingått i utfakturerad ersättning.

Kammarrätten konstaterade att moderbolagens verksamhet bestod av att tillhandahålla momspliktiga tjänster till sina dotterbolag. Kammarrätten hänvisade till en dom från Högsta Förvaltningsdomstolen från 2014 som bland annat slår fast att Skatteverket får anses ha visat att fakturering av tjänster skett till underpris, om faktureringen understiger vad det kostar att tillhandahålla tjänsterna. Moderbolagen hade gjort avdrag för ingående moms på samtliga kostnader, och dessa översteg klart de belopp som hade fakturerats till dotterbolagen. Eftersom moderbolagen hade gjort avdrag för den ingående momsen bör, enligt Kammarrätten, moderbolagen ansett att dessa kostnader ingick som allmänna omkostnader i de momspliktiga tjänster som tillhandahölls dotterbolagen. Kammarrätten ansåg därför att dessa kostnader ska beaktas vid bestämmande av momsunderlaget för moderbolagens tjänster till dotterbolagen. Detta gällde även för så kallade aktieägarkostnader gällande den planerade börsintroduktionen.

Hur mycket moms på gym?

När du är personlig tränare eller yoga-instruktör ska du fakturera med 6% moms. Gym har också 6% moms. Det som Skatteverket bedömer vara idrott får också 6% moms. Simträning har 6% men äventyrsbad har 25%. Hundsport som Agility har nu också via domstol fått 6% moms fast Skatteverket först ansåg att det var 25%.

Praktiska utbildningar med idrottsanknytning har 6% moms men teoretisk utbildning och tränarutbildning är inte idrott och får 25% moms.

Är idrottsföreningar momspliktiga?

Hej, Tack för att Du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågan du ställt rör avdragsrätt och regleras i mervärdesskattelagen. Rätten till avdragsrätt är beroende typen av verksamhet du bedriver.

Måste en förening betala moms?

Skillnaden har sin utgångspunkt i föreningens syfte. En ekonomisk förening ska gynna sina medlemmars ekonomiska intressen. En ideell förening har ett ideellt syfte, vilket kan vara att verka för medlemmarnas rättigheter eller för allmännyttiga ändamål.

Ett exempel är idrottsföreningar (en ideell förening) som säljer lotter. Vinsten går till att stödja föreningens grundverksamhet (idrottsverksamheten). En förening som bara skulle sälja lotter i syfte att gynna medlemmarnas ekonomiska intressen skulle däremot inte kunna vara en ideell förening, utan en ekonomisk förening.

  • Ska lämnas in varje år, även för vilande föreningar
  • Kan ansöka om att bli befriade från deklaration om ni inte har några inkomster
  • Inkomstdeklaration 3 gäller – mer information på Skatteverkets hemsida!

När blir en förening momspliktig?

Moms och skatter Moms är ett annat ord för Mervärdesskatt. Moms är en skatt som näringsidkare tillför kostnaden för en vara eller tjänst. I Sverige är momsen 25 procent av priset på de allra flesta varor. Det vill säga att en näringsidkare lägger på 25 procent av kostnaden av en vara eller tjänst, på priset. De 25 procent av varan eller tjänsten går sedan till staten.

Föreningar med ideell verksamhet har inkomster som inte är skattepliktiga. Sådana inkomster är medlemsavgifter, bidrag och gåvor som avser den ideella verksamheten. Allmännyttiga ideella föreningar beskattas bara för fastighets- och rörelseinkomster. Förutom den ideella verksamheten är även kapitalinkomster som räntor, utdelningar och kapitalvinster skattefria.

Är föreningar momsfria?

Moms och skatter Moms är ett annat ord för Mervärdesskatt. Moms är en skatt som näringsidkare tillför kostnaden för en vara eller tjänst. I Sverige är momsen 25 procent av priset på de allra flesta varor. Det vill säga att en näringsidkare lägger på 25 procent av kostnaden av en vara eller tjänst, på priset. De 25 procent av varan eller tjänsten går sedan till staten.

Föreningar med ideell verksamhet har inkomster som inte är skattepliktiga. Sådana inkomster är medlemsavgifter, bidrag och gåvor som avser den ideella verksamheten. Allmännyttiga ideella föreningar beskattas bara för fastighets- och rörelseinkomster. Förutom den ideella verksamheten är även kapitalinkomster som räntor, utdelningar och kapitalvinster skattefria.

Vilka företag behöver inte betala moms?

Om du har blandad verksamhet, det vill säga att du säljer både momsfria och momspliktiga varor eller tjänster, fungerar det så här:

Om du bara använder varan eller tjänsten i den delen av verksamheten som är momsfri får du inte dra av någon moms.

Vad har 25% moms?

Beroende på vilken typ av vara eller tjänst som mervärdesskatten ska gälla för, gäller också olika momssatser. De olika satserna är 25, 12 och 6 procent där normalmomssatsen är 25 procent. 12 procent gäller för livsmedel, restaurang- och cateringtjänster, camping och rumsuthyrning samt försäljning och import av konstverk.

6 procent gäller för böcker, tidningar noter, broschyrer, persontransport som buss-, flyg- och taxiresor, transport i skidliftar, vissa entréavgifter och idrotts-, musei- och biblioteksverksamhet samt försäljning av vissa rättigheter.

Får man dra av momsen på friskvård?

I det här inlägget går vi igenom att bokföra friskvård och friskvårdsbidrag. Vi går även igenom hur du bokför friskvård i ett aktiebolag. 

Du som är arbetsgivare kan erbjuda dina anställda upp till 5000 kronor per år i friskvårdsbidrag som skattefri förmån. Om arbetsgivaren betalar friskvård direkt till t.ex. gymmet går gränsen för skattefritt friskvårdsbidrag vid 5000 kronor per år. Skulle du som arbetsgivare ändå vilja erbjuda den anställde ett högre belopp så kan det vara bra att känna till att den anställde då beskattas för hela beloppet. Det är alltså inte endast den del av beloppet som överstiger 5000 kronor som beskattas. 

Är föreningar momsbefriade?

Som tidigare nämnt kan ideella föreningar som även bedriver ekonomisk verksamhet behöva redovisa moms för den specifika delen av verksamheten.

Enligt Skatteverket är ”ekonomisk verksamhet” när föreningen producerar eller handlar med varor och tjänster. Detta gäller även jordbruk, gruvdrift eller motsvarande aktiviteter samt utnyttjade av materiella eller immateriella tillgångar för att få ekonomiska intäkter till verksamheten.

Du som har försäljning på högst 30 000 kronor under ett beskattningsår kan välja att vara undantagen från momsskyldighet, även om du normalt sett är att betrakta som skattskyldig.

För att åberopa momsbefrielse krävs dock att beskattningsunderlaget för aktuellt beskattningsår understiger 30 000 kronor samt att beskattningsunderlaget för de föregående två beskattningsåren också understiger 30 000 kronor.

Med beskattningsunderlag menas nettobeloppet som momsen läggs på. Om momssatsen på din försäljning är 25 procent kan du alltså sälja för 37 500 kronor utan att ta ut moms. Med momssats på 12 procent blir försäljningssumman 33 600 kronor och är satsen 6 procent ska försäljningen inte vara högre än 31 800 kronor.

Får idrottsföreningar dra av moms?

- I vår kontakt med stöter vi ofta på situationer där organisationen förvärvat varor och/eller tjänster från utlandet, vilket medför en skyldighet att momsregistrera sig och redovisa moms på förvärvet här i Sverige. Detta är något som många inte känner till och om Skatteverket upptäcker att momsredovisning inte gjorts, blir resultatet att organisationen påförs utgående moms och även skattetillägg om 20 procent på den ej redovisade momsen, berättar Annika Nordqvist, auktoriserad skatterådgivare på Grant Thornton.

Så här säger reglerna: 

Får ideell förening dra av moms?

Som tidigare nämnt kan ideella föreningar som även bedriver ekonomisk verksamhet behöva redovisa moms för den specifika delen av verksamheten.

Enligt Skatteverket är ”ekonomisk verksamhet” när föreningen producerar eller handlar med varor och tjänster. Detta gäller även jordbruk, gruvdrift eller motsvarande aktiviteter samt utnyttjade av materiella eller immateriella tillgångar för att få ekonomiska intäkter till verksamheten.

Du som har försäljning på högst 30 000 kronor under ett beskattningsår kan välja att vara undantagen från momsskyldighet, även om du normalt sett är att betrakta som skattskyldig.

För att åberopa momsbefrielse krävs dock att beskattningsunderlaget för aktuellt beskattningsår understiger 30 000 kronor samt att beskattningsunderlaget för de föregående två beskattningsåren också understiger 30 000 kronor.

Med beskattningsunderlag menas nettobeloppet som momsen läggs på. Om momssatsen på din försäljning är 25 procent kan du alltså sälja för 37 500 kronor utan att ta ut moms. Med momssats på 12 procent blir försäljningssumman 33 600 kronor och är satsen 6 procent ska försäljningen inte vara högre än 31 800 kronor.

Är moms 20 eller 25 procent?

är undantagna momsplikt helt och hållet. Varor och tjänster som är momsfria är till exempel sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.