:

Kan en privatperson sälja till företag?

Innehållsförteckning:

 1. Kan en privatperson sälja till företag?
 2. Kan man ta betalt som privatperson?
 3. Får man betala för en tjänst?
 4. Vad händer om man köper privata saker på företaget?
 5. Hur mycket får man tjäna privat utan skatt?
 6. Kan man sälja tjänster utan f skatt?
 7. Vilken lag gäller när privatperson säljer till företag?
 8. Hur mycket får man sälja som privatperson utan att skatta?
 9. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?
 10. Hur mycket får man tjäna utan att betala?
 11. Kan man sälja tjänster utan F-skatt?
 12. Vad är skillnaden om jag köper av en privatperson eller från ett företag?
 13. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
 14. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
 15. Vad är köparens skyldigheter?

Kan en privatperson sälja till företag?

Som företag är det egentligen inga konstigheter att göra inköp från privatperson. Det som kan ställa till problem är vid köp tjänster då privatpersonen i fråga som man köper ifrån skulle kunna ses som anställd i ditt bolag. Vid inköp av varor finns inte denna problematik.

Eftersom en privatperson inte är momsregistrerad kommer denne inte kunna göra avdrag för moms på fakturan vilket innebär att ditt företag inte ska redovisa moms på inköpet.

Kan man ta betalt som privatperson?

Hejsan, Jag har fått ett uppdrag att fota ett bröllop i sommar. Vi har kommit överens om en summa (5500kr) för jobbet och nu undrar jag hur jag ska ta betalt? Jag har pratat med skatteverket som sade till mig att det inte är lönt att starta eget för ett uppdrag, utan att jag istället ska ta det som hobbyverksamhet. Så långt är allt jättebra. MEN, hur ska jag göra för att ta betalt av brudparet? Kan jag helt enkelt slänga ihop en faktura och istället för BG/PG-nummer skriva mitt kontonr? Jag antar att en annan lösning är att de får sätta över pengar till mitt konto och jag sedan skriver ett kvitto, men jag skulle allra helst ge dem en faktura. Någon som har några idéer?

Tacksam för all hjälp jag kan få

Får man betala för en tjänst?

är att den utövas på fritiden av hobbyidkaren själv och att vinstsyfte saknas.

Hemslöjd, biodling, trädgårdsodling, djuruppfödning, jakt, fiske, hästsport och kulturell verksamhet är exempel på möjliga hobbyverksamheter. Det handlar om något som

Vad händer om man köper privata saker på företaget?

Friskvård och motion är avdragsgilla för bolaget, samt en skattefri förmån för dig som anställd, så det är helt okej att låta företaget stå för ditt gymkort i form av friskvårdsbidrag. Kom bara ihåg att samtliga anställda måste få samma erbjudande.

Kom också ihåg att detta bara gäller om du driver (och därmed är anställd i) ett aktiebolag. Förmånen gäller nämligen bara anställda och inte enskilda näringsidkare i dagsläget.

Hur mycket får man tjäna privat utan skatt?

Om du tjänar olika mycket olika månader, till exempel för att du bara arbetar ibland, ska arbetsgivaren oftast dra mindre i skatt än vad som framgår av skattetabellen. Då kan du begära att Skatteverket ändrar den skatt som din arbetsgivare drar från din lön varje månad. Det kallas för jämkning. Om du inte jämkar får du tillbaka det du har betalat för mycket först nästa år.

 • Om jämkning och hur du gör för att begära jämkning

Kan man sälja tjänster utan f skatt?

F-skatt står för företagsskatt. I Sverige behöver man registrera sig och betala företagsskatt för att bedriva egen verksamhet i eget företag. Som bevis för att man betalar F-skatt har man sitt F-skattebevis, eller F-skattsedel som det också kallas. 

Här har vi sammanställt en lista med information om och saker att tänka på vid F-skatt:

 • F-skatt står för företagsskatt och den behöver ansökas om och bli godkänd av Skatteverket. Det är kostnadsfritt att ansöka.
 • När F-skatten är godkänd har du en F-skattsedel.
 • F-skatt är en preliminärskatt som ska vara på samma belopp varje månad. Om inkomsterna av någon anledning ändras under året ska det rapporteras till Skatteverket.
 • Om du har blivit godkänd för F-skatt betalar du in dina egna skatter på de inkomster du har inom näringsverksamheten månadsvis. Exempelvis betalar du in din preliminärskatt och dina sociala avgifter på egen hand.
 • Om du har en F-skattsedel betyder det alltså att den som anlitar dig inte betalar in dessa avgifter för dig, det gör du själv och redovisar det genom att ange det på alla dina fakturor.
 • En F-skattsedel kan bli återkallad om avgifter inte betalas, redovisas eller om du inte inkomstdeklarerar.
 • Det finns registrerat att du har en godkänd F-skattsedel hos Skatteverket.

Om man ska bedriva verksamhet i Sverige måste man betala företagsskatt och ha en så kallad F-skattsedel. Men genom att vara egenanställd går man under Cool Companys F-skatt och kan därmed fakturera som privatperson utan F-skatt.

Många väljer att vara egenanställda när de ska testa en affärsidé under en tid, eller prova vattnet som frilansare. Men det är också många som väljer att driva sin verksamhet som egenanställd i många år då man slipper hantera det administrativa som t.ex. att betala in skatter och sociala avgifter själv.

Om du blir egenanställd kan du driva din konsult- eller frilansverksamhet som om du hade ett eget företag genom att du fakturerar genom Cool Companys F-skattsedel.

Vilken lag gäller när privatperson säljer till företag?

 • Försäljning av varor med eller utan digitalt innehåll, till exempel livsmedel, kläder, mobiltelefoner och bilar. Lagen gäller alla varor, även begagnade varor och varor som säljs till sänkt pris.
 • Digitalt innehåll och digitala tjänster, som e-böcker och streamingtjänster.
 • Byte av varor.
 • Beställning av en vara som ska tillverkas, till exempel en specialbyggd båt.

Hur mycket får man sälja som privatperson utan att skatta?

Om du har en hobby som kan ge dig pengar finns det inget som hindrar att du tjänar en hacka på det du kan. Det kan till exempel handla om hemslöjd, biodling – eller något helt annat.

För att det du gör ska räknas som en hobby ska det vara:

Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

Browse the world's largest eBookstore and start reading today on the web, tablet, phone, or ereader.

Go to Google Play Now »

Hur mycket får man tjäna utan att betala?

Om du har en hobby som kan ge dig pengar finns det inget som hindrar att du tjänar en hacka på det du kan. Det kan till exempel handla om hemslöjd, biodling – eller något helt annat.

För att det du gör ska räknas som en hobby ska det vara:

Kan man sälja tjänster utan F-skatt?

Det som styr om du ska dra av skatt och betala arbetsgivaravgifter är om betalningsmottagaren är godkänd för F-skatt eller inte.

Om betalningsmottagaren är en juridisk person, till exempel ett aktie-, handels- eller kommanditbolag som inte är godkänd för F-skatt, ska du dra av 30 procent skatt från ersättningen för arbetet (exklusive moms). Du ska inte betala arbetsgivaravgifter eller särskild löneskatt för juridiska personer.

Vad är skillnaden om jag köper av en privatperson eller från ett företag?

När man driver enskild firma är det lätt att firmans pengar och de privata pengarna hamnar i samma hög då du och den enskilda firman är samma person. Vad innebär det för dig som driver firman? Jo, att det är du som privatperson som riskerar att bli betalningsskyldig för bolagets skulder. Med ett aktiebolag slipper du det.

Ett aktiebolag räknas som en juridisk person och är därmed skild från dig som är ägare av bolaget. Du är med andra ord inte direkt betalningsskyldig för ditt aktiebolags skulder, eftersom det inte är du personligen som ingår kontrakt eller gör inköp. Lika för båda företagsformerna är dock att bokföringslagen bestämmer hur du ska redovisa alla företagets kostnader.

Mer läsning: Därför bör du driva AB istället för enskild firma

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

En privat sajt med många skattetips och en guldgruva för dem som arbetar aktivt med skatter!

Denna webbplats administreras av Skattepunkten ABSkattepunkten AB ger Dig professionell skatterådgivning

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är svårt att säga om du ska skatta dessa 9000kr du fått av en kompis utan att veta bakgrunden till varför du fick dem. Är dessa 9000kr bara en gåva så behöver du inte skatta på dem (8 kap. 2 § inkomstskattelagen (1999:1229). Om det är så att du utfört ett arbete åt din vän eller sålt något åt honom eller henne så hänför sig dessa pengar antingen till inkomstslaget tjänst, näringsverksamhet eller kapital 10, 13 respektive 41 kap. inkomstskattelagen (1999:1229). Det innebär att dessa ska beskattas genom att summan tas upp i din deklaration. Så för att ge svar på din fråga det beror på om pengarna är en gåva, hänför sig till ett arbete eller försäljning. Om de hänför sig till en försäljning så ska de endast skattas om du gjort en vinst genom försäljningen.

Vad är köparens skyldigheter?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Köparens huvudsakliga skyldighet är att betala priset för avtalsföremålet, det vill säga en betalningsskyldighet. Motsatsvis är säljarens centrala skyldighet att leverera rätt vara i rätt tid. Ett köpavtal kan även innehålla andra skyldigheter som ni har kommit överens om, till exempel att köparen på ett visst sätt ska medverka för att underlätta en leverans. Jag kommer nu allmänt att redogöra för några av de skyldigheter som säljaren kan kräva från en köpare som har begått ett avtalsbrott.