:

Vad är det finaste tjej namnet?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är det finaste tjej namnet?
 2. Vad är det för skillnad på tilltalsnamn och förnamn?
 3. Vad heter flest kvinnor i Sverige?
 4. Vad är det finaste namnet?
 5. Vilket är det mest attraktiva namnet?
 6. Vilka namn är ovanliga?
 7. Får man heta prins i förnamn?
 8. Får syskon ha samma tilltalsnamn?
 9. Vad får man inte heta i förnamn?
 10. Vilka namn blir populära 2023?
 11. Vilket namn är ovanligast?
 12. Vad är världens roligaste namn?
 13. Vilka namn får man inte ha?
 14. Kan man heta Adolf?
 15. Får man byta namn till Bernadotte?

Vad är det finaste tjej namnet?

Ultraljudet är gjort och ni har fått reda på att det är en flicka, grattis! Alla barn är fantastiskt söta men det är något särskilt med döttrar för oss pappor. Döttrar blir ju ofta så kallade pappa-grisar, medan söner mer tenderar att bli mamma-grisar. Kanske har det med konkurrens att göra, eller något annat evolutionärt som någon gammal grek säkerligen skrivit en bok om.

Men när det först tankarna om klänningar och rosa pyjamaser passerat så dyker så gott som alltid samma fråga upp: ”Men vad ska hon heta?!”. Så blir det oavsett om det är första eller femte barnet, bara så du vet.

För att göra ditt liv lite enklare så har vi här listat 273 ovanliga flicknamn, så att du kan få inspiration och förhoppningsvis komma fram till ett namn som känns helt rätt för just din dotter!

Här är 69 unika tjejnamn som består av 7 bokstäver eller fler.

Vad är det för skillnad på tilltalsnamn och förnamn?

Det finns cirka 759 000 efternamn om man räknar varje stavning som ett eget namn. Antalet kvinno­förnamn är cirka 238 000 men antalet mans­förnamn är "bara" cirka 203 000 om man räknar varje stavning som ett eget namn.

På SCB:s webbplats finns också en tabell med de vanligaste kvinnonamnen, mansnamnen och efternamnen.

Du kan även ta reda på hur vanligt ett visst namn är genom vårt Namnsök.

Vad heter flest kvinnor i Sverige?

För länspecifik statistik, välj från listan nedan eller välj län på kartan till vänster.

Vad är det finaste namnet?

Väntar du smått? Då ska du kolla in vår lista över fina pojknamn. Här har vi samlat några av de finaste pojknamnen – både klassiska namn och några lite mer ovanliga.

Vilket är det mest attraktiva namnet?

Ny svensk undersökning påvisar att Johan och Anna är de mest sexiga namn i Sverige. I alla fall om man tittar på mängden av sexleksaker som personer med de två namn köper. Det är den erotiska webbshoppen www.sinful.se som står bakom undersökningen som var en del av en större undersökning av svenskarnas köpvanor som påbörjades för att uppnå ännu bättre insikt i kundernas behov och preferenser.

”Det började som ett roligt förslag medan vi gjorde undersökningen, men vi tyckte ändå att det var en intressant ide att undersöka vilka namn som är landets mest sexiga.”, uttalar Helena Joy, Country Manager på Sinful.se

Vilka namn är ovanliga?

Här hittar du de mest ovanliga och unika svenska namnen. Bland dom ovanligaste svenska namnen hittar vi A:Son, AAji, Aamilah, Aariis och Aarnav. Det finns totalt 152 502 namn i den här listan.

Ditt barn är unikt så varför ska hens namn inte vara det? Det är egentligen bara fantasin (och i viss mån Skatteverket) som sätter gränserna för vad ditt barn kan heta. Hur ovanligt det är att vara helt ensam om sitt namn vet vi tyvärr inte då SCB endast rapporterar statistik för namn med minst två bärare. Vi vet däremot att det finns fler än 45 000 förnamn som endast bärs av två personer i Sverige. Så där har du en hel del att välja på! Om du ändå vill hoppa förbi de allra mest ovanliga namnen i listan nedan kan du använda dig av filtret "Minsta antal personer som bär namnet" som då filtrerar bort namn med för få bärare.

Får man heta prins i förnamn?

Några av kriterierna är att namnet inte uppenbart får låta som ett efternamn, väcka anstöt eller vara olämpligt. Det får heller inte kännas obehagligt för den som ska bära namnet att heta just så.

Det kommer inte gå igenom om det är uppenbart att namnet är ett smeknamn.

Inte heller får man döpa sitt barn till Malmö, Göteborg, Umeå – eller andra uppenbara ortsnamn.

Och kanske är det rimligt att det faktiskt finns regler kring vad vi får döpa våra barn till. Risken finns att "Skruven" känns lite oseriöst att skriva under med när man skickar ett personligt brev i en jobbansökan.

På samma sätt blir det kanske lite förvirrande stämning på uppropet första dagen på högskolan när "Lycklig", "Mamma", "Dark-Knight", ”Finans” eller ”Glitterstar” ropas ut i aulan. Sugen på att vara den som med hög och klar stämma ropar "Japp, HÄR"?!

De här namnen finns alla på listan av namn som personer velat döpa sina barn till i Sverige hittills år 2020. Men gemensamt har de också att de fått avslag hos Skatteverket.

Får syskon ha samma tilltalsnamn?

Idag verkar förnamn på barn väljas ut på många olika sätt. Historiskt har dock tre tydliga principer varit vanliga i Sverige och övriga Västeuropa när det gäller val av förnamn: allitteration, variation och uppkallning.

Allitteration innebar att barnets namn skulle börja på samma konsonant som förälderns namn eller på vokal om förälderns namn börjar på vokal. Utbredningen av allitterationen är osäker; den är främst känd från folkvandringstida furstesläkter, men förefaller ha varit ovanlig redan på vikingatiden. Exempelvis började en lång rad av ynglingaättens kungar på vokal: Ane, Egil, Ottar, Anund och Ingjald. Allitteration förekommer emellertid fortfarande, även om det mest är i formen av att namnen på syskon ofta börjar på samma bokstav. [4] [5]

Variation innebar att ett av lederna i barnets namn skulle vara identiskt med motsvarande led i förälderns (eller någon annan släktings) namn, och kunde alltså bara användas tillsammans med sammansatta/tvåledade namn. Exempelvis nämns på en runsten (U461) en kvinna Fastlög, som hade sonen Fastulv och dottern Holmlög. Under vikingatiden var variationen mycket vanlig, men upphörde i stort sett när vikingatiden slutade. [6] [4] [5]

Vad får man inte heta i förnamn?

Lucifer. Är enligt Skatteverket olämpligt eftersom det kan antas väcka anstöt och kan leda till obehag för bäraren.

Tholle. Olämpligt som förnamn då det har en innebörd som skulle kunna medföra obehag för bäraren. Ordet tolle är ett etablerat och allmänt känt skånskt dialektord som betyder en klump eller en korv med avföring. Skatteverket har bedömt att även om stavningen av namnet skiljer sig något från ordet är uttalet detsamma.

Vilka namn blir populära 2023?

Barnnamn är ofta lite besvärligt, trots att det finns så många barnnamn att välja mellan. Du ska hitta på ett namn till barnet som antagligen ska gälla livet ut.

Sett till kvinnoförnamn så finns det cirka 160 000, medan det bara finns 130 000 mansförnamn. Det barnnamn som blev vanligast under 2022 var William. Längst ner i den här artikeln hittar du även en förteckning över populära barnnamn i olika län.

Det absolut mest populära barnnamnet på nyfödda under 2022 blev William, som gavs till 690 pojkar. För flickor var det mest populära namnet Astrid, vilket gavs till 603 flickor. Barnnamn varierar över tid, men sett till det senaste decenniet har listan inte ändrats särskilt mycket. Detta visar namnstatistik som presenterades i januari 2023.

Alice är ett barnnamn som har funnits på topp 10 listan sedan 2005 och var det mest populära namnet föregående år och flera år dessförinnan. Namnet tar nu ett rejält kliv ned till plats nummer åtta och vi har för första gången på flera år ett nytt namn på toppen.

Namnet Maja var det nästa vanligaste namnet bland flickorna med totalt 601 namngivna flickor. Tredje vanligaste namnet var Alma med totalt 596 namngivna flickor. Freja och Leah är två nya namn på topplistan som klättrat upp från en trettonde respektive fjortonde plats.

Nyföddas barnnamn efter tilltalsnamn namngivningsåret 2022, topp 10 (Källa: SCB 31 jan 2023)

Vilket namn är ovanligast?

När du väljer namn finns det oändliga möjligheter – och många har vi aldrig hört talas om! Vill du ha ett av landets mest unika namn? Här listar vi tio pojk- och flicknamn som bara ett fåtal personer heter i Sverige!

Vad är världens roligaste namn?

Skip to content

Det finns faktiskt namn som är roliga på riktigt. Vissa namn är avsiktligt roliga medan andra nog inte var tänkt att vara roliga. 

Vilka namn får man inte ha?

Finns det några namn som man inte får heta eller döpa sitt barn till i Sverige? Ja det gör det och här kan du se en lång lista på just sådana namn.

I Sverige är det hos Skatteverket som en ansöker om namn för ett nyfött barn eller om en i vuxen ålder vill byta förnamn. Det finns dock vissa regler om vilka förnamn som är okej att ta. Skatteverket skriver på sin webbplats:

Kan man heta Adolf?

Sverige började föra statistik redan 1749. Idag har SCB i uppdrag är att förse Sverige med oberoende statistik om samhället på flera olika områden. Statistik är inte exakt, men välgjord statistik beskriver verkligheten så nära man kan komma.

För att göra statistik finns metoder för att samla in, bearbeta och analysera siffermaterial. SCB:s statistik görs utifrån vetenskapliga principer. Det finns flera olika typer av statistiska undersökningar.

Får man byta namn till Bernadotte?

Publicerad 20 dec 2009 kl 09.48, uppdaterad 28 maj 2016 kl 21.55

Kjell Wigers trodde han kommit på en kunglig hemlighet. I stället avslöjade han att vem som helst får lov att döpa sina barn till Bernadotte.