:

Vad är det värsta namnet?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är det värsta namnet?
 2. Hur många har samma namn som jag?
 3. Hur många har detta namn?
 4. Vad heter flest kvinnor i Sverige?
 5. Vilket är det ovanligaste namnet i hela Sverige?
 6. Kan man ta ett adligt efternamn?
 7. Vilket namn har flest i Sverige?
 8. Vad är Sveriges ovanligaste namn?
 9. Kan man heta Gud?
 10. Vilka namn är förbjudna?
 11. Vilket är det äldsta namnet i Sverige?
 12. Vilket är Sveriges finaste namn?
 13. Vad är det finaste tjej namnet?
 14. Vilka efternamn får man inte byta till?
 15. Får man döpa om sig till von?

Vad är det värsta namnet?

Go to sweden

Jag praktiserade på en förskola en gång för drygt 10 år sen där det var en liten tjej som hette Star. Fånigt. Det är mitt bidrag. Ville bara få det ur mig. Bra tack hej.

Hur många har samma namn som jag?

I namntjänsten kan du söka antalet för- och efternamn som registrerats i befolkningsdatasystemet. Du kan också granska namnstatistik för olika tidsperioder. I tjänsten kan du söka förnamn, efternamn, de vanligaste förnamnen och de vanligaste efternamnen.

Namntjänsten ger riktgivande information om antalet namn. Om du dock söker ett sällsynt namn i tjänsten, ger namntjänsten inga exakta siffror om namnet för att skydda integriteten. På så sätt säkerställer vi också att vi inte ger fel bild av att ett namn har etablerats för ett visst kön. I tjänsten går det inte heller att se om någon annan redan har sökt ett nybildat efternamn som du vill ha.

Hur många har detta namn?

Sök fram hur många som heter som du gör. Skriv in namnet och tryck på sök. Du för då statistik på alla män och kvinnor i Sverige som heter som du.

Vad heter flest kvinnor i Sverige?

Nästan 400 000 kvinnor bär något av de här tilltalsnamnen: Anna, Eva, Maria, Karin eller Sara. De fem vanligaste tilltalsnamnen för män är Lars, Mikael, Anders, Johan och Erik. Över 380 000 personer heter något av dessa namn.

Räknar vi alla förnamn, inte bara tilltalsnamnen, är de vanligaste Maria, Elisabeth, Anna, Kristina och Margareta respektive Karl, Erik, Lars, Anders och Per. Alla de här namnen utom Karl och Erik är till svenskan anpassade former av inlånade namn på kristna helgon och martyrer. De har använts i Sverige under flera hundra år och har så gott som alltid tillhört de mest populära namnen både här och i många andra länder.

Vilket är det ovanligaste namnet i hela Sverige?

Även om det inte är en tröst, så är du säkerligen inte ensam om att tycka det är svårt att komma på ett unikt, tilltalande eller ovanligt flicknamn. Hur lätt eller svårt det är att välja namn beror på många faktorer. Det finns de som bestämt sina barns namn redan när de själv vara små och lekte med dockor. Andra får extrem ångest när förlossningen närmar sig och vill nästan att någon kommer in i deras liv och bara bestämmer namn åt dem.

Här nedan har vi sammanställt en lista på ovanliga flicknamn som vi hittat på nätet. Kanske kan ni hitta något ovanligt namn här som kan tilltala er?

Längre ner hittar du även korta respektive långa ovanliga namn som är tagna från SCBs statistik över namngivna barn. 

Kan man ta ett adligt efternamn?

Hej och tack för att du ställer din fråga till oss på Lawline!

För att få svar på din fråga så får vi gå in och kika i Folkbokföringslagen (FOL).

Vilket namn har flest i Sverige?

Sverige började föra statistik redan 1749. Idag har SCB i uppdrag är att förse Sverige med oberoende statistik om samhället på flera olika områden. Statistik är inte exakt, men välgjord statistik beskriver verkligheten så nära man kan komma.

För att göra statistik finns metoder för att samla in, bearbeta och analysera siffermaterial. SCB:s statistik görs utifrån vetenskapliga principer. Det finns flera olika typer av statistiska undersökningar.

Vad är Sveriges ovanligaste namn?

Vad ska bebin heta? Aftonbladet Family har listat unika och ovanliga namn som passar flickor, pojkar och några unisex.

Vissa namn är särskilt unika, andra är godingar från förr.

Kan man heta Gud?

I Grekland är det än idag tradition att döpa sina barn efter far- och morföräldrarna, även om antika namn från mytologin har blivit allt mer populära. I dagens Grekland finns det många Afrodite och Sokrates.

Längre ner på denna sida hittar du en förteckning över cirka 450 namn på olika gudar, gudinnor och gestalter från den grekiska mytologin.

Vilka namn är förbjudna?

Ibland kan det uppfattas som konstigt att vissa namn har blivit godkända medans namn som känns helt okej har blivit förbjudna. I Sverige är det Skatteverket som tar beslut om huruvida ett namn ska godkännas eller inte.

Många vill ge sina barn ett unikt och kreativt namn. Kanske vill man att barnet ska vara ensamt om sitt namn. Varje år så skickas det konstiga förslag på namn till Skatteverket. Vissa namn går igenom medan andra inte godkänts. En del namn är även förbjudna. Om du inte är nöjd med ditt namn så kan du relativt enkelt byta namn.

Vilket är det äldsta namnet i Sverige?

Davian Medlem Inlägg: 3303 Blev medlem: 7 februari 2005, 16:48 Ort: Praha

Tja, på fritidgården jag jobbar på har vi roat oss idag med att slå upp vad folks namn betyder. Det är spännande men jag blev nyfiken på vilket som är världens äldsta namn som vi vet om?

Vilket är Sveriges finaste namn?

Populära namn i Sverige skiljer sig åt över tid. Varje decennium har sina populära namn vilket gör att Sveriges vanligaste namn skiljer sig åt över tid. Här fokuserar vi dock på populära namn idag.

Populära namn på nyfödda över tid hittar ni i vår artikel om Barnnamn. Vill du åt topplistorna för pojknamn respektive flicknamn så klicka på länkarna här bredvid. Längre ner på denna sida hittar du de vanligaste namnen på kvinnor och män i Sverige.

De mest populära namnen i Sverige just nu när det kommer till nyfödda barn är Astrid för flickor och William för pojkar.

Vad är det finaste tjej namnet?

På flickornas topp 100-lista har det kommit in två nya namn 2021; Alba och Wilda. Alba är det namn som ligger högst på listan, plats 51 med 247 namngivna flickor. Det är första gången någonsin Alba finns med på topp 100-listan, medan Wilda även tidigare år haft en plats i listan. Namn som lämnade plats på topp 100-listan under 2021 var Belle, Felicia, Matilda och Amanda. Att det var fler som lämnade listan än tillkom beror på att plats 100 var tredelad 2020.

På pojkarnas topp 100-lista har det tillkommit ett nytt namn 2021; Aston. Namnet återfinns på plats 98 med 133 namngivna pojkar. Pojknamnen Amir och David lämnade 100-listan under 2021. Att det var fler som lämnade listan än tillkom beror på att plats 100 var delad 2020.

Vilka efternamn får man inte byta till?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns flera olika sätt att ändra sitt efternamn på, men man måste ansöka om namnbyte samt få det beviljat av Skatteverket.

Får man döpa om sig till von?

För black metal-bandet, se Von (musikgrupp). För albumet av Sigur Rós, se Von (musikalbum).

von (vanligen med små bokstäver) uttalas "fånn" och är en tysk preposition som ungefär betyder "från". Ordet används i tyska efternamn men har på senare tid ofta förknippats med adeln. von är jämförbart med svenskans av. Med den stavning som gällde före 1906 års språkreform, skrevs det af. Af förekommer numera i princip endast i (i regel adliga) efternamn där ordet har samma innebörd som von (Barbro Hiort af Ornäs) och alltid stavas af. Däremot används det som furstlig eller kunglig preposition för att hänvisa till det land en person regerat med modern stavning (Henrik VIII av England). Historiskt används det också med modern stavning i betydelsen "från" som i Elin av Skövde eller Erasmus av Rotterdam och har då inget med adelskap att göra.