:

Vad är ett Returkvitto?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är ett Returkvitto?
 2. Vad räknas som ett kvitto?
 3. Måste man ge ut kvitto?
 4. Vad händer om en retur inte kommer fram?
 5. Kan man göra retur utan kvitto?
 6. Hur går det till när man returnerar vara med kvitto i affär?
 7. Kan man lämna tillbaka en vara utan kvitto?
 8. Måste man skriva kvitto när man säljer privat?
 9. Är det lag på att skriva ut kvitto?
 10. Får man kvitto när man skickar paket?
 11. Vad gör man om man inte har kvitto?
 12. Vad gör man om man saknar kvitto?
 13. Kan man få pengarna tillbaka med kvitto?
 14. Vilka varor kan man inte lämna tillbaka?
 15. Kan man lämna tillbaka något man köpt begagnat?

Vad är ett Returkvitto?

I skrivelsen behandlas vissa frågor om hur en kontrollenhet ska hantera kvittodata som den tar emot från kassaregister. Bland annat anges att en kontrollenhet inte ska beräkna moms som belöper på returkvitton.

Vad räknas som ett kvitto?

Kvitto är ett bevis på vad man köpt, när och för hur mycket.

Ett kvitto är ett bevis på att en person eller en organisation har betalat för en vara eller tjänst. Kvittot kan både vara i pappersform och digitalt. Om konsumenten vill använda sin garanti eller byta varan kan kvittot användas som bevis för köpet. Om du som företag har gjort ett inköp är kvittot underlaget till bokföringen.

Måste man ge ut kvitto?

 • För att kunna reklamera måste du kunna bevisa ditt köp. Det gör du enklast med ett kvitto.

 • För stora och viktiga inköp bör du spara kvittot under hela reklamationstiden, alltså i minst tre år.

 • Om du inte har kvar ditt kvitto kan det gå bra att visa ett kontoutdrag i stället, om det framgår vad du har köpt.

Vad händer om en retur inte kommer fram?

Returer uppstår av olika anledningar. En kund kan ha beställt fel storlek, fel färg eller helt enkelt ändrat sig. För att bibehålla en genomgående positiv köpupplevelse bör returer hanteras smidigt – både för kunden och för dig som e-handlare. Detta ökar sannolikheten att man vill handla hos just dig igen.

Med en tydlig policy undviker du onödiga missförstånd.

Tydlighet inger också förtroende för att våga handla hos just dig, eftersom överraskningar och osäkerhet kan förebyggas genom tydlig information.

Kan man göra retur utan kvitto?

 • För att kunna reklamera måste du kunna bevisa ditt köp. Det gör du enklast med ett kvitto.

 • För stora och viktiga inköp bör du spara kvittot under hela reklamationstiden, alltså i minst tre år.

 • Om du inte har kvar ditt kvitto kan det gå bra att visa ett kontoutdrag i stället, om det framgår vad du har köpt.

Hur går det till när man returnerar vara med kvitto i affär?

Du kan byta eller returnera hela eller delar av din order i alla våra fysiska butiker.

Vid retur måste du kunna visa kvittot som skickades via e-post samt giltig legitimation.

Återbetalning vid retur i butikVid retur i butik sätts pengarna in på ditt kort på plats/i butiken. Närmaste butik hittar du här

Kan man lämna tillbaka en vara utan kvitto?

 • För att kunna reklamera måste du kunna bevisa ditt köp. Det gör du enklast med ett kvitto.

 • För stora och viktiga inköp bör du spara kvittot under hela reklamationstiden, alltså i minst tre år.

 • Om du inte har kvar ditt kvitto kan det gå bra att visa ett kontoutdrag i stället, om det framgår vad du har köpt.

Måste man skriva kvitto när man säljer privat?

Många som söker på webben efter ‘kvitto sälja bil’ menar egentligen köpekontrakt. Det kan tyckas överdrivet och onödigt detaljerat att skriva ett utförligt köpekontrakt för försäljningen av din gamla bil; men faktum är att gör man inte det så riskerar man att det senare uppkommer en tvist.

Även om det inte rör sig om stora summor pengar är det viktigt att vara noggrann med alla sina sälja bil-papper.

Är det lag på att skriva ut kvitto?

Många undrar om de verkligen måste skriva ut alla kvitton på papper från kvittoskrivaren.

Du måste alltid erbjuda kunden ett kvitto men har du möjligheten så kan det skickas digitalt via e-post eller direkt till kundens Kivra brevlåda.

Får man kvitto när man skickar paket?

Hej! Jag köpte en mobiltelefon på Tradera för en månad sedan. Betalade samma kväll och fick mail dagen efter att hon skickat paketet, men jag har fortfarande inte fått det. Säljaren påstår att det måste ha kommit bort i postens hantering och att det inte är hennes problem, men hon har inget kolliid så det går inte att spåra paketet. I ett tidigare SMS skrev hon att om paketet inte skulle komma fram så skulle jag få pengarna tillbaka, men det gäller visst inte längre... Hon hade inte skrivit något i annonsen om att hon avskriver sig postens slarv och jag fick inte möjlighet att välja fraktalternativ. Har jag rätt att få mina pengar tillbaka? Finns det något jag kan göra? Jag har kontaktat posten men de kan inte se att något paket skickats från den butik som hon säger att hon skickat från.

Hej! När ett paket skickas med Posten ska en fraktsedel skrivas ut till den som skickat paketet. Tanken är att denna fraktsedel ska fungera som ett kvitto och bevis på att paketet är inlämnat hos Posten. Ansvaret för paketet ligger från den stunden på Posten ända fram till att paketet hämtas ut hos mottagaren. Som du förstår kan naturligtvis inte Posten ansvara för ett paket som de i själva verket inte har fått. Därför kommer Posten att kräva ett kolli-id eller annan bevisning för att undersöka ifall de verkligen har mottagit paketet. Ansvaret att visa upp detta kolli-id ligger på personen som har skickat paketet och innehar fraktsedeln, där nödvändig information står. Det centrala är vad man brukar benämna som vem som står risken för varan. Detta regleras i Köplagen då både du och säljaren är privatpersoner. https://lagen.nu/1990:931 Vad som är relevant i ditt fall är att den som står risken för varan är den som ska ersätta dig. Om det exempelvis är säljaren som står risken så ska denne ersätta dig, medan om det är du själv som står risken så blir du utan ersättning. Posten kan vi i detta skede bortse ifrån eftersom ingenting tyder på att paketet har varit i Postens händer. Säljaren står risken fram till att varan är avlämnad (13§ KöpL). Säljaren måste bevisa att den är avlämnad. Eftersom säljaren inte kan bevisa att varan är avlämnad på något sätt hos Posten så står säljaren för risken och måste ersätta din förlust. Med andra ord måste skicka tillbaka din betalning. Oavsett om något paket faktiskt har skickats eller inte så måste alltså säljaren antingen se till att du får telefonen eller skicka tillbaka pengarna. Det mesta tyder tyvärr på att det rör sig om ett bedrägeri. Du har betalat i förskott och ej mot postförskott, säljaren har inget kvitto (vilket i sig inte är konstigt om säljaren postat telefonen i ett brev direkt i postlådan) och att säljaren uppgett att paketet skickats från en butik som sedan inte kan bevisas. Något paket har alltså förmodligen aldrig skickats. Om du mot förmodan har säljarens telefonnummer, namn och adress så kan du berätta för säljaren att du har rätten på din sida och kommer att driva en rättslig process i domstol om säljaren inte betalar tillbaka pengarna. Förhoppningsvis räcker detta som påtryckning för att få tillbaka pengarna. Det du har råkat ut för är vanligt och tyvärr i en del fall lönsamt för en bedragare som sätter detta i system och enbart behöver betala tillbaka en del av pengarna och behålla överskottet. Självfallet kan dock säljaren i ditt fall vara en ärlig person. Oavsett fallet har du som sagt rätten på din sida. Lycka till!

Vad gör man om man inte har kvitto?

Detta avsnitt gäller för dig som är användare och inloggad i privat läge.

Bokföringslagen säger att kvitton och andra dokument med räkenskapsinformation måste arkiveras. Du måste också kunna styrka kostnader ifall Skatteverket genomför en granskning. Kvitton försvinner ibland, och det kan leda till problem för en anställd som behöver ett kvitto för sin reseräkning.

Vad gör man om man saknar kvitto?

På pilen bredvid knappen Ladda upp i vänstermenyn har du möjlighet att bokföra utan underlag. Det kan du göra om du vill ladda upp kvittot eller fakturan vid senare tillfälle. Observera dock att det är viktigt att du ser till att ladda upp underlaget så småningom. Om det saknas ett kvitto på ett inköp exempelvis så får du inte göra avdrag för det i din bokföring utan måste bokföra det som en ren kostnad.

Kan man få pengarna tillbaka med kvitto?

Du har rätt att få kvitto när du handlar i en butik. Handlar du på internet har du rätt att få en bekräftelse på beställningen. Tänk på att det är bra att spara beviset för vad du köpt och hur mycket du betalat.

Kvittot ska bland annat innehålla information om datum, pris, artikelnamn och antal varor. Det ska även finnas namn, organisationsnummer och en adress till företaget.

Vilka varor kan man inte lämna tillbaka?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Din fråga är av köprättslig karaktär och regleras framförallt i konsumentköplagen (KKL) och lag om distansavtal och avtal utanför affärslokaler (distansavtalslagen).

Kan man lämna tillbaka något man köpt begagnat?

Ränteavdrag, eller skatteavdrag som det också kallas, är den rabatt staten ger dig på den ränta du betalar på dina lån. Räntan på de flesta typer av lån är avdragsgilla för privatpersoner i Sverige. Ränteavdraget gäller dock inte studielån.

Det vanligaste är att göra ränteavdrag på bolån och det är också där det finns mest pengar att spara, eftersom lånen ofta är stora. Men du kan också få ränteavdrag på privatlån och billån.