:

Vad menas med enskilt företag?

Innehållsförteckning:

  1. Vad menas med enskilt företag?
  2. Hur fungerar en enskild firma?
  3. Vad är nackdelen med enskild firma?
  4. Varför ha en enskild firma?
  5. Vad är skillnaden mellan enskild firma och företag?
  6. Måste man ha försäkring enskild firma?
  7. Hur mycket får man tjäna i enskild firma?
  8. Hur fungerar lön i enskild firma?
  9. När lönar det sig med enskild firma?
  10. Hur mycket får man tjäna på enskild firma?
  11. Är det värt att starta enskild firma?
  12. Får man ta ut pengar från enskild firma?
  13. Måste jag betala skatt varje månad enskild firma?
  14. Hur mycket får man tjäna skattefritt enskild firma?
  15. Hur mycket pengar får jag behålla enskild firma?

Vad menas med enskilt företag?

Ägarens ekonomi är nära sammankopplad med företagets. En följd av detta är att det överskott respektive underskott som redovisas i näringsverksamheten redovisas i näringsidkarens inkomstdeklaration. En enskild näringsidkare är inte en separat juridisk person. Det innebär till exempel att företaget inte kan hyra lokal eller vara del i en domstolsprocess; istället är det företagaren själv som blir avtalspart eller part i målet.

Ansökan om F-skatt och momsregistrering sker hos Skatteverket innan verksamheten börjar. Det är oftast inte nödvändigt att registrera verksamheten hos Bolagsverket, men för att få namnskydd i länet och för att bedriva vissa typer av verksamheter är detta ett krav. Inget insatskapital krävs.

Hur fungerar en enskild firma?

En enskild firma bildas, när du som privatperson börjar bedriva en vinstgivande verksamhet som du fakturerar för. Du som ensam ägare har helt eget ansvar för att din verksamhet sköts korrekt. Du står ensam ansvarig för avtal som knyts, samt att kunna betala eventuella skulder och kostnader som ditt företag drar på sig.

Om du startar exempelvis bolagsformen aktiebolag så får din verksamhet ett eget organisationsnummer och blir en egen juridisk person (egen juridisk person betyder att det står till svars för kostnader, avtal, skulder etc.). Har du enskild firma så är det ditt eget personnummer som kommer stå på företaget.

Ditt namn behöver såklart inte vara detsamma som ditt företagsnamn eller ditt personnummer. Det kan du välja det (nästan) helt själv. Bolagsverket listar vad du bör tänka på när du väljer företagsnamn. Är det nu så att du vill skydda ditt företagsnamn, så krävs det att du registrerar detta hos bolagsverket. Om din ansökan godkänns så skyddas ditt företagsnamn i ditt län, vill du komplettera så det skyddas i fler län är det 800 kr / län som gäller.

Vad är nackdelen med enskild firma?

...är att en enskild firma är kopplad till dig som person och registreras på ditt personnummer, medan ett aktiebolag är en egen juridisk person med ett unikt organisationsnummer.

  • Enskild firma, som också kallas enskild näringsverksamhet, kan passa en mindre verksamhet som du ska driva ensam.
  • En enskild firma registreras på dig som individ och du är personligt ansvarig för företagets skulder och avtal. Din privatekonomi och företagets ekonomi är därmed helt sammankopplade.
  • Med en enskild firma tar du inte ut någon lön från företaget. Istället är det företagets vinst som du tar ut och betalar skatt på.

Varför ha en enskild firma?

En intressant faktor är tidsfaktorn – när i tid passar respektive företagsform bäst? Då menar vi dels företagets livscykel, dvs vilken företagsform är bäst när verksamheten är nystartad, i full blom respektive i nedmonteringsfasen. Dels menar vi din ­ålder som företagare – det finns intressanta skatteregler som har med ålder att göra och som delvis är kopplade till pensionssystemet.

Vi vill också tipsa om möjligheten att samtidigt ha enskild firma och aktiebolag, i många fall faktiskt det bästa alternativet.

Vad är skillnaden mellan enskild firma och företag?

Hur ser verksamheten ut och vilka inkomster har du i övrigt som privatperson? Det är faktorer som påverkar valet av företagsform när du vill starta eget.

Som egen företagare har företagsformen en stor påverkan på hur ekonomin ska struktureras – både för bolaget och privat. Därför är det bra att känna till vad som gäller och hur verksamheten i bolaget ska bedrivas innan du gör ditt val.

Måste man ha försäkring enskild firma?

Du som är företagare ska i allmänhet teckna en pensionsförsäkring för företagare (en FöPL-försäkring) eller en pensionsförsäkring för lantbruksföretagare (en LFÖPL-försäkring). De samlar pension för dig och ger skydd till exempel om du skulle bli oförmögen att arbeta. Vissa branscher har dessutom obligatoriska försäkringar. Dessutom kan du efter behov skaffa tilläggsskydd för din företagsverksamhet med hjälp av frivilliga försäkringar.

Observera att nästan alla inkomstrelaterade sociala förmåner beräknas på basis av din FöPL-arbetsinkomst som fastställts i FöPL-försäkringen.

Hur mycket får man tjäna i enskild firma?

Som enskild näringsidkare är du inte anställd i din egen näringsverksamhet och kan därför inte ta ut någon lön i vanlig mening. Därför ska kontanta uttag för ”lön”, pensionssparande och liknande inte redo­visas som kostnader, utan som egna uttag. Egna uttag av varor och tjänster från verksamheten ska redovisas som om en försäljning gjorts till mark­nadsvärdet.

Vill du få full koll på skattereglerna för enskild firma och tips på hur du kan minska din skatt rekommenderas boken Enskild firma.

Hur fungerar lön i enskild firma?

Egna uttag ska bokföras som kapitaluttag och ska inte beskattas, utan det är resultatet i din verksamhet som du blir beskattad för. Du blir alltså beskattad för ett resultat där du inte får några avdrag för lön till dig själv. I gengäld ska du inte deklarera någon lön från din enskilda näringsverksamhet. Du kan läsa mer om bokföring av egna uttag i broschyren Bokföring, bokslut och deklaration del 1 (SKV 282).

När lönar det sig med enskild firma?

En enskild näringsidkare, eller i dagligt tal en firmaföretagare, ingår avtal i eget namn och är ansvarig för skulder också med sin privata egendom. Det här innebär att som enskild näringsidkare är riskerna i din företagsverksamhet även dina personliga risker.

De personliga ekonomiska riskerna för en enskild näringsidkare är vid en jämförelse större än för grundaren av ett aktiebolag. Det är därför bra att säkerställa att riskerna inte ökar alltför mycket. Om företagsverksamheten kräver ett stort startkapital och de belopp som krävs i affärsrörelsen är betydande, lönar det sig för företagaren att eventuellt överväga att bilda ett aktiebolag. 

Enskild näringsidkare, det vill säga firma är sannolikt det förnuftigaste valet som företagsform, om den som tänker bli företagare planerar att sysselsätta endast sig själv och omsättningen väntas ligga på mindre än 30 000 euro per år. 

Hur mycket får man tjäna på enskild firma?

Egna uttag ska bokföras som kapitaluttag och ska inte beskattas, utan det är resultatet i din verksamhet som du blir beskattad för. Du blir alltså beskattad för ett resultat där du inte får några avdrag för lön till dig själv. I gengäld ska du inte deklarera någon lön från din enskilda näringsverksamhet. Du kan läsa mer om bokföring av egna uttag i broschyren Bokföring, bokslut och deklaration del 1 (SKV 282).

Är det värt att starta enskild firma?

Innan du startar egen firma är det bra att ha en tydlig tanke bakom beslutet. Vissa har en tanke att verksamheten i framtiden ska omvandlas till ett aktiebolag om det går bra, och att det är ett smart sätt att testa företagsidén i en enskild firma. Någon annan tänker sig att den ska inbringa lite extra inkomst vid sidan om sitt ordinarie jobb. För att en verksamhet ska klassas som näringsverksamhet behöver den uppfylla tre krav: den ska vara varaktig, självständig och drivas i vinstsyfte.

En enskild firma, även kallad enskild näringsverksamhet, är en företagsform där ägaren och företaget är samma person. Startar du en enskild firma, så är det alltså du som privatperson som både äger och har ansvar. Företagets organisationsnummer är samma som ditt personnummer.

Det är enkelt att både starta och registrera en enskild firma. Att låta det ligga vilande om du inte vill sjösätta projektet riktigt än, är också enklare jämfört med andra företagsformer.

  • Det är en kort startsträcka för att komma igång.
  • Du behöver inte investera några pengar.
  • Du kan smygstarta företagsstarten samtidigt som du är anställd.
  • Det kräver relativt lite administration.

Till skillnad från aktiebolag så är en enskild firma inte en juridisk person. Som tidigare nämnt, så är det du som privatperson som har ansvar för företaget, vilket också innebär att det är du personligen som kan bli skuldsatt om firman drar på sig skulder. Om du tror att det kommer uppstå stora skulder i verksamheten kan det vara värt att starta ett aktiebolag istället, just för att minska risken för dig som privatperson.

I ett aktiebolag så krävs det att du går in med ett aktiekapital på minst 25 000 kr. Något sådant krav finns inte för enskilt företag. I tabellen nedan kan du se mer i detalj vad skillnaderna är mellan de två företagsformerna.  

Får man ta ut pengar från enskild firma?

Om du har en Enskild firma så räknas du inte som anställd och du gör således eget uttag när du tar ut lön till dig själv. När detta ska bokföras så kan du använd sökord "Eget uttag" i den moderna bokföringen så hittar du rätt mall för det. Tänk på att spara pengar för skatt och andra avgifter som kan komma i samband med deklarationen.

Läs mer i vår guide om lön i enskild firma.

Måste jag betala skatt varje månad enskild firma?

I den här artikeln tittar vi på skattereglerna för enskild firma, dvs vilken skatt du betalar som enskild näringsidkare, och tipsar om åtgärder för att sänka skatten. 

All din enskilda näringsverksamhet betraktas som en och samma verksamhet. Detta betyder att överskott och underskott från olika verksamheter automatiskt kvittas mot varandra både när det gäller skatten och socialavgifterna.

Hur mycket får man tjäna skattefritt enskild firma?

I den här artikeln tittar vi på skattereglerna för enskild firma, dvs vilken skatt du betalar som enskild näringsidkare, och tipsar om åtgärder för att sänka skatten. 

All din enskilda näringsverksamhet betraktas som en och samma verksamhet. Detta betyder att överskott och underskott från olika verksamheter automatiskt kvittas mot varandra både när det gäller skatten och socialavgifterna.

Hur mycket pengar får jag behålla enskild firma?

Nu finns verktyget Lönekalkylatorn som räknar ut lön och hur mycket du behöver lägga undan till skatt och egenavgifter när du driver en enskild firma. Fyll i din ålder, ungefär vad du har för intäkter och kostnader under en månad. PANG så är det uträknat och klart!