:

Är julgåva avdragsgillt?

Innehållsförteckning:

  1. Är julgåva avdragsgillt?
  2. Hur mycket får man ge i julgåva?
  3. Vad räknas som julgåva?
  4. Är julfest avdragsgill?
  5. Hur bokföra julgåva?
  6. Hur bokför jag julgåva till personal?
  7. Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?
  8. Hur stor summa får man ge bort?
  9. Hur bokför man julgåva?
  10. Hur bokför man Julgåvor till anställda?
  11. När är en gåva avdragsgill?
  12. Vem kan få julgåva?
  13. Får man ge gåvor till kunder?
  14. Hur mycket pengar kan man ge bort utan gåvobrev?
  15. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Är julgåva avdragsgillt?

Gåvor från arbetsgivare till anställda är normalt skattepliktiga. De anses vara ersättning för utfört arbete. Från denna princip finns tre undantag:

Hur mycket får man ge i julgåva?

Gåvor till anställda har i många år varit en intressant fråga. Som givare av en gåva vill man kanske uppvakta en anställd vid en födelsedag eller belöna en anställd för en prestation. Som anställd mottagare vill man sannolikt ha många och skattefria gåvor av sin arbetsgivare. 

Vad räknas som julgåva?

En julgåva till anställda kan vara allt från ett lyxigt bäddset till ett paket med doftljus. Du kan också skänka gåvokort, som anställda kan använda för att själv välja ut en personlig gåva eller skänka pengar till välgörenhet. Gåvan kan numera bestå av nästan vad som helst men det får inte vara en gåva i rena pengar.

Detta gäller för julgåva från företag till anställda:

 Kostnaden för julgåvor till anställda är avdragsgill för arbetsgivaren om värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms. Arbetsgivaren måste ge gåvan till alla anställda eller till en större grupp av anställda för att reglerna om skattefrihet ska gälla. Även en företagare som är ensam anställd i sitt aktiebolag får ta emot en skattefri julgåva. Du som har enskild firma kan ge dina anställda skattefria julgåvor men får inte avdrag för kostnader om du ger en julgåva till dig själv. Du som har enskild firma kan inte göra avdrag för egna personalfester.

Julgåvor till anställda är endast skattefria om värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms. I det värdet inräknas inte fraktkostnader eller administrativa kostnader. En gåva med högre värde blir skattepliktig från första kronan. För att julgåvan ska vara avdragsgill får den heller inte bestå av kontanter, check eller postväxel. Värdepapper och julgåva i form av presentkort, som inte kan bytas mot pengar, kan vara skattefria.

Om du på begäran av en anställd, i stället för julgåva, väljer att skänka pengar till ideell verksamhet, är en sådan gåva inte avdragsgill – varken som lönekostnad eller gåva. I stället beskattas den anställde för gåvans värde som för lön.

Om du som företagare däremot för egen del bestämmer dig för att skänka pengar till välgörenhet i stället för att ge julklappar behöver dina anställda inte skatta men du får inte heller göra avdrag för julgåvor.

Är julfest avdragsgill?

Julen ska därför vara extra generös och lyxig. Ett tips då ni ska planera ert julbord och era utgifter för er julfest, är att julbord med arbetskamraterna räknas som en personalfest.

Företaget har rätt att få arrangera två personalfester per år. Dessa två får chefen betala för utan att tillämpa det krångliga regelverket som gäller vid representation. Anställdas familjemedlemmar, styrelsemedlemmar och pensionerade anställda kan också delta på personalfester. Så om chefen är småsnål så kan du upplysa honom om detta trevliga regelverk. Ja, Julbord är en kostnad man får ta in i företaget och Julbord med underhållning är ännu mer avdragsgillt.  En del av kostnaderna för ert julbord kommer att bli helt avdragsgilla och andra får en pålaga på ca 22 %. Att äta julbord har därför mer eller mindre gått och blivit en obligatorisk firmafest. Det årligen återkommande tillfället där arbetsgivaren en möjlighet att visa sin uppskattning till personalen.

Hur bokföra julgåva?

Det finns såklart inget krav på att du måste ge julklappar till varken anställda eller kunder, men det är ett fint sätt att visa sin uppskattning i vintermörkret. Reglerna för julklappar till anställda gäller också om du vill ge julklappar till styrelseledamöter.

Om du är anställd i ditt eget bolag kanske du är frestad att ge dig själv en väldigt dyr julklapp. Det kan du förstås göra, men inte skattefritt.

Hur bokför jag julgåva till personal?

Julgåvor av mindre värde som lämnas till anställd personal är skattefria förmåner om gränsvärdet underskrids men julgåvor som lämnas till delägare som inte är anställda är skattepliktiga förmåner.

En redovisningsenhet har en gång per år i anslutning till julfirandet möjlighet att lämna skattefria julgåvor till anställd personal. Julgåvor som lämnas till delägare som inte är anställda är alltid skattepliktiga förmåner som skall tas upp till förmånsbeskattning.

Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Regler om skattefria inkomster finns i 8 kap. inkomstskattelagen (IL).

Hur stor summa får man ge bort?

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Regler om skattefria inkomster finns i 8 kap. inkomstskattelagen (IL).

Hur bokför man julgåva?

Julgåva, julklapp och julpresent - kärt barn har många namn.

Om julen vill man kanske vara lite extra snäll men har ändå en rad lagar och regler att förhålla sig till. Vilka regler som gäller, förslag på julklappar, vanliga frågor och mycket mer kan du läsa om i vårt artikel Julklappar till anställda - så skattar företag för julgåvor

Hur bokför man Julgåvor till anställda?

Ett grundläggande krav för att en kostnad ska anses som representation är att det finns ett omedelbart samband med verksamheten. Julbord kan anses som en representationsmåltid om den äger rum i samband med affärsförhandlingar eller är en del av en personalfest. Kom ihåg att det numera inte medges något inkomstskatterättsligt avdrag för representationsmåltider. Däremot får avdrag för moms göras på representationsmåltider om högst 300 kronor per person. Det gäller all mat och dryck vid både extern och intern representation. Antingen medges momsavdrag med den faktiska momsen (på ett underlag om max 300 kronor) eller, om det ingår alkohol i måltiden, med en schablon om 46 kronor. Julbord för anställda kan betraktas som en personalfest och avdrag för personalfester medges för högst två fester per år. Utöver avdraget för måltiden kan företag medges ett avdrag för moms på kringkostnader - såsom DJ, utsmyckning av lokal eller liknande - på ett underlag om 180 kronor per person. Momsavdrag kan därför göras med maximalt 45 kronor för kringkostnader. Notera att det aldrig går att göra ett högre momsavdrag än vad som debiterats.

När är en gåva avdragsgill?

Gåvor från arbetsgivare till anställda är normalt skattepliktiga. De anses vara ersättning för utfört arbete. Från denna princip finns tre undantag:

Vem kan få julgåva?

Julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor till anställda kan vara skattefria under vissa förutsättningar. I annat fall är gåvor från dig som arbetsgivare skattepliktiga.

Huvudregeln är att gåvor från arbetsgivaren är skattepliktiga.

Får man ge gåvor till kunder?

Gåvor från arbetsgivare till anställda är normalt en skattepliktig förmån för den anställde, men det finns vissa gåvor från arbetsgivaren till anställda som kan vara icke skattepliktiga. Julgåvor av mindre värde är en sådan gåva.

Under 2022 är julgåvor till anställda skattefria om gåvans marknadsvärde inte överstiger 500 kronor inklusive moms. Det krävs även att gåvan ges till alla anställda eller åtminstone en större grupp av anställda. Om gåvans marknadsvärde överstiger gränsvärdet 500 kronor ska den anställde förmånsbeskattas för gåvans fulla värde från första kronan – och arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter på hela värdet. Viktigt att tänka på är att med gåvans marknadsvärde menas värdet för den anställde. Om gåvan i handeln kostar mer än 500 kronor har gåvan ett för högt värde för att vara en skattefri gåva även om arbetsgivaren av någon anledning kunnat köpa in gåvan billigare. Kostnaden är då visserligen avdragsgill som en lönekostnad, men arbetsgivaren får inte göra avdrag för ingående moms på inköpet av gåvan.

Under 2020 och 2021 har det funnits möjlighet att ge en skattefri gåva till anställda med ett högre belopp, till följd av en tillfällig lagstiftning med anledning av pandemin. Den möjligheten finns inte kvar i år.

Hur mycket pengar kan man ge bort utan gåvobrev?

Tillbaka

Jag vill skänka bort en större summa pengar till mina fem barnbarn, men jag är osäker på hur mycket man måste betala i gåvoskatt?

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

  • Logga in i vår app och klicka på Swishloggan på översiktsfliken. I nätbankenÖppnas i nytt fönster klickar du på Betalningar – Hantera Swish.
  • Anslut ditt mobilnummer till ditt kontonummer. Du behöver en smartphone och Mobilt BankID.
  • Att swisha är precis lika säkert som att använda vår app eller nätbank. Här är några anledningar till att du kan känna dig trygg.