:

Är det moms på second hand?

Innehållsförteckning:

 1. Är det moms på second hand?
 2. Måste man betala moms på begagnade varor?
 3. Hur beskattas second hand?
 4. Varför moms på begagnade varor?
 5. Kan man dra av moms på begagnade saker?
 6. Hur mycket får man sälja utan att betala moms?
 7. Vad gäller vid köp av begagnade varor?
 8. Hur mycket omsätter second hand?
 9. Är det moms på auktion?
 10. Kan man köpa begagnat på företaget?
 11. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?
 12. Kan man sälja utan moms?
 13. Vad ska man tänka på när man köper begagnat?
 14. Varför är second hand så dyrt?
 15. Kan man tjäna pengar på second hand?
 16. What happens when you sell at a mum2mum market near New sale?
 17. Where can I buy second-hand baby items?
 18. What is a Mom 2 mom sale?
 19. What does Mrs secondhand buy?

Är det moms på second hand?

All inkomst i en självständig näringsverksamhet är, enligt 7 kap. 3 § IL, undantagen från beskattning om inkomsten till huvudsaklig del kommer från

 • verksamhet som har naturlig anknytning till föreningens allmännyttiga ändamål
 • verksamhet som avser upplåtelse av rättigheter som uppkommit genom främjandet av sådana ändamål som avses i 7 kap. 4 § IL (rättighetsupplåtelse)
 • Måste man betala moms på begagnade varor?

  I ett pressmeddelande förra veckan lyckas Skatteverket hälla bensin på en redan eldfängd fråga. Ideella secondhand-butiker drabbas av tunga momskrav, vilket framgår av mängder av inlägg de senaste dagarna. Det Skatteverket nu gör är enbart att ge dessa butiker en hård klapp på axeln och säga till dem: ”Är försäljningen momspliktig så måste momsen betalas”.

  Finns det någon annan som tror att Myrorna, Erikshjälpen eller andra secondhand-butiker inte skulle fullgöra sina skyldigheter? Företrädare för dessa organisationer framhåller enbart, att med momskrav av detta slag kan de tvingas avveckla verksamheten.

  Hur beskattas second hand?

  Hej!

  Tack för din fråga. Det finns inget krav på att använda VMB utan det är något som är frivilligt att använda om man uppfyller kraven för det. Beskattningen på resultatet är likadan som andra verksamheter, med skillnaden att inköpen av de begagnade varorna är momsfria. Om man använder sig av VMB så redovisar man enbart moms på vinsten, medan om man inte gör det så redovisar man moms på hela försäljningen. Det spelar ingen roll att du köper in momsfria varor, utan du skall fortfarande redovisa moms på försäljningen på något av dessa sätten. För att få sälja momsfritt så måste man uppnå någon av undantagen för detta vilket du kan läsa om här. Vilka krav det finns för att få använda sig av VMB kan du läsa om här. 

  Varför moms på begagnade varor?

  Du får använda VMB om du säljer begagnade varor, konstverk, samlarföremål eller antikviteter.

  VMB får användas vid försäljning av begagnade varor konstverk, samlarföremål eller antikviteter om varorna har levererats till dig inom EU av någon av följande: • någon annan än en beskattningsbar person, till exempel en privatperson• en beskattningsbar person från Sverige eller ett annat EU-land som själv har använt VMB vid sin försäljning • en beskattningsbar person som säljer ett konstverk och säljaren är upphovsmannen, eller dennes dödsbo, som inte är skattskyldig till moms för försäljningen• en beskattningsbar person som sålt en vara momsfritt enligt bestämmelserna som gäller varor som inte utgör omsättningstillgångar, och för vilken man inte haft avdrags- eller återbetalningsrätt för moms vid inköpet av varan till sin verksamhet• en beskattningsbar person i ett annat EU-land vars försäljning inte medfört redovisningsskyldighet i det landet, om den köpta varan varit en anläggningstillgång hos säljaren.

  Omsättningstillgångar är avsedda att säljas, till exempel varulager.

  Anläggningstillgångar är avsedda att användas under flera år i ett företag, till exempel maskiner, inventarier och byggnader.

  Kan man dra av moms på begagnade saker?

  Prenumerera

  hejsan, ska öppna en klinik inom Medicinsk massageterapi/ortopedisk medicin. Kommer behöva köpa in varor som behandlingsbänk, dator,skrivbord, stol,bord,byrå, lite material till bänken . Ifall man köper detta beg av privatpersoner så får man ju inget kvitto som från affär, kan man dra av detta på något sätt ändå??

  Hur mycket får man sälja utan att betala moms?

  Att det heter mervärdesskatt beror på att det bara är det ökade värdet på en vara eller tjänst, mervärdet, som ett ­företag betalar in moms på.

  Man skiljer mellan ingående moms och utgående moms.

  Vad gäller vid köp av begagnade varor?

  Att det heter mervärdesskatt beror på att det bara är det ökade värdet på en vara eller tjänst, mervärdet, som ett ­företag betalar in moms på.

  Man skiljer mellan ingående moms och utgående moms.

  Hur mycket omsätter second hand?

  Det är inte bara Erikshjälpen som ökat sin försäljning. Uppgången gäller butiker som SVT Nyheter Skåne varit i kontakt med. Exempelvis Humana i Malmö vittnar om hur omsättningen mer än fördubblats under de senaste fem åren.

  Magdalena Kvesic tror att det ökade intresset både handlar om en sämre ekonomi och ett ökat intresse för återvinning. Den stora ökningen har skett bland unga.

  – Vi har sett en ökning av unga sedan det återvunna plagget blev årets julklapp 2018. Det har blivit trendigt att handla second hand, men det handlar också om att det är sämre tider, säger Magdalena Kvesic.

  Är det moms på auktion?

  Nej, vi godkänner inte vidareanvändning och publicering av annonstexter och bilder.

  Våra annonser är en del av ett kungörelseförfarande och är myndighetsutövning. Vi godkänner därför inte att andra kopierar eller vidareanvänder de texter eller bilder som vi publicerar.

  I många fall innehåller våra annonser uppgifter som klassificeras som personuppgifter, det är därför viktigt att vi behandlar uppgifterna på rätt sätt med hänsyn till de inblandades integritet.

  Nej, egendom vi säljer visas enbart vid ett tillfälle före auktionsdagen. Det beror på att visningen är en förrättning. Information om datum, tid och plats för visning står angivet i annonsen.

  Ja, du behöver närvara själv eller genom ombud om det rör sig om en auktion på plats. Vid auktioner av bostadsrätter och fastigheter kan du vara med via telefon från något av våra kontor. Kontakta oss mellan klockan 08-16 och senast två arbetsdagar innan auktionen så hjälper vi dig.

  Vid nätauktioner och anbudsförsäljning behöver du inte vara på plats.

  • Vid en nätauktion så registrerar du dig som kund och lägger bud elektroniskt.
  • När något säljs via anbud, lämnar du ett skriftligt bud till oss.

  Kan man köpa begagnat på företaget?

  Tja,

  funderar. Har kommit till insikt med att det är elakare än man tror det här med att handla saker "på företaget", om man är medfödd den lilla avvikelsen att man är komplett dum i huvudet, vilket är ett träben jag tyvärr tvingas leva med när det kommer till formella saker som redovisningar och annat obegripligt.

  Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

  Det finns massor av saker att tjäna pengar på för den som vill och är lite driftig. Många ställer sig frågan "hur man snabbt och enkelt kan tjäna extra pengar", men jag kommer inte att lägga så stort fokus på snabba pengar då den typen av inkomst sällan finns om det ska anses vara seriöst.

  En bättre väg är då att satsa på att få en inkomst som återkommer, alltså en passiv inkomst, vilket innebär att pengarna kommer in regelbundet, även när du själv inte aktivt arbetar, t ex när du sover, reser, ja vad du än gör.

  Kan man sälja utan moms?

  Att göra en tjänst som ska nyttjas i Norge åt ett norskt företag.

  Fakturera beloppet i SEK utan moms. Den norska kunden ska ta upp momsen själv. Det kallas omvänd moms och det finns att läsa mer om på Skatteverket.

  ”Vid försäljning av en tjänst ska momsen redovisas och betalas i det land där tjänsten anses omsatt (beskattningslandet). Om en tjänst inte är omsatt i Sverige ska du som säljare inte ta ut någon svensk moms. Den allmänna principen är att en tjänst ska beskattas i det land där den konsumeras.”

  Vad ska man tänka på när man köper begagnat?

  Förarbetet innan bilköp är viktigt för att hitta en bil som passar dig. Följande frågor är bra att ställa sig innan du gör ditt val:

  • Vad är huvudsyftet med den bil du tänker köpa? Är det för att åka långt, bara åka till och från affären, dra ett hästsläp eller något annat? 
  • Vill du köra automat eller manuell växellåda?
  • Ska bilen drivas av bensin, el eller diesel? Eller vill du hellre ha en laddhybrid?
  • Vilka för- och nackdelar finns det med olika drivmedel?
  • Hur långt får bilen ha gått för att det ska vara intressant?
  • Spelar färg och årsmodell någon roll?
  • Finns det något extra tillval som är viktigt för dig?

  Tänk igenom dina val noga så du får en bil som passar för dina behov. När du har kommit fram till vilken bil det är du vill ha och behöver kan du börja leta. Du kan besöka bilhallar och även leta på nätet.

  En av de viktigaste frågorna du behöver tänka över är om du ska köpa en bil av en privatperson eller en bilhandlare. Om du köper en bil av en privatperson har du ett något sämre skydd än om du köper bilen av en bilhandlare. Därför är det viktigt att du är extra noggrann. Köper du bilen av en bilhandlare är du alltid skyddad av konsumentköplagen. Men det finns mycket att tänka på för att köpet ska bli så bra som möjligt, till exempel garantier, miljöpåverkan och finansiering av bilköpet.

  Varför är second hand så dyrt?

  Erikshjälpen och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

  Besöksstatistik Marknadsföring

  Kan man tjäna pengar på second hand?

  Vi har, precis som många andra, blandade erfarenheter utifrån våra försök att sälja begagnade kläder.

  Våra erfarenheter handlar om, för att nämna några exempel:

  • Annonser som inte gett en endaste spekulant
  • Tjatiga köpare som krånglat och ringt
  • De mest märkliga telefonsamtal

  Det allra bästa är om du kan bestäm dig tidigt, helst när du köper plagget, för om du ska sälja ditt nya plagg som second hand efter en tid.

  I så fall är du väldigt försiktig när du använder kläderna och så sparar du allt:

  Många närmar sig second hand försäljning av kläder som om det är en möjlighet att slippa problem och tjäna pengar samtidigt.

  Gamla sunkiga kläder du inte velat röra på åratal, som kanske inte ens får hänga i garderoben längre, ska lite hafsigt läggas ut till försäljning och då bli guldkorn med stort värde.

  What happens when you sell at a mum2mum market near New sale?

  Turn your secondhand baby and kids clutter into cash..... and when you sell at a Mum2Mum market nearly new sale you keep 100% of the proceeds...... READY TO SELL? Why sell at a Mum2Mum Market nearly new sale? Selling at a mum2mum market is quick and easy!

  Where can I buy second-hand baby items?

  Second-hand shops are found in most parts of the country. They can be a useful source of second-hand baby items, but the shop owner, the middleman, has to make a profit, which means they will bump up the cost to you. What items should I be cautious about? You should think twice before buying certain items second-hand.

  What is a Mom 2 mom sale?

  Unlike Garage Sales, Mom 2 mom sales are a great way for parents to sell their used children's items as you sell directly and only to other parents looking for these items. The Parent Bazaar is updating this great community sale one location at a time!

  What does Mrs secondhand buy?

  Mrs Secondhand buys secondhand furniture and other items. Mrs.Secondhand buys secondhand items in Melbourne/Victoria only. Got quality household furniture you want to sell? We buy second hand items. If you have secondhand items that you would like to sell we may be interested.