:

Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?
 2. Kan man göra avdrag för elcykel?
 3. Får man bidrag för elcykel 2023?
 4. Hur gör man avdrag för cykel i deklarationen?
 5. Hur får man tillbaka pengar elcykel?
 6. Är en cykel avdragsgill?
 7. Vad är en elcykel värd efter 3 år?
 8. Hur fungerar Cykelförmån?
 9. Får man använda elcykel på Vätternrundan?
 10. Vad är Cykelbidrag?
 11. Är det olagligt att köra elcykel full?
 12. Hur länge håller motorn på en elcykel?
 13. Kan man använda friskvårdsbidrag till att köpa cykel?
 14. Hur lång livslängd har en elcykel?
 15. Är det lönsamt med förmåns cykel?

Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?

Det har blivit allt vanligare att anställda får en cykel som personalförmån. Det är en skattepliktig förmån om du som arbetsgivare betalat en cykel som den anställda använder privat, exempelvis till och från jobbet. Det skriver Swedbank.

Det betyder att du som arbetsgivare ska betala arbetsgivaravgifter och skatteavdrag för förmånen.

Kan man göra avdrag för elcykel?

Kostnaden för förmånscykeln dras alltså från lönen före skatt, som ett bruttolöneavdrag.

Det finns olika exempel på hur stort bruttolöneavdrag som görs. Sportson, som också är leverantör av förmånscyklar, ger två exempel på sin hemsida:

För en vanlig cykel värd 8 000 kronor blir bruttolöneavdraget 195 kronor per månad. För den som har en skattesats på 33 procent motsvarar det en nettokostnad på 131 kronor, och om man har så hög inkomst att man betalar 50 procent i skatt så motsvarar det en nettokostnad på 98 kronor.

Får man bidrag för elcykel 2023?

När en anställd får använda arbetsgivarens cykel privat är det en skattepliktig förmån, och arbetsgivaren ska göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter för förmånen.

Förmån av cykel som tillhandahålls av arbetsgivaren ska under vissa förutsättningar tas upp bara till den del värdet av förmånen överstiger 3 000 kr per beskattningsår. Om förmånsvärdet överstiger 3 000 kr ska det överskjutande beloppet beskattas. Takbeloppet för skattefriheten är kopplad till cykelförmånens förmånsvärde och är inte begränsad till ett visst antal cyklar (11 kap. 12 a § IL).

Reglerna trädde i kraft den 1 januari 2022 och tillämpas på förmåner som lämnas efter den 31 december 2021.

Hur gör man avdrag för cykel i deklarationen?

För att du ska kunna göra avdrag för arbetskläder får du inte bära plaggen privat. Du får bara göra avdrag för arbetskläder som är skyddskläder eller skyddsutrustning. Skyddskläder ska ha särskilda egenskaper för att skydda mot till exempel frätande ämnen eller väder och vind. Skyddsutrustning är till exempel skyddsglasögon, hörselskydd och skor med stålhätta.

För att kunna göra avdrag för arbetsredskap krävs det att det är något som är nödvändigt för att du ska kunna utföra dina arbetsuppgifter men som du inte får av din arbetsgivare. Men om du till exempel köpt ett skrivbord eller en kontorsstol kan du inte få avdrag, även om du bara använder dem i ditt arbete. Enligt Skatteverket är det vanliga möbler i ett hem och räknas därför inte

Det går bara i undantagsfall att få avdrag för arbetsrum i den egna bostaden. Men om du inte har möjlighet till ett rum eller en lokal hos arbetsgivaren får du dra av hyran för det på skatten. Rummet får bara användas för arbete, ingenting annat. Det går även att göra avdrag för el och städning. 

Har du en tvist om uppsägning, lön- eller avgångsvederlag med din arbetsgivare? Då kan du ha rätt till avdrag för advokat och rättegångskostnader. Men även tvister med till exempel Försäkringskassan om en ny utbetalning kan vara avdragsgill.

Om du är idrottare, musiker, artist, modell eller och skådespelare kan du ha rätt att göra avdrag för att anlita en agent eller manager när du skriver avtal och kontrakt vid korta uppdrag.

Hur får man tillbaka pengar elcykel?

Från och med den 1:a februari 2018 gäller elcykelpremien, ett initiativ från Sveriges regering som innebär att man kan få upp till 25 procent av priset tillbaka från staten. Köp elcykel, elmoped eller elmotorcykel och du har rätt att ansöka om bidraget. 350 miljoner kronor per år har avsatts för åren 2018, 2019 och 2020 till premien.

Det är du som köpt elcykeln som ansöker om elcykelpremien. Det är Naturvårdsverket som kommer att ta hand om ansökningar samt utbetalningarna och öppnar ansökningsformuläret för bidragen den 1 februari 2018.

Är en cykel avdragsgill?

Termen förmånsbeskattning syftar på att man betalar skatt på en förmån man får från företaget.

Förmåner är saker man får av företaget som är till en direkt fördel för en. Dessa kan vara allt ifrån datorer och bilar som företaget köper åt en som man därefter kan bruka.

Vad är en elcykel värd efter 3 år?

Emma får använda sin arbetsgivares elcykel privat. Cykelns marknadsvärde (vad det skulle kosta att köpa cykeln) är 15 000 kronor inklusive batteri. Cykeln beräknas hålla i sex år medan batteriet behöver bytas vartannat år. Arbetsgivaren betalar service och reparationer under året med 600 kronor.

Vid beräkning av förmånsvärdet för en elcykel bör även batteriet vara med i beräkningen av värdeminskningen. En årlig värdeminskning som motsvarar 20 procent av cykelns marknadsvärde inklusive batteri kan användas för elcyklar.

Hur fungerar Cykelförmån?

Avtalen kan variera av olika skäl, men generellt gäller att din arbetsgivare ger dig tillgång till en cykel på ett förmånligt och tryggt sätt. Under hela hyresperioden ingår, förutom hyran av din cykel och eventuella tillbehör, också leverans och injustering, normal garanti och en avancerad stöldskyddsmärkning med DNA/micromärken och tre månaders självriskeliminering genom Solid Försäkring, som kan förlängas årsvis av förmånstagaren.

Avtalet är ett så kallat ”Underuthyrningsavtal” som tecknas mellan din arbetsgivare och dig som anställd.

Får man använda elcykel på Vätternrundan?

Uppdaterad 6 september 2017Publicerad 6 september 2017

Elcykel på Vätternrundan? Är inte det fusk? Nja... enligt arrangörerna så öppnar nu Vätternrundan upp för elcyklar. Men det handlar förstås om ett helt nytt lopp.

Vad är Cykelbidrag?

Husen på Wiboms väg återfår sin 60-talslook när de renoveras efter ett krav från kommunen.

Solna stads bildarkiv/Stefan Källstigen

Är det olagligt att köra elcykel full?

De flesta ställer bilen när de druckit alkohol, men att ta elcykeln istället är inte alltid så lyckat. Det är dock tillåtet så länge elcykeln inte är så kraftfull att den räknas som moped. Allt fler vill nu se en promillegräns för elcykel.

Det finns ingen promillegräns för cykel, det gäller bara motordrivna fordon. Sätter du dig däremot på en moped gäller samma regler som om du kör bil, du får alltså inte köra med över 0,2 promille.

Hur länge håller motorn på en elcykel?

Illustration: Jarl Åslund.

Hur långt kommer du på din elcykel innan batteriet är tomt? Rätt så långt, kanske 8–9 mil med en bra mittmotor. Men säkert vill du komma ännu längre. Och visst vill du att batteriet ska få ett långt liv. 

Kan man använda friskvårdsbidrag till att köpa cykel?

Cykelfabrik, cykelgym och cykling som kärlek och filosofi. Tobias Adolfsson, grundare av cykelbutiken And the Revolution, missionerar cykling dygnet runt. Och har hittat ett sätt att nyttja cykling som friskvård.

Den sämsta frågan att ställa till Tobias Adolfsson måste vara: varför cykling? 

Hur lång livslängd har en elcykel?

Ditt batteri har full kapacitet vid en temperatur på 25 grader, om temperaturen sjunker gör även kapaciteten det med ungefär 1–2% per grad. Det gör att du kan cykla längre på en laddning under sommaren i jämförelse med till exempel vintern.

Se till att däcken på cykeln har rätt tryck. Bättre tryck bidrar till att cykeln har mindre motstånd, vilket gör att batteriet inte behöver arbeta lika hårt. Ett tips kan vara att du sätter som rutin att regelbundet kontrollera däcktrycket innan du åker hemifrån.

Allmän rengöring och skötsel av din elcykel kommer även kunna leda till att den håller längre. En smutsig elcykel är långsammare, även under kort tidsperiod samlas smuts som gör att komponenterna på cykeln kan fastna vilket tvingar batteriet till att använda mer energi.

Är det lönsamt med förmåns cykel?

Förmånscykel för er som jobbar i VGR

Hej! Jag arbetar i VGR (Västra götalandsregionen) och har fått erbjudande om förmånscykel via Ecochange. I nuläget erbjuder de tyvärr inte någon trail/enduro inriktad cykel utan de mtb som finns är mer XC hojar.