:

Hur mycket ska man betala i vinstskatt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket ska man betala i vinstskatt?
  2. När ska vinstskatt betalas 2023?
  3. Hur länge kan man skjuta på vinstskatt?
  4. När ska man betala restskatt för att slippa ränta?
  5. Varför har jag inte fått skatteåterbäringen 2023?
  6. Kan man betala in vinstskatt i förväg?
  7. Måste man alltid betala vinstskatt?
  8. Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?
  9. Vad händer om man inte betalar in vinstskatt?
  10. När ska restskatt betalas 2023 för att slippa ränta?
  11. Hur vet jag om jag ska betala restskatt?
  12. Varför står det 0 kr på mitt Skattekonto?
  13. Kan man se sitt Skattekonto?
  14. Hur undviker man vinstskatt?
  15. Hur gör man för att skjuta upp vinstskatt?

Hur mycket ska man betala i vinstskatt?

Om du har gjort en vinst på din bostadsförsäljning och vill undvika att behöva betala kostnadsränta kan du göra en eller flera extra skatteinbetalningar. När skatten senast ska vara inbetald beror på om din kvarskatt blir mer eller mindre än 30 000 kronor. Här kan du läsa mer om vilken förfallodag som gäller för dig.

När ska vinstskatt betalas 2023?

Du som har sålt med vinst kan betala in vinstskatten direkt efter att du har sålt bostaden om du vill. Skriver du på köpekontraktet under 2022 betalar du så här för att slippa ränta på ditt skattekonto:

Om din kvarskatt blir mer än 30 000 kronor behöver du betala in den del av kvarskatten som överstiger 30 000 kronor, så att den är bokförd senast den 13 februari 2023. Betala in resterande belopp så att de är bokförda senast den 3 maj 2023. Om din kvarskatt blir högst 30 000 kr slipper du att betala ränta om inbetalningen är bokförd senast den 3 maj 2023.

Om du sålt din privata bostadsrätt med förlust, är det möjligt att dra av halva förlustsumman. Men denna del slås också ihop med andra inkomster och utgifter av kapital. Om förlusten är större än de övriga vinsterna och inkomsterna får du ett underskott av kapital som du kan göra avdrag för. 

Hur länge kan man skjuta på vinstskatt?

Uppskov innebär att skjuta upp den vinstskatt du behöver betala om du säljer en bostad med vinst. Det kan vara ett bra alternativ, om du till exempel ska köpa en ny bostad och behöver använda pengarna från försäljningen till kontantinsats.

När ska man betala restskatt för att slippa ränta?

Den som hyrde ut eller sålde sin bostad under 2021 och räknar med stor kvarskatt i år kan göra en extra inbetalning till Skatteverket för att slippa ränta. Det gäller även den som sålde aktier eller kryptovalutor med vinst. På kvarskatt över 30 000 kronor påförs ränta från den 15 februari.

Skatteverket har olika tjänster till hjälp för den som behöver räkna ut sin skatt. Den som sålt bostad kan ta hjälp av tjänsten ”Beräkningshjälp vid bostadsförsäljning” för att räkna ut skatt på en eventuell vinst. Det går också att få hjälp att ta reda på om det går att skjuta upp beskattningen genom att begära uppskov, för den som köpt en ny bostad efter försäljningen.

Varför har jag inte fått skatteåterbäringen 2023?

Skatteåterbäringen betalas ut den 5–6 april 2023 till dig som uppfyller kriterierna för skatteåterbäring i april. Har du inte fått dina pengar kan det bero på att du inte har anmält bankkonto.

Kan man betala in vinstskatt i förväg?

Den som hyrde ut eller sålde sin bostad under 2020 och räknar med stor kvarskatt i år kan göra en extra inbetalning till Skatteverket för att slippa ränta. Det gäller även den som sålde aktier eller kryptovalutor med vinst. Om du vill undvika ränta ska inbetalningen vara hos Skatteverket senast den 12 februari.

För att räkna ut hur mycket du ska betala har Skatteverket olika tjänster som kan vara till hjälp. Tjänsten ”Beräkningshjälp vid bostadsförsäljning” hjälper dig att räkna ut skatten på en eventuell vinst när du sålde din bostad. Har du köpt en ny bostad kan du få hjälp att ta reda på om det går att skjuta upp beskattningen genom att begära uppskov.

Måste man alltid betala vinstskatt?

Om du säljer en bostad med vinst måste du betala skatt på hela vinsten. Om du köper en ny bostad har du dock möjlighet att skjuta upp beskattningen. Men hur funkar det egentligen och vad är bra att tänka på?

När du säljer en bostad måste du deklarera försäljningen senast året efter du och köparen kom överens och skrev under ett bindande avtal. Säljer du bostaden med vinst ska du betala så kallad reavinstskatt. Något förenklat kan man säga att reavinstskatten är 22 % på vinsten.

Vill du inte betala skatten på en gång och om du köper en ny bostad går det att skjuta upp beskattningen av hela eller delar av vinsten. Det kallas för att göra uppskov.

Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?

Mäklararvode är det du betalar för att mäklaren förmedlat din bostad till en köpare. Vilket arvode mäklaren har rätt till regleras vanligen i det förmedlingsuppdrag du skriver med mäklaren. Du och mäklaren är fria att avtala om vilket mäklararvode mäklaren ska ha rätt till och hur det ska beräknas. Har ni inte avtalat något blir mäklararvodet enligt lag provisionsbaserat. Om mäklaren har ensamrätt i uppdraget har hen rätt till provision om överlåtelse sker under ensamrättstiden, oavsett om mäklaren anvisat köparen eller inte.

Vad händer om man inte betalar in vinstskatt?

Om du inte sköter bokföringen i din näringsverksamhet, kan det få till följd att det uppstår en fara för att till exempel Skatteverkets skattekontroll försvåras.

När ska restskatt betalas 2023 för att slippa ränta?

Vid ett underskott på skattekontot beräknas en kostnadsränta efter två olika nivåer, antingen med låg eller hög ränta beroende på hur underskottet uppstått. Den låga räntan uppgår till basräntan (2,5 procent fram till 31 januari 2023 och därefter 3,75 procent) medan den höga räntan är basränta plus 15 procentenheter. 

Låg ränta beräknas bland annat på belopp som: 

  • uppkommer på grund av underskott av slutlig skatt fram till förfallodag
  • Skatteverket har gett anstånd med att betala
  • uppkommit genom omprövningsbeslut av Skatteverket eller beslut av domstol (fram till förfallodagen) 
  • överlämnats till Kronofogden för indrivning.

Hur vet jag om jag ska betala restskatt?

Hur vet jag vad jag ska betala eller få tillbaka på skatten?

I din inkomstdeklaration som du får från oss har vi räknat ut vad du ska betala eller få tillbaka. Om du ändrar eller lägger till något i deklarationen, till exempel för att du har sålt en bostad eller aktier, kommer den beräknade skatten att ändras.

Varför står det 0 kr på mitt Skattekonto?

If you have a Facebook account, you can manage how different data is used to personalize ads with these tools.

Ad settings

Kan man se sitt Skattekonto?

Privata Affärer skriver att intäktsräntan på skattekontot höjdes till 1,6875% den 1 februari. Men eftersom intäktsräntan på skattekontot är skattefri innebär det att den egentligen motsvarar 2,41% på ett vanligt bankkonto, där du får betala 30% i skatt på räntan.

Jag antar att man kan göra större insättningar till sitt skattekonto och därmed spara där t.ex. till sin buffer istället för hos sin bank? Pengarna är väl minst lika säkre där som hos banker med insättningsgaranti?

Hur undviker man vinstskatt?

Reavinst eller realisationsvinst är det äldre uttrycket för kapitalvinst, det vill säga den vinst du gör när du säljer en bostad för mer än du köpte den för. Och för kapitalvinsten betalar du (rea)vinstskatt . Om du istället sålde din bostad för mindre än du köpte den för har du däremot gjort en reaförlust, och det kan du läsa mer om längre ner. Oavsett om du gjort en vinst eller förlust måste du ta upp försäljningen i din inkomstdeklaration.

När du har deklarerat din kapitalvinst måste du betala vinstskatt på den. Här råder ofta förvirring kring om det är 22 % eller 30 % skatt som gäller. Så låt oss räta ut alla frågetecken – vinstskatten på privatbostäder är 22 %. Du kan läsa mer detaljerat om den längre ner under Om du har sålt med vinst.

Hur gör man för att skjuta upp vinstskatt?

Hur söker du uppskov på din reavinst, och när ska du betala den egentligen? Vi har samlat de viktigaste frågorna och svaren kring uppskov.

Ja, det kan du, men bara om du har köpt en ny bostad. Att få uppskov på reavinstskatten innebär inte att du slipper den – istället betalar du vinstskatten på bostad 1 när du säljer bostad 2 (se bild ovan). Om du sedan köper en ny bostad i samband med att du säljer bostad 2 med vinst har du möjlighet att få ett nytt uppskov, men då bara för den vinst du gjort i samband med den sistnämna försäljningen.