:

Vad är en näringsfastighet?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en näringsfastighet?
  2. Hur beskattas inkomst av Näringsfastighet?
  3. Kan man äga en näringsfastighet privat?
  4. Vad gäller vid försäljning av Näringsfastighet?
  5. När blir en fastighet Näringsfastighet?
  6. Får man bo i Näringsfastighet?
  7. Hur många fastigheter får man sälja per år?
  8. När blir en fastighet Näringsfastighet dödsbo?
  9. Hur mycket kan man sälja utan att betala skatt?
  10. Hur undviker man vinstskatt?
  11. Kan ett dödsbo ge bort en fastighet?
  12. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
  13. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  14. Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?
  15. Vem äger fastigheten vid dödsfall?

Vad är en näringsfastighet?

Jag har funderat på att registrera en enskild firma (näringsverksamhet) för att köpa en lägenhet i en semesterort utomlands. Denna ska hyras ut. Kan man göra det? Eller är det bättre att köpa privat för att hyra ut?

För mig är det tänkt som en extra inkomst. Jag har redan ett heltidsjobb idag. Hur finansierar man bäst något sånt här?

Hur beskattas inkomst av Näringsfastighet?

En näringsfastighet kan vara en kapitaltillgång eller en lagertillgång i näringsverksamheten. Det är nyttjandet av den aktuella fastigheten och syftet med förvärvet som avgör. Vid en försäljning skiljer sig beskattningen, och hur du redovisar resultatet, beroende på vilken typ av tillgång fastigheten är.

  • Läs mer om i vilka situationer en fastighet räknas som kapitaltillgång respektive lagertillgång.

Kan man äga en näringsfastighet privat?

En skattemässig definition som säger att alla fastigheter som inte är privatbostadsfastigheter är näringsfastigheter.

Alla fastigheter som en juridisk person äger räknas som näringsfastigheter medan fysiska personer och dödsbon kan inneha både näringsfastigheter och privatbostadsfastigheter.

Vad gäller vid försäljning av Näringsfastighet?

år 2019 ska de flesta arbetsgivare redovisa utbetalningar och skatteavdrag på individnivå i sin arbetsgivardeklaration. Redovisningen ska göras varje månad och innebär att du inte längre behöver lämna en årlig kontrolluppgift för dessa utbetalningar.

i din inkomstdeklaration i maj året efter att du gjort ditt sista bokslut.

När blir en fastighet Näringsfastighet?

Har du sålt en fastighet under året? Då måste du beräkna och deklarera fastighetsförsäljningens vinst eller förlust, den så kallade kapitalvinst- eller förlusten.

En fastighet ses som en kapitaltillgång och den eventuella vinsten du gör på en försäljning av fastigheten ska beskattas i inkomstslaget kapital. Oavsett vilken typ av fastighet du säljer exempelvis näringsfastighet eller småhus är vinstberäkningen i grunden densamma; du ska beräkna vinst och förlust utifrån försäljningspriset med avdrag för kostnader.

Får man bo i Näringsfastighet?

När man hyr ut sin privatbostad beskattas hyran i inkomstslaget kapital med 30 procent skatt. Innan skatten beräknas får man dra av dels ett schablonbelopp på upp till 40 000 kr och dels 20 procent av hyran. Det innebär att 50 000 kr per år är skattefritt från och med i år. Den som hyr ut en lägenhet får dra av hyran/avgiften för den uthyrda delen i stället för 20 procentavdraget.

Det är bara uthyrning av fastighet som är privatbostadsfastighet som beskattas i kapital. Det vill säga ett småhus som ägaren eller någon närstående till ägaren bor i eller har för avsikt att bo i.

Hur många fastigheter får man sälja per år?

Kammarrätten ansåg att försäljning av sex bostadsrätter och en fastighet under kort tid var att anse som näringsverksamhet istället för inkomst av kapital.

Under två års tid sålde en kvinna sex bostadsrätter och en fastighet och redovisade försäljningarna i inkomslaget kapital.

När blir en fastighet Näringsfastighet dödsbo?

När min make avled för några år sedan lät min styvson mig sitta i orubbat bo i huset som min man ägde. Förstår att detta kanske inte är så vanligt eftersom de flesta särkullbarn tycks kräva ut allt de kan få så snart som möjligt. Min styvson tyckte att han inte hade några invändningar mot att vänta på sitt arv till den dag jag antingen sålde huset eller själv avled.

Men nu till min fråga: Jag har nu fått ett brev från skatteverket där de säger att huset har omvandlats till en näringsfastighet. Vad innebär detta för mig?

Hur mycket kan man sälja utan att betala skatt?

En hobbyverksamhet är en hobby som genererar vissa inkomster. För att räknas som hobbyverksamhet måste verksamheten utövas utan vinstsyfte av den så kallade hobbyidkaren på fritiden vid sidan av en annan sysselsättning.

Det kan vara svårt att veta var gränsen går mellan hobby- och näringsverksamhet. Därför måste man i många fall titta på helheten och göra en bedömning utifrån alla förutsättningar som verksamheten har.

Det här är några av de saker som skiljer hobbyverksamhet från företag:

Hur undviker man vinstskatt?

Bostad & Fastighet

Hej, Jag är delägare i en fastighet med totalt tre delägare. Jag är överens med övriga delägare (syskon) om att jag ska bli ensam ägare. Huset har ett mycket lågt uppskattat anskaffningsvärde, vilket innebär att nästan hela värdet ska beskattas med reavinstskatt. Taxeringsvärdet är 507 000 kr och värdet på fastigheten är 1.050.000 kr. Min fråga gäller om det går att skriva ett gåvobrev där övriga delägare ger fastigheten i gåva för att på så sätt skjuta upp reavinstskatten till den dagen jag säljer fastigheten? Jag skulle då betala varje delägare 350 tkr minus reavinstskatten. Risken är att gåvan inte skulle anses vara en gåva, men går det att göra på något sätt så att hela reavinstskatten skjuts på framtiden?  

Kan ett dödsbo ge bort en fastighet?

  • Ansök via e-tjänst eller per post
  • Om du har rätt till del av ett dödsbo som ska sälja eller ge bort en fastighet
  • Vilka handlingar behöver finnas med i ansökan?
  • Ta del av Efterlevandeguiden
  • Frågor och svar

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

Rapporteringsskyldiga finansiella institut ska granska befintliga och nya konton för att identifiera vilka konton som är rapporteringspliktiga konton. Om granskningen visar att kontot är ett rapporteringspliktigt konto ska det anses vara ett sådant ända tills kontohavaren inte längre har skatterättslig hemvist i något annat land (4 kap. 12 § IDKAL). Till skillnad från FATCA-reglerna finns här inte några beloppsgränser för när ett konto ska granskas. Detta gäller oavsett om kontot är befintligt eller nytt.

Vissa konton anses dock inte vara rapporteringspliktiga konton trots att de har identifierats som sådana (2 kap. 20 § IDKAL). Vissa andra konton har undantagits från definitionen av finansiella konton (3 kap. 2 § IDKAL). Detta innebär att de varken behöver granskas eller rapporteras.

I SFL och IDKAL används uttrycket ”annan stat eller jurisdiktion”. Med det menas en annan stat eller jurisdiktion än Sverige eller USA (2 kap. 22 § IDKAL). I stället för begreppet ”annan stat eller jurisdiktion” används här begreppet ”annat land”.

Ett befintligt lågvärdekonto är ett konto som innehas av en eller flera fysiska personer och där saldot eller värdet på kontot inte översteg 1 000 000 US-dollar den 31 december 2015 (2 kap. 22 § IDKAL). Ett rapporteringsskyldigt finansiellt institut har två möjligheter att genomföra granskningen av dessa konton, antingen genom

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Med Swish kan du snabbt och säkert skicka och ta emot pengar med mobilen. När du skaffar Swish är beloppsgränsen 3000 kronor per vecka. Du kan enkelt ändra gränsen i internetbanken eller i vår app. 

När du skaffar Swish får du som är 18 år eller äldre automatiskt en beloppsgräns på 3000 kronor per rullande 7 dagar.

Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?

I Sverige betalar du vinstskatt på alla bostadsförsäljningar där du får ut mer pengar än du gav för bostaden. Skatten kallas reavinstskatt och är alltid 22 % på privatbostäder.

Om du har för avsikt att köpa en ny bostad kan du ansöka om uppskov på skatten för att istället använda pengarna som kontantinsats till ditt nya bostadsköp. Ju högre kontantinsats du har, desto lägre blir ditt bolån, vilket alltid är positivt.

Du ansöker om uppskov hos Skatteverket. Villkoren för att du ska kunna få uppskov är följande:

  • Uppskovsbeloppet måste vara minst 50 000 kronor.
  • Din sålda bostad och den du köper måste vara en privatbostad i antingen Sverige eller ett EES-land.
  • Din sålda bostad måste ha varit ditt permanentboende och din folkbokföringsadress.
  • Den nya bostaden måste vara köpt året innan eller året efter försäljningen av din tidigare bostad. Om du köper 2023 måste du alltså ha sålt din gamla bostad tidigast 1 januari 2021 och senast 31 december 2024.
  • Du måste ha bott i den gamla bostaden i minst ett år innan du skriver på kontraktet för bostaden du köper. Har du ägt bostaden länge måste du ha bott där i minst tre av de senaste fem åren. Tiden du bor i din gamla bostad innan nästa ägare flyttar in räknas inte.
  • Du måste flytta in i din nya bostad senast 2 maj andra året efter att du sålt din gamla bostad. Säljer du 2023 kan du alltså vänta till 2 maj 2025 med att flytta in.

Vem äger fastigheten vid dödsfall?

Om den efterlevande maken eller makan har möjlighet att bo kvar i bostaden behåller denne sin andel av fastigheten eller bostadsrätten, och förvaltar även eventuella gemensamma barns andelar under resten av livet.

En efterlevande sambo ärver inte automatiskt, det måste alltså ha skrivits ett testamente till dennes fördel om den efterlevande sambon ska få bo kvar, alternativt att sambon köper ut arvingarna.