:

Vad händer med Skogskonto efter 10 är?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer med Skogskonto efter 10 är?
  2. Hur mycket kan man ta ut från Skogskonto?
  3. Hur mycket skatt på uttag från Skogskonto?
  4. Kan man flytta Skogskonto till en annan bank?
  5. Hur bokför man uttag från Skogskonto?
  6. När måste Skogskonto tas ut?
  7. Vad är fördelen med Skogskonto?
  8. När avslutas Skogskonto?
  9. Vad är fördelen med ett skogskonto?
  10. Hur mycket skatt betalar man på en avverkning av skog?
  11. Hur länge kan man ha pengar på Skogslikvidkonto?
  12. Hur bokförs uttag från Skogskonto?
  13. Hur mycket får man för 1 hektar skog?
  14. Hur mycket tjänar man på 1 hektar skog?
  15. Vad är räntan på Skogskonto?

Vad händer med Skogskonto efter 10 är?

Du som bedriver enskild näringsverksamhet och som äger lantbruksenhet kan under vissa förutsättningar göra så kallat skogsavdrag i inkomstdeklarationen för näringsverksamheten. Du får göra skogsavdrag med högst hälften av skogens och skogsmarkens anskaffningsvärde. Denna hälft kallas avdragsutrymmet. Skogsavdraget ska återföras till beskattning när fastigheten avyttras.

Begärt skogsavdrag och återfört skogsavdrag ska du redovisa på blankett N8 – Skogsavdrag – Substansminskningsavdrag (SKV 2155). Där ska du även redovisa ökat och minskat avdragsutrymme.

Avdraget får för varje inkomstår maximalt uppgå till

  • 50 procent av intäkten för såld avverkningsrätt
  • 30 procent av intäkten för sålda skogsprodukter
  • 30 procent av intäkten av uttagna skogsprodukter (virke med mera).

Kan du visa att skog och skogsmark har köpts genom ett så kallat rationaliseringsförvärv, har du i stället rätt till avdrag för hela ersättningen för avverkningsrätt och med 60 procent av ersättningen för skogsprodukter respektive värdet av egna uttag. Det förhöjda avdraget får göras det inkomstår då köpet skedde och/eller de följande fem åren.

Hur mycket kan man ta ut från Skogskonto?

Det lägsta belopp som du får sätta in (och dra av) ett visst beskattningsår är 5 000 kr. För varje år får du sätta in högst summan av 60% av dina inkomster från avverkningsuppdrag eller avverkningsrätt (rotpostförsäljning) och 40% av dina inkomster från virkesförsäljning. Högre belopp (80% respektive 50%) gäller vid skogsskador.

Du skattar för det belopp du tagit ut från skogskontot under inkomståret. Det minsta belopp du får ta ut är 1 000 kr och du får ta ut pengarna tidigast 4 månader efter insättningen.

Hur mycket skatt på uttag från Skogskonto?

Ett enskilt år medges skogskontoinsättning med maximalt 60 procent av intäkten på grund av upplåtelse av avverkningsrätt (avverkningsuppdrag/leveransrotköp eller rotpost) och 40 procent av intäkten av leveransvirke. Anledningen till den lägre procentsatsen för leveransvirke är att avdrag bara medges för rotvärdet, inte för avverknings- och transportkostnader. Även efterlikvid från en skogsägarförening räknas som skogsintäkt och får ligga till grund för skogskontoinsättning.

Om en skogsägare drabbas av skador på skogen, orsakad av exempelvis storm, brand eller insekter, som medför att minst två års tillväxt måste avverkas medges förhöjd insättning på skogskonto. Då medges insättning med 80 procent av intäkten från avverkningsrätt och 50 procent av intäkten av leveransvirke.

Kan man flytta Skogskonto till en annan bank?

Vi har delat in våra kakor i olika kategorier utifrån ändamålet med kakorna. De kakor som vi beskriver under kategorin "Nödvändiga kakor" använder vi alltid när du besöker vår webbplats. För att vi ska få använda kakor i de andra kategorierna behöver vi ditt samtycke.

Nödvändiga kakor används för att vår webbplats ska fungera korrekt och säkert vid ditt besök. Till exempel använder vi dem för att säkerställa att information du lämnar i formulär inte försvinner när du byter sida, att du hålls kvar i inloggat läge tills du loggar ut eller lämnar webbplatsen, att innehåll visas korrekt på din skärm samt att vi kommer ihåg dina samtycken till kakor och eventuella inställningar som du gjort.

Hur bokför man uttag från Skogskonto?

Skogskontot ska ju vara ett eget konto i balansräkningen i serien 19XX (ett konto där det finns likvida medel innestående.

Det kontot krediterar du när belopp tas ut därifrån

När måste Skogskonto tas ut?

mån 28 mar 2022, 11:28#754007 jag har dubbelkollat nu, och det stämmer som jag skrev att det är i praktiken 12 år.

"skatt på skog, 11.8"

Vad är fördelen med Skogskonto?

Alla skogsägare som är fysiska personer eller dödsbon som under föregående år gjort avverkningar på sin skogsfastighet kan öppna skogskonto. Ett skogskonto öppnas för varje inkomstår och är aktivt i maximalt 10 år.

Som skogsägare får du göra en skogskontoinsättning på maximalt 60 % av dina intäkter från avverkningsuppdrag, leveransrotköp eller rotpost på din fastighet och 40 % av dina intäkter av leveransvirke. Du får även räkna efterlikvid från skogsägarförening som en intäkt och grund till skogskontoinsättning. Minsta belopp för insättning på skogskonto är 5 000 kr.

Om du som skogsägare råkar ut för skador i skogen som resulterar i att minst två års tillväxt behöver avverkas kan du sätta in större belopp på ditt skogskonto. Insättningar på 80 % av intäkten från avverkningsuppdrag, leverantörsrotsköp eller rotpost och 50 % av intäkter från leveransvirke. Du kan även öppna skogsskadekonto om du drabbas av skador i skogen. 

En insättning på skogskonto får aldrig leda till underskott i din näringsverksamhet. Besök Skatteverkets hemsida för exakta detaljer kring avsättningar till skogskonto och skogsskadekonto. Tänk på att det är först när du gjort ditt bokslut som du vet vilket belopp som är lämpligt att sätta in. Gör därför din insättning i samband med att deklarationen lämnas in men förbered dig genom att öppna skogskonto och sparkonto i förväg så att du är redo.

När avslutas Skogskonto?

2009 införde Alliansregeringen en lagändring som gjorde det möjligt att överlåta skogskonton till närstående i samband med arv, testamente, gåva eller bodelning. Syftet var att underlätta generationsskiften av jord- och skogsbruksfastigheter.

Men som Land Skogsbruk tidigare berättat underkände Skatteverket flera överlåtelser av skogskonton. Skälet till att Skatteverket underkände överlåtelserna var att de gjordes av dödsbon och att de inte gjordes samma år som den tidigare ägaren avled.

Vad är fördelen med ett skogskonto?

Från en skogsfastighet har man ofta ojämna inkomster eftersom man inte avverkar skog varje år. Det är därför viktigt att sätta sig in i de skatteregler som finns i en enskild firma och utnyttja de möjligheter som finns.

I filmen ”Skogskonto eller skogstokig? Skatta rätt” går vi igenom skogskonto, vilka fördelar och nackdelar som finns samt de vanligaste frågorna vi brukar få. Till exempel hur man bör fördela inkomsten över tiden, hur stort skogskonto man får ha och hur ett beskattningsår för en enskild firma ser ut.

Filmen ingår i utbildningsserien kring enskild firma för dig som arbetar inom skog- och lantbruk.

Hur mycket skatt betalar man på en avverkning av skog?

En avverkningsrätt ska normalt skattas i samband med inmätning och slutredovisning. Här finns dock möjlighet att lägga upp en betalningsplan som sträcker sig över minst två år, och varje år skattar man för det som utbetalats. Betalningsplanen bör skrivas in i avverkningskontraktet. Med en betalningsplan fördelas intäkterna på flera år, på så sätt fördelas också skatten över tid.

Syftet med skogsavdrag är att det är skogens avkastning som ska beskattas, inte kapitaluttagen. Skogsavdrag innebär att skogsägaren, under sin innehavstid, får göra avdrag i samband med avverkning som tillsammans motsvarar hälften av anskaffningsvärdet för skogen (avdragsutrymmet). Om skogsägaren är en juridisk person är skogsavdraget 25 % av anskaffningsvärdet för skog och skogsmark.

Skogsavdrag innebär att intäkter för virkesförsäljning får dras av och beskattningen skjuts upp. För avverkningsrätt medges avdrag med 50 % och för leveransvirke 30 %. Avdragen ackumuleras och får sammanlagt inte överstiga skogsavdragsutrymmet.

Betyder det här att intäkterna är skattefria? Nej, när verksamheten upphör eller skogen avyttras så faller skogsavdragen ut till beskattning i inkomstslaget näringsverksamhet. Det är alltså en form av skattekredit och eftersom avdragen inte räknas upp med inflationen eler kostar någon ränta är de "mest värda" om de utnyttjas tidigt under skogsägandet.

Hur länge kan man ha pengar på Skogslikvidkonto?

  • Betalplan
  • Skogsavdrag
  • Skogskonto
  • Skogsskadekonto
  • Ersättningsfond
  • Skogslikvidkonto
  • Räntefördelning
  • Periodiseringsfond
  • Expansionsfond

Deklarationen för skogsägare är ett mycket viktigt verktyg där det finns möjlighet att skatteoptimera och skatteplanera smart över tid. I skogsdeklarationen tar vi hänsyn till hela bilden av ditt skogsägande – från din privata skattesituation, till skogsskötsel och framtidsplaner.

Hur bokförs uttag från Skogskonto?

Skogskontot är ett konto för resultatreglering och långsiktigt sparande. Skogskontot kan endast öppnas av fysiska personer eller dödsbon.

  • Du får uppskov med beskattningen upp till 11 år på den del av dina skogsinkomster som du placerar på Skogskonto. Beskattning sker istället i den takt du tar ut pengarna.
  • Du kan själv bestämma tidpunkt när du vill investera eller göra egna privata uttag och bestämma om eventuell beskattning ska göras i kapital eller näringsverksamheten.
  • Ökar möjligheten till kapitalbeskattning via räntefördelning.

De innestående medlen utgör arbetande kapital i näringsverksamhet och höjer det egna kapitalet, vilket medför ökad möjlighet till framtida kapitalbeskattning via räntefördelning och avsättning till expansionsfond.

Hur mycket får man för 1 hektar skog?

Procentuellt var uppgången störst i södra Sverige där priset steg med 13,8 procent till 817 kronor per skogskubikmeter, enligt beräkningar från Ludvig & Co.

 I mellersta landsdelen steg priserna på skogsmark med 9,4 procent vilket innebar 540 kronor skogskubikmetern. I norra Sverige steg priserna 10 procent till 333 kronor per skogskubikmeter.

Hur mycket tjänar man på 1 hektar skog?

Att göra en ordentlig analys av vad fastigheten klarar av att bära i ränte- och amorteringskostnader är A och O. Avkastningsvärdet är det som är mest intressant ur ett finansieringsperspektiv, det som ger cashflow.

Till din hjälp har du skogsbruksplanen som kan ge värdefull vägledning i bedömningen av fastighetens bärkraftighet. Viktiga nyckeltal att titta på är fastighetens tillväxt, virkesvolymen fördelat per huggningsklass och trädslagsfördelning. Tänk också på begränsningen i skogsvårdslagen för hur mycket som eventuellt kan avverkas, de så kallade ransoneringsreglerna. Därefter kan fastighetens intäkter och kostnader ställas mot varandra.

Vad är räntan på Skogskonto?

Du som bedriver enskild näringsverksamhet och som äger lantbruksenhet kan under vissa förutsättningar göra så kallat skogsavdrag i inkomstdeklarationen för näringsverksamheten. Du får göra skogsavdrag med högst hälften av skogens och skogsmarkens anskaffningsvärde. Denna hälft kallas avdragsutrymmet. Skogsavdraget ska återföras till beskattning när fastigheten avyttras.

Begärt skogsavdrag och återfört skogsavdrag ska du redovisa på blankett N8 – Skogsavdrag – Substansminskningsavdrag (SKV 2155). Där ska du även redovisa ökat och minskat avdragsutrymme.

Avdraget får för varje inkomstår maximalt uppgå till

  • 50 procent av intäkten för såld avverkningsrätt
  • 30 procent av intäkten för sålda skogsprodukter
  • 30 procent av intäkten av uttagna skogsprodukter (virke med mera).

Kan du visa att skog och skogsmark har köpts genom ett så kallat rationaliseringsförvärv, har du i stället rätt till avdrag för hela ersättningen för avverkningsrätt och med 60 procent av ersättningen för skogsprodukter respektive värdet av egna uttag. Det förhöjda avdraget får göras det inkomstår då köpet skedde och/eller de följande fem åren.