:

Hur fungerar e tjänst?

Innehållsförteckning:

 1. Hur fungerar e tjänst?
 2. Hur deklarerar man med e tjänst?
 3. Varför har jag inte fått skatteåterbäringen 2023?
 4. Hur mycket ska man tjäna för att deklarera?
 5. Varför e-tjänster?
 6. När får man tillbaka på skatten 2023?
 7. Måste man deklarera utan inkomst?
 8. Vad är det för skillnad på e-legitimation och BankID?
 9. Varför står det 0 kr på mitt skattekonto?
 10. När får man skatten utbetald 2023?
 11. Hur får Skatteverket reda på inkomst?
 12. Hur mycker får man tjäna utan att betala skatt?
 13. Vad är en e tjänsteplattform?
 14. Vad är det för skillnad på varor och tjänster?
 15. Hur vet jag om min deklaration är godkänd?

Hur fungerar e tjänst?

Elektroniska tjänster eller E-tjänster är tjänster som produceras och konsumeras i ett elektroniskt medium. Exempel på typiska E-tjänster är Blocket, E-deklaration via SMS eller IP-telefoni via Skype.

Den allt mer spridda användningen av mobiltelefoner, handdatorer, persondatorer och Internet innebär att företeelser som till exempel beskrivs med termen E-tjänst blir allt vanligare. Med prefixet E avses att tjänsterna är elektroniska i betydelsen att de förutsätter informationsteknik (IT) som medium och utförare i samband med att de tillhandahålls. Den andra delen i termen, tjänst, avser att användningen av IT är avsett för kunder i någon form. En E-tjänst förutsätter därmed att både kunden och tjänsteleverantören använder IT-system på ett sådant sätt att de inte behöver mötas ”ansikte-mot-ansikte” eller via telefon[1].

Hur deklarerar man med e tjänst?

I den här texten kommer du få läsa om hur det svenska skattesystemet fungerar. Du kommer också få läsa om deklaration och hur du gör för att deklarera.

Skatt är en avgift för att betala för offentliga utgifter. Vi betalar skatt på vår inkomst, och på varor och tjänster.

Varför har jag inte fått skatteåterbäringen 2023?

Funderar du på när skatteåterbäringen kommer att trilla in på kontot? I den här artikeln går Zensum igenom de vanligaste frågorna och svaren om skatteåterbäring 2023, vilka viktiga datum du behöver ha koll på och när du behöver ha deklarerat för att få tillbaka pengarna vid en viss tidpunkt.‍

Skatteåterbäring är den del av skatten som du får tillbaka om du har skattat för mycket på dina inkomster under föregående år. Det är inte bara privatpersoner som kan få skatteåterbäring, utan även företag.‍

Det som avgör när du får pengarna insatta på kontot är den tidpunkt och på vilket sätt du deklarerar. En annan aspekt som påverkar är om du behöver ändra några uppgifter i deklarationen, så som göra ränteavdrag på bolån, eller om du bara kan godkänna deklarationen och skicka in direkt.‍‍

Hur mycket ska man tjäna för att deklarera?

Om du bara säljer tjänster mot ersättning ett fåtal gånger per år ska du inte redovisa mervärdesskatt, moms. Om du regelbundet säljer tjänster mot ersättning kan du bli skyldig att redovisa moms om ersättningen exklusive moms överstiger 80 000 kronor.

Skattesatsen är oftast 25 procent. Då är momsen 20 procent av det pris som kunden betalar. Vissa branscher är undantagna från moms och vissa branscher har lägre skattesats.

Varför e-tjänster?

Ta del av Uppsala kommuns kommunikationsmaterial som de använde när de införde e-tjänst i kommunen.

Uppsala kommun samlat vanliga frågor med svar om införandet av e-tjänst (PDF) Pdf, 137 kB.

Uppsala kommuns informationsbrev som skickades ut till klienterna innan e-tjänst infördes (PDF) Pdf, 52 kB.

När får man tillbaka på skatten 2023?

Nu är det snart dags igen! Skaffa Kivra senast 5 mars så kommer deklarationen mellan 6-10 mars. Vill du ha återbäringen så snart som möjligt? Vi berättar hur.

Rätt snart, faktiskt. Goda nyheten är att du ofta själv kan påverka hur tidigt du får din skatteåterbäring. För att få den så tidigt det går, det vill säga 5-6 april, behöver du ha godkänt din deklaration utan ändringar eller tillägg senast den 30 mars. Kom ihåg att du behöver ha registrerat bankkonto på Skatteverket eller i appen så pengarna har någonstans att landa.

Måste man deklarera utan inkomst?

Förutom när du fått en deklarationsblankett skickad till dig via post eller digital så finns det andra fall då du måste deklarera. Här är de ytterligare tillfällena som du ska lämna in deklaration om du:

 • fått ett föreläggande att att deklarera.
 • ägt en fastighet under inkomståret.
 • haft inkomst från passiv näringsverksamhet som överskrider 100 kronor.
 • fått utdelning, vinst vid försäljning av aktier eller andra ersättningar från fåmansföretag.
 • haft en kapitalinkomst som överskrider 200 kronor.
 • under del av året varit bosatt i landet och haft en inkomst som överskrider 100 kronor.
 • har varit bosatt i Sverige under hela inkomståret och haft en inkomst som överskrider 20 008 kronor.
 • haft inkomster från utlandet.

Om du måste deklarera men inte fått någon blankett så kan du logga in i den vanliga inkomstdeklarationen med BankID eller beställa blankett.

Vad är det för skillnad på e-legitimation och BankID?

En e-legitimation använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter på Mina sidor. Du kan även använda samma e-legitimation på andra ställen, till exempel när du deklarerar på Skatteverket eller för att logga in på din bank.

Du kan installera en e-legitimation på din dator eller på din smartphone eller surfplatta. Om du har den på en mobil enhet kallas den mobilt bank‑id. Med det kan du logga in på vilken dator som helst så länge du har telefonen med dig.

Varför står det 0 kr på mitt skattekonto?

Du får en betalningsuppmaning om underskottet på ditt skattekonto är 100 kronor eller mer när Skatteverket gör en avstämning. Du får ett betalningskrav om underskottet är 2 000 kronor eller mer. Om du fått ett betalningskrav och fortfarande har ett underskott på 2 000 kronor eller mer vid nästa avstämning överlämnas skulden till Kronofogden för indrivning. Det är underskottet på skattekontot som lämnas för indrivning — inte en viss obetald skatt, ränta eller avgift.

När får man skatten utbetald 2023?

Sista dagen för att göra en extra skattebetalning om du räknar med kvarskatt på mer än 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta.

Den 5 mars är sista dagen att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen digitalt.

Du som har en digital brevlåda får din deklaration som pdf-fil dit.

Du som har en e-legitimation kan logga in på skatteverket.se och se din deklaration.

Hur får Skatteverket reda på inkomst?

På Mina sidor kan du bland annat se uppgifter om folkbokföring, skatter, deklarationer, fastigheter samt rot- och rutavdrag.

Här kan du hämta din skattetabell och se vilken skattesats som gäller för dig.

Hur mycker får man tjäna utan att betala skatt?

För de flesta ungdomar har skolan ringt ut och sommarlovet tagit vid. En lite annorlunda sommar i spåren av pandemin men för den som ska jobba under lovet kan det vara bra att känna till att man inte behöver betala skatt på det man tjänar upp till en viss summa.

(Tips: Är du förälder, mor/farförälder eller har någon ungdom i din närhet som du vet ska sommarjobba? Tipsa om denna artikel så slipper din ungdom betala skatt i onödan.)

Vad är en e tjänsteplattform?

Våra lösningar för offentliga verksamheter finns i fyra olika utföranden – från enstaka tjänster till central plattform.

Sponsor Cloud Digitalisering för dig som har byggt en organisation kring din sponsringshantering.

Vad är det för skillnad på varor och tjänster?

Huvudskillnad: Varor betraktas som konkreta föremål. Tjänster är immateriella varor som inte kan röra, känna, smakade etc.

Nästan alla saker kan separeras i varor och tjänster. Dessa skiljer sig väldigt olika från varandra, men i dagens värld finns en mängd olika företag som erbjuder både varor och tjänster. Därför är det ofta överlappande och företag utbildas både för att erbjuda goda varor samt adekvata tjänster.

Hur vet jag om min deklaration är godkänd?

I den här artikeln går vi bland annat igenom vem som ska lämna inkomstdeklaration och sammanfattar de viktigaste tidpunkterna för årets deklarationsarbete. Vi fokuserar på vad som gäller för deklarationen för fysiska personer och dödsbon.

Det börjar närma sig deklarationstider för fysiska personer. Det första datumet att hålla reda på är den 5 mars, senast då bör man skaffa en digital brevlåda för att få deklarationen digitalt. Då kommer deklarationen redan i början av mars och den 14 mars kan man deklarera Inkomstdeklaration 1. De som inte har digital brevlåda får deklarationen med posten mellan 15 mars och 15 april. Senaste dagen att deklarera är den 2 maj.