:

Vad är skillnaden på flyttanmälan och folkbokföring?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är skillnaden på flyttanmälan och folkbokföring?
  2. Är flyttanmälan och adressändring samma sak?
  3. Hur långt innan ska man ändra adress?
  4. Hur lång tid tar det för folkbokföringen att ändras?
  5. Kan man vara folkbokförd på en adress och bo på en annan?
  6. Vad händer om man inte gör en flyttanmälan?
  7. Hur gör man en flyttanmälan?
  8. Kan man vara skriven på två olika adresser?
  9. Får man vara skriven på en adress där man inte bor?
  10. Kan man vara folkbokförd på två ställen?
  11. Vad händer om någon annan är skriven på min adress?
  12. Kan man vara skriven på en adress man inte bor på?
  13. Vad kostar en flyttanmälan?
  14. Hur länge kan man vara skriven på en adress utan att bo där?
  15. Måste man vara skriven på samma adress för att räknas som sambo?

Vad är skillnaden på flyttanmälan och folkbokföring?

Anmäl flytt för dig själv och övriga familjemedlemmar som bor på samma fastighet.

Här kan du se Skatteverkets film om hur du gör en flyttanmälan på webben.

Gör din anmälan innan du ska flytta eller senast en vecka efter att du flyttat. Då gäller din nya adress från den dag du flyttar in. Om du anmäler senare än en vecka efter flytten gäller din nya adress från den dag anmälan kom in till Skatteverket.

Använd tjänsten Flyttanmälan – då tar vi emot din anmälan direkt.

Du som inte har e-legitimation kan göra flyttanmälan på en pappersblankett. Det finns ett digitalt formulär som hjälper dig att fylla i blanketten korrekt. Följ stegen i formuläret, skriv ut blanketten, skriv under och skicka in den till oss. Har du registrerat dig i tjänsten Spärra obehörig adressändring kan du däremot inte anmäla din flytt på pappersblankett, utan endast i tjänsten Flyttanmälan.

Fyll i din blankett och skriv ut Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är flyttanmälan och adressändring samma sak?

En flyttanmälan ändrar din folkbokföringsadress, vilket påverkar myndighetsutskick. Det kan exempelvis vara från Pensionsmyndigheten, CSN eller Skatteverket. Din bostadsort påverkar ofta din skatt eftersom du betalar kommunalskatt i kommunen där du bor. Folkbokföringen påverkar också vilken vallokal du ska gå till för att rösta i allmänna val och kan också påverka bostadsbidrag, barnbidrag och liknande.

Hur långt innan ska man ändra adress?

En flyttanmälan ändrar din folkbokföringsadress, vilket påverkar myndighetsutskick. Det kan exempelvis vara från Pensionsmyndigheten, CSN eller Skatteverket. Din bostadsort påverkar ofta din skatt eftersom du betalar kommunalskatt i kommunen där du bor. Folkbokföringen påverkar också vilken vallokal du ska gå till för att rösta i allmänna val och kan också påverka bostadsbidrag, barnbidrag och liknande.

Hur lång tid tar det för folkbokföringen att ändras?

Vad gäller egentligen kring adressändring vid flytt och hur kan du ta kontroll över var din post hamnar? Det finns olika aktörer som assisterar vid adressändring och flyttanmälan, men vad gör dessa aktörer och hur påverkar detta dig och din flytt? Vi leder dig genom de ringlade labyrinter inom folkbokföring, eftersändning och adressändring!

Få saker är så spännande som att flytta. Som experter på flytthjälp och med många anslutna flyttfirmor pratar vi månatligen med tusentals personer som ska flytta adress och adressändra. De olika boenden man har genom åren, agerar ofta de milstolpar som ramar in livet. Uppväxten i barndomshemmet, flytten hemifrån, första egna lägenheten, ett gemensamt hem att dela med den person som också delar ens liv. Att flytta är spännande och ett startskott för en ny period i livet. Men bara för att man är på väg till något nytt, bör man inte lämna för mycket bakom sig. En av de viktigaste sakerna att få med är posten. Räkningar, kallelser, information från vården, skola etc. skickas ut till folkbokföringsadressen.

Kan man vara folkbokförd på en adress och bo på en annan?

Huvudregeln för var man ska vara skriven är enkel: där man bor där ska man vara folkbokförd. Men det finns gråzoner och ibland är det svårt att veta vad som gäller. Till exempel om du bor tillfälligt på en adress eller på grund av din livssituation bor på flera ställen. Nedan reder vi ut vad som gäller för olika situationer.

Ja det måste man. Huvudregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover. Om man inte gör någon flyttanmälan eller inte bor på adressen som man har anmält, så kan det vara ett folkbokföringsbrott. Något som kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse. Folkbokföringslagen skärptes i juli 2018, tidigare var det inte straffbart att skriva sig på en adress där man inte bor. Om du är osäker på var du ska vara folkbokförd ska du alltid vända dig till Skatteverket för stöd.

Vad händer om man inte gör en flyttanmälan?

Den grundläggande registrering som sker av den svenska befolkningen kallas för folkbokföring. Hur den går till regleras av Folkbokföringslagen. I samband med flytt, giftermål eller namnbyte ska du vända dig till Skatteverket som sköter folkbokföringen. Saker som påverkas är bland annat var du betalar skatt, rättighet till olika bidrag och var du ska rösta.

Inom folkbokföringen finns en grundregel som säger att du ska bokföras där du bor, oavsett vem som är ägare till den aktuella bostaden. Du kan till exempel vara inneboende hos någon annan och inte själv äga bostaden, men ändå vara folkbokförd på adressen. Skatteverkets definition är att du anses vara bosatt på den adress där du regelbundet sover för natten.

Hur gör man en flyttanmälan?

  • Flyttanmälan görs elektroniskt hos Skatteverket. Alternativt kan du skriva ut Skatteverkets flyttanmälansblankett och skicka den per post eller besöka ett servicekontor för att fylla i blanketten.
  • Om du väljer den elektroniska vägen sker registreringen snabbare, i regel samma dag. Per post kan det däremot behövas några arbetsdagar.
  • Anmälan är kostnadsfri och ska göras senast en vecka efter flyttdatum.
  • Om du anmäler i tid gäller din nya adress från och med din inflyttningsdag, om du överskrider tidsgränsen gäller adressen från och med anmälningsdagen.
  • Dina nya adressuppgifter förmedlas härifrån vidare till vissa centrala myndigheter, exempelvis Försäkringskassan, Migrationsverket och Centrala studiestödsnämnden.
  • Därtill får många företag, såsom större banker och försäkringsbolag dina nya uppgifter. Se ändå till att själv kontakta företag, organisationer och privatpersoner, för att meddela dem om din adressändring.

Flyttanmälan ska göras senast en vecka efter flytten och det hela är avgiftsfritt. Gör du anmälan inom den här tidsperioden gäller din nya adress från dagen du flyttade in. Överskrider du tidsgränsen i fråga gäller den nya adressen från och med anmälningsdagen.

Kan man vara skriven på två olika adresser?

Dubbel bosättning innebär att du bor i flera bostäder och att du bor i var och en av dem minst en sjundedel av din tid. Du kan bara vara folkbokförd på en adress. När vi på Skatteverket gör en bedömning av var du ska vara folkbokförd, tittar vi på flera omständigheter i din livssituation. Exempel på sådana omständigheter är:

  • om du bor tillsammans med din familj i någon av bostäderna (Som familj räknas i folkbokföringslagens mening makar, registrerad partner, sambos och barn som fortfarande bor hemma)
  • hur mycket du vistas eller sover i de olika bostäderna
  • var din arbetsplats finns eller var du studerar
  • typ av bostäder, storlek och standard på bostäderna samt om du äger eller hyr dem
  • var du förvarar dina tillhörigheter.

Det är dina vanliga livsförhållanden som ligger till grund för bedömningen. Vi räknar oftast inte in semestervistelser, tjänsteresor eller andra tillfälliga vistelser i vår bedömning.

Får man vara skriven på en adress där man inte bor?

Hej och tack för att du ställer din fråga till oss på Lawline!

Det är olagligt att folkboföra sig på fel adress

Kan man vara folkbokförd på två ställen?

Nej, flyttanmälan och adressändring är två olika saker. Flyttanmälan innebär att man meddelar att man har flyttat till en ny bostad, medan adressändring innebär att man ändrar den adress som man är folkbokförd på i folkbokföringsregistret.

Det kan ta olika lång tid att bli bokförd på en ny adress, beroende på var man bor i Sverige. I vissa kommuner kan det ta upp till en vecka, medan det i andra kan ske inom några dagar. Det är alltid en god idé att göra en adressändring så snart som möjligt efter att man har flyttat, för att säkerställa att man är bokförd på rätt adress så fort som möjligt.

Vad händer om någon annan är skriven på min adress?

Grundregeln att utgå ifrån när det kommer till folkbokföring är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt. Du anses vara bosatt där du regelbundet sover.

I Folkbokföringslagen går det att läsa mer om vilka undantag som finns och mer exakt hur begreppet definieras. Utgångspunkten är däremot att utgå ifrån var du faktiskt bor. Det spelar ingen roll hur du bor, exempelvis om du är inneboende.

Tänk på! Du ska vara folkbokförd där du bor, oavsett om det är du själv som äger bostaden eller inte.

Om du tänker flytta gör du en flyttanmälan för att ändra din folkbokföringsadress. Flyttanmälan görs hos Skatteverket.

Det går även att göra en flyttanmälan på Adressändring.se, men det gäller endast postförsändelser, alltså att din post skickas till ditt nya boende.

I samband med adressändringen får du en blankett som du skickar in till Skatteverket, som är grunden för ditt byte av folkbokföringsadress. Att byta folkbokföringsadress är kostnadsfritt, men för vissa nödvändiga tilläggstjänster kan du få betala en mindre summa.

Kan man vara skriven på en adress man inte bor på?

Hej och tack för att du ställer din fråga till oss på Lawline!

Det är olagligt att folkboföra sig på fel adress

Vad kostar en flyttanmälan?

Att anmäla en adressändring till Svensk Adressändring AB (SvAAB) är gratis. Däremot är lagring eller eftersändning av post till den nya adressen avgiftsbelagd. Adressändring kan även göras hos skattemyndigheten men dessa uppgifter når inte postoperatörerna.

Det är viktigt att anmäla adressändring när man flyttar. Att anmäla adressändring till Skatteverket (ändring av folkbokföringsadress) kostar ingenting.

Hur länge kan man vara skriven på en adress utan att bo där?

När du behöver ta banklån för att finansiera dina bostadsköp finns det risk att problem uppstår. Om du vill äga flera bostäder måste banken avgöra om din ekonomi räcker till – du måste ha råd att betala samtliga räntekostnader, driftskostnader och hyresavgifter för bostäderna. Om banken däremot beviljar ditt lån, eller om du har råd att betala bostäderna kontant, är det fritt fram att äga hur många bostadsrätter, villor, tomter och sommarstugor som helst. Eftersom det är lagligt att äga flera bostäder är det också tillåtet att äga en bostadsrätt du inte är folkbokförd på. Du kan trots allt bara vara folkbokförd på en enda adress.

Måste man vara skriven på samma adress för att räknas som sambo?

Som samboegendom räknas en bostad som köpts för att samborna ska bo där tillsammans, samt möbler och husgeråd som köpts för att användas där. Det som någon av parterna köpt eller fått innan paret blev sambor omfattas inte av sambolagen. Det som är avgörande är alltså med vilken avsikt bostaden och sakerna i den köpts.  

– Om ni flyttar ihop i en lägenhet som den ena av er ägde sedan tidigare, är bostaden inte samboegendom. Skulle ni däremot flytta ihop i en ny bostad, köpt med avsikt för att ni ska bo i den tillsammans, räknas den som samboegendom. Om förhållandet tar slut har ni lika stor rätt till bostadens värde. Detta trots att en av er kanske inte varit med och betalat för den, säger Caroline Törnquist.