:

Är det skatt på solceller?

Innehållsförteckning:

 1. Är det skatt på solceller?
 2. Hur fungerar skattereduktion på solel?
 3. Hur mycket solel får en privatperson producera?
 4. Hur mycket tjänar man på solel?
 5. Måste man betala skatt på egenproducerad el?
 6. Måste man betala nätavgift om man har solceller?
 7. Vad gäller för solceller 2023?
 8. Vad händer om man producerar för mycket solel?
 9. Vilket elbolag betalar bäst för el?
 10. När är det lönt med solceller?
 11. Vad händer om man producerar mer el än man gör av med?
 12. Hur mycket ökar Husvärdet med solceller?
 13. Får man el från solceller på vintern?
 14. Vilket elbolag ger bäst betalt för solel?
 15. Vilket elbolag är dyrast i Sverige?

Är det skatt på solceller?

Intäkter från din solcellsanläggning beskattas som kapitalinkomst av produkt från en privatbostad. I många fall blir det ingen inkomstskatt eftersom du får ett schablonavdrag per år som dras av från de totala inkomsterna för varje fastighet. Det kan exempelvis vara inkomster av uthyrning, försäljning av produkter från privatbostaden och vidareförsäljning av producerad el från dina solceller. Avdraget får göras av var och en som äger privatbostaden och som haft inkomster av uthyrning eller försäljning. Det totala avdraget per fastighet är 40 000 kronor och får fördelas mellan ägarna. Läs mer hos Skatteverket.

Om din försäljning av el och andra varor och tjänster uppgår till högst 80 000 per år under två år behöver du inte deklarera och betala moms. Du ska inte heller registrera dig för moms.  

Om försäljningen överstiger 80 000 kronor per år är du dock skyldig att registrera dig för att betala mervärdesskatt på 25 % på den sålda elen. Den här skyldigheten bedöms separat även om verksamheten inte utgör en näringsverksamhet. Läs mer hos Skatteverket.

Hur fungerar skattereduktion på solel?

Att solcellsbidraget inte längre går att ansöka om behöver inte vara dåliga nyheter! Som vi nämnde ovan så ersattes investeringsstödet med grönt avdrag och därför har du fortfarande möjligheten att installera solceller på ditt tak för en lägre kostnad.

Förutom skattereduktion för solceller så berättar vi om vilka avdrag som gäller om du blir en mikroproducent av elektricitet. Du kommer se att med rätt skatteavdrag kan du både spara och tjäna tusentals kronor!

För själva installationen av solceller ges ett avdrag på högst *15 procent - vilket dras av, av installatören, för arbete och material. Maxbeloppet som du totalt kan nyttja ligger på 50 000 kr per år. Är ni två som äger huset tillsammans kan ni båda få avdrag, alltså ett skatteavdrag på MAX 100 000 kr per år!

*OBS! Det egentliga värdet blir exakt 19,40% då resekostnader och projektering inte är avdragsgilla kostnader.

Så här erhålls avdragssatsen på 19,40%:Skatteverket räknar med att 3% av totalkostnaden utgörs av resekostnader och projektering. Alltså dras 0,03 x 20 = 0,60% från det totala stödet på 20%, det vill säga: 20%-0,60% vilket resulterar i att det gröna avdraget totalt hamnar på 19,40%.

Hur mycket solel får en privatperson producera?

När dina solceller producerar mer el än ditt hushåll kan förbruka går överskottet automatiskt ut på elnätet. Teckna ett elavtal för mikroproduktion för att få betalt för din överskottsel.

Du som producerar din egen, fossilfria solel kan få ersättning på tre sätt:

Hur mycket tjänar man på solel?

En av de vanligaste frågorna de får från intressenter är om solceller är en lönsam investering.­

– Man kan absolut tjäna pengar på sina solceller. Vid själva investeringen betalar du, men sedan har du i stort sett inga kostnader och dessutom är det väldigt lite underhåll, säger Johan Lindahl.

Hur mycket du tjänar på dina solceller beror på flera faktorer såsom hur du finansierar din anläggning, om du får bidrag, hur mycket el ditt system producerar och hur mycket el du använder själv respektive matar ut på nätet. Elproduktionen är i sin tur beroende av en rad faktorer, exempelvis var i landet du bor, lutningen och riktningen på ditt tak samt eventuell skuggning.

Måste man betala skatt på egenproducerad el?

Mikroproducenter behöver vanligtvis inte betala skatt på sin solenergi. Alla intäkter från små solcellsanläggningar deklareras för inkomstskatt, men intäkter under 40 000 kr/år är skattebefriade. Stora anläggningar på över 500 kW behöver dock betala t.ex. energiskatt och moms.

Måste man betala nätavgift om man har solceller?

 • Starta BankID-appen i din mobil
 • Tryck på "Skanna QR-kod"
 • Rikta kameran mot QR-koden här nedanför

Ange dina uppgifter nedan så skickar vi ett mail med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord.

Vi skickar ett nytt lösenord till den e-postadress du har registrerat hos oss. Har du inte fått mejl inom 30 minuter? Kolla din skräpkorg eller kontakta oss på [email protected] så hjälper vi dig.

Kund-, person- eller organisationsnummer kopplat till den e-postadressen hittas inte. Hör av dig till oss på [email protected] om du behöver hjälp.

Vad gäller för solceller 2023?

 • Starta BankID-appen i din mobil
 • Tryck på "Skanna QR-kod"
 • Rikta kameran mot QR-koden här nedanför

Ange dina uppgifter nedan så skickar vi ett mail med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord.

Vi skickar ett nytt lösenord till den e-postadress du har registrerat hos oss. Har du inte fått mejl inom 30 minuter? Kolla din skräpkorg eller kontakta oss på [email protected] så hjälper vi dig.

Kund-, person- eller organisationsnummer kopplat till den e-postadressen hittas inte. Hör av dig till oss på [email protected] om du behöver hjälp.

Vad händer om man producerar för mycket solel?

Lägg till tjänsten Solklart när du beställer solceller av oss och få köpt och såld el samlat på en faktura och i en app. I Solklart ingår just nu också ett riktigt bra pris på din sålda överskottsel när du skaffar solceller hos oss: Spotpris + 1 kr per kWh första året (ordinarie spotpris + 20 öre). Erbjudandet gäller dig som beställer solceller mellan 23 augusti och 30 september 2023 *  

Vilket elbolag betalar bäst för el?

När solen skiner producerar dina solceller el och kan skapa mer el än vad du gör av med, så kallad överskottsel.

När du har solceller installerade på ditt hustak produceras solel i samma sekund som solen skiner. Det är då som dina utgifter för elanvändning kan minska genom att förbruka elen samtidigt som den produceras – när du streamar din favoritserie, lagar mat, under veckostädningen eller gör annat där hemma som kräver elektricitet. Under den tid som du förbrukar din egenproducerade el köper du inte el av ditt elbolag, vilket gör att dina utgifter för elanvändning minskar. I kombination med att följa tips för att sänka din elkonsumtion, finns en stor potential att spara pengar med solceller.

Solenergi är gratis och ett exempel på en hållbar energikälla. Att skaffa solceller är en större investering, men det lönar sig långsiktigt sett. Om du installerar solceller för runt 100 000 kronor på din villa, kan du potentiellt sänka din elräkning med 6 000 kronor per år. Med det nya solcellsstödet kan du dessutom få skatteavdrag när du väljer att installera solceller.

När är det lönt med solceller?

Återbetalningstiden på solceller i Sverige ligger i snitt på mellan 10 till 14 år. Nedan kan du se en grov kalkyl där vi räknat på en genomsnittlig solcellsanläggning och dess återbetalningstid.

Vad händer om man producerar mer el än man gör av med?

Som solcellsägare (med en huvudsäkring på som mest 100 A) har man rätt till skattereduktion på 60 öre per kWh för såld el. Skattereduktionen är den viktigaste förklaringen till att det oftast blir bäst ekonomi i en anläggning där man har lägre solelproduktion än förbrukning.

Ett hushåll som producerar mer än vad det gör av med får bara skattereduktion på såld el motsvarande mängden el som köps in. Dvs om man “överproducerar” blir den andel el som överskrider årsförbrukningen värd 60 öre mindre. Om man bara producerar något över sin elförbrukning så får detta alltså bara en marginell påverkan på ekonomin då man som sagt ändå får skattereduktion för resten av produktionen. (Att sen skattereduktionen inte är tidsbestämd av politikerna och därmed ingen garanti under anläggningens livslängd, är en annan historia.)

Rent praktiskt får man skattereduktionen först efterföljande år i samband med deklarationen där den ska stå förtryckt på deklarationsblanketten. Den syns alltså inte på fakturan från sitt elnätföretag.

Hur mycket ökar Husvärdet med solceller?

Hej, Jag undrar om någon har erfarenhet av hur mycket som huset anses öka i värde om man har solceller? Jag har läst i några trådar “att husets värde ökar” men har någon konkreta exempel på hur mycket.

Jag hittade lite info hos vattenfall

Får man el från solceller på vintern?

Vintern är — som de flesta med solceller på taket kan vittna om — inte direkt säsongen man skördar frukterna av en solcellsinvestering. Solen står lågt, dagarna är korta och medelmolnigheten är högre än under andra delar av året. (Kyla i sig är dock inget problem då solceller producerar bättre vid lägre temperaturer, t.ex. får man ut runt 10% ytterligare effekt om temperaturen är 25 grader lägre.) Beroende på var man är i Sverige är solelproduktionen en vanlig sommarmånad 10 till över 100 gånger högre än i december.

Inför den här artikeln räknade vi på hur stor del av årsproduktionen som infaller mellan första december och sista dagen i februari under ett vanligt solår. Som lägst är vinterproduktionen i norra Sverige; i till exempel Kiruna, Luleå och Östersund sker runt 3-5% av årsproduktionen under dessa vintermånader. (En rätt stor brasklapp här är att räkneexemplet förutsätter att anläggningen är skugg- och snöfri.) I Malmö, Göteborg och Stockholm står december-februari för cirka 5-7% av årsproduktionen.

Det ska dock sägas att solelproduktion varierar från år till år. Jämfört med ett normalår kan årsproduktion variera med plus minus 10%, och från månad till månad är variationerna ofta ännu högre.

Vilket elbolag ger bäst betalt för solel?

När solen skiner producerar dina solceller el och kan skapa mer el än vad du gör av med, så kallad överskottsel.

När du har solceller installerade på ditt hustak produceras solel i samma sekund som solen skiner. Det är då som dina utgifter för elanvändning kan minska genom att förbruka elen samtidigt som den produceras – när du streamar din favoritserie, lagar mat, under veckostädningen eller gör annat där hemma som kräver elektricitet. Under den tid som du förbrukar din egenproducerade el köper du inte el av ditt elbolag, vilket gör att dina utgifter för elanvändning minskar. I kombination med att följa tips för att sänka din elkonsumtion, finns en stor potential att spara pengar med solceller.

Solenergi är gratis och ett exempel på en hållbar energikälla. Att skaffa solceller är en större investering, men det lönar sig långsiktigt sett. Om du installerar solceller för runt 100 000 kronor på din villa, kan du potentiellt sänka din elräkning med 6 000 kronor per år. Med det nya solcellsstödet kan du dessutom få skatteavdrag när du väljer att installera solceller.

Vilket elbolag är dyrast i Sverige?

Här hittar du aktuella elpriser. Jämför och skaffa ett bra avtal.

Stockholms elbolag är ett oberoende elbolag utan elproduktion och elnät med över 50 000 elkunder. Vi erbjuder alla kunder förnybar el och kostnadsfri samlingsfaktura på el och elnät. Varmt välkommen som kund hos Stockholms Elbolag - hela Sveriges elbolag!

Med timpris bestäms din energikostnad utifrån din användning och aktuellt marknadspris på elbörsen, timme för timme. Timpris passar dig som vill kunna påverka din elkostnad, är aktiv och engagerad i din elanvändning och kan konsumera din el under dygnets billigare timmar då elpriset är lägre. Om din elanvändning är hög under timmar med högt elpris kan timpris vara ett mindre bra val för dig. Du kan lära dig mer i vår artikel om timpris.

Elbolaget som vill hjälpa sina kunder minska sin kostnad på riktigt. Med bland annat hemautomation för elbilsladdning och direkt feedback på hur du presterar minskar du både din användning och elpriset.

Med timpris bestäms din energikostnad utifrån din användning och aktuellt marknadspris på elbörsen, timme för timme. Timpris passar dig som vill kunna påverka din elkostnad, är aktiv och engagerad i din elanvändning och kan konsumera din el under dygnets billigare timmar då elpriset är lägre. Om din elanvändning är hög under timmar med högt elpris kan timpris vara ett mindre bra val för dig. Du kan lära dig mer i vår artikel om timpris.

Med timpris bestäms din energikostnad utifrån din användning och aktuellt marknadspris på elbörsen, timme för timme. Timpris passar dig som vill kunna påverka din elkostnad, är aktiv och engagerad i din elanvändning och kan konsumera din el under dygnets billigare timmar då elpriset är lägre. Om din elanvändning är hög under timmar med högt elpris kan timpris vara ett mindre bra val för dig. Du kan lära dig mer i vår artikel om timpris.

Schysst elhandel är en certifiering framtagen av Energiföretagen Sverige i syfte att elkunder ska känna sig trygga i sitt val av elhandelsföretag. Man avger som elhandelsföretag ett antal löften som ska göra det enklare för elkunden att känna sig trygg i sitt val av avtal och elhandelsföretag. Mer information kan du läsa på Energiföretagens hemsida.

Med timpris bestäms din energikostnad utifrån din användning och aktuellt marknadspris på elbörsen, timme för timme. Timpris passar dig som vill kunna påverka din elkostnad, är aktiv och engagerad i din elanvändning och kan konsumera din el under dygnets billigare timmar då elpriset är lägre. Om din elanvändning är hög under timmar med högt elpris kan timpris vara ett mindre bra val för dig. Du kan lära dig mer i vår artikel om timpris.

Med timpris bestäms din energikostnad utifrån din användning och aktuellt marknadspris på elbörsen, timme för timme. Timpris passar dig som vill kunna påverka din elkostnad, är aktiv och engagerad i din elanvändning och kan konsumera din el under dygnets billigare timmar då elpriset är lägre. Om din elanvändning är hög under timmar med högt elpris kan timpris vara ett mindre bra val för dig. Du kan lära dig mer i vår artikel om timpris.