:

Vad är skillnaden mellan ingående och utgående moms?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är skillnaden mellan ingående och utgående moms?
  2. Hur räknar man ingående och utgående moms?
  3. När är det ingående moms?
  4. Är ingående och utgående?
  5. Varför får företag dra av ingående moms?
  6. Hur räknar man ut ingående och utgående balans?
  7. Får man tillbaka ingående moms?
  8. Får man dra ingående moms på utlägg?
  9. Vad händer om ingående moms är högre än utgående moms?
  10. När bokför man utgående moms?
  11. Måste man redovisa ingående moms?
  12. Varför får företag dra av ingående moms när de gör inköp?
  13. Hur redovisar man ingående moms?
  14. Hur bokför man betalning av moms till Skatteverket?
  15. Vart bokför man ingående moms?
  16. Vad är ingående moms?
  17. Hur ska du anmäla momsregistrering till Skatteverket?
  18. Hur ska du ta ut moms vid försäljning av varor till utlandet?

Vad är skillnaden mellan ingående och utgående moms?

Som företagare som säljer varor eller tjänster inom Sverige är det viktigt att du tar ut moms från dina kunder. Denna moms, också kallad utgående moms, är en skatt som du samlar in från kunden och redovisar vidare till staten. Det är viktigt att notera att moms inte är en kostnad för företaget, utan en form av inkomst genom skatt som samlas in från kunderna.

Hur räknar man ingående och utgående moms?

Tanken är att varje led i värdekedjan ska betala en skatt på det mervärde som tillförs, en mervärdesskatt. Rent praktiskt läggs momsen, vanligen 25%, på allt som säljs inom landet. Momsen läggs till och summan är priset inklusive moms. Summan får kunderna betala och momsbeloppet kallas utgående moms. Den ingående momsen, alltså sådan moms som betalas i samband med inköp gjorda till företaget, räknas i slutet av en period (en månad, ett kvartal eller ett år) ihop med den utgående momsen.

Här kommer några begrepp och termer som är bra att kunna när du ska redovisa moms:

  • Ingående moms är momsen på det du köper in. Den drar du av vid din momsredovisning och ska därmed gå in. Ingående moms redovisas löpande som en fordran på konto 2641 i debet.
  • Utgående moms som är momsen på det du säljer. Den ska betalas till Skatteverket och ska alltså gå ut vid din momsredovisning. Utgående moms redovisas löpande som en skuld.

Skillnaden mellan ingående och utgående moms, blir momsen på det värdetillägg som företaget tillförts och därmed det belopp som redovisas till Skatteverket. Med andra ord, utgående moms betalas till Skatteverket och ingående moms fås tillbaka.

  • 6% på nyhetstidningar, kultur och idrott,
  • 12% på hotell, camping, livsmedel,
  • 25% på de flesta övriga varor och tjänster.

När är det ingående moms?

När du fakturerar från ditt företag, oavsett om det är till ett annat företag eller till en privatperson, så lägger du på moms på priset för din vara eller tjänst. Hur mycket moms som ska adderas på priset beror på vad du säljer – olika varor och tjänster beskattas med olika stora momssatser.

Den moms dina kunder betalar till dig ska du sedan redovisa och betala till Skatteverket – antingen varje månad, en gång per kvartal eller en gång om året. Det är bolagets omsättning som styr hur ofta momsen ska redovisas. Har du hög omsättning vill Skatteverket att du redovisar momsen oftare än om du har en lägre omsättning. 

Läs mer: Vilken momssats ska jag lägga på min tjänst?

Är ingående och utgående?

Ett utgående saldo är det saldo som blir kvar vid räkenskapsårets slut, och det överförs då till kommande år och blir till ingående saldo när det nya året eller den nya perioden börjar.

Varför får företag dra av ingående moms?

Moms är en förkortning för mervärdesskatt och är en statlig skatt som ska betalas när vi handlar med de allra flesta varor och tjänster. Privatpersoner behöver ofta inte tänka på momsen, eftersom den som huvudregel redan är inkluderad i priset. Däremot ska företagare redovisa och betala moms till staten genom Skatteverket.

Ingående moms är momsen på det du köper in till ditt företag och det är den moms företaget har rätt att få tillbaka. Den ingående momsen är därmed ingen kostnad för dig som företagare. Utgående moms är momsen på det du säljer, och det är den momsen du som företagare ska redovisa till Skatteverket. Skillnaden mellan den ingående momsen och den utgående momsen, det vill säga mellanskillnaden, ska du antingen betala till Skatteverket eller få tillbaka från Skatteverket.

För att klargöra skillnaden mellan ingående och utgående moms kan du som företagare tänka på vilken riktning exempelvis en faktura har; in eller ut? Kommer fakturan in till ditt företag i form av leverantörsfakturor och kvitton så är det ingående moms på fakturan medan utgående moms finns på de fakturor som företaget skickar till kunderna.

Hur räknar man ut ingående och utgående balans?

Saldona på de olika kontona hämtas från den utgående balansen i balansräkningen per sista dagen för föregående räkenskapsår. Man kan också uttrycka det som att den ingående balansen för ett räkenskapsår ska stämma överens med den utgående balansen för föregående räkenskapsår (kontinuitetsprincipen).

När du startar din verksamhet (första räkenskapsåret) har du ingen ingående balans.

Får man tillbaka ingående moms?

Om du har blandad verksamhet, det vill säga att du säljer både momsfria och momspliktiga varor eller tjänster, fungerar det så här:

Om du bara använder varan eller tjänsten i den delen av verksamheten som är momsfri får du inte dra av någon moms.

Får man dra ingående moms på utlägg?

Svalner har företrätt ett bolag i frågan om det föreligger avdragsrätt för ingående moms på inköp av kontorsutrustning som placeras i anställdas hem. Högsta förvaltningsdomstolen har nu meddelat dom i målet.

Omständigheterna i målet Bolaget har tagit fram ett erbjudande till sina anställda som innebär att anställda har möjlighet att göra inköp av kontorsutrustning för bolagets räkning. Erbjudandet har varit begränsat till några utvalda produkter, leverantörer samt till ett visst belopp.

Vad händer om ingående moms är högre än utgående moms?

Utgående moms är momsen på det du säljer. Alltså en skattesats som ditt företag lägger på priset när du säljer en vara eller skatt. Den vanligaste momssatsen är 25 procent. Momsen ska alltid vara specifierad på fakturan till kund. Det kan du få hjälp med i vårt faktureringsprogram som du kan läsa mer om här.

När kunden betalar får företaget alltså in momspengar som inte är någon intäkt utan ska gå vidare till staten via Skatteverket. För att komma ihåg vad utgående moms är kan du tänka att den går samma väg som fakturan, det vill säga ut ur företaget.  

Ingående moms är momsen på det du köper in. Det är ingen kostnad utan en skatt du betalar på varor och tjänster som du sedan ska få tillbaka från staten.

Den ingående momsen ska alltid framgå på den ingående fakturan som det företaget som sålt varan eller tjänsten har skickat. 

Ingående moms är alltså den som kommer in i ditt företag via en ingående faktura. Du kan också tänka att ingående moms finns på de varor som företaget köper in.

När bokför man utgående moms?

Mervärdesskatt eller moms är en omsättningsskatt som momsregistrerade fysiska och juridiska personer är skyldiga att redovisa och betala på värdet av sålda varor och tjänster.

En momsregistrerad person i Sverige skall redovisa utgående moms om 25 %, 12 %, 6 % eller 0 % på försäljningsvärdet vid försäljning till personer i Sverige och vid försäljning till icke momsregistrerade personer i andra EU-länder. En momsregistrerad person i Sverige får göra avdrag för betald moms vid inköp av varor och tjänster som ingående moms i skattedeklarationen för moms eller i inkomstdeklarationen.

Måste man redovisa ingående moms?

Moms, eller mervärdesskatt, är en statlig skatt på varor och tjänster. Alla företagare behöver deklarera och betala moms.

Ingående moms baseras på allt du köper in, och denna moms har du rätt att få tillbaka. Utgående moms baseras på de varor och tjänster som du säljer, och denna måste du redovisa till Skatteverket. Mellanskillnaden på ingående och utgående moms är det du ska betala eller få tillbaka från Skatteverket.

Varför får företag dra av ingående moms när de gör inköp?

Att det heter mervärdesskatt beror på att det bara är det ökade värdet på en vara eller tjänst, mervärdet, som ett ­företag betalar in moms på.

Man skiljer mellan ingående moms och utgående moms.

Hur redovisar man ingående moms?

På företagets inköp och försäljningar ingår det normalt moms som du ska bokföra. Här följer exempel på hur momsen ska konteras på olika inköp och försäljningar samt i samband med momsdeklarationen. Du kan läsa mer om hur du bokför moms och andra transaktioner i vår kompletta bok Bokföring – praktisk handbok med konteringsexempel.

En vara köps med betalkort kopplat till företagskontot för 1 000 kr [1930]. ­Ingående moms [2640] ingår med 200 kr. Nettoutgiften för varuinköp [4000] är alltså 800 kr.

Hur bokför man betalning av moms till Skatteverket?

Använder du e-tjänsten Skattekonto kan du klicka på ”Betalningsuträkning” för att göra en sammanställning för hur mycket du ska betala. Deklarerar du på blankett ska du själv räkna ihop hur mycket du ska betala.

Momsen ska vara betald och finnas på Skatteverkets konto senast den sista inlämningsdagen för din momsdeklaration. 

Vart bokför man ingående moms?

Moms, eller mervärdeskatt, är en skatt som betalas av köparen av en vara eller tjänst. När ditt företag säljer och fakturerar en kund tar du ut moms från köparen som kallas utgående moms som du bokför på konto 2610. Den är varken en kostnad eller intäkt för företaget eftersom du tar den från kunden och flyttar den till staten.

Varje gång du köper något till företaget betalar du ingående moms och den ska bokföras på konto 2640. Det är den momsen du ska få tillbaka från staten.

Det finns flera olika momssatser beroende på vad du säljer. I Sverige gäller moms med 25, 12, 6 eller 0 procent. I BAS-kontoplanen finns separata konton för de olika momssatserna:

  • 2610 – Utgående moms, 25%
  • 2611 – Utgående moms på försäljning inom Sverige, 25%
  • 2620 – Utgående moms, 12%
  • 2621 – Utgående moms på försäljning inom Sverige, 12%
  • 2630 – Utgående moms 6%
  • 2631 – Utgående moms på försäljning inom Sverige, 6%

Här följer exempel på hur du bokför ingående (vid inköp) och utgående (vid försäljning)  moms.

Vad är ingående moms?

Ingående moms är momsen på det du köper in till ditt företag och det är den moms företaget har rätt att få tillbaka. Den ingående momsen är därmed ingen kostnad för dig som företagare. Den utgående momsen är momsen på det du säljer, och det är den momsen du som företagare ska redovisa till Skatteverket.

Hur ska du anmäla momsregistrering till Skatteverket?

Om du bedriver verksamhet som gör att du ska betala eller få tillbaka moms, ska du vara momsregistrerad. Du anmäler momsregistrering till Skatteverket. I din anmälan ska du bland annat lämna uppgift om hur stor försäljning du beräknar i din verksamhet, hur ofta du vill redovisa moms och vilken redovisningsmetod du använder.

Hur ska du ta ut moms vid försäljning av varor till utlandet?

Moms vid försäljning av varor till utlandet. Du ska inte ta ut moms när du säljer och skickar varor till en momsregistrerad köpare i ett annat EU-land som har ett giltigt momsregistreringsnummer (VAT-nummer). Istället ska köparen redovisa moms i sitt land. Är köparen däremot inte momsregistrerad ska du ta ut svensk moms.