:

Hur långt tillbaka kan man rätta moms?

Innehållsförteckning:

  1. Hur långt tillbaka kan man rätta moms?
  2. Vad gör jag om Momsrapporten inte stämmer?
  3. Vad händer om man gör fel i momsdeklaration?
  4. Hur ändrar man en momsdeklaration?
  5. Hur långt tillbaka kan Skatteverket granska företag?
  6. Vad händer om man inte redovisar moms i tid?
  7. Hur stämmer man av momsen?
  8. Hur bokföra rättelse moms?
  9. Vem betalar momsen vid omvänd moms?
  10. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
  11. Hur långt bak kan Skatteverket gå?
  12. Vad händer om man lämnar in momsdeklaration för sent?
  13. Kan man deklarera i efterhand?
  14. Kan man sänka momsen?
  15. Kan man ta bort momsen?

Hur långt tillbaka kan man rätta moms?

Om du bor i Sverige är du skyldig att deklarera alla dina inkomster i Sverige oavsett varifrån de kommer och var de tjänats in. Har man missat att deklarera dessa inkomster kan Skatteverket gå tillbaka fem år och upptaxera individen samt ta ut straffavgift, så kallat skattetillägg. Genom att lämna in självrättelse kan du undvika skattetillägg.

Vi lever i ett mer och mer internationellt samhälle. Det är därmed fler och fler som har inkomster från utlandet. Det kan röra sig om inkomster man har tjänat in under vistelse utomlands eller om ärvda pengar/investeringar eller om investeringar man gjort utomlands. Så länge som en person är skattemässigt bosatt i Sverige är den personen skyldig att redovisa alla sina inkomster i sin inkomstdeklaration oavsett varifrån inkomsten kommer. Har man inte redovisat skattepliktiga inkomster och Skatteverket av någon anledning börjar efterforska eller fråga om dessa inkomster, kan Skatteverket upptaxera vederbörande samt ta ut skattetillägg på upp till 40 procent av den skatt som man borde ha betalat, det vill säga man får då betala både den skatt man skulle ha betalat plus 40 procent i en ytterligare avgift. Skatteverket kan till exempel börja efterfråga information på grund av att pengar har försts in i Sverige eller genom information som lämnats från utländska banker eller myndigheter. Trycket hårdnar på banker och länder för att lämna ut information till skattemyndigheter för att dessa ska kunna säkerställa att lagar och regler om beskattning efterföljs. Har man inte lämnat uppgift alls om inkomsten eller om man angett fel information i deklarationen kan Skatteverket gå tillbaka fem år och upptaxera (under 2015 kan Skatteverket gå tillbaka till 2009 och upptaxera). Rör det högre belopp kan det dessutom bli frågan om grovt skattebrott och då kan Skatteverket gå tillbaka 10 år, det vill säga till 2004 och lämna frågan till Åklagarmyndigheten.

Vad gör jag om Momsrapporten inte stämmer?

En differens mellan momsen i momsrapporten och momsen i huvudboken kan ha flera orsaker. Om momsen inte stämmer, börja med att skriva ut Skattedeklaration - Avstämning som du hittar under Arkiv - Skriv ut - Redovisning. Du kan också skriva ut rapporten Skattedeklaration - detaljerad. Den upplyser om vilka verifikat som som utgör underlag för de olika posterna i Skattedeklaration - momsrapport, som i sin tur utgör underlag för det som ska fyllas i på skattedeklarationen.

Bokföring har skett direkt på konto för utgående moms

Vad händer om man gör fel i momsdeklaration?

Det viktigaste för att undvika straff och böter är att siffrorna från RR och BR lämnas in i tid (förenklat årsbokslut). Har du bokfört för sent, alltså för långt efter att affärshändelsen inträffade, kan det innebära bokföringsbrott.

“Huvudregeln är att bokföring av kontanta in- och utbetalningar ska ske senast påföljande arbetsdag och att övriga affärshändelser ska bokföras så snart det kan ske. Inom ramen för god redovisningssed ges möjligheter att bokföra senare än vad huvudregeln säger.”

Du har minst 50 dagar på dig att bokföra en affärshändelse (ej kontant) efter att den månad som transaktionen ägde rum inträffade. 

Har du bokfört för sent (medvetet åsidosätter bokföringsskyldigheten) i ett litet företag blir det vanligtvis aktuellt med ringa bokföringsbrott och dagsböter. Det beror på hur omfattande din verksamhet är. Praxis är att man inte döms till fängelse för denna typ av brott även om det teoretiskt kan ge upp till 6 månader. 

Är det grovt bokföringsbrott kan man få fängelse i 2 år.

MEN har du gjort fel men rättar dig själv döms man sällan för brott. Så även om du inte passar in på kriterierna för att få bokföra 2018 nu strax innan deklarationen i maj så är risken liten att du döms för brott om du faktisk ser till att bokföringen blir gjord och redovisad. 

Hur ändrar man en momsdeklaration?

En av de plikter som företag har gentemot Skatteverket är att redovisa momsen i en så kallad momsdeklaration. Du behöver även göra detta trots att du inte betalat in någon moms under den gällande perioden (då anger du beloppet 0 kronor istället). Ibland kallas momsdeklaration även för mervärdesskattedeklaration. 

Moms heter VAT (value added tax) på engelska. Momsdeklaration brukar kallas för VAT return eller VAT declaration.

Hur långt tillbaka kan Skatteverket granska företag?

Skatteverket har rätt att genomföra oanmälda besök hos företag för att säkra bevismaterial till revisioner. Men hur fungerar det? Företagarens Tomas Nilsson fick möjlighet att följa arbetet på avdelningen som utför blixtinsatser mot misstänka skattefuskare.

Läs även: Så blir du medlem i Företagarna 

Vad händer om man inte redovisar moms i tid?

Moms, även kallad mervärdesskatt, är en skatt som alla företag och privatpersoner betalar vid köp av varor eller tjänster. Skatten ingår för det mesta i priset och är därför något man som privatperson inte behöver tänka på. Däremot ska du som företagare deklarera och betala moms. I Sverige varierar momssatsen för olika varor och tjänster. I de allra flesta fall är den 25 %, men det förekommer även momssatser på 12 och 6 %.

För att redovisa moms behöver du upprätta en momsdeklaration. I denna ska både ingående och utgående moms anges. Skillnaden mellan dessa avgör om du ska betala eller få tillbaka av Skatteverket. 

Men hur ska man då redovisa och betala in moms? Här kan du antingen använda dig av bokslutsmetoden eller faktureringsmetoden – beroende på hur stor omsättning ditt företag har. 

Hur stämmer man av momsen?

En redovisningsenhet som är momsregistrerad måste regelbundet lämna en momsredovisning till skatteverket över momspliktig försäljning, momspliktiga inköp, momsfri försäljning, utgående moms och ingående moms.

En redovisningsenhet måste vara momsregistrerad om den omsätter momspliktiga varor eller tjänster i en yrkesmässig verksamhet i Sverige. En verksamhet anses vara yrkesmässig om den räknas som näringsverksamhet enligt inkomstskattelagen och även annan ekonomisk verksamhet kan anses som yrkesmässig om omsättningen överstiger 30 000 SEK. En redovisningsenhet registrerar sig för moms i en skatte- och avgiftsanmälan.

Hur bokföra rättelse moms?

Längst ner på momsrapporten kan du klicka på länken Momsavvikelserapport. Denna rapport tittar på kontona i verifikationerna och kontrollerar om någon post har momskod MP1, MP2 eller MP3, men saknar post med motsvarande momskod U1, U2 eller U3. Den kontrollerar också om en verifikation har motsvarande MP- och U-poster men dess värde skiljer sig från aktuell momssats +/- 1%-enhet.

Vem betalar momsen vid omvänd moms?

Vad innebär omvänd skattskyldighet?

Reglerna gäller byggbranschen och gäller endast vid försäljning av byggtjänster till byggföretag. Omvänd skattskyldighet innebär att det är köparen och inte säljaren som ska redovisa och betala momsen. Syftet med omvänd skattskyldighet är att motverka skattefusk som beror på att en köpare gör avdrag för moms som inte betalas av säljaren.

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

En privat sajt med många skattetips och en guldgruva för dem som arbetar aktivt med skatter!

Denna webbplats administreras av Skattepunkten ABSkattepunkten AB ger Dig professionell skatterådgivning

Hur långt bak kan Skatteverket gå?

Hem > H > Hur Långt Bak I Tiden Kan Skatteverket Granska?

Har man inte lämnat uppgift alls om inkomsten eller om man angett fel information i deklarationen kan Skatteverket gå tillbaka fem år och upptaxera (under 2015 kan Skatteverket gå tillbaka till 2009 och upptaxera).

Vad händer om man lämnar in momsdeklaration för sent?

Hur ofta man behöver redovisa och betala in momsen skiljer sig åt mellan företag. Skatteverket skickar varje år ut ett registerutdrag till företag på vilket det står hur ofta momsen ska redovisas. Några generella regler finns listat nedan:

  • Enskilda firmor och verksamheter med momspliktig omsättning på upp till 1 miljon kr per år kan välja att redovisa momsen en gång per år, kvartalsvis eller månadsvis.
  • Verksamheter med en omsättning mellan 1–40 miljoner kr per år kan välja att redovisa momsen kvartalsvis eller månadsvis.
  • Verksamheter med en omsättning på mer än 40 miljoner kr per år måste redovisa momsen varje månad.

Om ditt företag i nuläget lämnar in momsdeklaration varje kvartal, men vill börja redovisa moms på månadsbasis kan du ansöka om att ändra din redovisningsperiod hos Skatteverket. Tänk dock på att den nya redovisningsperioden, om den blir godkänd, börjar gälla först efter 24 månader. 

Samma procedur gäller för dig som vill redovisa mer sällan än varje månad. Detta är dock endast ett alternativ om du har en enskild firma eller ett mindre företag med en omsättning på under 40 miljoner kronor per år. 

Kan man deklarera i efterhand?

Ja, du kan göra ändringar i en deklaration som du har skickat in. Du kan göra ändringar upp till sex år efter inkomståret. Det innebär att du under 2023 kan göra ändringar som gäller inkomståret 2017 eller senare.

Har du ännu inte fått slutskattebeskedet kan du logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och skicka in deklarationen på nytt efter att du gjort ändringen. Har du redan fått slutskattebeskedet kallas det för att du begär en omprövning. Hur du ska göra beror på vilket inkomstår som ändringen gäller.

Kan man sänka momsen?

När du säljer vissa varor och tjänster ska du inte ta ut 25 procents moms utan i stället 12 eller 6 procent. I vissa fall ska du inte ta ut någon moms alls.

Här kan du läsa om vilka varor och tjänster det inte är 25 procents moms på.

Kan man ta bort momsen?

Om du bedriver verksamhet som gör att du ska betala eller få tillbaka moms

Du som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska ta ut moms av dina kunder, så kallad utgående moms

. Momsen är ingen kostnad för dig, utan en skatt som du tar ut av kunden och redovisar vidare till staten.

När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms