:

Vad är Tröghetsregeln?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Tröghetsregeln?
  2. När räknas uthyrning som näringsverksamhet?
  3. När övergår privatbostad till Näringsfastighet?
  4. Vad är en privatbostad?
  5. Hur mycket kan jag ta i hyra utan att betala skatt?
  6. Hur många hus får man hyra ut som privatperson?
  7. När blir privat uthyrning näringsverksamhet?
  8. Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt på uthyrning?
  9. Hur mycket får man hyra ut utan att betala skatt?
  10. Hur mycket får man tjäna på ett år utan att betala skatt?
  11. Får man hyra ut rum i villa?
  12. Är Airbnb lagligt i Sverige?
  13. Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?
  14. Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt vid uthyrning?
  15. Kan Skatteverket se Airbnb?

Vad är Tröghetsregeln?

Nej, detta är bara en vanlig missuppfattning ifrån ett flertal av våra intervjuer samt rådgivningar, där vi behövt uttrycka oss generellt.

Det finns ingen regel som säger exakt 10 månader. Men när man skall ge ett generellt råd, som alla skall kunna ta emot, utan att det ger upphov till i en potentiell skattefälla. Har vi valt 10 månader som exempel.

Detta kommer ifrån nedan utdrag från Skatteverkets hemsida. Där de beskriver nyttjandet och skatt på Attefallshus. Samt om det hamnar i privatuthyrning eller i näringsverksamhet

När räknas uthyrning som näringsverksamhet?

Med Lönekollen kan du – helt anonymt – se lönen för alla i Sverige från 16 år direkt på skärmen. Utöver detta kan du även se inkomst av kapital, eventuella betalningsanmärkningar med mera. Ingen kopia skickas till den omfrågade.

Med Lönekollen beställer du den sida som en person finns med på i Ratsitkatalogen. Du erhåller ett tryckoriginal av sidan i PDF direkt efter beställningen, som du kan läsa med en gång.

Ratsitkatalogen är en periodisk skrift som kommer ut fyra gånger om året och innehåller allt du förväntas hitta i en vanlig taxeringskalender och mer därtill. Men till skillnad från den vanliga Taxeringskalendern är alla från 16 år med i katalogen, oavsett årsinkomst. Detta innebär att det inte blir något bortfall på grund av exempelvis låg inkomst, sjukskrivning, studier eller arbetslöshet.

När övergår privatbostad till Näringsfastighet?

Ett småhus som till övervägande del är avsett att användas till eget eller närståendes permanentboende eller fritidsbostad.

Vad är en privatbostad?

Vid uthyrning av en privatbostad eller en hyreslägenhet ska hyran beskattas som inkomst av kapital. Med privatbostad menas ett småhus, en bostadsrätt eller ägarlägenhet som till övervägande del (mer än 50 %) används eller är avsett att användas av ägaren eller någon närstående för permanent boende eller för fritidsboende. Ett småhus definieras som en byggnad som är inrättad till bostad åt en eller flera familjer. Till en sådan byggnad kan det även ingå garage, förråd och andra mindre byggnader. Alla fastigheter som inte är privatbostadsfastigheter räknas som näringsfastigheter.

Från hyresintäkterna får de faktiska utgifterna för uthyrningen i bostaden inte dras av. Istället får man dra av ett fast schablonavdrag med 40 000 kr. Vid uthyrning av småhus får man även dra av ett rörligt belopp som motsvarar 20 % av hyresintäkten. Det betyder att om man hyr ut sin privatbostadsfastighet är de första 50 000 kr skattefria. Vid uthyrning av en bostadsrätt eller hyr­es­­­lägenhet får man utöver det fasta beloppet dra av den del av hyran/avgiften som hör till den uthyrda delen av bostaden. Avdraget får dock inte överstiga hyresintäkten.

Hur mycket kan jag ta i hyra utan att betala skatt?

Många vet kanske redan att det finns en gräns på 50 000 kr innan man behöver betala skatt på sin hyresintäkt, men det finns undantag.

– Vad många inte känner till är att denna gräns inte gäller alla typer av bostäder, och att den skattepliktiga gränsen kan bli lägre om man är flera delägare, eftersom schablonavdraget gäller per bostad, säger Veronica Rosén, moms- och skatteexpert på Simployer.

Hur många hus får man hyra ut som privatperson?

Använder du dig av en uthyrningstjänst är det enkelt att hyra ut. Följ bara stegen nedan. Uthyrningstjänsten kan hjälpa dig på vägen. Är det något du vill veta mer om kan du även läsa våra guider och tips om de olika stegen i processen.

  • Ansök om tillstånd för uthyrning. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt måste du först kolla så att du faktiskt får lov att hyra ut. Kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening om det.
  • Lägg upp en bostadsannons. Skriv en bostadsannons och lägg upp hos en bostadsförmedling för privatpersoner som vill hyra ut sin bostad. Det brukar vara gratis och du förbinder dig inte till något genom att annonsera ut bostaden. 
  • När blir privat uthyrning näringsverksamhet?

    … det är ett småhus eller bostadsrätt som används till övervägande del av ägaren eller närstående för permanentboende eller som fritidshus, och… det är ett småhus som är inrättat till bostad åt två familjer och används till väsentlig del eller är avsett att användas av ägaren eller närstående för permanent boende eller som fritidsbostad, och

    … det är ett småhus på lantbruksenhet som är inrättat som bostad åt högst två familjer.

    Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt på uthyrning?

    Sedan några år har Skatteverket haft extra koll på privatpersoner som hyr ut sin bostad via sajter som Airbnb. Skattegranskarna har också upptäckt åtskilliga fall där uthyrarna missat eller struntat i att deklarera inkomsterna.

    – Den som hyr ut enstaka veckor behöver oftast inte redovisa uthyrningsinkomsterna i sin deklaration. Fribeloppet höjdes rejält för några år sedan. Men den som hyr ut återkommande och lite dyrare semesterbostäder kan komma över gränsvärdet för att betala skatt. Då ska inkomsten redovisas i deklarationen. Det finns bra information på Skatteverkets webbplats att ta hjälp av, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

    Hur mycket får man hyra ut utan att betala skatt?

    Du ska registrera dig och betala moms om du svarar ja på alla de här frågorna:

    Du bedriver skattepliktig ekonomisk verksamhet om du svarar ja på alla dessa frågor. Du ska därför betala moms på dina intäkter från uthyrningen.

    Hur mycket får man tjäna på ett år utan att betala skatt?

    För de flesta ungdomar har skolan ringt ut och sommarlovet tagit vid. En lite annorlunda sommar i spåren av pandemin men för den som ska jobba under lovet kan det vara bra att känna till att man inte behöver betala skatt på det man tjänar upp till en viss summa.

    (Tips: Är du förälder, mor/farförälder eller har någon ungdom i din närhet som du vet ska sommarjobba? Tipsa om denna artikel så slipper din ungdom betala skatt i onödan.)

    Får man hyra ut rum i villa?

    När du ska hyra ut rum till studenter är det bäst att bekräfta vad som blir sagt muntligt mellan hyresvärden och hyresgästen på skrift.

    När du ska hyra ut ett rum till studenter kan din hyresgäst kräva ett skriftligt andrahandskontrakt. Andrahandskontraktet när du ska hyra ut ett rum till studenter ska innehålla uppgifter om bl.a. antal kvadratmeter, betalningsvillkor, el- vatten och värme-förbrukning, husets skick vid inflyttning samt avtal om renovering vid utflyttning, eventuella husregler kring husdjur, rökning osv.

    Är Airbnb lagligt i Sverige?

    26 juli 2018 kl 17:16

    Nyheter Flertalet hyresvärdar säger kategoriskt nej till uthyrning via förmedlingssajten Airbnb. Men faktum är att man som hyresgäst har lov att hyra ut delar av sin bostad helt utan att be om tillåtelse – så länge man själv bor kvar och inte börjar tjäna för mycket pengar.

    Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?

    Frivillig beskattning innebär att uthyrning och upplåtelse av fastighet i vissa fall kan vara skattepliktig. Du som uthyrare lägger då på 25 procent moms på hyran för lokaler som omfattas av den frivilliga beskattningen. I gengäld får du göra avdrag för den ingående momsen på kostnaderna för uthyrningen av dessa lokaler. Din hyresgäst får enligt mervärdesskattelagens allmänna regler dra av den moms du tar ut på hyran.

    Frivillig beskattning kan avse uthyrning av en hel byggnad, en del av en byggnad eller en annan anläggning som utgör fastighet. En lokal är en del av en byggnad som är en klart avgränsad del i en byggnad. Även om en yta inte är klart avskild från andra ytor med till exempel väggar, kan ytan omfattas av frivillig beskattning om den är klart bestämd till läge och storlek. Exempel på lokaler som kan hyras ut med frivillig beskattning är butikslokaler, kontorslokaler och industrilokaler. Det är bara fastigheter i Sverige som kan omfattas av frivillig beskattning här.

    En byggnad har ofta ytor som är gemensamma för alla lokaler i byggnaden, exempelvis entré, trapphus och liknande. Sådana ytor kan normalt inte omfattas av frivillig beskattning.

    Du har inte rätt att tillämpa reglerna om frivillig beskattning för uthyrning av stadigvarande bostad. Med stadigvarande bostad avses normalt en byggnad eller del av en byggnad som är inrättad för boende. Eftersom du inte har rätt att tillämpa reglerna om frivillig beskattning för uthyrning av sådan byggnad har du heller ingen rätt till avdrag för ingående moms.

    Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt vid uthyrning?

    Hyresvärdar

    Under det senaste decenniet har lagarna och skattereglerna kring uthyrning av privatbostad blivit generösare. Dubbelt så stort schablonavdrag och avdrag för avgifter och hyra har gjort det lönsammare att hyra ut i andra hand. Det hela resulterar i att du får behålla en större del av pengarna som du får in av hyresbetalningar än tidigare. Det är inte ovanligt med frågor angående skatt när du hyr eller ska hyra ut ut hus, bostadsrätt eller rum.

    Kan Skatteverket se Airbnb?

    Du ska registrera dig och betala moms om du svarar ja på alla de här frågorna:

    Du bedriver skattepliktig ekonomisk verksamhet om du svarar ja på alla dessa frågor. Du ska därför betala moms på dina intäkter från uthyrningen.