:

Vad händer om man saknar folkbokföringsadress?

Innehållsförteckning:

 1. Vad händer om man saknar folkbokföringsadress?
 2. Kan man vara folkbokförd utan adress?
 3. Hur hittar man någons folkbokföringsadress?
 4. När syns ny folkbokföringsadress?
 5. Vart får hemlösa sin post?
 6. Kan man skriva sig på en tomt?
 7. Vad är straffet för Folkbokföringsbrott?
 8. Kan man söka på personer på Skatteverket?
 9. Kan någon annan ändra min folkbokföringsadress?
 10. Hur utreder Skatteverket folkbokföring?
 11. Kan man folkbokföra sig på Poste Restante?
 12. Kan man vara folkbokförd på två ställen?
 13. Får man bo permanent i en husvagn?
 14. Hur utreds Folkbokföringsbrott?
 15. Vem anmäler Folkbokföringsbrott?

Vad händer om man saknar folkbokföringsadress?

Exempel på skäl till att en persons verkliga hemvist inte kan anges i folkbokföringsregistret:

 • Personen har flyttat inom Sverige utan att göra en flyttningsanmälan och ingen vet eller vill uppge vart personen har flyttat.
 • Personen vistas utomlands utan att ha anmält flyttningen och gjort det känt för folkbokföringsmyndigheten.
 • Personen har skyddad identitet och samtlig post levereras till den senaste folkbokföringsorten särskilt utsedda kontor.
 • Personen har avlidit, till exempel genom en olycka eller självmord, utan att kroppen återfunnits och utan att omständigheterna är kända.
 • Personen har mördats och kroppen dolts utan att ännu ha återfunnits.

Kan man vara folkbokförd utan adress?

Du eller ett ombud kan skicka in en begäran om att ta bort länkar till innehållet från Googles sökresultat. Ett ombud måste visa att hen har befogenhet att agera å dina vägnar.

Obs! Vi granskar bara de webbadresser som du eller ett ombud skickar in i formuläret.

Hur hittar man någons folkbokföringsadress?

Skatteverket (folkbokföringen) erbjuder en tjänst till dig som har en säker, digital brevlåda för myndighetspost. Du får ett meddelande så fort din folkbokföringsadress ändras i folkbokföringen. Tjänsten är gratis och det är ett snabbt och säkert sätt att hålla koll på att vi har rätt adress till dig.

I den digitala brevlådan anger du själv om du vill ha ett sms eller ett mejl när du får myndighetspost från Skatteverket eller andra myndigheter. Sedan loggar du in med e-legitimation (exempelvis mobilt bankID) i den säkra digitala brevlådan och kan läsa informationen/brevet från Skatteverket.

Har din folkbokföringsadress ändrats utan din vetskap ska du ta kontakt med folkbokföringen på Skatteverket.

Denna e-tjänst finns redan idag. När du använder den för flyttanmälan tar det bara några minuter för ändringen att slå igenom i folkbokföringsregistret. Gör du flyttanmälan i god tid (men helst max 1-2 veckor innan du ska flytta), slår ändringen igenom på den flyttdag som du angett. Du kan när som helst logga in igen för att kontrollera om dina uppgifter har ändrats.Läs mer om Flyttanmälan på skatteverkets webbplats.

När syns ny folkbokföringsadress?

Skatteverket kan fastställa ett nytt personnummer för en person efter ändring av uppgift om födelsetid eller kön.

Uppgift om en persons födelsetid eller annan identitetsuppgift har betydelse i flera olika sammanhang. Det kan bland annat vara rätten till barnbidrag eller pension samt möjligheten att ingå äktenskap eller vidta andra rättshandlingar som påverkas av vilken födelsetid en person har.

Det finns inga bestämmelser i folkbokföringslagen om förutsättningarna för att ändring av uppgift om födelsetid eller annan identitetsuppgift ska ske. Detta har istället fått avgöras i domstol (prop. 2021/22:217 s. 41).

Vart får hemlösa sin post?

Mariam och hennes man fryser i höstregnet. De har precis blivit utkastade från sitt senaste akutboende. Nu är de på väg till tågstationen i skånska Kävlinge med blöta väskor lastade på en cykel. ­Mariam är gravid med parets andra barn. Sedan en tid har de skrivit sig hos en kompis i Malmö. En praktisk detalj som kommer att få enorma konsekvenser. Men det har Mariam ingen aning om just nu. Hon kan bara tänka på var de ska sova i natt. – Jag kände mig så otroligt hjälplös. Min man frågade mig om och om igen: är det så här vi ska ha det? Jag var bara tyst för jag visste inte vad jag skulle svara.

Tjugofem mil norrut, i Göteborg, sitter Fatin på spårvagnen in mot stan. Det är tidig morgon och hon är kallad till förhör på Skatteverket. Dagen innan har hon provåkt sträckan för att vara säker på att hitta rätt. Väl framme tas hon till ett förhörsrum. Två utredare vill veta varför hon har varit skriven på ett postboxkontor och hon försöker förtvivlat förklara sig. Hon ville bara kunna ta emot post. Men det hjälper inte. Utredarna berättar att hon är misstänkt för folkbokföringsbrott. – Jag trodde inte att det var så allvarligt. Jag förstod ingenting. Hela ­tiden tänkte jag: sätter de mig i fängelse nu?

Kan man skriva sig på en tomt?

Här har vi samlat sådant som kan vara bra att känna till vid ett köp av villatomt.

Om du är intresserad av en tomt börjar vi med att boka den åt dig under en kortare tid. Under bokningstiden har möjlighet att närmare undersöka förutsättningarna vad gäller husbygge, lån, anslutningar till VA, el och så vidare.

Vad är straffet för Folkbokföringsbrott?

Till höstens kurser blev drygt 27 000 studenter antagna till Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö. Drygt 6000 av dem är heltidsstudenter.  

När SVT Nyheter Småland pratar med studenter på Campus i Växjö är det få som känner till att det är ett brott att vara folkbokförd på fel adress. 

Kan man söka på personer på Skatteverket?

En sekretessmarkering gör det svårare för andra att ta del av dina personuppgifter i folkbokföringsregistret. Sekretessmarkering innebär att Skatteverket för in en markering vid dina personuppgifter i folkbokföringsregistret. Den anger att ingen får lämna ut uppgifterna utan tillstånd och säkerhetskontroll. Sekretessmarkeringen förs över till andra myndigheters register.

Kan någon annan ändra min folkbokföringsadress?

Huvudregeln för var man ska vara skriven är enkel: där man bor där ska man vara folkbokförd. Men det finns gråzoner och ibland är det svårt att veta vad som gäller. Till exempel om du bor tillfälligt på en adress eller på grund av din livssituation bor på flera ställen. Nedan reder vi ut vad som gäller för olika situationer.

Ja det måste man. Huvudregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover. Om man inte gör någon flyttanmälan eller inte bor på adressen som man har anmält, så kan det vara ett folkbokföringsbrott. Något som kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse. Folkbokföringslagen skärptes i juli 2018, tidigare var det inte straffbart att skriva sig på en adress där man inte bor. Om du är osäker på var du ska vara folkbokförd ska du alltid vända dig till Skatteverket för stöd.

Hur utreder Skatteverket folkbokföring?

Beroende på personernas flyttmönster kan antalet personer som är folkbokförda på kommunen förändras något över tid. Vanligtvis innebär det inget utökat ansvar för kommunen, eftersom personen redan har varit folkbokförd där, men på en felaktig adress.

Fördelen med att Skatteverket kan fatta ett tillfälligt beslut om att folkbokföra en person på kommunen är att det blir tydligt att den verkliga adressen för personen för närvarande är oklar. Det kan ha betydelse för kommunens eget agerande.

Skatteverket bedömer att många av dessa beslut kommer att leda till att personen själv anmäler rätt adress, så snart hen blir uppmärksammad på situationen.

Kan man folkbokföra sig på Poste Restante?

Hej alla juridiska experter!

Min kära sambos pappa är sedan många år tillbaka väldigt skuldsatt. Han har idagsläget ingen bostad, utan bor i en husbil. Då denna husbil ej är någon riktigt bostad, så innebär det att han ej heller är folkbokförd på den tomt husbilen vanligtvis står på. Detta har han hittills löst genom att vara folkbokförd hos en annan släkting, vilket ej längre kommer vara möjligt, då vederbörande kommer att sälja sin bostad och flytta utomlands. Sambons pappa har nu hört av sig till oss, och undrar om han kan få vara folkbokförd på våran adress.

Kan man vara folkbokförd på två ställen?

Nej, flyttanmälan och adressändring är två olika saker. Flyttanmälan innebär att man meddelar att man har flyttat till en ny bostad, medan adressändring innebär att man ändrar den adress som man är folkbokförd på i folkbokföringsregistret.

Det kan ta olika lång tid att bli bokförd på en ny adress, beroende på var man bor i Sverige. I vissa kommuner kan det ta upp till en vecka, medan det i andra kan ske inom några dagar. Det är alltid en god idé att göra en adressändring så snart som möjligt efter att man har flyttat, för att säkerställa att man är bokförd på rätt adress så fort som möjligt.

Får man bo permanent i en husvagn?

Några bekanta till mig har gjort det, från ett halvår upp till drygt två år. En bodde på en campingplats i ett halvår, hade en plats precis vid en servicebyggnad så dusch/toa/tvätt sköttes där. Dessvärre var vagnen varken modern eller välisolerad, så när temperaturen kröp under nollan blev det riktigt tråkigt i vagnen. Ett annat par bodde i sin husbil ett drygt år medan de byggde nytt hus. Husbilen är förhållandevis modern och välisolerad, såvitt jag förstått har det funkat relativt problemfritt även förra vintern när det var runt -15 periodvis. Bilen var uppställd på den nya tomten med fast anslutet vatten/avlopp till bilen, och de tvättade hos släktingar i närheten.

Själv skulle jag nog uppleva husvagn/husbil som litet för trångt att tills-vidare-permanentbo i. Jag skulle vilja ha litet bättre förutsättningar för förvaring av kläder och prylar, och jag skulle inte minst vilja ha litet bättre inbrottssäkerhet än vad som går att uppnå med en konventionell husvagn. Men det är förstås olika från person till person, och har man ett minimum av ägodelar så funkar det säkert.

Hur utreds Folkbokföringsbrott?

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Därför kommer så många talanger från golfklubben i Halmstad • ”Börjar från två års ålder”

Vem anmäler Folkbokföringsbrott?

En ny digital tjänst hos Skatteverket gör det lättare för privatpersoner att se och anmäla om någon obehörig är folkbokförd på den egna adressen. Skatteverket vill samtidigt öka medvetenheten om att alla ska vara folkbokförda där de faktiskt bor.

– Många fel i folkbokföringen är inte avsiktliga utan kan rättas snabbt. Därför har vi tagit fram en tjänst, där det är enkelt att anmäla fel, samtidigt som vi också förbättrar våra metoder för att utreda allvarliga, avsiktliga fel, säger Tobias Wijk verksamhetsutvecklare på Skatteverket.