:

Hur mycket får man ge i gåva utan att betala skatt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket får man ge i gåva utan att betala skatt?
  2. Är gåvor skattefritt?
  3. Vilka gåvor är avdragsgilla?
  4. Vem betalar skatt vid gåva?
  5. Hur slipper man gåvoskatt?
  6. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  7. Hur mycket pengar får man ärva utan att betala skatt?
  8. Vilka regler gäller för gåvor?
  9. Är gåva en inkomst?
  10. Kan man ge bort pengar utan gåvobrev?
  11. När kollar Skatteverket Swish?
  12. Har Skatteverket koll på Swish?
  13. Måste man skatta för ärvda pengar?
  14. Kan man ge bort alla sina pengar innan man dör?
  15. Måste gåva registreras?

Hur mycket får man ge i gåva utan att betala skatt?

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Regler om skattefria inkomster finns i 8 kap. inkomstskattelagen (IL).

Är gåvor skattefritt?

Julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor till anställda kan vara skattefria under vissa förutsättningar. I annat fall är gåvor från dig som arbetsgivare skattepliktiga.

Huvudregeln är att gåvor från arbetsgivaren är skattepliktiga.

Vilka gåvor är avdragsgilla?

Inom skatterätten finns ett generellt avdragsförbud för gåvor. Från detta finns några undantag, exempelvis julgåvor till anställda. Men huvudprincipen för gåvor är inget avdrag för givaren och skattefritt för gåvomottagaren.

Ett avsteg från avdragsförbudet är möjligheten för fysiska personer att få skattereduktion.

Vem betalar skatt vid gåva?

Historiskt har gåvoskatten varit en statlig skatt som applicerades i samband med att man får en gåva som överskrider ett visst värde. I Sverige har det alltid varit gåvotagaren som betalar för gåvoskatten när lagen gällde. Tidigare betalade gåvotagaren en gåvoskatt i de fall där de mottog en gåva vars värde översteg ett visst belopp. Värdet på gåvan gällde för alla slags gåvor såsom pengar, värdepapper, bilar, djur eller värdeföremål. Du var även skattskyldig i de fall där du inom en treårsperiod fått flera gåvor av samma gåvogivare och gåvornas sammanlagda värde överskred ett visst belopp. Dessutom behövde man som gåvotagare i de fallen lämna en gåvoskattedeklaration.

Under sista tiden som gåvo- och arvsskatten gällde uppgick intäkterna från dem till 6,5 miljarder kronor under 2004. Tillsammans utgjorde de ungefär 7 promille av de totala skatteintäkterna. Det vill säga, ur ett statsfinansiellt perspektiv var de inte så väsentliga. Gåvoskatten förekommer generellt oftast i de länder som även tillämpar arvsskatt. I Finland finns exempelvis gåvoskatten kvar. Normalt är gåvor skattefria även där upp till ett visst värde.

Gåvoskatten är idag avskaffad sedan 1 januari 2005 med retroaktiv effekt tillbaka till 17 december 2004. Gåvoskatten och arvsskatten avskaffades samtidigt i Sverige. Beslutet mottogs positivt av många då skatten ansågs dränera Sverige på investeringskapital. Investeringskapital som idag istället kan användas för att stimulera ekonomin. Denna syn återspeglades av en enhällig riksdag som avskaffade arv- och gåvoskatten 2005.

Hur slipper man gåvoskatt?

Hur det än ligger till så kan det vara på sin plats att ta en titt i back­spe­geln för att förstå varför saker och ting numera är som de är. Men vi börjar med idag.

Början på slutet för den svens­ka gå­voskat­ten kom i mitten av 2002. Den då­va­ran­de re­ge­ring­en gav den så kal­la­de Egen­doms­skat­te­kom­mit­tén i upp­drag att göra en hel­hets­gransk­ning av det svens­ka skat­te­sy­ste­met. Det re­sul­te­ra­de i flera för­slag om för­änd­ring­ar. Mest upp­märk­sam­mat blev för­mod­li­gen den suc­ces­si­va av­veck­ling­en av fas­tig­hets­skat­ten och av­skaf­fan­det av arvs­skatt och gå­voskatt.

En av de främs­ta an­led­ning­ar­na till att man bör­ja­de över­vä­ga för­änd­ring­ar i skat­te­sy­ste­met var att man ansåg det leda till skat­te­följ­der som var både svåra att för­ut­spå och ojämna be­ro­en­de på vilka till­gång­ar det hand­la­de om. Sy­ste­met ansågs även vara så pass kom­pli­ce­rat att det krävde om­fat­tan­de ad­mi­nist­ra­tion för att fak­tiskt räkna ut när skat­te­plik­ten gällde.

Som ett första steg av­skaf­fa­des gå­voskat­ten mellan makar och sambor. Det skedde 1 ja­nu­a­ri 2004. Ett år senare för­svann gå­voskat­ten helt.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

  • Logga in i vår app och klicka på Swishloggan på översiktsfliken. I nätbankenÖppnas i nytt fönster klickar du på Betalningar – Hantera Swish.
  • Anslut ditt mobilnummer till ditt kontonummer. Du behöver en smartphone och Mobilt BankID.
  • Att swisha är precis lika säkert som att använda nät- eller mobilbanken. Här är några anledningar till att du kan känna dig trygg.

    Hur mycket pengar får man ärva utan att betala skatt?

    Arvsskatt är en skatt på arv som fortfarande finns i flera länder runt om i världen. I Sverige är arvsskatten avskaffad sedan den 1 januari 2005. Redan den 1 januari 2004 avskaffades beskattning av arv till en efterlevande make eller sambo. 

    Arvsskatten avskaffades i Sverige tillsammans med gåvoskatten, som du kan läsa mer om här. Fram till avskaffandet hade både arvsskatten och gåvoskatten fått hård kritik, bland annat på grund av att den inte uppfattades som rättvis. Dessutom var arvsskatten kostsam att administrera.

    I systemet för beräkning arvsskatt som gällde fram till 2004 delades arvtagarna in i olika skatteklasser med utgångspunkt i släktskapet eller relation till den avlidne. I den första klassen räknades den avlidnes make, sambo, barnbarn, styvbarn, i vissa fall fosterbarn och make eller sambo till barn. 

    Till den andra klassen räknades föräldrar, syskon och syskonbarn. Till den tredje och sista klassen räknades bland annat kommuner, stiftelser eller föreningar. Ett avdrag gjordes på beloppet som skulle beskattas, med utgångspunkt i vilken skatteklass arvtagaren räknades i. 

    Avdraget var störst för den första klassen och lägst för den tredje. Efter avdraget gick mellan 10 och 30 % till arvsskatten.  

    Vilka regler gäller för gåvor?

    Det finns många regler kring hur företag ska hantera gåvor till anställda. Huvudregeln är att alla gåvor som en anställd får av sin arbetsgivare är skattepliktig, men det finns undantag.

    För att minimera risken för felhantering avseende gåvor till anställda är det viktigt med bra processer och policydokument där det tydligt framgår vad som gäller inom verksamheten. Våra specialister ger er svar på frågor om regelverket och kan utbilda medarbetare, chefer och befattningshavare på ert företag samt ta fram förslag på policydokument.

    Är gåva en inkomst?

    En gåva som ges utan krav på motprestation är skattefri för mottagaren (8 kap. 2 § IL). Om gåvan är en ersättning för utfört arbete eller annan motprestation är den skattepliktig för mottagaren.

    En gåva kännetecknas av tre rekvisit: förmögenhetsöverföring, frivillighet och gåvoavsikt.

    Skatteverket anser att skattefriheten gäller även om gåvan ges till en näringsverksamhet, exempelvis ett bolag eller en stiftelse, och används för kostnader som dras av i näringsverksamheten.

    Kan man ge bort pengar utan gåvobrev?

    Det viktigaste skälet till att många väljer att skriva gåvobrev för pengabelopp är att gåvan ska bli enskild egendom för mottagaren. Därigenom får mottagaren undanta gåvan i en framtida bodelning och slipper dela beloppet vid t.ex. en skilsmässa.

    Villkor om enskild egendom måste egentligen inte vara skriftliga, men det är mottagaren som ska bevisa att gåvan är enskild. Ett gåvobrev där villkoret framgår är därför att rekommendera.

    När kollar Skatteverket Swish?

    Swish har de senaste åren på ett explosionsartat sätt brett ut sig som betalningssätt både bland privatpersoner och företagare. Fördelarna med att erbjuda swish som betalningssätt är för många företagare solklara så som smidigheten, snabbheten och möjligheten att få in pengarna omgående på kontot oavsett veckodag eller tidpunkt på dygnet. Reglerna kring bokföring av swish-betalningar är dock för många inte lika självklara. Därför har vi i denna artikel samlat information kring hur du bokför swishbetalningar för ditt företag eller din förening.

    Swish har funnits sedan 2012 och skapades genom ett samarbete mellan sex av Sveriges största banker: Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB, Swedbank, Länsförsäkringar samt Sparbankerna. Sedan 2012 har även fler anslutit sig till samarbetet däribland Skandia och Ica Banken. Möjligheten att använda Swish för betalningar anslutna till företag, föreningar och organisationer kom först 2014 och har sedan dess blivit en välanvänd tjänst av både privatpersoner och företagare. Det är respektive bank som ansvarar för villkor och eventuella avgifter för sina kunder därför kan dessa skilja sig åt beroende på vilken bank man har.

    Har Skatteverket koll på Swish?

    Nu kan du betala in skatt till Skatteverket via Swish. Men än så länge går det enbart som privatperson, inte som företag.

    Det är enkelt, mindre risk för fel och det går snabbare att betala. Tre fördelar som Skatteverket tror att många kommer att uppskatta när myndigheten nu inför möjligheten att betala med Swish. Det går dock inte att betala mer än 15 000 kronor per dygn. Är summorna som ska in till Skatteverket större än så är det fortfarande bankgirot som gäller.   När betalningen sker via Swish kan Skatteverket se maskinellt vem betalningen kommer ifrån och vad det är som personen vill betala för. Det förutsätter dock att den som ska betala är inloggad på skatteverket.se, antingen via dator eller via telefon.   På Skatteverkets webb uppger man att det än så länge bara är skatt som går att betala med Swish, och att tjänsten bara gäller privatpersoner.   Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat   Läs mer om tjänsten på Skatteverkets webb  

    Måste man skatta för ärvda pengar?

    Som vi alla vet är livet oförutsägbart och kommer ofta med överraskningar. Både positiva och negativa. En sådan kan vara en större summa pengar, så som ett arv. Men hur ska man tänka när man får ett arv? När jag själv fick ett litet arv för 12 år sedan köpte jag ett par riktigt fina högtalare. Hade jag istället valt att sätta dem i ett aktie- eller fondsparande med en förväntad genomsnittlig avkastning på sju procent per år hade jag idag istället kunnat köpa två par riktigt fina högtalare. Lätt att vara efterklok alltså. Jag hoppas att du efter att ha läst detta tar med dig några tips på hur du själv kan agera om du får ett arv för att pengarna ska göra mest nytta för dig.

    Ett arv kan bestå av både fonder och/eller aktier och det kan vara svårt att veta om det är läge att behålla eller sälja av delar av, eller hela, innehavet. Det första du bör undersöka är om pengarna är placerade i en aktie- och fonddepå (där det utgår en skatt på vinsten först när du säljer) eller om de är placerade på ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring där det istället dras en årlig schablonskatt. Om pengarna bara ska stå still kanske det inte är lönt att flytta dem till ett ISK – men om du ser framför dig att så inte är fallet kan det vara värt att bita i det sura äpplet och betala skatten.

    Kan man ge bort alla sina pengar innan man dör?

    01 / 08 / 17Aktuellt Coelis jurist

    En fråga som då och då dyker upp i mina möten med kunder är detta med laglotten och förälderns rätt att förfoga över sina tillgångar. Kan man ge bort egendom som man vill och till vem man vill utan några begränsningar när man har egna barn? Svaret på frågan är både ja och nej beroende på när i tiden egendom ges bort, till vem egendom ges bort och om gåvan är förenad med vissa villkor.

    Måste gåva registreras?

    Välj om du vill använda vår e-tjänst eller skicka in ansökan per post.

    Läs om hur du ansöker via vår e-tjänst eller per post.