:

Vad är Researvode?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Researvode?
  2. Måste arbetsgivaren betala reseersättning?
  3. Måste man övernatta för att få traktamente?
  4. Vad räknas som resor i tjänsten?
  5. Vad menas med reseersättning?
  6. Får man betalt för restid?
  7. Är reseersättning skattefri?
  8. Hur långt måste man ha till jobbet för att få reseersättning?
  9. Är arbetsgivaren skyldig att betala traktamente?
  10. Hur mycket är traktamente per dag?
  11. Hur räknar man ut reseersättningen?
  12. Hur mycket är reseersättning per mil?
  13. Är restid skattefritt?
  14. Hur räknar man restid?
  15. När höjs reseersättningen 2023?

Vad är Researvode?

Hovrätten har i en dom konstaterat att en kund inte blir ersättningsskyldig om hantverkaren nekas ROT-avdrag eller blir återbetalningsskyldig för preliminärt ROT-avdrag och det inte är reglerat i avtalet att kunden är ersättningsskyldig för detta.

Fysiska personer som har utgifter för reparation, underhåll samt om- eller tillbyggnad av småhus, ägarlägenheter och bostadsrätter kan få en skattereduktion (ROT-avdrag). Man kan bara få skattereduktion för arbetskostnaden. Utgifter för material, utrustning och resor får inte ligga till grund för skattereduktion.

Måste arbetsgivaren betala reseersättning?

– Rot är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för "rengöring, underhåll och tvätt". Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

– Du får göra rutavdrag på 75 000 kronor per år medan rotavdraget är max 50 000 kronor per person och år. Det sammanlagda rot- och rutavdraget för privatpersoner är max 75 000 kronor per år. Du kan få skattereduktion för arbetskostnad vid reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad (rot) och för hushållsnära tjänster (rut). Avdraget kan vara högst 30 procent av arbetskostnaden för rotarbete och 50 procent för rutarbete.

Det arbete som utförts och betalats för under ett år dras mot inkomstskatten samma år. Det är datumet som du betalar som styr vilket beskattningsår avdraget hamnar på. Arbetet måste dessutom vara utfört senast 31 januari året efter. Det är utföraren som gör avdraget på fakturan, men du behöver själv ha koll på hur mycket avdrag du har gjort under året. Utföraren har inte tillgång till dina uppgifter. Vet du med dig att du nått taket för dina avdrag kan det vara klokt att meddela utföraren det, så fakturan blir utan rot- eller rut-avdrag. Annars riskerar du kvarskatt i din deklaration. 

Måste man övernatta för att få traktamente?

Du kan få rotavdrag och rutavdrag med upp till 75 000 kronor per år, varav rotavdraget kan uppgå till 50 000 kronor. Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort. En del skatt kan du inte kvitta skattereduktionen mot, som exempelvis begravningsavgiften och allmänna pensionsavgiften.

Turordningen för skattereduktioner hittar du här:

Vad räknas som resor i tjänsten?

ROT-avdrag är en del av systemet med skattereduktion för HUS-arbete. Den andra delen av systemet är RUT-avdraget.

Enligt nuvarande regler är skattereduktionen för ROT 30% av arbetskostnaden (inklusive moms), dock högst 50 000 kr per person och beskattningsår. För RUT-tjänster gäller ett högre tak på 75 000 kr.

Vad menas med reseersättning?

Rot- och rutavdrag är skattelättnader som gör det billigare att anlita arbetskraft för hantverk eller hushållsnära tjänster. Rot står för Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad och Rut står för Rengöring, Underhåll, Tvätt.

Skattelättnaderna är generösa och generella. Till exempel ryms trädgårdsarbete, snöskottning och flytthjälp i rutavdraget och de flesta sorters renoveringar i rotavdraget. Skattelättnaderna gäller arbetskostnaden, inte resor eller material.

Den som utför tjänsten är den som ansvarar för att ansöka om avdraget. Som beställare betalar man sin faktura som vanligt, där är avdraget redan inräknat. Det enda man behöver göra som beställare är att hålla lite koll på hur mycket rot- och rutavdrag man har gjort under året.

  • Rutavdraget är maximalt 75 000 kronor och rotavdraget är maximalt 50 000 kronor under 2023.
  • Sammanlagt får man inte göra rut- och rotavdrag över 75 000 kronor, men avdragen är personliga.
  • Om en i hushållet har utnyttjat sina avdrag kan man låta den andra personen i hushållet betala kommande fakturor och därmed kan hushållet fortsätta få avdrag.
  • Avdraget gäller bara arbetskostnaden. Man får som maximalt dra av 30 procent av arbetskostnaden på rotavdraget.

Rutavdraget är mer generöst, här kan man dra av upp till 50 procent på arbetskostnaden. Man behöver inte själv hålla koll på de procentuella gränserna, det ordnar företaget som utför jobbet. Självklart kan du göra rut- och rotavdrag när du anlitar Veterankraft.

Du kan göra avdragen så ofta du vill så länge den sammanlagda summan av rutavdrag och rotavdrag inte överstiger 75 000 kronor. Där kan maximalt 50 000 kronor vara för rotavdraget medan 75 000 kronor gäller för rutavdraget. Du måste också betala in skatt som täcker avdraget som du vill göra eftersom det är från skatten avdraget görs.

I normalfallet betalar man in tillräcklig skatt för att täcka avdragen, men är man osäker kan man höra av sig till Skatteverkets kundtjänst eller utnyttja deras e-tjänster för att räkna ut sin skatt. Har man fått rutavdrag eller rotavdrag man inte är berättigad till betalar man tillbaka det till Skatteverket före eller i samband med deklarationen.

Får man betalt för restid?

Hej, ja det stämmer att du redan har fått avdraget när du betalar fakturan.

Skatteverket har fått uppgifter från företaget som utfört jobbet och de kontrollerar så att du betalar tillräckligt med skatt för att få tillgodoräkna dig det avdrag du redan har fått. Är det så att du betalar mindre i skatt efter att alla andra avdrag är borträknade, exempelvis ränteavdrag, än du fått i rut eller rotavdrag kan du bli återbetalningsskyldig. Det här görs automatiskt och Skatteverket meddelar dig om du måste betala tillbaka.

Är reseersättning skattefri?

Nästan hälften av rotavdraget går till de grupper med högst inkomst och skillnaderna mellan Sveriges kommuner är stora. Elva gånger så mycket avdrag per invånare görs i Danderyd som i Dorotea.

Privat renovering en miljardkostnad för staten 3 gånger så mycket som bostadsbidraget Stora skillnader mellan kommuner Mer avdrag till de med höga inkomster

Hur långt måste man ha till jobbet för att få reseersättning?

Jag kör bil till mitt arbete. Vilket avdrag kan jag få?

Om du reser till och från ditt arbete med bil kan du få avdrag om:

Är arbetsgivaren skyldig att betala traktamente?

Se hela listan för dig som funderar på att investera i ny tjänstebil.

Listan och de ekonomiska nyckeltalen har tagits fram av tjänstebilskonsulten Ynnor till Tidningen Företagaren.

Hur mycket är traktamente per dag?

På tionde plats i vår sammanställning kommer Kia Ceed SW som med sitt elektrifierade kombiformat samt vettiga prislapp erbjuder ett minst sagt tilltalande paket, inte minst som tjänstebil.

Vi har skrivit att ”Det här är nog främst en bil som riktar sig mot tjänstebilister, tack vare dess låga förmånsvärde.”

På nionde plats i vår sammanställning kommer Volkswagen ID.4, en bil som länge toppat listorna över Sveriges mest sålda elbil – tills Tesla Model Y klev in på arenan.

Brittiska Top Gear konstaterar att ”Volkswagen ID.4 är helt rätt ute sett till ändamål.”

På åttonde plats i vår sammanställning kommer Polestar 2 som är det kinesägda svenska märkets första renodlade elbil.

Brittiska Carwow säger att bilen erbjuder ”ett elegant utseende och god räckvidd men att fjädringen är lite väl styv.”

Hur räknar man ut reseersättningen?

Anders berättar att Regeringen genomförde tre stora regeländringar under 2021 som överlag gjorde det mindre förmånligt än tidigare att ha en förmånsbil. Detta följdes sedan upp under 2022 med dels den slopade klimatbonusen och dels en regeländring som påverkade beräkningen av förmånsvärdet för miljöanpassade bilar.

– I och med att miljöbilar oftast är dyrare i inköp än bilar utan miljöanpassningar finns det speciella bestämmelser om förmånsvärdet. Innan den senaste regeländringen jämfördes miljöbilar med en liknande bil utan elteknik för att räkna fram förmånsvärdet. Det kunde till exempel vara samma bilmodell fast med en bensin- eller dieselmotor. Problemet med den metoden var att många av de senaste miljöbilarna inte har någon motsvarighet. Att hitta en ”liknande modell” var lättare sagt än gjort, berättar Anders och fortsätter:

– Den nya beräkningen innebär att istället för att jämföra miljöbilen med en bil utan elteknik utgår man istället från nybilspriset. Förändringen innebär i praktiken att två olika bilmodeller som kostar lika mycket får samma förmånsvärde oavsett om det är en miljöbil eller en bil som drivs på bensin eller diesel.

Hur mycket är reseersättning per mil?

Välkommen till en sida helt dedikerad till att hjälpa dig att navigera i tjänstebilsdjungeln. En lågt beskattad bil är naturligtvis eftersträvansvärt, men detta ska inte få tumma på kvaliteten, körupplevelsen eller din förmåga att utföra ditt jobb. Här hittar du artiklar som hjälper dig i jakten på det bästa alternativet för din situation, samt information om möjligheter du kanske inte visste fanns.

Den bästa förmånsbilen i Sverige 2020 är Volkswagen Passat TDI GT Executive 4 motion. Bilen är välutrustad och kostar under 7,5 prisbasbelopp, och alla funktioner som man förväntar sig ska återfinnas i en premiumbil finns tillgängliga likt Apple CarPlay och automatisk avståndsreglering.

Är restid skattefritt?

I och med dagens besked från Riksgälden att den ränta som sätts sista fredagen i november kommer vara 1,94% kan vi med hjälp av det Prisbasbelopp som regeringen fastställde redan i somras till 52 500 kr för 2023 räkna ut bilförmånen för nästa år.

Förmånsvärdet blir högre då både ränta och basbeloppet höjts, ränta har höjts från 0,5% (golvnivån) till 1,94% och basbeloppet höjts med 4 200 kr.

Hur räknar man restid?

En tjänstebil är en bil som ägs (alt. leasas) av ett företag och som är avsedd att användas i tjänst. Det finns tjänstebilar som enbart får användas i arbetet, men det finns också tjänstebilar som den anställde får använda privat.

När höjs reseersättningen 2023?

Om arbetsgivaren låter dig använda en tjänstebil privat kallas det förmånsbil.  Att du själv får använda bilen privat räknas som en förmån och du som förare betalar inkomstskatt för förmånen. Håll reda på hur mycket du kör i tjänsten och privat. Tänk på att reglera i avtal vad som ska gälla om du får använda tjänstebilen även för privat bruk.

Arbetsgivaren är ytterst ansvarig för din arbetsmiljö när du använder bilen i tjänsten.