:

Får man bjuda anställda på lunch?

Innehållsförteckning:

  1. Får man bjuda anställda på lunch?
  2. Vad får man bjuda anställda på?
  3. Är arbetslunch avdragsgill?
  4. Hur mycket får ett företag bjuda på?
  5. Får man bjuda en kund på lunch?
  6. Vilka förmåner vill anställda ha?
  7. Hur bokför jag en lunch?
  8. Hur bokför man arbetslunch?
  9. Hur bokföra mat till anställda?
  10. Får man bjuda anställda på julbord?
  11. Måste man erbjuda alla anställda samma förmåner?
  12. Måste arbetsgivaren bjuda på kaffe?
  13. Får man dra av moms på lunch?
  14. Hur bokför man en lunch?
  15. Får man bjuda sina anställda på frukost?

Får man bjuda anställda på lunch?

Innan vi tittar på frågorna ska vi kort redogöra för de övergripande skattereglerna kring personalfester.

Efter coronapandemin är det många som fortfarande arbetar hemifrån. Frågan uppkommer därför fortfarande om man kan ha digitala personalfester eller konferenser utan beskattning av måltider. Tanken är då att de anställda ska äta "tillsammans" framför sina datorer.

Vad får man bjuda anställda på?

Om du omfattas av den svenska socialförsäkringen ska din arbetsgivare betala svenska arbetsgivaravgifter oavsett om arbetsgivaren är svensk eller utländsk.

Arbetsgivaravgifterna beräknas på bruttolön, förmåner och andra skattepliktiga ersättningar.

För svenska och utländska företag med fast driftställe i Sverige är arbetsgivaravgifterna normalt 31,42 procent. Storleken på arbetsgivaravgiften är lägre för vissa åldrar. 

Är arbetslunch avdragsgill?

Inkomstskatt missuppfattningar - en mycket utbredd uppfattning bland löntagare är att preliminärskatt är en fast procentsats och att den ligger på ca 30 %. Det här gör att många blir oroliga för att arbetsgivaren drar för lite skatt. Vi skulle vilja drista oss till att kalla det här den vanligaste missuppfattningen om inkomstskatt. Vi hjälper dig att reda ut vad inkomstskatten är.

I Sverige har vi ett system där inkomstskatten beräknas utifrån en tabell. Tabellskatten styrs utifrån var du bor. Skatten som ska dras från lönen innefattar kommunalskatt, landstingsskatt och eventuell kyrkoskatt. Tabellen hämtar du via Skatteverkets webbtjänst hämta din skattetabell, eller genom att räkna ut tabellnumret själv enligt formeln nedan.

Hur mycket får ett företag bjuda på?

Fråga: Mitt företag har köpt lunch till mina anställda. Är det en kostförmån?

Svar från juristen: När du som arbetsgivare bjuder dina anställda på lunch uppstår normalt en skattepliktig förmån, men det finns undantag. 

Får man bjuda en kund på lunch?

I tjänsten Räkna ut din skatt kan du enkelt göra en skatteberäkning. Du kan använda tjänsten om du till exempel har sålt en bostad, funderar på att flytta, har ett företag eller om du helt enkelt är nyfiken på din skatt. Du kan också räkna ut hur mycket rot- eller rutavdrag du kan få.

Vilka förmåner vill anställda ha?

Du behöver bara betala ålderspensionsavgift för anställda som fyllt 15 år men ännu inte 18 år och som tjänar mindre än 25 000 kronor i månaden. Är lönen högre betalar du full arbetsgivaravgift på totalt 31,42 %. Ålderspensionsavgiften är 10,21 %. För inkomst

Hur bokför jag en lunch?

Utgifter för mat vid personalrepresentation eller intern representation är under vissa förutsättningar skattefria förmåner för anställda och uppdragstagare när det gäller möten, kurser, konferenser och personalfester.

Skattefri intern representation kan exempelvis vara personalfester, informationsmöten, utbildningar, konferenser, styrelsesammanträden, bolagsstämmor och enklare förtäring. Skattefriheten för personalrepresentation kan även omfatta delägare som inte är anställda som medverkar på personalfester, informationsmöten, utbildningar, konferenser och bolagsstämmor.

Hur bokför man arbetslunch?

Traktamente betalas ut i samband med tjänsteresor för att täcka de ökade kostnaderna som tjänsteresor innebär för anställda. Traktamente är en ekonomisk ersättning som gäller kostnader för mat, övernattning och mindre reseutgifter. Traktamente kan betalas ut vid tjänsteresor som görs både i Sverige och utomlands. Storleken på traktamentet beror på resans omfattning.

I många fall kan du göra avdrag för traktamente. Tjänsteresan måste uppfylla tre krav för att arbetsgivaren ska kunna betala ut det skattefritt:

  • Minst en övernattning ingår i tjänsteresan. Resan ska pågå mellan klockslagen 00.00 och 06:00.
  • Tjänsteresan ska vara förlagd på en ort som ligger längre än 50 kilometer från verksamhetsorten.
  • Du måste styrka tjänsteresan med ett underlag, såsom en reseräkning. I reseräkningen ska det framgår vem som var på tjänsteresan, vart den gick samt när den började och slutade.

Om du uppfyller kraven ovan är det skattefritt att betala ut traktamente.

Hur bokföra mat till anställda?

Traktamente är formellt sett skattepliktigt från första kronan. Men eftersom den anställde har rätt till schablonavdrag för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor görs en tyst kvittning, vilket innebär att arbetsgivaren kan betala ut skattefritt traktamente, förutsatt att tjänsteresan:

Observera att 50-kilometerskravet även gäller övernattningen!

Får man bjuda anställda på julbord?

Om du tänker arrangera ett julbord eller en julfest för dina anställda kan det vara bra att veta att denna omfattas av reglerna för intern representation. Det innebär att du inte har rätt att göra avdrag för den mat och dryck som serveras på festen, såvida du inte nöjer dig med enklare förfriskningar såsom pepparkakor och glögg där kostnaderna understiger 60 kr plus moms per person – sådan förtäring kan du göra avdrag för.

Men om du bjuder på större julbord får du alltså inte göra kostnadsavdrag för mat och dryck. Däremot får du – motsägelsefullt nog – göra avdrag för momsen på din representationsmåltid, upp till 300 kr per person. Om din middag kostar 450 kr/person får du alltså dra av momsen på de första 300 kronorna.

Utöver detta kan du också dra av för eventuella kringkostnader, såsom kostnader för lokalhyra, DJ, trollkarl eller annan underhållning. Avdrag medges då med 180 kr, exklusive moms, per person som deltar på festen så länge dessa är anställda, familjemedlemmar till de anställda eller pensionerade f.d. anställda.

Måste man erbjuda alla anställda samma förmåner?

Att resa på räkning innebär att arbetstagaren ersätts för utgifter såsom biljetter, boende och mat. Det har ingen betydelse hur utgifterna i samband med resan betalas. Det kan ske med arbetsgivarens kreditkort, genom en faktura ställd mot arbetsgivaren eller att arbetstagaren får betalt för utlägg mot uppvisande av kvitton.

Arbetstagarens kostnader är skattefria. Däremot kan måltider bli skattepliktiga enligt reglerna om fri kost. Måltider som ingår i priset för transport eller hotell ska inte förmånsbeskattas. Likaså är måltider skattefria om det sker i samband med intern eller extern representation.

Måste arbetsgivaren bjuda på kaffe?

Traktamente och bilersättning är kostnadsersättningar som du som arbetsgivare kan betala ut för att täcka en anställds ökade kostnader vid en tjänsteresa. Ersättningen kan vara skattefri om den betalas ut under vissa förutsättningar. Du behöver då inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgift på ersättningen.

Om du betalar ut traktamente och bilersättning som överstiger de schablonbelopp som gäller ska den överskjutande delen av ersättningen hanteras som lön. Det innebär att du ska göra skatteavdrag och betala arbetsgivargifter på den överskjutande delen.

När anställda gör tjänsteresor med egen bil kan du som arbetsgivare betala ut skattefri bilersättning enligt schablonbelopp.

När anställda gör tjänsteresor med förmånsbil kan du som arbetsgivare bara betala ut skattefri bilersättning om den anställda betalat allt drivmedel själv.

Om den anställda bara delvis har betalat bilens drivmedel kan du som arbetsgivare inte betala ut skattefri milersättning vid tjänsteresor. Eventuell ersättning blir då lön. Det kan till exempel gälla en anställd som har en laddhybridbil och själv betalar laddning av el vid bostaden medan du som arbetsgivare betalar bensin till bilen eller laddning av el vid arbetsplatsen.

Får man dra av moms på lunch?

Rent tekniskt är egentligen alla traktamenten skattepliktiga från första kronan. Samtidigt har arbetstagare rätt till att göra schablonavdrag för ökade levnadskostnader i samband med tjänsteresor. Och ur denna “intressekonflikt” går alltid arbetstagarens rätt till avdrag vinnande. Detta betyder alltså att arbetsgivare kan betala ut skattefria traktamenten.

Men för att arbetsgivare ska kunna betala ut skattefria traktamenten måste följande tre krav vara uppfyllda: 

  • Resan måste omfatta minst en övernattning
  • Resan måste gå till en plats som ligger minst 50 kilometer från både arbetsplatsen och den anställdes bostad.
  • Resan måste vara en tjänsteresa, vilket behöver styrkas med underlag där det framgår vem som har rest, till vart och när resan påbörjades och avslutades.

Hur bokför man en lunch?

Fråga: Mitt företag har köpt lunch till mina anställda. Är det en kostförmån?

Svar från juristen: När du som arbetsgivare bjuder dina anställda på lunch uppstår normalt en skattepliktig förmån, men det finns undantag. 

Får man bjuda sina anställda på frukost?

Traktamente är en ersättning som arbetsgivare betalar ut till sina anställda vid tjänsteresor. Traktamentet ska täcka de ökade levnadskostnaderna under tjänsteresan, dvs. utgifter för logi, ökade utgifter för måltider samt diverse småutgifter.

Traktamente som inte är högre än vissa avdragsgilla schablonbelopp brukar kallas för "skattefritt traktamente". Det krävs alltid minst en övernattning för att arbetsgivaren ska kunna betala ut skattefritt traktamente. Det krävs också att den anställde reser till en plats som ligger mer än 50 kilometer från hans eller hennes vanliga arbetsplats och mer än 50 kilometer från bostaden.

Lönetillägg utbetalas enligt högskolans lokala reseavtal. Beloppen som utbetalas är skattepliktiga. För inrikes endagsförrättningar utgår ett särskilt belopp om man är borta över sex timmar. För flerdygnsförrättningar utgår ett och samma belopp för avrese- och hemkomstdagen och ytterligare ett belopp för mellanliggande dagar. Observera att om samtliga måltider ingått, utgår inte dessa lönetillägg.