:

Kan man lämna anonyma tips till Skatteverket?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man lämna anonyma tips till Skatteverket?
  2. Hur får jag bort en person från min adress?
  3. Kan man boka möte med Skatteverket?
  4. Hur utreder Skatteverket folkbokföring?
  5. Kan Skatteverket göra hembesök?
  6. Vad händer om man ljuger för Skatteverket?
  7. Får man vara skriven på en adress där man inte bor?
  8. Vad är straffet för Folkbokföringsbrott?
  9. När ska man ringa Skatteverket?
  10. Måste man boka tid hos Skatteverket?
  11. Vad händer om man inte bor där man är skriven?
  12. Hur gör Skatteverket kontroller?
  13. Vad händer om man blir granskad av Skatteverket privatperson?
  14. Vad räknas som skattebrott?
  15. Hur länge kan man vara skriven på en adress utan att bo där?

Kan man lämna anonyma tips till Skatteverket?

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. 

Precis som du skriver så har rådgivaren skrivit att du kan lämna tips anonymt, men att det på Skatteverkets sida anges att den anmälda har rätt att ta del av ditt namn om du angett det. Jag kommer nedan reda ut vad som gäller. 

Hur får jag bort en person från min adress?

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Enligt folkbokföringslagen ska man vara skriven, det vill säga folkbokförd på den adress man anses bosatt. Begreppet "bosatt" innefattar där man regelmässigt tillbringar sin dygnsvila, minst en gång i veckan eller i samma omfattning exempelvis fyra gånger under en månad (6 § och 7 § folkbokföringslagen).

Kan man boka möte med Skatteverket?

Just nu är det längre svarstider än vanligt när du ringer eller mejlar till oss. Vi har även längre handläggningstider än normalt inom delar av folkbokföringen.

Här svarar vi på allmänna frågor och frågor om tekniska problem.

Du beställer blanketter via vår e-tjänst Beställa blanketter. Broschyrer kan du skriva ut själv. Behöver du hjälp med det kan du ringa Skatteupplysningen.

Hur utreder Skatteverket folkbokföring?

Beroende på personernas flyttmönster kan antalet personer som är folkbokförda på kommunen förändras något över tid. Vanligtvis innebär det inget utökat ansvar för kommunen, eftersom personen redan har varit folkbokförd där, men på en felaktig adress.

Fördelen med att Skatteverket kan fatta ett tillfälligt beslut om att folkbokföra en person på kommunen är att det blir tydligt att den verkliga adressen för personen för närvarande är oklar. Det kan ha betydelse för kommunens eget agerande.

Skatteverket bedömer att många av dessa beslut kommer att leda till att personen själv anmäler rätt adress, så snart hen blir uppmärksammad på situationen.

Kan Skatteverket göra hembesök?

Fejkade skilsmässor, madrassboenden och svartkontrakt. För att stoppa fusket med folkbokföringen vill regeringen genomföra en ”storskalig nationell” folkräkning – den första på flera decennier.

Amanda och Josefin, som egentligen heter något annat, vet aldrig vad som väntar bakom dörren de plingar på. I funktionsjackan med Skatteverkets logga på ligger ett portabelt larm. Det räcker med ett hastigt tryck på den röda knappen för att ett vaktbolag ska rycka ut.

Vad händer om man ljuger för Skatteverket?

Majoriteten av de som bor i Sverige är folkbokförda på rätt adress och har korrekta uppgifter om identitet och familjerelationer i folkbokföringsregistret. De allra flesta har inga skäl till att vilja ha fel uppgifter i registret.

I vårt arbete med att upprätthålla kvaliteten i folkbokföringsregistret ligger fokus på att kontrollera handlingar och uppgifter vid registreringen. Därutöver gör Skatteverket även kontroller för att upptäcka, utreda och rätta till fel.

Ibland får vi signaler från andra aktörer, exempelvis myndigheter, att det kan finnas felaktiga uppgifter i registret. Skatteverket har möjlighet att göra folkbokföringskontroller utifrån vår egen och andras information.

Får man vara skriven på en adress där man inte bor?

Hej och tack för att du ställer din fråga till oss på Lawline!

Det är olagligt att folkboföra sig på fel adress

Vad är straffet för Folkbokföringsbrott?

SFS nr: 1991:481 Departement/myndighet: Finansdepartementet S3 Utfärdad: 1991-05-30 Ändrad: t.o.m. SFS 2022:1698 Ändringsregister: SFSR (Regeringskansliet) Källa: Fulltext (Regeringskansliet)

1 §    /Upphör att gälla U:2023-09-01/ Folkbokföring enligt denna lag innebär fastställande av en persons bosättning samt registrering av uppgifter om identitet, familj och andra förhållanden som enligt lagen (2001:182) om behandling av personuppgifter i Skatteverkets folkbokföringsverksamhet får förekomma i folkbokföringsdatabasen.

När ska man ringa Skatteverket?

Du som har e-legitimation kan anmäla kontonummer på något av dessa sätt:

  • på Mina sidor
  • i e-tjänsten Skattekonto
  • i samband med att du deklarerar i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 eller appen Skatteverket. Om du redan har deklarerat kan du anmäla ditt bankkonto på Mina sidor eller i e-tjänsten Skattekonto.

Du hittar mer information om hur du anmäler ett konto i en utländsk bank på sidan Anmäla konto:

Måste man boka tid hos Skatteverket?

För att vi ska kunna ge dig rätt service och bästa möjliga vägledning så behöver vi veta vad ditt ärende gäller. Var god välj ur listan nedan och gå vidare för att fortsätta

Vad händer om man inte bor där man är skriven?

Till höstens kurser blev drygt 27 000 studenter antagna till Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö. Drygt 6000 av dem är heltidsstudenter.  

När SVT Nyheter Småland pratar med studenter på Campus i Växjö är det få som känner till att det är ett brott att vara folkbokförd på fel adress. 

Hur gör Skatteverket kontroller?

Om din deklaration väljs ut för vidare kontroll kommer vi att kontakta dig per telefon eller brev. Vi berättar då vad det är vi vill kontrollera och varför vi gör kontrollen. Du får också veta vilken information vi behöver för att kunna ta ställning i ditt ärende.

När vi har påbörjat en kontroll kommer vi att ha kontakt med dig tills ditt ärende är avslutat. Oftast kan kontrollen avslutas snabbt, men ibland tar den längre tid och då har vi löpande kontakt. Om vi skriver till dig för att få in uppgifter anger vi alltid när du senast ska svara. Det är viktigt att vi gör det för att vi ska kunna hålla en rimlig arbetstakt så att du kan få ett slutligt besked så snabbt det går. 

Vad händer om man blir granskad av Skatteverket privatperson?

Skatteverket ska också göra extra kontroller av hyresinkomster, som ökade stort 2020, och de nya RUT-tjänsterna som omfattar viss tvätt (ej kemtvätt), montering av möbler, transport av möbler för återbruk och enklare tillsyn av bostad. Även det nya avdraget för grön teknik kommer att granskas – ett avdrag som gäller för installation av solceller, lagring av egenproducerad energi och laddningspunkter för elfordon.

De vanligaste felen som små och medelstora företag gör är att dra av för privata kostnader som inte rör verksamheten och att man inte redovisar förmåner eller inkomster som bör beskattas. Enligt Skatteverket gör 4 av 10 företag dessa skattefel, som motsvarar cirka 8 miljarder kronor om året.

Vad räknas som skattebrott?

Ordlista

Ett brott som innebär att någon medvetet lämnar en felaktig uppgift till Skattemyndigheten, eller låter bli att lämna uppgifter om sina inkomster, vilket leder till att skatten blir för låg.

Hur länge kan man vara skriven på en adress utan att bo där?

Det kan ibland vara svårt att veta vilken adress du ska vara folkbokförd på. Vi har listat några olika exempel, men är du osäker eller har frågor kan du kontakta oss.

Om du flyttar hemifrån för att plugga på universitet eller högskola ska du göra en flyttanmälan. Det spelar ingen roll om du flyttar in hos en kompis, till ett studentrum eller till en egen lägenhet. Du ska meddela Skatteverket din nya adress oavsett om din nya bostad finns i din hemstad eller på en annan ort.