:

Vilka länder har VAT nummer?

Innehållsförteckning:

 1. Vilka länder har VAT nummer?
 2. Hur kollar jag VAT-nummer?
 3. Hur kan man kontrollera en köpares VAT-nummer?
 4. Är VAT-nummer och momsregistreringsnummer samma sak?
 5. Är moms och VAT samma sak?
 6. Har Sverige VAT nummer?
 7. Vilka länder har VAT-nummer?
 8. Vem har VAT-nummer?
 9. Hur ser ett svenskt VAT nummer ut?
 10. Vem har VAT nummer?
 11. Hur långt är ett VAT nummer?
 12. Hur vet man om ett företag är momsregistrerat?
 13. Vad ska det stå på faktura inom EU?
 14. Hur kan man kolla om ett företag är seriöst?
 15. Var kan man kolla upp företag?

Vilka länder har VAT nummer?

För att kontrollera ett VAT-nummer (momsregistreringsnummer) kan den här listan med formatet för samtliga eu-länders VAT-nummer hjälpa till. Alla länders VAT-nummer inleds med landskoden. Du kan även använda EU-kommissionens webbtjänst för att kontrollera ett vat-nummer.

Hur kollar jag VAT-nummer?

Om du har blandad verksamhet, det vill säga att du säljer både momsfria och momspliktiga varor eller tjänster, fungerar det så här:

Om du bara använder varan eller tjänsten i den delen av verksamheten som är momsfri får du inte dra av någon moms.

Hur kan man kontrollera en köpares VAT-nummer?

Du kan kontrollera köparens momsregistreringsnummer på följande sätt.

Kontrollera formatet. Köparens momsregistreringsnummer ska innehålla rätt antal tecken med mera enligt vad som gäller för respektive land.

Är VAT-nummer och momsregistreringsnummer samma sak?

VAT står för Value Added Tax och är den internationella beteckningen av momsregistreringsnummer (momsnummer). Det är unikt för varje företag och visar att företaget är registrerat för moms i sitt land.

Varje gång du skickar en faktura är det viktigt att VAT-numret är synligt och korrekt angivet. Här får du lära dig mer om VAT-nummer och varför det är nödvändigt att ha.

För varje vara eller tjänst du köper betalar du moms som är inräknad i priset. Det märker du inte som privatperson, men är du däremot företagare finns det andra regler att följa. När du säljer en produkt ska du ta moms från kunden som du sedan ska redovisa och betala till staten.

Om din firma ska bedriva försäljning av momspliktiga varor eller tjänster ska du momsregistrera den senast 2 veckor innan du börjar din verksamhet. Det kan du göra på två sätt:

Är moms och VAT samma sak?

Skatteåterbäring är den summa pengar som man får tillbaka på skatten om man under föregående år betalat in för mycket i skatt. Både privatpersoner och företag kan få skatteåterbäring.

Har Sverige VAT nummer?

Skatteåterbäring är de pengar du får tillbaka av staten om du har betalat in för mycket skatt under året. Om du har betalat mer skatt än vad du är skyldig att betala, får du helt enkelt tillbaka den överskjutande summan som skatteåterbäring.

Vilka länder har VAT-nummer?

Beroende på vilken sorts skuld du har kan vi antingen avräkna eller utmäta överskottet för att betala dina skulder.

Skatteåterbäringen går i första hand till dina skulder

Vem har VAT-nummer?

Beroende på vilken sorts skuld du har kan vi antingen avräkna eller utmäta överskottet för att betala dina skulder.

Skatteåterbäringen går i första hand till dina skulder

Hur ser ett svenskt VAT nummer ut?

I Sverige betalar vi preliminärskatt på våra inkomster varje år. Det innebär att en ungefärlig skatt dras baserat på hur mycket du kommer att tjäna under hela året. Vid deklarationen sammanställs sedan dina inkomster för hela året och Skatteverket kan räkna ut exakt hur mycket skatt du ska betala.

Vanligt är att du betalat för lite skatt och att du får pengar tillbaka genom skatteåterbäring. Men det motsatta kan också hända, alltså att du betalar för lite pengar i skatt under året. Då ska du i stället betala tillbaka pengar till staten – och det är det som kallas restskatt eller kvarskatt.

Restskatt och kvarskatt är olika ord för samma sak. I folkmun är nog restskatt det vanligaste ordet, men kvarskatt är det Skatteverket normalt använder. Det formella begreppet är nå “kvarstående skatt”.

Att få beskedet under våren att man ska betala ännu mer i skatt känns såklart inte så kul. Men förklaringen ligger då i att du skattat mindre än du egentligen skulle ha gjort tidigare under året.

Att du får betala restskatt kan ha flera förklaringar. Här är några vanliga.

Vem har VAT nummer?

De flesta längtar säkert efter skatteåterbäringen efter allt hårt jobb och slit. Men vad är skatteåterbäring? Jo, har du betalat för mycket skatt under året får du tillbaka den överbetalda delen, vilket då kallas för skatteåterbäring. Det kan oftast kännas som en liten bonus till dig själv och därför är det extra viktigt att du har på koll på deklarationen, när du får den och när den ska vara klar. När du gjort alla steg är det bara att invänta skatteåterbäringen. 

För att få tillbaka på skatten måste du deklarera. Datum för skatteåterbäring 2022 är som följer: Från och med 2-7 mars skickas deklarationen ut digitalt till de som senast den 27 februari har tecknat en digital brevlåda. Fysiska deklarationer skickas ut mellan den 13 mars-15 april och från och med den 15 mars öppnar deklarationen på Skatteverkets hemsida och i deras app. Den som deklarerar digitalt ska har gjort det senast den 30 mars och den som deklarerar fysiskt ska har gjort det senast den 2 maj. 

Hur långt är ett VAT nummer?

Den 1 augusti 2023 höjdes den låga kostnadsräntan från 3,75 procent till 5 procent, och den höga kostnadsräntan från 18,75 procent till 20 procent. Intäktsräntan på belopp som är innestående på skattekontot höjdes från 1,6875 procent till 2,25 procent.

Basräntan på skattekontot som fastställs av Skatteverket är 5 procent från och med 1 augusti 2023. Den beräknas till 125 procent av den genomsnittliga säljräntan på sexmånaders statsskuldväxlar under tiden från och med den 16 i en månad till och med den 15 i månaden efter. Räntorna kan därför komma att ändras ytterligare under året. Basräntan är alltid lägst 1,25 procent.

Från den 1 augusti 2023 är intäktsräntan 2,25 procent. När basräntan är högre än 1,25 procent blir intäktsräntan 45 procent av basräntan.

Hur vet man om ett företag är momsregistrerat?

Om du tjänar olika mycket olika månader, till exempel för att du bara arbetar ibland, ska arbetsgivaren oftast dra mindre i skatt än vad som framgår av skattetabellen. Då kan du begära att Skatteverket ändrar den skatt som din arbetsgivare drar från din lön varje månad. Det kallas för jämkning. Om du inte jämkar får du tillbaka det du har betalat för mycket först nästa år.

 • Om jämkning och hur du gör för att begära jämkning

Vad ska det stå på faktura inom EU?

Den skattefria räntan på skattekontot höjs och ligger långt över storbankernas sparränta. Och även om det inte är tänkt att användas som ett sparkonto, finns det inga hinder. SvD går igenom hur det funkar.

Hur kan man kolla om ett företag är seriöst?

Överskott från skattekontot utmäter vi för att betala dina skulder. Skatteåterbäring berörs inte av de så kallade beneficiereglerna, det vill säga pengar och annan egendom som du alltid får behålla för din egen och din familjs försörjning vid utmätning eller konkurs. Du får alltså inte behålla återbäringen för din försörjning.

Brevet från oss heter

Var kan man kolla upp företag?

SpeedLedger e-bokföring det mest omtyckta bokföringsprogrammet på marknaden enligt Trustpilot. Nu ger de dig som nystartad 50% rabatt första året. 

Bokföring och fakturering så enkel att du kan klara det själv

 • Bokföringen skapas automatiskt från din bank
 • Färdiga förslag - godkänn med ett klick!
 • Gratis rådgivning och steg-för-steg guider