:

Vad händer om man inte lämnar in periodisk sammanställning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer om man inte lämnar in periodisk sammanställning?
  2. Hur lämnar man periodisk sammanställning?
  3. Hur redovisar man periodisk sammanställning?
  4. Vem kan lämna periodisk sammanställning?
  5. Vad händer om man inte deklarerar innan 2 maj?
  6. Kan man rätta periodisk sammanställning?
  7. Vad ska ingå i periodisk sammanställning?
  8. Vad innebär periodisk sammanställning?
  9. Kan man deklarera efter 2 maj?
  10. Vad händer om man är 1 dag sen med deklarationen?
  11. Kan man korrigera periodisk sammanställning?
  12. Vad är periodisk sammanställning för moms?
  13. När måste man momsregistrera sig utomlands?
  14. Hur vet man om man blir granskad av Skatteverket?
  15. Kan Skatteverket räkna fel?
  16. När ska du lämna in periodiska sammanställningen?
  17. Vilka uppgifter ska lämnas i en periodisk sammanställning?
  18. Vad är periodisk sammanställning?
  19. Vad gäller den periodiska sammanställningen?
  20. När ska du lämna in periodiska sammanställningen?
  21. Vilka uppgifter ska lämnas i en periodisk sammanställning?
  22. Vad är periodisk sammanställning?

Vad händer om man inte lämnar in periodisk sammanställning?

Momsdeklarationen är det som ligger till grund för beräkningar om du ska betala in eller få tillbaka moms. I momsdeklarationen ska du lämna in uppgifter som handlar om din försäljning, moms på det du har sålt (utgående moms) och moms på det du har köpt till företaget (ingående moms). Det är skillnaden mellan ingående och utgående moms som avgör om du ska få tillbaka pengar eller betala in mer moms. 

Om det är så att du har ett företag som har sålt och köpt varor eller tjänster av företag inom EU ska du oftast inte ta ut någon moms. Men, du måste ändå redovisa verksamheten. Det gör du i en periodisk sammanställning. Det går att lämna in den periodiska sammanställningen digitalt. De uppgifter som anges i den periodiska sammanställningen måste stämma överens med de uppgifter du anger i momsdeklarationen.

Hur lämnar man periodisk sammanställning?

Du som säljer varor och tjänster till företagare (näringsidkare) i andra länder inom EU behöver varje månad eller kvartal lämna in en periodisk sammanställning till Skatteverket.

När du säljer varor och tjänster till andra EU-länder gör du det momsfritt. Detta gäller om:

  • varan transporteras till ett annat EU-land eller om tjänsten förbrukas i ett annat EU-land
  • köparen är ett företag som angett sitt VAT-nummer

En periodisk sammanställning gör du alltså bara om du säljer varor och/eller tjänster till andra näringsidkare, det vill säga företag, i andra EU-länder. Beroende på om du säljer varor eller tjänster redovisar du den periodiska sammanställningen olika ofta:

  • Varje månad om du säljer varor till andra EU-länder
  • Var tredje månad om du säljer tjänster till andra EU-länder
  • Varje månad om du säljer varor och tjänster till andra EU-länder

I Skatteverkets kalender kan du hitta alla viktiga datum för just ditt företag. 

Hur redovisar man periodisk sammanställning?

Periodisk sammanställning varor och tjänster ska innehålla försäljning av varor, trepartshandel och tjänster samt överföringar till egen verksamhet. Redovisningen sker genom att för varje företag som företaget har sålt varor och tjänster till respektive bedrivit tredjepartshandel med redovisa VAT-nummer, värdet på varuleveranser i svenska kronor (SEK), värdet på tredjepartshandel i SEK och värdet på tjänster i SEK. Om företaget använder ett så kallat avropslager (call-off stock) behöver det också redovisas genom att ange typ av händelse och VAT-nummer för avsedd köpare.

VAT-nummer är köparens momsredovisningsnummer. I Sverige anges VAT-numret med SE följt av organisationsnumret (utan bindestreck) och med siffrorna 01 i slutet, exempelvis SE556677889901.

I samband med att företaget lämnar momsdeklaration redovisas i den deklarationen eventuell försäljning till företag i andra EU-länder. När sådan försäljning redovisas förväntar sig även Skatteverket att företaget ska lämna in Periodisk sammanställning. Om företaget inte har haft någon försäljning till företag i andra EU-länder under en period behöver företaget inte lämna Periodisk sammanställning för den perioden.

Alla typer av företag, oavsett företagsform, som säljer varor, tjänster eller både varor och tjänster till EU-länder ska lämna in Periodisk sammanställning.

Vem kan lämna periodisk sammanställning?

Fyll i uppgifterna nedan i e-tjänsten Periodisk sammanställning för moms.

  • Värdet av varor som du säljer momsfritt till företag i andra EU-länder, när varan transporteras från Sverige till ett annat EU-land och köparen har uppgett sitt VAT-nummer.
  • Värdet av tjänster som du säljer momsfritt enligt huvudregeln för försäljning till företag i andra EU-länder när köparen har uppgett sitt VAT-nummer. » Huvudregeln för försäljning till företag i andra EU-länder
  • Värdet av vidareförsäljning av varor vid så kallad trepartshandel inom EU.
  • Värdet av varor som du överför från din verksamhet i Sverige till en verksamhet som du bedriver i ett annat EU-land. Det finns vissa undantag. » Undantag för vissa varuöverföringar
  • Överföring av varor till avropslager i ett annat EU-land. Du ska inte redovisa några belopp utan bara den avsedda köparens VAT-nummer.
  • Återtagande av varor till Sverige från ett avropslager i ett annat EU-land. Du ska inte redovisa några belopp utan bara den avsedda köparens VAT-nummer.
  • Byte av avsedd köpare av varor i ett avropslager i ett annat EU-land. Du ska inte redovisa några belopp utan bara den avsedda köparens VAT-nummer och den tidigare köparens VAT-nummer.

Du kan även lämna dina uppgifter i e-tjänsten Filöverföring och läsa mer om tjänsten.

Fyll i uppgifterna nedan i e-tjänsten Periodisk sammanställning för moms.

Köparens VAT-nummer består av landskoden med två bokstäver, följd av upp till tolv tecken. Giltiga tecken är siffrorna 0–9 och bokstäverna A–Z. Du ska inte ta med eventuella bindestreck, punkter eller mellanslag. Vid överföring av varor till egen verksamhet i ett annat EU-land ska du som köpare ange det VAT-nummer som ditt företag har i det andra landet.

Vad händer om man inte deklarerar innan 2 maj?

Har du enskild firma ska din deklaration och NE-bilagan till din inkomstdeklaration vara inne senast den 2 maj 2022. Om du behöver anstånd en kortare tid (längst till den 31 maj) kan du ansöka om det på Mina sidor på skatteverket.se. Om du behöver anstånd längre tid ska du ansöka om det på blankett SKV 2600.

Redovisar du moms helårsvis gäller inte anståndet momsdeklarationen. Den 12 maj är sista dagen att lämna in den.

Kan man rätta periodisk sammanställning?

För att myndigheterna ska kunna kontrollera handeln och för att de ska få in statistikuppgifter ska du lämna in en periodisk sammanställning över din försäljning av momspliktiga varor och huvudregelstjänster till andra EU-länder. Även vid en enstaka försäljning ska en periodisk sammanställning lämnas. I den periodiska sammanställningen ska du ange vem du sålt till och värdet av det du sålt. Inköp av varor eller tjänster redovisas inte i sammanställningen.

Du kan lämna den periodiska sammanställningen på tre sätt:

Vad ska ingå i periodisk sammanställning?

Beskattning av gräns­överskridande handel med varor och tjänster mellan beskattningsbara personer bygger till stor del på destinations­principen. Principen innebär att mervärdesskatten tillfaller destinations­staten, alltså det land där en vara eller tjänst konsumeras. Det är köparen som är skattskyldig i dessa fall i stället för säljaren. För att myndigheterna i köparens land ska kunna kontrollera att förvärvet redovisas måste säljaren lämna vissa uppgifter om försäljningen i en periodisk sammanställning.

Bestämmelser om periodisk sammanställning finns i 35 kap. SFL och i Skatteverkets föreskrifter om periodisk sammanställning (SKVFS 2019:19). Föreskrifterna trädde ikraft den 1 januari 2020. För tid innan ikraftträdandet gäller äldre föreskrifter.

Den som är registrerad eller skyldig att anmäla sig för registrering enligt bestämmelserna i 7 kap. 1 eller 2 § SFL ska i vissa fall lämna en periodisk sammanställning (35 kap. 2 § första stycket SFL). Bestämmelsen motsvaras av artikel 262 i mervärdesskattedirektivet.

Periodisk sammanställning ska lämnas när det finns uppgifter att redovisa om

  • omsättning och överföringar av varor som transporteras mellan EU-länder
  • omsättning av vissa tjänster mellan EU-länder.

Vad innebär periodisk sammanställning?

This website protects your privacy by adhering to the European Union General Data Protection Regulation (GDPR). You can grant your consent(s) to use your data for specific purposes below or by clicking "Agree to all".

Analytics

Kan man deklarera efter 2 maj?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2022. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2023 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari.

Om du sålt en bostad under året ska du deklarera för vinsten eller förlusten. Vi förklarar allt om hur det går till. 

Vad händer om man är 1 dag sen med deklarationen?

Jo – det kan faktiskt svida rätt så hårt i plånboken om man missar slutdatumet för att deklarera. Man riskerar nämligen en förseningsavgift på 1250 kronor – en avgift som kan bli ännu högre om man skulle dröja längre.

Skulle man ha missat att lämna deklarationen tre månader senare får du ytterligare 1250 kronor i förseningsavgift. Skulle du missa med fem månader? Ja – då får du betala sammanlagt 3750 kronor i avgifter. 

Kan man korrigera periodisk sammanställning?

Fyll i uppgifterna nedan i e-tjänsten Periodisk sammanställning för moms.

  • Värdet av varor som du säljer momsfritt till företag i andra EU-länder, när varan transporteras från Sverige till ett annat EU-land och köparen har uppgett sitt VAT-nummer.
  • Värdet av tjänster som du säljer momsfritt enligt huvudregeln för försäljning till företag i andra EU-länder när köparen har uppgett sitt VAT-nummer. » Huvudregeln för försäljning till företag i andra EU-länder
  • Värdet av vidareförsäljning av varor vid så kallad trepartshandel inom EU.
  • Värdet av varor som du överför från din verksamhet i Sverige till en verksamhet som du bedriver i ett annat EU-land. Det finns vissa undantag. » Undantag för vissa varuöverföringar
  • Överföring av varor till avropslager i ett annat EU-land. Du ska inte redovisa några belopp utan bara den avsedda köparens VAT-nummer.
  • Återtagande av varor till Sverige från ett avropslager i ett annat EU-land. Du ska inte redovisa några belopp utan bara den avsedda köparens VAT-nummer.
  • Byte av avsedd köpare av varor i ett avropslager i ett annat EU-land. Du ska inte redovisa några belopp utan bara den avsedda köparens VAT-nummer och den tidigare köparens VAT-nummer.

Du kan även lämna dina uppgifter i e-tjänsten Filöverföring och läsa mer om tjänsten.

Fyll i uppgifterna nedan i e-tjänsten Periodisk sammanställning för moms.

Köparens VAT-nummer består av landskoden med två bokstäver, följd av upp till tolv tecken. Giltiga tecken är siffrorna 0–9 och bokstäverna A–Z. Du ska inte ta med eventuella bindestreck, punkter eller mellanslag. Vid överföring av varor till egen verksamhet i ett annat EU-land ska du som köpare ange det VAT-nummer som ditt företag har i det andra landet.

Vad är periodisk sammanställning för moms?

Den periodiska sammanställningen är till för att Skatteverket ska veta hur mycket du har sålt momsfritt till företag i andra EU-länder och är en sammanställning över samtliga fakturor som du har skickat till berörda kunder med belopp, datum och mottagare.

Försäljning av varor och tjänster till företag i andra EU-länder är momsfritt under förutsättning att:

  • varan transporteras till eller förbrukas i ett annat EU-land
  • köparen har angett sitt VAT-nummer

När måste man momsregistrera sig utomlands?

Huvudregeln när du säljer tjänster till någon som är en beskattningsbar person (till exempel ett företag) är att tjänsterna ska beskattas i det land där köparen har etablerat sin verksamhet.

För att bestämma beskattningsland enligt denna huvudregel måste du avgöra

  • om köparen agerar i egenskap av beskattningsbar person
  • var köparen har sitt säte eller fasta etableringsställe till vilket tjänsten tillhandahålls.

Hur vet man om man blir granskad av Skatteverket?

Den som hyr ut en privatbostad ska betala skatt på inkomster som överstiger 40 000 kronor plus avdrag motsvarande hyra. Skatten är 30 procent på överskottet.– Många hyrde ut fritidsboenden förra sommaren och mycket pekar mot att hyrorna var högre än tidigare. Förmodligen för att fler semestrade i Sverige än normalt, säger Henrik Kisterud, samordnare av uthyrningskontrollen på Skatteverket.

Kan Skatteverket räkna fel?

Ja, du kan göra ändringar i en deklaration som du har skickat in. Du kan göra ändringar upp till sex år efter inkomståret. Det innebär att du under 2023 kan göra ändringar som gäller inkomståret 2017 eller senare.

Har du ännu inte fått slutskattebeskedet kan du logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och skicka in deklarationen på nytt efter att du gjort ändringen. Har du redan fått slutskattebeskedet kallas det för att du begär en omprövning. Hur du ska göra beror på vilket inkomstår som ändringen gäller.

När ska du lämna in periodiska sammanställningen?

Du som lämnar in din periodiska sammanställning på blankett ska ha lämnat in senast den 20:e månaden efter den månad eller kvartal du redovisar. Lämnar du in din periodiska sammanställning via e-tjänst är det den 25:e som gäller. Lämna periodisk sammanställning till Skatteverket via blankett eller e-tjänst

Vilka uppgifter ska lämnas i en periodisk sammanställning?

Den periodiska sammanställningen ska innehålla uppgifter om omsättning, förvärv och överföringar av varor som transporteras mellan EU-länder (35 kap. 2 § första stycket 1 SFL). Skatteverket har meddelat föreskrifter om vilka uppgifter som ska lämnas i en periodisk sammanställning (SKVFS 2009::23).

Vad är periodisk sammanställning?

Periodisk sammanställning - Vad är periodisk sammanställning? 2020-01-22. En periodisk sammanställning, även kallad eu periodisk sammanställning, är till för att Skatteverket ska veta hur mycket du har sålt momsfritt till företag i andra EU-länder.

Vad gäller den periodiska sammanställningen?

Datum för den Periodiska Sammanställningen. Den periodiska sammanställningen ska lämnas in samma datum varje efterföljande månad till Skatteverket oavsett om ni har månadsvis eller kvartalsvis sammanställning. De datum som gäller är den 20:e varje månad i fall ni redovisar på papper och den 25:e om ni redovisar elektroniskt.

När ska du lämna in periodiska sammanställningen?

  • Du som lämnar in din periodiska sammanställning på blankett ska ha lämnat in senast den 20:e månaden efter den månad eller kvartal du redovisar. Lämnar du in din periodiska sammanställning via e-tjänst är det den 25:e som gäller. Lämna periodisk sammanställning till Skatteverket via blankett eller e-tjänst

Vilka uppgifter ska lämnas i en periodisk sammanställning?

  • Den periodiska sammanställningen ska innehålla uppgifter om omsättning, förvärv och överföringar av varor som transporteras mellan EU-länder (35 kap. 2 § första stycket 1 SFL). Skatteverket har meddelat föreskrifter om vilka uppgifter som ska lämnas i en periodisk sammanställning (SKVFS 2009::23).

Vad är periodisk sammanställning?

  • Periodisk sammanställning - Vad är periodisk sammanställning? 2020-01-22. En periodisk sammanställning, även kallad eu periodisk sammanställning, är till för att Skatteverket ska veta hur mycket du har sålt momsfritt till företag i andra EU-länder.