:

Vilket konto bokförs mat på?

Innehållsförteckning:

 1. Vilket konto bokförs mat på?
 2. Hur ska man bokföra resekostnader?
 3. När används konto 5831?
 4. Hur bokför man en lunch?
 5. Är mat avdragsgillt?
 6. Hur bokför man fikabröd?
 7. Vad räknas som resekostnader?
 8. Vad ingår i resekostnader?
 9. Vad bokförs på 6991?
 10. Vad är konto 5611?
 11. Hur bokför man kaffe till kontoret?
 12. Kan företaget betala min lunch?
 13. Får företaget bjuda på mat?
 14. Får man köpa mat på företaget?
 15. Hur bokför man kaffe?

Vilket konto bokförs mat på?

Fördelningen mellan kundens kostnader för elhandel, elnät samt skatter och avgifter är generell över längre tid och alltså inte dagsaktuell. Det är den situationen som beskrivs på denna sida, inklusive i broschyrerna längst ned på sidan. Pajdiagrammet visar medlevärdet för elområdena och baseras på SCB:s statistik för perioden januari 2020 till maj 2023.

Den genomsnittliga prisnivån har varierat kraftigt – med rekordlåga elpriser år 2020 som en följd av god hydrologi, mer installerad vind­kraft samt minskad efterfrågan som en följd av pandemin, vilket gav extremt låga priser i norr. Till följd av kriget i Ukraina fick vi sedan rekordhöga elpriser – i främst södra Sverige – från hösten 2021.

En mer dagsaktuell bild av elkostnadernas fördelning går att hitta här, se powerpoint "konsumentpriser och skatter". Se även SCB:s aktuella statistik som visar rådande elhandelspriser.

Hur ska man bokföra resekostnader?

Många tror att vi har den dyraste elen i Europa. Har de rätt, ja eller nej?

Vår elkostnad ligger mellan Norge, som är det dyraste landet, och Bulgarien, som har den billigaste elen för konsumenten. Om man jämför kostnaden med genomsnittsinkomsten leder Portugal, där 9,8 procent av årslönen går till elräkningar.

När används konto 5831?

- Elpriset rusar framför allt för att elen har blivit så dyr i Europa. Eftersom vi har en gemensam elmarknad så ökar efterfrågan på svensk el och därmed ökar även de svenska priserna. De stigande elpriserna beror framför allt på dyrare gas som följd av kriget i Ukraina men det finns många fler förklaringar. Utsläppshandeln inom EU har gjort det dyrare att producera el med fossila bränslen, Tyskland har avvecklat flera kärnkraftverk och i Frankrike har man fått stänga ner kärnkraftverk på grund av värmen. Man ska komma ihåg att i ett europeiskt perspektiv är de svenska elpriserna låga, om det kan vara någon tröst.

- Tillgång och efterfrågan styr priset. Blåser det lite eller om kärnkraften behöver stängas av och det är hög efterfrågan så stiger priserna. Om all elproduktion går för fullt blir priserna lägre. Det är viktigt att förstå att elmarknaden inte är svensk utan nordeuropeisk. Situationen i grannländerna spelar därför stor roll för det svenska elpriset.

Hur bokför man en lunch?

Intern representation kan bokföras under kontogrupp 7630 på konto 7631 Personalrepresentation, avdragsgill eller 7632 Personalrepresentation, ej avdragsgill.

Ett företags representationskostnader är omkostnader som uppstår i samband med till exempel personalfester, kundluncher och enklare förtäring vid ett personalmöte. För att en aktivitet ska få räknas som en representationskostnad måste den gynna och ha ett direkt samband med företagets verksamhet. Intern representation riktar sig till företagets personal och extern representation riktar sig till bland annat kunder och leverantörer.

Är mat avdragsgillt?

Det går alltså alldeles utmärkt att använda friskvårdsbidraget till liftkortet eller till skidskolan under skidsemestern. Det spelar ingen roll om skidåkningen äger rum i Sverige eller utomlands. Det går alltså att använda friskvårdsbidraget till ett liftkort i t ex franska Alperna.

Det går också att använda friskvårdsbidaget till säsongskort på en skidanläggning.

Observera dock att det är själva skidåkningen som omfattas, d v s liftkortet, säsongskortet eller skidskolan. Om bidraget används till t ex hyra av skidutrustning är det skattepliktigt.

Hur bokför man fikabröd?

Det jag ser som ett problem i detta specifika fall är att kostnaden uppstår frekvent på ett café. Fast det i praktiken är din arbetsplats så är det inte den officiella arbetsplatsen. Skulle du med jämna mellanrum köpa ett paket Gevalia och bullar på Ica vore det med största sannolikhet inget problem. Men, som med allt annat. Om du bokför dessa café-kvitton som en avdragsgill skattefri förmån till personal så är det vad som gäller fram tills den eventuella händelsen att du åker på en skatterevision och revisorerna eventuellt inte anser att dessa kostnader är avdragsgilla och förmånsbefriade. En intressant aspekt när det gäller att bokföra kostnader som kan var tveksamma för en egenföretagare är att titta på värdet av det man riskerar. När man som anställd får något skattefritt från sin arbetsgivare är hela beloppet en ren vinst, som egenföretagare betalar man ju dock den här vinsten från "sig själv". Om vi tar detta fall och uppskattar att kaffe och bulle kostar 50 kr inkl 12 % moms innebär det att kostnaden för för företaget blir 50 / 1,12 = 44,64 kr. Om du istället tagit ut dessa pengar i lön skulle den efter arbetsgivaravgifter bli 44,64 / 1,3142 = 33,97 kr. Om du har en marginalskatt på 32 % skulle du då få behålla 33,97 - 32 % = 23,10 kr. Så värdet för dig att bokföra denna kostnad är enligt exemplet ovan 50 - 23,10 = 26,90 kr. Det är det du ska sätta i relation till den risk du tar ifall skatteverket skulle kontrollera dig och underkänna avdraget med påföljande skattetillägg.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. Klicka här för att registrera dig som medlem.

Vad räknas som resekostnader?

För att du ska kunna nyttja friskvårdsbidraget när du köper Skidpass behöver du ett kvitto som bevisar att det är just du som har använt Skidpasset – vilket du redovisar till din arbetsgivare. Därför är det viktigt att endast göra ett köp per kvitto om ni är fler i familjen som ska utnyttja friskvårdsbidraget. När du gör ditt köp i vår onlinebokning registreras ditt skidpass tillsammans med ditt namn direkt på bekräftelsen/fakturan som du sedan kan skriva ut och använda som underlag när du ansöker om bidraget. 

Lapland Resorts är inte anslutna till några friskvårdsnätverk utan du köper och betalar ditt Skidpass som vanligt och ansöker sedan i efterhand om bidraget med din kvittokopia eller bokningsbekräftelse som underlag.

Vad ingår i resekostnader?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Vad bokförs på 6991?

    konto 6990,6991,6992 2009-11-08 13:13 hade lagt upp diverse kostnader i konto 6990 externa kostnader, såg sedan att det fanns konto 6991 -II- -II- avdragsgilla, samt 6992 -II- -II- ej avdragsgilla

flyttade då mina kostnader till konto 6991, för att känna mig säker på att det är avdragsgillt ,

Vad är konto 5611?

Som arbetsgivare har du möjligheten att erbjuda dina medarbetare en skattefri förmån kopplat till motion och friskvård. Så länge friskvårdsbidraget är av ett mindre värde (upp till 5 000 kronor) och riktar sig till alla anställda ska bidraget betraktas som en skattefri personalförmån.

Kostnaden för en enskild aktivitet får dock inte överstiga 1 000 kronor, om den ska vara skattefri. Om friskvårdsbidraget överstiger 5 000 kronor för hela kalenderåret ska hela årets friskvårdsbidrag beskattas.

Hur bokför man kaffe till kontoret?

Fika dvs kaffe, te och tilltugg räknas som en skattefri personalförmån. Kostnaden bokförs på konto 7699 Övriga personalkostnader, direkt mot 1930 Kassa. Se utförliga exempel nedan.

Nedan följer ett enkelt exempel där vi köper kaffe, bullar, te och några äpplen för allt som allt 336 kr. Det bokförs på följande sätt.

Kan företaget betala min lunch?

Om arbetsgivaren erbjuder de anställda ett visst angivet belopp som de efter eget val får använda för motions- eller friskvårdsaktiviteter är det ett friskvårdsbidrag. För att friskvårdsbidraget ska omfattas av reglerna om skattefrihet krävs att samma belopp och villkor gäller för hela personalen. Det gäller även stora arbetsgivare som har anställda på flera orter i landet.

Får företaget bjuda på mat?

Varför ska man erbjuda friskvårdsbidrag? Vilka regler gäller och vad räknas som en friskvårdsaktivitet?  Följer eran policy gällande regler eller behöver den anpassas? Detta är några av frågeställningarna kring friskvårdsbidrag som vi besvarar i den här artikeln.

Som arbetsgivare har du ingen skyldighet att erbjuda dina medarbetare friskvårdsförmåner, detta är helt frivilligt. Däremot ger ett friskvårdserbjudande en rad fördelar både för dig som arbetsgivare och arbetstagare. Att erbjuda ett friskvårdsbidrag eller aktivitet för att utöva friskvård ger en tydlig signal att ni vill underlätta för era anställda att utöva hälsofrämjande aktiviteter. Friskvårdserbjudande kan bidra till:

Får man köpa mat på företaget?

Hos oss på Studio Aroma kan du använda ditt friskvårdsbidrag för flera olika behandlingar. Om ditt friskvårdsbidrag håller på att brinna inne vid årsskiftet så kan du lösa ut det idag och använda det 6 månader framåt för friskvårdsbehandlingar. Du kan köpa dina behandlingar direkt hos oss.  Vi skriver då in ditt namn och Personnummer på kvittot som du  redovisar för din arbetsgivare. Du kan också köpa friskvård hos oss genom ePassi, BENIFY och WELLNET (Se länkar ovan).

Det är upp till din arbetsgivare hur mycket du får i friskvårdsbidrag årligen och på vilka tjänster du får använda det. Som arbetsgivare kan man ge en ersättning för friskvård till sina anställda, men det är bara upp till ett visst belopp som det är skattefritt. Skatteverket har satt ett tak på 1000kr per behandling och 5000kr per person och år.

Hur bokför man kaffe?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.