:

Har jag rätt till dricks?

Innehållsförteckning:

  1. Har jag rätt till dricks?
  2. Får man ge dricks i Sverige?
  3. Måste man betala dricks i Sverige?
  4. Måste man ge dricks på restaurang?
  5. Får man behålla dricks?
  6. När ska man ge dricks?
  7. När får man sin dricks?
  8. Hur mycket dricks får man ge?
  9. Vad gäller för dricks?
  10. Är dricks olagligt?
  11. Varför ger man inte dricks i Sverige?
  12. Vad räknas som dricks?

Har jag rätt till dricks?

Hej och tack för din fråga

Hur ser skatteverket på dricks?Dricks ses som en frivillig betalning från en kund som betalar ett belopp utöver det belopp som kunden ska betala enligt t ex en restaurangnota. Dricks kan betalas kontant eller som ett extra belopp med kontokort eller på annat elektroniskt sätt, t ex swish. Hur denna frivilliga betalning benämns vid registreringen i kassaregistret eller i underlaget för bokföringen har ingen betydelse för den skattemässiga bedömningen. Eftersom du som anställd får pengarna på grund av ditt arbete, så är Skatte­verkets hållning att det ändå räknas som inkomst av tjänst och du ska själv ta upp pengarna i din självdeklaration.

Får man ge dricks i Sverige?

Det är ju självklart helt upp till dig om du vill dricksa eller inte. Men är du nöjd med maten eller serveringen är det ren vett och etikett att du ska dricksa, mer komplicerat behöver det inte vara. Man kan visa uppskattning på många olika sätt och att ge dricks är definitivt ett av dessa sätt. Många har trott att dricks ingår i notan, detta stämmer inte. Man bör ha i åtanke att dricks är något frivilligt.

Vart ska man dricksa? Oftast dricksar man inte när man äter lunch om inte det sker något utöver det vanliga, att de serverar dig eller gör något extraordinärt för dig, även här är det frivilligt att dricksa men i regel sker det väldigt sällan. Man dricksar heller inte på butiker eller vid offentliga verksamheter. Det vanligaste stället att dricksa vid är kvällsrestauranger där bordsservering är vanligt.

Måste man betala dricks i Sverige?

Enligt EG-domstolen och svenska skatteverket är frivillig dricks momsfri, även om den betalas via kort. Det råder tveksamhet kring huruvida dricksen är skattefri i Sverige. Enligt vägledningar från Skatteverket ska den inkomstbeskattas[3] men enligt lagen är det inte lika självklart; ett prejudikat hade hjälpt till att besvara den frågan. När man betalar någon mindre än 1000 kr på ett år behöver inte redovisa det, men mottagaren skall ta med det i deklarationen.[4] Skatteverket utför inte några större aktioner för att beskatta serveringspersonal på restauranger, även om Skatteverket ibland ställer frågor till sådan personal som inte redovisat dricks.[5] Det är sannolikare att dricks som betalas med kort beskattas då det är lättare att kontrollera. Förr fanns en schablonbeskattning av förväntad dricks på taxi i Sverige, vilket fick vissa förare att kräva dricks, men det gäller inte längre.[5] Det anses i många sammanhang acceptabelt att ta med normal dricks på reseräkningen i samband med representation,[6] men ofta tillåter statliga och kommunala myndigheters regler det inte.[7]

Måste man ge dricks på restaurang?

Har inte servitörer och servitriser på restaurang lön? I sverige har vi inte, som i USA, minimum wage. Såå varför ska man ge dricks till nån som har en helt vanlig lön? Man ger inte dricks till läkare, frisörer, tandläkare, Mcdonaldspersonal eller städare, varför ska man då ge extra pengar till någon som gör sitt jobb på en restaurang? (Ja, jag vet.... Det är samma resonemang som Mr Pink, Steve Buscemi, har i Reservoir Dogs)Jag kan tänka mig att ge en ordentlig dricks om en servitör eller servitris varit extra bra, men att alltid ge lite grand bara för att man är på restaurang håller inte!Ner med dricksen, leve lön!

Förresten, vad är grejen med att ge dricks i taxi...? Nä, jag får utveckla den en annan dag!

Får man behålla dricks?

När man börjar släktforska märker man snart att det dyker upp ord som man inte känner till eller som verkar ha en annan betydelse än man är van vid. Man stöter också på okända förkortningar och latinska uttryck inblandade i svenskan.

Här följer en sammanställning av ett antal av de vanligaste svårigheterna av denna typ, men också några mer ovanliga exempel som man kanske träffar på först efter en längre tids forskande. Orden är uppdelade i några olika avdelningar.

När ska man ge dricks?

Det är förväntat ge dricks (tips) när du reser i Nordamerika. Servitörer/servitriser, bartenders och andra i servicebranschen har generellt låga timlöner, så de är mer beroende av dricks än vad service-arbetare i Sverige är. På några platser kommer de även att rynka på näsan eller påpeka om du inte ger dricks.

Ha 10-20 procent på notans totalpris som riktmärke. Men det är mycket individuellt vad man ger då det beror på hur service och upplevelsen har varit. Det är också normalt att dricksa mer på kvällen än till frukost.

När får man sin dricks?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Hur mycket dricks får man ge?

Dricks är ett ämne som ofta blir omdebatterat i Sverige. Ska man ens dricksa i Sverige? Och i så fall: hur mycket?

Vad gäller för dricks?

"Hur börjar jag släktforska?"

När du börjar din släktforskning är det en god regel att börja med att fråga de nu levande släktingarna. Viktig information kan vara namn, födelsedatum och platser som senare behövs för att hitta startpunkten i kyrkböckerna. Det kan även vara all annan typ av information som annars skulle gå förlorad. Information som inte finns dokumenterad men som berättar om de tidigare generationerna. Det kan även vara fotografier, brev och dagböcker. De flesta av oss har säkert en bunt med fotografier där vi inte vet vem det föreställer. Informationen har försvunnit på vägen och där kan ditt intresse och insats vara avgörande för om detta ska finnas kvar även för kommande generationer. Ett annat tips är att ta reda på vad som redan finns. Kanske någon släkting har utrett en stor del av dina anor? Testa att googla på vissa släktnamn. Fråga dig fram.

Är dricks olagligt?

Aktiebolag (AB) är företagsformen där en eller flera delägare bildar bolag som en juridisk och ekonomisk enhet. Till skillnad från en enskild firma, där man är personligt ansvarig för företagets skulder och åtaganden, så ligger ansvaret i ett aktiebolag inte på ägaren eller ägarna, utan på företaget som juridisk person i sig. Andra bolagsformer, såsom ekonomisk förening, handelsbolag och kommanditbolag, är också juridiska personer, liksom staten, landsting och kommuner.

Ägaren eller ägarna i ett aktiebolag riskerar inte, tack vare att bolaget är en juridisk person, att förlora mer än det som har förts in i företaget. Skulle ditt företag gå i konkurs så påverkar det inte dig som privatperson. Det finns dock undantag, så kallat ansvarsgenombrott, då en domstol kan avgöra att styrelseledamöterna i företaget bör stå som ansvariga för företagets skulder trots att det är en juridisk person.

Aktiebolag är en populär form att driva företag tack vare många förmånliga skatteregler och stor möjlighet till att expandera sin verksamhet. I större företag brukar styrelsen, som det måste finnas i ett aktiebolag, utse en verkställande direktör som har det yttersta ansvaret för företagets utveckling.

Det kan kännas överväldigande att starta ett aktiebolag. Det är många detaljer som man kanske inte är bekant med sedan tidigare och det behöver fattas många beslut - särskilt i början. För att göra resan lite lättare för dig så kan du ta hjälp av den här guiden!

Kom igång obehindrat med ditt aktiebolag genom att få hjälp steg för steg.

1. Ansökan till Bolagsverket - Vi tar fram alla dokument som behövs för att ansöka hos Bolagsverket, inkl. stiftelseurkund och bolagsordning

2. Revisorsintyg - När ansökan till Bolagsverket registreras hjälper vi dig att ta fram revisorsintyg och skickar till Bolagsverket

Varför ger man inte dricks i Sverige?

Att starta eget företag innebär allt ifrån att bli sin egen arbetsgivare i ett enmansföretag, till att ha ett större företag med flera anställda. Kanske har du funderat på att hyra ut dig själv och dina kompetenser som egenkonsult? Eller starta ett kafé ihop med en kompis? Att förverkliga din affärsidé kan vara enklare än du tror.

Vad räknas som dricks?

Dricks är pengar du ger som ett frivilligt tillskott utöver det egentliga priset för en tjänst. Det är vanligt att ge dricks som en form av uppskattning för god service eller som ett sätt att visa sin tacksamhet. Praxisen för dricks varierar mellan olika länder och kulturer.

Dricks kan ges både i form av kontanter och vid betalning med kort.