:

Är elcykel avdragsgill?

Innehållsförteckning:

 1. Är elcykel avdragsgill?
 2. Får man bidrag om man köper en elcykel?
 3. Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?
 4. Får man bidrag för elcykel 2023?
 5. Hur får man tillbaka pengar elcykel?
 6. Hur deklarera avdrag cykel?
 7. Hur gör man avdrag för cykel?
 8. Vad är en elcykel värd efter 3 år?
 9. Är det olagligt att köra elcykel full?
 10. Hur länge håller motorn på en elcykel?
 11. Kan man deklarera cykel?
 12. Kan man köpa cykel på Friskvårdsbidraget?
 13. Får man köpa cykel på företaget?
 14. Hur lång livslängd har en elcykel?
 15. Kan en elcykel stå ute i regn utan batteri?

Är elcykel avdragsgill?

Moms är en skatt som betalas till staten vid inköp av varor och tjänster.

Mervärdesskatt, eller i dagligt tal moms, är en skatt som betalas till staten vid inköp av varor och tjänster. Momssatserna är 25, 12 och 6 procent beroende på vilken typ av vara eller tjänst som mervärdesskatten ska påföras. Vanligast är 25 procent.

Får man bidrag om man köper en elcykel?

Det är inte längre möjligt att söka bidrag till elcykel eller elmoped. Det populära elcykelbidraget, eller elfordonspremien som den även kallades, togs bort hösten 2018 efter att regeringen fattat beslut om att det inte skulle finnas med i vårbudgeten för 2019. Även elcykelbidraget för 2020 fick avslag då det tyvärr var flera partier som inte stöttade initiativet. Däremot hann närmare 100 000 personer söka elcykelbidrag och det innebar att de fick 25% tillbaka av kostnaden, eller max 10 000 kronor i ersättning. För att få ersättning för sitt köp behövde man spara kvittot samt skicka in en ansökan till Naturvårdsverket. Elcykelbidraget gällde på det rabatterade priset som stod på kvittot och detta började gälla elcyklar som var inköpta från och med den 20 september 2017.Totalt gick 368,5 miljoner kronor av 479,5 miljoner kronor till elcyklar under perioden 2017–2018, resterande gick till elmopeder. 43 064 elcyklar köptes av kvinnor och 46 332 av män. En stor del av elcykelbidraget gick till Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

Vi vill fortfarande att fler personer ska ha möjlighet att transportera sig klimatvänligt via elfordon och därför tillämpar vi prisgaranti och garanterar lägsta pris när du köper varor hos oss. Trots att elcykelbidraget är borttaget vill vi att fler ska ha råd med en elcykel eller elmoped. Hos oss hittar du fantastiska priser på elcyklar från en rad olika varumärken och modeller, allt ifrån hybrid till mountainbikes och klassiska elcyklar. Är du på jakt efter en elcykel, kom och besök oss i vår butik på Lindhagensgatan i Stockholm där du kan provköra en elcykel. Vi har dessutom cykelservice för elcyklar, välkommen in! Handlar du online och lägger en order på över 1 000 kronor så ingår frakten, annars kostar den 69 kronor. Vid vissa kampanjer kan frakten ändras. Var vänlig att observera priset i kassan.

Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?

Det har blivit allt vanligare att anställda får en cykel som personalförmån. Det är en skattepliktig förmån om du som arbetsgivare betalat en cykel som den anställda använder privat, exempelvis till och från jobbet. Det skriver Swedbank.

Det betyder att du som arbetsgivare ska betala arbetsgivaravgifter och skatteavdrag för förmånen.

Får man bidrag för elcykel 2023?

Uppdaterad 2018-10-12 | Publicerad 2018-01-22

Den nya elcykelpremien, som kan ge upp till 10 000 kronor i bidrag, går att söka från och med den 1 februari.Här reder vi ut hur den nya elcykelpremien fungerar.

Hur får man tillbaka pengar elcykel?

Från och med den 1:a februari 2018 gäller elcykelpremien, ett initiativ från Sveriges regering som innebär att man kan få upp till 25 procent av priset tillbaka från staten. Köp elcykel, elmoped eller elmotorcykel och du har rätt att ansöka om bidraget. 350 miljoner kronor per år har avsatts för åren 2018, 2019 och 2020 till premien.

Det är du som köpt elcykeln som ansöker om elcykelpremien. Det är Naturvårdsverket som kommer att ta hand om ansökningar samt utbetalningarna och öppnar ansökningsformuläret för bidragen den 1 februari 2018.

Hur deklarera avdrag cykel?

I och med att bolagsskatten är en kostnad för bolaget kan man anta att de preliminära skatteinbetalningarna kostnadsförs löpande. Bokföringen görs på konto 8910 Skatt som belastar årets resultat, även kallat Årets skattekostnad. Dock beräknas skattekostnaden utifrån hela årets resultat, alltså intjänas vinsten inte jämnt under året på samma sätt som de preliminära skatteinbetalningarna. Följaktligen är det onödigt att kostnadsföra de preliminära inbetalningarna då man löpande ändå inte kan redovisa ett rättvisande resultat efter skatt. Förutom det försvårar en löpande kostnadsföring beräkningen av periodiseringsfond. De preliminära skatteinbetalningarna bokförs som förskottsinbetalningar löpande under konto 2518 (Betald preliminärskatt/F-skatt). Vanligt förekommande är att man istället bokför inbetalningarna i gruppkonto 2510 (Skatteskulder). Motkontot som används är konto 1630 Avräkning för skatter och avgifter (skattekonto).

Ökar ett skuldkonto på debet blir nettoeffekten på en balansräkning motsvarande som om debet ökat hos ett tillgångskonto.

Hur gör man avdrag för cykel?

Den eller de som äger fastigheten den 1 januari det aktuella året ska betala fastighetsskatten eller fastighetsavgiften för den fastigheten hela det inkomståret. Hur mycket skatten eller avgiften uppgår till är förifylld på ägaren eller ägarnas inkomstdeklarationer. Om det är flera ägare av fastigheten betalar varje ägare sin andel av fastighetsskatten eller fastighetsavgiften.

Som ägare av en bostadsrätt är man inte ägare av en fastighet utan ägare av en andel i en bostadsrättsförening. Lägenheter är vanliga som bostadsrätter men bostäder som villor, parhus, radhus och kedjehus kan också vara bostadsrätter. Eftersom att det är bostadsrättsföreningen som äger och deklarerar fastigheten är det den som ska betala fastighetsskatten eller fastighetsavgiften. Du som ägare av en bostadsrätt ska alltså inte betala någon fastighetsskatt eller fastighetsavgift.

Vad är en elcykel värd efter 3 år?

Här kan du räkna ut momsen både framlänges och baklänges genom kalkylatorn här nedan. Kalkylatorn anger även hur stor del som momsen är. Du kan välja mellan momssatserna 6%, 12% och 25%. Förinställt är det på 25% då det är den vanligaste momssatsen. Om du vill lära dig mer om moms kan du läsa sammanställningen nedanför momsuträknaren.

Du kan välja att fylla i vilket fält som helst så räknas de andra ut. Du kan välja momssatsen i rullistan. Där finns alternativen 6 %, 12 % och 25 % OBS! Notera att ingen avrundning sker i räknaren, vid prissättning och fakturering bör det göras.

Är det olagligt att köra elcykel full?

Behöver du snabbt och enkelt räkna ut moms baklänges på ett kvitto som skall redovisas vill vi rekommendera vår momskalkylator.

När du skall göra en snabb & enkel momsberäkning, använd vår momskalkylator, välj momssats som du vill räkna ut och fyll i priset inklusive eller exklusive moms. Klart!

Hur länge håller motorn på en elcykel?

Illustration: Jarl Åslund.

Hur långt kommer du på din elcykel innan batteriet är tomt? Rätt så långt, kanske 8–9 mil med en bra mittmotor. Men säkert vill du komma ännu längre. Och visst vill du att batteriet ska få ett långt liv. 

Kan man deklarera cykel?

När du säljer vissa varor och tjänster ska du inte ta ut 25 procents moms utan i stället 12 eller 6 procent. I vissa fall ska du inte ta ut någon moms alls.

Här kan du läsa om vilka varor och tjänster det inte är 25 procents moms på.

Kan man köpa cykel på Friskvårdsbidraget?

Friskvårdsbidrag 2022, motion och att vara aktiv gynnar både personal och företag. Så det är positivt att fler och fler aktiviteter accepteras som friskvård. Exempellistan som Skatteverket har haft på sin hemsida slopas då den inte går att uppdatera i takt med att nya aktiviteter godkänns och kan inte hållas komplett. Reglerna är desamma men listan uppdateras inte längre och har tagits bort helt 2022.

Nu kan du även använda ditt friskvårdsbidrag för fritidsaktiviteter med ett mindre inslag av motion samt för avancerade kurser.  Personliga startavgifter i tävlingar och motionslopp kan man också använda friskvårdsbidraget till.

Så länge man utför en aktivitet som ger motion, så får deltagaren använda bidraget för att träna sina färdigheter. Att det krävs särskild utrustning anses inte heller vara ett hinder, så länge utrustningen går att låna eller ingår i paketet.

Får man köpa cykel på företaget?

Det är inte helt ovanligt att våra kunder frågar vad som är möjligt att dra av som kostnad i bolaget. Det är ofta en bekant eller granne som har gjort något kreativt och kunden undrar om det är tillåtet. Nu senast fick vi frågan om man kan köpa en elcykel på bolaget.

Grundregeln är att ett företag bara får göra avdrag för kostnader som behövs för att generera intäkter. För att kostnaden ska vara avdragsgill ska den alltså ha en direkt koppling till företagets verksamhet. Om man anser att kostnaderna faller inom ramen för bolagets verksamhet får dessa dras av och eventuell ingående moms får begäras tillbaka från Skatteverket.

Hur lång livslängd har en elcykel?

Illustration: Jarl Åslund.

Hur långt kommer du på din elcykel innan batteriet är tomt? Rätt så långt, kanske 8–9 mil med en bra mittmotor. Men säkert vill du komma ännu längre. Och visst vill du att batteriet ska få ett långt liv. 

Kan en elcykel stå ute i regn utan batteri?

Varje år skickar Skatteverket ut slutskattebesked där du får reda på hur mycket preliminärskatt du betalade föregående år. Om det framgår att du har betalat för lite skatt under inkomståret behöver du betala restskatt. Här besvarar vi vanliga frågor gällande restskatten så att du ska veta vad som gäller.

Restskatt, eller kvarskatt, är den summa pengar du är skyldig Skatteverket om du inte betalade tillräckligt med preliminärskatt förra året. Om det tvärtom visar sig att du betalade för mycket skatt får du tillbaka pengar, skatteåterbäring.