:

Måste man föra körjournal?

Innehållsförteckning:

 1. Måste man föra körjournal?
 2. Hur ser körjournal ut?
 3. Vilken körjournal app är bäst?
 4. Vad kostar Abax körjournal?
 5. Måste man ha körjournal enskild firma?
 6. Får man köra privat med firmabil?
 7. Vad ska stå i en körjournal?
 8. Vad händer om man inte fyller i körjournal?
 9. Får chefen kolla körjournal?
 10. Får arbetsgivaren kolla körjournal?
 11. Får chefen kolla min körjournal?
 12. Är det värt att ha förmånsbil 2023?
 13. När är det krav på körjournal?
 14. Hur länge ska körjournal sparas?
 15. Vad får man inte säga till chefen?

Måste man föra körjournal?

Här är tre exempel på situationer där det är bra att ha en detaljerad och noggrant förd körjournal:

 • Kör du tjänstebil har du dispositionsrätten till tjänstebilen. För att undvika bilförmån måste du kunna visa att bilen används endast i ringa omfattning för privat körning. Med ringa omfattning menas att bilen används för privat körning vid högst 10 tillfällen per år och med en sammanlagd körsträcka på högst 100 mil. För att en skattepliktig förmån inte ska uppkomma krävs att båda förutsättningarna är uppfyllda.
 • Kör du mer än 3 000 mil i tjänsten under ett kalenderår? Då finns det möjlighet att reducera bilförmånsvärdet till 75 procent. I första hand är det arbetsgivaren som reducerar bilförmånsvärdet. Har inte detta gjorts har du möjlighet att göra det i din privata inkomstdeklaration. Att begära nedsättning i din privata inkomstdeklaration kan också vara aktuellt om du under kalenderåret haft två eller flera arbetsgivare och den totala körsträckan i din tjänstekörning överstiger 3 000 mil.
 • Hur ser körjournal ut?

  Sätt in priset utan moms och välj momssats för att räkna ut priset med moms. Du kan även räkna ut momsen baklänges dvs. genom att räkna bort momsen från ett pris med moms. Börja i så fall istället med att sätta in priset med moms.

  Lägg till eller ta bort moms Lägg till moms Ta bort moms

  Vilken körjournal app är bäst?

  Vi på Programguiden kan här presentera de topp 10 körjournalerna på marknaden för tillfället. Du kan lita på att vi kan hjälpa dig i din jakt på bästa körjournal oavsett vilken typ av tjänst du är ute efter. Här på sidan listar vi tio stycken tjänster som både ger ditt företag all den information som behövs för ekonomisk redovisning och löner samt levererar rätt uppgifter till Skatteverket. Vi på Programguiden jämför körjournaler så att du kan hitta rätt tjänst för din verksamhet, oavsett storlek, ekonomi och verksamhet.

  Letar du efter ett helt automatiserat system med GPS-enhet i fordonet? En sådan lösning ger ofta betydande besparingar i både arbetstid, administration och redovisning. Kanske klarar du dig med en lite enklare variant som bygger på manuell redovisning i en app? Olika företag har olika krav och behov. Lyckligtvis finns tjänster för körjournaler av flera typer och dessutom med olika nivåer av funktioner och service.

  Vad kostar Abax körjournal?

  När du säljer vissa varor och tjänster ska du inte ta ut 25 procents moms utan i stället 12 eller 6 procent. I vissa fall ska du inte ta ut någon moms alls.

  Här kan du läsa om vilka varor och tjänster det inte är 25 procents moms på.

  Måste man ha körjournal enskild firma?

  är undantagna momsplikt helt och hållet. Varor och tjänster som är momsfria är till exempel sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.

  Får man köra privat med firmabil?

  Moms är en skatt som betalas på nästan all konsumtion av varor och tjänster. Som företagare betalar du in moms till staten, men momsen är ingen kostnad. Du betalar visserligen moms på dina inköp (exempelvis om du köper en ny kontorsstol) men i de flesta fall har du rätt att göra avdrag för samma moms.

  Enkelt förklarat ska du betala in skillnaden mellan den moms du lägger till på utgående försäljning (utgående moms) och den moms du betalar när du köper in någonting (ingående moms).

  Vad ska stå i en körjournal?

  Moms, eller mervärdesskatt, är en konsumtionsskatt som betalas på de flesta varor och tjänster.

  Alla företag måste betala moms, eller mervärdesskatt som det egentligen heter. Alla privatpersoner och företag betalar moms för varor och moms för tjänster. Här är det absolut viktigaste du måste tänka på när det gäller moms när du är egenanställd och fakturerar utan företag som privatperson:

  I princip alla tjänster och varor är momsbelagda i Sverige. Momsen är en del av fakturans värde du inte kan räkna som dina pengar – de betalas alltid in till staten som skatt. När du fakturerar som egenanställd fakturerar du genom Cool Company och det är Cool Companys momsuppgifter som står angiven på fakturorna

   Cool Company ansvarar för att betala in rätt momsbelopp till Skatteverket för hela sin verksamhet, inklusive den från alla egenanställdas fakturor. Som egenanställd behöver du inte göra någonting. När du är egenanställd, fakturerar utan företag och plockar ut lön genom Cool Company kommer du i kontakt med moms vid två tillfällen: När du fakturerar då du anger dina priser exklusive moms. När du hanterar kostnader för utlägg eller ersättningar för resor eller traktamente då du anger kostnaderna inklusive moms.

  Som egenanställd sätter du alltid ditt pris innan moms läggs till beloppet, det man brukar kalla pris exklusive moms. Momsen påverkar inte din vinst och är inte heller någon kostnad eller intäkt.

  När du skickar fakturan till din kund, finns momsbeloppet redan med i fakturamallen som du använder i webbtjänsten. På så vis ser din kund hur mycket som är ditt pris och hur mycket som är moms. Kontrollera att du använder rätt momssats för dina tjänster eller produkter som du säljer. Du hittar mer information om olika momssatser för olika tjänster längre ner i den här guiden.

  Vad händer om man inte fyller i körjournal?

  Använd kalkylatorn/miniräknaren om du hellre vill räkna själv. Om du inte vet hur man räknar ut procent så kan du läsa mer om det här. På denna sidan finns tydliga beskrivningar på hur du räknar procent baklänges, framlänges och åt sidan. På räknare.nu kan du enkelt mata in dina tal och låta procentkalkylatorn göra jobbet åt dig.

  Får chefen kolla körjournal?

  Inför förhandlingen med facket är det viktigt att arbetsgivaren sätter sig in i vad dataskyddslagen säger om behandling av personuppgifter.

  – När förhandlingen är klar bör arbetsgivaren också informera personalen om vad som kommer att ske, kanske genom att visa en ny eller uppdaterad policy. Fundera över vilket syftet är med att införa positioneringsteknik. En arbetsgivare som vill använda denna teknik för att uppfylla Skatteverkets krav på körjournaler, kan stödja sig på rättslig förpliktelse.

  Får arbetsgivaren kolla körjournal?

  Inför förhandlingen med facket är det viktigt att arbetsgivaren sätter sig in i vad dataskyddslagen säger om behandling av personuppgifter.

  – När förhandlingen är klar bör arbetsgivaren också informera personalen om vad som kommer att ske, kanske genom att visa en ny eller uppdaterad policy. Fundera över vilket syftet är med att införa positioneringsteknik. En arbetsgivare som vill använda denna teknik för att uppfylla Skatteverkets krav på körjournaler, kan stödja sig på rättslig förpliktelse.

  Får chefen kolla min körjournal?

  Du som har en försäljning på under 30 000 kronor om året är inte skyldig att vara momsregistrerad. Vi förklarar vad momsbefrielse innebär, hur du räknar ut beloppsgränsen och vad som är viktigt att tänka på.

  Reglerna innebär att organisationer eller företag som är etablerade i Sverige, och har en försäljning inom landet som uppgår till högst 30 000 kronor, inte behöver vara registrerade för moms. De nya reglerna för momsbefrielse trädde i kraft 2017. Befrielsen gäller om skyldigheten att betala moms uppkommit från den 1 januari 2017 eller senare. 

  Är det värt att ha förmånsbil 2023?

  På tionde plats i vår sammanställning kommer Kia Ceed SW som med sitt elektrifierade kombiformat samt vettiga prislapp erbjuder ett minst sagt tilltalande paket, inte minst som tjänstebil.

  Vi har skrivit att ”Det här är nog främst en bil som riktar sig mot tjänstebilister, tack vare dess låga förmånsvärde.”

  På nionde plats i vår sammanställning kommer Volkswagen ID.4, en bil som länge toppat listorna över Sveriges mest sålda elbil – tills Tesla Model Y klev in på arenan.

  Brittiska Top Gear konstaterar att ”Volkswagen ID.4 är helt rätt ute sett till ändamål.”

  På åttonde plats i vår sammanställning kommer Polestar 2 som är det kinesägda svenska märkets första renodlade elbil.

  Brittiska Carwow säger att bilen erbjuder ”ett elegant utseende och god räckvidd men att fjädringen är lite väl styv.”

  När är det krav på körjournal?

  Moms, eller mervärdesskatt, är en statlig skatt på varor och tjänster. Alla företagare behöver deklarera och betala moms.

  Ingående moms baseras på allt du köper in, och denna moms har du rätt att få tillbaka. Utgående moms baseras på de varor och tjänster som du säljer, och denna måste du redovisa till Skatteverket. Mellanskillnaden på ingående och utgående moms är det du ska betala eller få tillbaka från Skatteverket.

  Hur länge ska körjournal sparas?

  • Alla resor registreras automatiskt enligt skatteverkets regler.
  • Föraren kan fylla i specifika uppgifter om resan direkt i mobilen.
  • Se tjänstebilars GPS-position direkt på karta i realtid.
  • Automatiskt sätta olika förare med digitalt nyckelskåp och RFID-tagg eller kort .
  • Enkelt ändra tjänsteresa till privat resa eller omvänt.
  • Överblick om någon förare använder tjänstebilen privat mer än i ringa omfattning.
  • Vid drivmedelsförmån beskattas förare endast för privata resor.
  • Kontroll över vilken trängselskatt/infrastrukturavgift förare behöver betala för sina privata resor.

  Vad får man inte säga till chefen?

  Moms, eller mervärdesskatt, är en konsumtionsskatt som betalas på de flesta varor och tjänster.

  Alla företag måste betala moms, eller mervärdesskatt som det egentligen heter. Alla privatpersoner och företag betalar moms för varor och moms för tjänster. Här är det absolut viktigaste du måste tänka på när det gäller moms när du är egenanställd och fakturerar utan företag som privatperson:

  I princip alla tjänster och varor är momsbelagda i Sverige. Momsen är en del av fakturans värde du inte kan räkna som dina pengar – de betalas alltid in till staten som skatt. När du fakturerar som egenanställd fakturerar du genom Cool Company och det är Cool Companys momsuppgifter som står angiven på fakturorna

   Cool Company ansvarar för att betala in rätt momsbelopp till Skatteverket för hela sin verksamhet, inklusive den från alla egenanställdas fakturor. Som egenanställd behöver du inte göra någonting. När du är egenanställd, fakturerar utan företag och plockar ut lön genom Cool Company kommer du i kontakt med moms vid två tillfällen: När du fakturerar då du anger dina priser exklusive moms. När du hanterar kostnader för utlägg eller ersättningar för resor eller traktamente då du anger kostnaderna inklusive moms.

  Som egenanställd sätter du alltid ditt pris innan moms läggs till beloppet, det man brukar kalla pris exklusive moms. Momsen påverkar inte din vinst och är inte heller någon kostnad eller intäkt.

  När du skickar fakturan till din kund, finns momsbeloppet redan med i fakturamallen som du använder i webbtjänsten. På så vis ser din kund hur mycket som är ditt pris och hur mycket som är moms. Kontrollera att du använder rätt momssats för dina tjänster eller produkter som du säljer. Du hittar mer information om olika momssatser för olika tjänster längre ner i den här guiden.