:

Hur bevaka fordran i konkurs?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bevaka fordran i konkurs?
  2. Vad händer med fordringar vid konkurs?
  3. Hur bevakar man en konkurs?
  4. Vilka fordringar prioriteras vid en konkurs?
  5. Hur bevakar man sina fordringar?
  6. Vad innebär en konkurs för en leverantör som har en fordran i företaget?
  7. Vad betalas först vid konkurs?
  8. Vad innebär det att borgenärerna uppmanas att bevaka sina fordringar i ett företag som satts i konkurs?
  9. Vem får betalt först i en konkurs?
  10. Hur skriver man en fordran?
  11. Kan man ärva en fordran?
  12. Kan man köpa ett företag som gått i konkurs?
  13. Vem har förtur vid en konkurs?
  14. Hur får fordringsägare reda på att ett företag har gått i konkurs?
  15. Hur bokför jag en fordran?

Hur bevaka fordran i konkurs?

Julgåvor till anställda under juletiden är skattefria för de anställda så länge som värdet inte överskrider 500 kronor, inklusive moms. Detta innebär att de anställda inte behöver betala skatt på gåvan.

Det är viktigt att notera att kostnader för administration och transport av julgåvor inte räknas med i det totala värdet av gåvan.

Nej i summan för skattefri julgåva ingår inte fraktkostnader. Exempelvis om ni köper Vinga Regal som har ett värde på 400 kr exklusive moms samt en fraktkostnad för frakt av gåva till mottagaren om 79 kr exklusive moms går denna inom gränsen för skattefri julgåva. 

Firar ditt företag 25-årsjubileum eller till och med 50-, 75- eller 100-årsjubileum? Grattis till ett fantastiskt företag! Om du vill fira detta med en jubileumsgåva är denna skattefri upp till 1500 kronor inkl moms. Övriga jubileumstillfällen är dock skattepliktiga.

Vad händer med fordringar vid konkurs?

Gåvoskatten beräknas alltid enligt det sammanlagda värdet av gåvor som du fått av samma gåvogivare under tre år.

Om en person får flera gåvor av samma gåvogivare under tre år ska gåvotagaren deklarera alla gåvor i gåvoskattedeklarationen när gåvornas värde överstiger 5 000 euro. Gåvoskattedeklarationen ska göras även om värdet på en enskild gåva underskrider det beskattningsbara värdet.

Exempel: Far gav sin dotter 4 000 euro i penninggåva 3.1.2021. Senare, 1.5.2022, gav far henne ytterligare 2 000 euro i gåva. Gåvornas sammanlagda värde är 6 000 euro. Eftersom gränsen på 5 000 euro har nåtts ska dottern lämna gåvoskattedeklaration om gåvan hon fick 1.5.2022 och ange i deklarationen också gåvan hon fick 3.1.2021.

Hur bevakar man en konkurs?

För att julgåvor ska vara skattefria för både den anställde och arbetsgivaren, får julklappen högst kosta 500 kronor inklusive moms och ska lämnas till alla anställda i företaget. Företaget får då lyfta hela momsen samt dra av hela kostnaden som en personalkostnad. Det är alltså priset på julklappen som säljs i affären eller på nätet som inte får överstiga 500 kronor. Fraktkostnader som tillkommer räknas inte med.

Gåvor som lämnas i pengar eller gåvor som kan bytas ut mot pengar räknas inte som skattefria julgåvor. 

Presentkort som inte kan bytas ut mot pengar fungerar alldeles utmärkt.

Vilka fordringar prioriteras vid en konkurs?

Ja, det är tillåtet att ge gåvor till anställda. Det är dock viktigt att ha klara riktlinjer för vad som räknas som en gåva och vad som inte gör det. En gåva ska vara av en personlig karaktär och inte vara en vanlig arbetsrelaterad förmån. Gåvan ska också följa de regler och begränsningar som gäller för avdragsgilla gåvor. Genom att ge gåvor till anställda kan man visa uppskattning och öka trivseln på arbetsplatsen, vilket i sin tur kan leda till ökad produktivitet och bättre resultat för företaget.

Det är också viktigt att ha klara riktlinjer för vilka anställda som ska få gåvor och vilken typ av gåva som ska ges. Det kan vara en god idé att ha en budget för gåvor till anställda och att ha en klar plan för vilka tillfällen som det är lämpligt att ge gåvor. Genom att ha tydliga riktlinjer för gåvor till anställda kan man undvika missförstånd och se till att alla anställda behandlas lika

Ja, gåvor till anställda kan vara avdragsgilla i vissa fall. Det finns dock vissa regler och begränsningar att ta hänsyn till. Till exempel får gåvan inte överstiga ett visst belopp per anställd och den får inte ges som en ersättning för lön eller annan ersättning. Gåvan måste också vara av en personlig karaktär, det vill säga att den inte får vara en vanlig arbetsrelaterad förmån. Det finns också specifika krav på hur gåvan ska redovisas i företagets bokföring och deklaration.

Företag som vill ge gåvor till sina anställda bör därför noga bekanta sig med de regler och riktlinjer som gäller för avdragsgilla gåvor. Genom att följa dessa regler kan man undvika problem med Skatteverket och säkerställa att gåvorna verkligen uppskattas av de anställda. Det är också viktigt att tänka på att gåvor till anställda kan ha positiv inverkan på arbetsplatsens stämning och trivsel, vilket i sin tur kan leda till ökad produktivitet och bättre resultat för företaget.

Hur bevakar man sina fordringar?

Hur ser skattereglerna i vanliga fall ut när det gäller sommargåvor då? Nja, som vanligt så är det ju inte så enkelt och okomplicerat i skattevärlden.

Den som är lite bevandrad i inkomstskattelagens regelverk om personalgåvor känner säkert redan till att det i praktiken bara finns tre olika typer av gåvor som är både skattefria för den anställde och avdragsgilla för arbetsgivaren.

Vad innebär en konkurs för en leverantör som har en fordran i företaget?

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Det korta svaret på din fråga är - Nej, du kan inte hämta tillbaka dina varor, och äganderätten ligger inte hos dig trots att bolaget inte har betalat för varorna.

Vad betalas först vid konkurs?

Enligt svensk lag behöver du inte betala skatt för en gåva. Detta gäller oavsett hur mycket gåvan är värd. Däremot kan gränsen mellan vad som är en gåva och vad som anses vara skattepliktig “tjänsteinkomst” ibland vara hårfin. Det har en man i Karlstad fått erfara efter att ha tagit emot fem miljoner kronor från sin bror som han nu tvingas skatta för.

Under 2014 beslutade Skatteverket att räkna upp en mans skattepliktiga tjänsteinkomst för åren 2008 till 2013 med cirka fem miljoner kronor, samt att påföra skattetillägg. Skatteverket ansåg nämligen att vissa belopp som mannen tagit emot från sin bror under åren utgjort skattepliktiga tjänsteinkomster.

Vad innebär det att borgenärerna uppmanas att bevaka sina fordringar i ett företag som satts i konkurs?

Skattefriheten för minnesgåvor gäller även om minnesgåvan är i form av vin eller sprit så länge övriga förutsättningar för skattefrihet är uppfyllda.

Vem får betalt först i en konkurs?

Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen har många hört av sig med frågor om företagsgåvor och beskattning. Där slås nämligen fast att gåvor från företag ska beskattas för företaget som ger gåvan. Vi kontaktade Sofia Bülow, skattejurist på Grant Thornton för att reda ut domen och bad henne berätta om det finns något sätt för företag att ge till allmännyttiga ändamål utan att samtidigt behöva beskattas.

Med ett växande engagemang i näringslivet för ett hållbart samhälle är det numera allt vanligare att företag önskar att på något sätt ge pengar till olika typer av ideella organisationer. Det kan ske helt förutsättningslöst (donation/bidrag) eller med krav på motprestation (sponsring). Beroende på om en gåva räknas som donation eller sponsring gäller olika regler för skatt och moms. I den här artikel lämnar vi sponsring därhän och fokuserar på gåvor utan krav på motprestation. Det bör dock alltid göras en bedömning om en gåva är sponsring och i så fall i vilken utsträckning då detta har olika skatte- och momsmässiga effekter.

Hur skriver man en fordran?

En julgåva till anställda kan vara allt från ett lyxigt bäddset till ett paket med doftljus. Du kan också skänka gåvokort, som anställda kan använda för att själv välja ut en personlig gåva eller skänka en summa till välgörenhet. Ja, julklappen till personalen kan numera bestå av nästan vad som helst – men det får inte vara en gåva i rena pengar.

Detta gäller för julgåva från företag till anställda:

 Kostnaden för julklappar till anställda är avdragsgill för arbetsgivaren om värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms. Arbetsgivaren måste ge julgåvan till alla anställda eller till en större grupp av anställda för att reglerna om skattefrihet ska gälla. Även en företagare som är ensam anställd i sitt aktiebolag får ta emot en skattefri julgåva. Du som har enskild firma kan ge dina anställda skattefria julgåvor men får inte avdrag för kostnader om du ger en julgåva till dig själv. Du som har enskild firma kan inte göra avdrag för egna personalfester.

Julgåvor till anställda är endast skattefria om värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms. I det värdet inräknas inte fraktkostnader eller administrativa kostnader. En gåva med högre värde blir skattepliktig från första kronan. För att julgåvan ska vara avdragsgill får den inte bestå av kontanter, check eller postväxel. Värdepapper och julgåva i form av presentkort, som inte kan bytas mot pengar, kan vara skattefria.

Om du på begäran av en anställd, i stället för julgåva, väljer att skänka pengar till ideell verksamhet, är en sådan gåva inte avdragsgill – varken som lönekostnad eller gåva. I stället beskattas den anställde för gåvans värde som för lön.

Om du som företagare däremot för egen del bestämmer dig för att skänka pengar till välgörenhet i stället för att ge julklappar behöver dina anställda inte skatta men du får inte heller göra avdrag för julgåvor.

Kan man ärva en fordran?

Svenska Röda Korset och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

Funktionella Besöksstatistik Marknadsföring

Kan man köpa ett företag som gått i konkurs?

Den explosionsartade ökningen av Swish-konton i Sverige har fått Skatteverket att reagera.

– Våra undersökningar har visat på ett ganska utbrett fusk, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Vem har förtur vid en konkurs?

Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen har många hört av sig med frågor om företagsgåvor och beskattning. Där slås nämligen fast att gåvor från företag ska beskattas för företaget som ger gåvan. Vi kontaktade Sofia Bülow, skattejurist på Grant Thornton för att reda ut domen och bad henne berätta om det finns något sätt för företag att ge till allmännyttiga ändamål utan att samtidigt behöva beskattas.

Med ett växande engagemang i näringslivet för ett hållbart samhälle är det numera allt vanligare att företag önskar att på något sätt ge pengar till olika typer av ideella organisationer. Det kan ske helt förutsättningslöst (donation/bidrag) eller med krav på motprestation (sponsring). Beroende på om en gåva räknas som donation eller sponsring gäller olika regler för skatt och moms. I den här artikel lämnar vi sponsring därhän och fokuserar på gåvor utan krav på motprestation. Det bör dock alltid göras en bedömning om en gåva är sponsring och i så fall i vilken utsträckning då detta har olika skatte- och momsmässiga effekter.

Hur får fordringsägare reda på att ett företag har gått i konkurs?

Från och med den 1 juli 2019 kan privatpersoner åter igen få skattereduktion med 25 % för gåvor till godkända gåvomottagare.

Maxbeloppet som du kan få avdrag för inkomståret 2021 är 6 000 kr per år, vilket innebär ett avdrag på som mest 1 500 kr. Du måste ha skänkt minst 200 kr till samma mottagare vid ett och samma tillfälle och minst 2 000 kr under året till en eller flera godkända gåvomottagare. Du ska ha fyllt 18 år senast den 31 december samma år gåvan skänks.

Hur bokför jag en fordran?

För att arbetsgivaren ska kunna betala ut skattefritt traktamente behöver tre krav uppfyllas:

  • Minst en övernattning måste ske, vilket innebär att resan sträcker sig mellan kl. 00.00 till 06.00. Om tjänsteresan inte innebär en övernattning räknas den som ett så kallad endagstraktamente.

  • Tjänsteresan är förlagd till en ort som ligger mer än 50 kilometer från den ordinarie arbetsplatsen eller bostaden (även kallat verksamhetsorten).

  • Tjänsteresan behöver styrkas med ett underlag, till exempel en reseräkning. Där framgår vem som har rest, vart den anställde har rest samt när resan påbörjades och avslutades.

Traktamentet för en hel dag inom Sverige under inkomstår 2023 är 260 kronor (290 kronor för 2024). Schablonbeloppen för skattefritt traktamente varierar, beroende på resans omfattning. Efter tre månader med traktamente på samma ort får den anställde 70 procent av normalbeloppet per hel dag, och efter två år 50 procent per hel dag.

Det finns brytpunkter som styr om det är ett helt eller halvt traktamente den anställde har rätt till.

  • Hel dag: Avresa före klockan 12.00 och hemkomst efter klockan 19.00

  • Halv dag: Avresa efter klockan 12.00 eller hemkomst före klockan 19.00