:

Kan man dra av rot i efterhand?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man dra av rot i efterhand?
 2. När började man med ROT-avdrag?
 3. Hur mycket får man tillbaka på ROT-avdrag?
 4. Hur mycket rut och rot per år?
 5. Hur länge kan man ansöka om rot?
 6. Vad händer om Skatteverket inte godkänner rotavdrag?
 7. Vem införde ROT-avdraget?
 8. Hur gammalt måste huset vara för att få ROT avdrag?
 9. Hur fungerar ROT avdrag i deklarationen?
 10. Hur deklarerar jag rotavdrag?
 11. Hur räknar man ut rotavdraget?
 12. Hur mycket rut har man per år?
 13. Hur gammalt måste huset vara för rotavdrag?
 14. Måste man betala tillbaka rotavdrag?
 15. Vem får betala när Skatteverket underkänner ROT avdrag?

Kan man dra av rot i efterhand?

Representation är en fantastisk möjlighet som kan användas för att bjuda kunder, gäster eller medarbetare på aktiviteter som syftar till att gynna företaget. Det kan handla om allt från en härlig personalfest, till att bjuda på god mat eller varför inte bjuda på en oförglömlig teaterupplevelse. 

Genom representation visar företaget sin uppskattning samtidigt som det skapar en positiv atmosfär och stärker företagsrelationerna både internt och externt.

En härlig tillställning kräver en gedigen planering och för att allt ska gå smidigt, för att undvika problem och missförstånd är det viktigt att följa regler och bokföringsprinciper. 

När började man med ROT-avdrag?

Du måste äga bostaden under den period som arbetet utförs. Du, eller dina föräldrar, måste även helt eller delvis bo i bostaden där arbetet utförs.

För att räknas som bostad ska fastigheten vara inredd och utrustad för boende. Du kan få rotavdrag för arbeten i din permanentbostad, ditt fritidshus och bostäder där du bara bor ibland, om du äger bostaden. Även den du är gift eller sambo med, dina hemmavarande barn eller dina föräldrar kan bo i bostaden. Bor någon annan på adressen, till exempel om du hyr ut hela eller delar av bostaden, kan du inte få skattereduktion för den del av bostaden som hen nyttjar. Skatteverket anser att du inte kan ha din fritidsbostad där någon annan har sin permanentbostad.

Hur mycket får man tillbaka på ROT-avdrag?

Representation, representation fees på engelska, är ett samlingsbegrepp för avdragsgilla utgifter som görs för att gynna verksamheten. Det kan vara kostnader för enklare förtäring, teaterbesök eller dylikt som har använts för att främja företagets verksamhet. Visst känns det trevligt?

Dessa utgifter är ofta avdragsgilla, så kallad avdragsgill representation. Dock gäller det att de har ett direkt samband med verksamheten och ingår i ledet för affärsförhandlingar för att de ska vara avdragsgilla. Tidigare har man även kunnat dra av för måltider, men denna avdragsrätt slopades vid årsskiftet 2017. Mer om detta senare. Nu drar vi igång förklaringen av alla regler. 

 Gå direkt till avsnitt:Vad är representation?Avdragsgill representation – det här säger Skatteverket

Det är Skatteverkets regler som styr vad som räknas som avdragsgill representation och vilka belopp som är aktuella. Här anger vi Skatteverkets regler för representation.

Hur mycket rut och rot per år?

Den första januari 2017 ändrades avdragsrätten för representation, det gäller framförallt representationsmåltider. Avdragsgill representation för större måltider är slopad. Yes du hörde rätt. Detta kan vara en lite tråkig nyhet för företagare såklart. Men du kan vara lugn, vi ska guida dig så att du slipper göra misstag i bokföringen.

En representationsmåltid innebär till exempel lunch, supé, mat på personalfesten, middag och annan förtäring. Avdrag för dryck och förtäring av så kallat mindre värde, till exempel fika, är dock fortfarande avdragsgillt precis som innan.

Hur länge kan man ansöka om rot?

Det måste finnas ett omedelbart samband mellan representationen och den verksamhet som företaget bedriver för att kostnaderna ska kunna betraktas som avdragsgilla. Det gäller både tidpunkten och platsen för representationen och vilka personer den riktar sig mot.

Avdragsrätten för representationsmåltider (lunch, middag, supé och annan förtäring) slopades 1 januari 2017. Utgifter för förfriskningar och enklare förtäring av mindre värde kan dock fortfarande vara avdragsgill, läs mer om detta nedan.

Vad händer om Skatteverket inte godkänner rotavdrag?

– Det måste finnas en direkt anknytning mellan representationen och din verksamhet. För att du ska kunna dra av momsen måste ditt företag ha rätt till att få tillbaka eller vara skyldigt att betala moms.

Vem införde ROT-avdraget?

I Region Kalmar län framhåller regionstyrelsens ordförande, socialdemokraten Angelica Katsanidou, att betalda arbetsskor inom hälso- och sjukvården är en jämställdhetsfråga, eftersom det är en självklarhet för exempelvis industriarbetare där en majoritet är män.

– Kvinnodominerade yrken som i vården bör också få bra arbetsskor, säger hon till nyhetssajten Dagens Hultsfred.

Att utspelen kommer från just Socialdemokraterna är ingen slump. På partikongressen 2021 beslutades att partiet ska driva frågan om lika tillgång till arbetskläder för kvinnor och män i offentlig sektor, däribland arbetsskor. Påtryckningarna har främst kommit från fackförbundet Kommunal.

Ett fåtal arbetsgivare har redan infört skobidrag. I Örebro kommun fick undersköterskor och medarbetare med likvärdiga yrken inom vård- och omsorgsförvaltningen i mars i år 303 kronor i skoersättning.

Hur gammalt måste huset vara för att få ROT avdrag?

En annan viktig aspekt är ergonomin, menar Malin Rydiander. Hon går 10 000 – 15 000 steg om dagen på jobbet. Om inte mer. Flera kollegor har hälsporre och behöver ilägg i skorna. En del jobbar i träskor, andra i foppatofflor eller sandaler. När man själv måste betala för skor som man ändå inte kan använda utanför jobbet vill man kanske inte lägga så mycket pengar på dem, och då blir det sämre skor, menar hon.

– Arbetsgivaren borde vara intresserade av personalens fothälsa. De borde ha ett intresse i att se till att vi har bra skor. Det är konstigt att man inte är konsekvent, att skorna inte ingår i arbetsklädseln.

Susanne Björkman, förbundsombudsman på Vårdförbundets enhet Yrke och villkor, tycker att yrkesskor är en viktig arbetsmiljöfråga.

Hur fungerar ROT avdrag i deklarationen?

Reglerna om ROT-avdrag är en del av systemet med skattereduktion för HUS-arbete (HUS-avdrag). Den andra delen av systemet är skattereduktion för hushållstjänster – även kallat RUT-avdrag.

Skattereduktionen motsvarar 30% av arbetskostnaden (inkl moms) för de åtgärder som omfattas, dock högst 50 000 kr/person och beskattningsår.

Hur deklarerar jag rotavdrag?

UPPDATERAD 2023. Det är deklarationstider. Men innan du skickar in din deklaration, ta en titt på Arbetets lista över alla jobbrelaterade avdrag du kan göra. Kanske finns möjlighet till några extra semesterslantar i år.

För att du ska kunna göra avdrag för arbetskläder får du inte bära plaggen privat. Du får bara göra avdrag för arbetskläder som är skyddskläder eller skyddsutrustning. Skyddskläder ska ha särskilda egenskaper för att skydda mot till exempel frätande ämnen eller väder och vind. Skyddsutrustning är till exempel skyddsglasögon, hörselskydd och skor med stålhätta.

För att kunna göra avdrag för arbetsredskap krävs det att det är något som är nödvändigt för att du ska kunna utföra dina arbetsuppgifter men som du inte får av din arbetsgivare. Men om du till exempel köpt ett skrivbord eller en kontorsstol kan du inte få avdrag, även om du bara använder dem i ditt arbete. Enligt Skatteverket är det vanliga möbler i ett hem och räknas därför inte

Det går bara i undantagsfall att få avdrag för arbetsrum i den egna bostaden. Men om du inte har möjlighet till ett rum eller en lokal hos arbetsgivaren får du dra av hyran för det på skatten. Rummet får bara användas för arbete, ingenting annat. Det går även att göra avdrag för el och städning. 

Har du en tvist om uppsägning, lön- eller avgångsvederlag med din arbetsgivare? Då kan du ha rätt till avdrag för advokat och rättegångskostnader. Men även tvister med till exempel Försäkringskassan om en ny utbetalning kan vara avdragsgill.

Hur räknar man ut rotavdraget?

Ska arbetsgivaren köpa ergonomiska skor till den som går och står mycket på jobbet? Arbetsmiljöverket ska undersöka saken.

I dag ska arbetsgivare tillhandahålla skyddskor där det finns risk för olyckor. Nu ska Arbetsmiljöverket utreda om arbetsgivare även måste köpa skor som minskar risken för belastningsskador. Foto: Jonas Bilberg

Hur mycket rut har man per år?

En annan viktig aspekt är ergonomin, menar Malin Rydiander. Hon går 10 000 – 15 000 steg om dagen på jobbet. Om inte mer. Flera kollegor har hälsporre och behöver ilägg i skorna. En del jobbar i träskor, andra i foppatofflor eller sandaler. När man själv måste betala för skor som man ändå inte kan använda utanför jobbet vill man kanske inte lägga så mycket pengar på dem, och då blir det sämre skor, menar hon.

– Arbetsgivaren borde vara intresserade av personalens fothälsa. De borde ha ett intresse i att se till att vi har bra skor. Det är konstigt att man inte är konsekvent, att skorna inte ingår i arbetsklädseln.

Susanne Björkman, förbundsombudsman på Vårdförbundets enhet Yrke och villkor, tycker att yrkesskor är en viktig arbetsmiljöfråga.

Hur gammalt måste huset vara för rotavdrag?

Artiklar om hur Kommunal arbetat med frågan om fria arbetsskor.

Det är ett efterlängtat besked, att personal inom barn-, utbildning- och omsorgsverksamheterna i Borlänge kommun nu ska få arbetskläder och arbetsskor, rapporterar SVT Dalarna.

Måste man betala tillbaka rotavdrag?

Socialdemokraternas tidigare vallöfte om att införa kostnadsfria arbetskläder till anställda inom äldreomsorgen uppfylldes redan i början av den här mandatperioden. En kartläggning som Socialstyrelsen gjorde så sent som i år visar att nästan alla arbetsgivare nu bekostar arbetskläder inom äldreomsorgen. Det är glädjande och viktigt för såväl jämställdheten som arbetsmiljön.

Nu är det därför dags att ta ett steg till. Därför har vi kommunalare i riksdagen motionerat om att personal, som är verksam inom svensk vård och omsorg, behöver skyddsskor. Under ett arbetspass går de nämligen tusentals steg varje dag och därför behöver de fotriktiga skor.

Skyddsskor inom mansdominerade yrken regleras ofta genom praxis eller i kollektivavtal. Vi anser att det är högst rimligt att även medarbetare inom kvinnodominerade branscher får tillgång till arbetsskor, precis som sina manliga kollegor.

Vem får betala när Skatteverket underkänner ROT avdrag?

För att du ska kunna göra avdrag för arbetskläder får du inte bära plaggen privat. Du får bara göra avdrag för arbetskläder som är skyddskläder eller skyddsutrustning. Skyddskläder ska ha särskilda egenskaper för att skydda mot till exempel frätande ämnen eller väder och vind. Skyddsutrustning är till exempel skyddsglasögon, hörselskydd och skor med stålhätta.

För att kunna göra avdrag för arbetsredskap krävs det att det är något som är nödvändigt för att du ska kunna utföra dina arbetsuppgifter men som du inte får av din arbetsgivare. Men om du till exempel köpt ett skrivbord eller en kontorsstol kan du inte få avdrag, även om du bara använder dem i ditt arbete. Enligt Skatteverket är det vanliga möbler i ett hem och räknas därför inte

Det går bara i undantagsfall att få avdrag för arbetsrum i den egna bostaden. Men om du inte har möjlighet till ett rum eller en lokal hos arbetsgivaren får du dra av hyran för det på skatten. Rummet får bara användas för arbete, ingenting annat. Det går även att göra avdrag för el och städning. 

Har du en tvist om uppsägning, lön- eller avgångsvederlag med din arbetsgivare? Då kan du ha rätt till avdrag för advokat och rättegångskostnader. Men även tvister med till exempel Försäkringskassan om en ny utbetalning kan vara avdragsgill.

Om du är idrottare, musiker, artist, modell eller och skådespelare kan du ha rätt att göra avdrag för att anlita en agent eller manager när du skriver avtal och kontrakt vid korta uppdrag.