:

Måste bodelning registreras hos Skatteverket?

Innehållsförteckning:

  1. Måste bodelning registreras hos Skatteverket?
  2. Kan man göra en bodelning själv?
  3. Måste man registrera bodelning vid skilsmässa?
  4. Vilka regler gäller vid bodelning?
  5. Måste man betala skatt vid bodelning?
  6. Måste en bodelning bevittnas?
  7. Vad händer om man inte gör bodelning inom ett år?
  8. Kan man göra bodelning utan jurist?
  9. När registreras skilsmässa hos Skatteverket?
  10. Vad ska inte ingå i en bodelning?
  11. Hur deklarerar man vid bodelning?
  12. Vad händer om man inte gör en bodelning?
  13. Hur länge kan man förhala en bodelning av hus?
  14. Hur sent kan man begära bodelning?
  15. Vad kostar en jurist vid bodelning?

Måste bodelning registreras hos Skatteverket?

Du får normalt inte dra av ingående moms vid inköp av personbil. Kostnader för olika tillval som görs i samband med bilköpet anses ingå i bilens inköpspris och omfattas också av avdragsförbudet. Du får däremot göra avdrag för ingående moms på inköp av personbil om du använder bilen för

Kan man göra en bodelning själv?

Du kan själv kontrollera vilka typer av cookies du vill acceptera genom att ta ställning nedan. Läs mer här

Cookies

Måste man registrera bodelning vid skilsmässa?

Om du har försäljning till utlandet eller köper in tjänster eller produkter från ett annat land behöver det redovisas enligt Skatteverkets regler i din momsrapport. I e-bokföringen gör programmet det automatiskt så länge du bokför med korrekt momskod. I den här instruktionen går vi igenom vad du behöver tänka på för att redovisa din handel med länder utanför EU.

Inköp från företag utanför EU ▾

Vilka regler gäller vid bodelning?

När ni an­sö­ker om skils­mäs­sa och an­sö­kan god­kän­ts är ni inte längre gifta. Genom en bo­del­ning­en delar ni sedan upp er egen­dom, och efter bo­del­ning­en kan ingen av er hävda att ni har rätt till egen­dom som den andra har.

Vid bo­del­ning­en delar ni upp egen­do­men som ni hade vid tid­punk­ten ni an­sök­te om skils­mäs­sa. Hu­vud­re­geln är att ni delar lika på all er egen­dom, oav­sett vem som är ägare och vem som köpt eller be­ta­lat mer för egen­do­men.

💡 Visste du att även värdet av aktier, fö­re­tag, arv och gåvor ska delas lika? Genom att skriva ett äk­ten­skaps­för­ord kan ni på­ver­ka hur egen­do­men för­de­las.

En bo­del­ning ska göras när ni skil­jer er, men en bo­del­ning ska även göras vid ena makens döds­fall och om sambor se­pa­re­rar och en av sam­bor­na vill att deras sam­bo­e­gen­dom ska delas lika vid en bo­del­ning. Den här ar­ti­keln be­hand­lar bo­del­ning vid skils­mäs­sa.

Enligt lagen måste en bo­del­ning göras vid en skils­mäs­sa, men det finns inget exakt datum för när bo­del­ning­en senast måste ske. Vi re­kom­men­de­rar därför att ni gör en bo­del­ning redan när ni lämnat in den första skils­mäs­so­an­sö­kan.  

Vad händer om en bo­del­ning inte görs? Om en bo­del­ning inte görs kan ex­ma­ken långt senare kräva att en bo­del­ning görs. Det är be­tyd­li­gt enkla­re att dela upp er egen­dom i sam­band med att ni skil­jer er och inte fem eller tio år senare.

Om ni inte gör en bo­del­ning kan det leda till att ni för­lo­rar rätten att dela er egen­dom, vilket kan leda till att den ena maken får be­hål­la mycket mera egen­dom än den andra maken.

Högsta dom­sto­len har ansett att en bo­del­ning kan göras ännu 10 år efter skils­mäs­san, om det finns en god an­led­ning till att en bo­del­ning inte gjor­des genast i sam­band med skils­mäs­san. En god­tag­bar an­led­ning är att en bo­del­ning inte gjor­des ef­ter­som det var det bästa för omyn­di­ga barn.

Det går bra att göra bo­del­ning­en redan när ni skic­kat in de första skils­mäs­so­pap­per­na.

Vi re­kom­men­de­rar att ni gör en bo­del­ning direkt när ni skic­kat in den första an­sö­kan ef­ter­som många i sam­band med det flyt­tar isär och ni då sam­ti­di­gt kan gå igenom vem som äger vilken egen­dom.  

Måste man betala skatt vid bodelning?

Du ska betala moms på importvärdet. Denna moms betalas till Tullverket. Betalning av momsen får registreras som en egen utbetalningspost, där du även anger hela beloppet i fältet för Varav moms.

Om ditt företag inte har rätt till avdrag för ingående moms får betalningen registreras med samma utbetalningstyp som du använde när inköpet av varan registrerades. I så fall anges inget belopp i fältet för Varav moms.

Måste en bodelning bevittnas?

En tjänst ska beskattas i det land där tjänsten är tillhandahållen. Det landet kallas beskattningsland.

De flesta tjänster du som företagare (beskattningsbar person) köper till din verksamhet är enligt huvudregeln tillhandahållna i det land där du som köpare har din verksamhet etablerad. I dessa fall ska du som köpare själv beräkna och redovisa svensk moms på inköpet.

Om tjänsten du köper inte är till din verksamhet utan är avsedd för privat användning anses du ha gjort köpet som privatperson (icke beskattningsbar person). Då är det säljarens ansvar att ta ut moms enligt sitt lands regler. För vissa typer av tjänster gäller att säljaren redovisar momsen.

Vad händer om man inte gör bodelning inom ett år?

E-handelslagenStäller krav på vad du behöver informera om på din webbplats när du säljer varor och tjänster.

Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler Ger konsumenten ångerrätt och innehåller krav på att du måste lämna viss information till konsumenten innan ni ingår ett avtal.

Konsumentköplagen Beskriver vilka skyldigheter du har om det är något fel på varan du har sålt.

Kan man göra bodelning utan jurist?

Du måste veta om du handlar med varor eller tjänster för att göra rätt när det gäller moms och tull. Varor är vanligen saker man kan ta på. Till varor räknas även fastigheter, gas, kyla och el. Tjänster är allt annat som kan säljas. Frågan om det är en vara eller en tjänst som omsätts har betydelse för bland annat bedömningen av beskattningsland, skatteplikt och skattesats.

När registreras skilsmässa hos Skatteverket?

Du skapar en ny utbetalningspost genom att välja Löpande rutiner - Kassabok - Ny utbetalning. Läs mer i avsnittet Ny utbetalning - Kassabok.

När du ska registrera inköp av varor från annat land väljer du Övriga utgifter under Typ av utbetalning och markerar sedan rutan Inköp från utlandet.

Vad ska inte ingå i en bodelning?

Eftersom Storbritannien inte längre ingår i EU ställs numera krav på tullformaliteter och att lämna tulldeklarationer.

Avtalet innebär samtidigt att ingen tull kommer att tas ut så länge varan uppfyller villkor för ursprung. Om dina varor inte uppfyller villkoren för ursprungsintyg gäller Storbritanniens tulltaxa. 

Import från och export av varor till Storbritannien efter brexit hos Tullverket Storbritanniens tulltaxa hos Kommerskollegium Hela samarbets- och handelsavtalet hos EU-kommissionen 

Hur deklarerar man vid bodelning?

Du måste veta om du handlar med varor eller tjänster för att göra rätt när det gäller moms och tull. Varor är vanligen saker man kan ta på. Till varor räknas även fastigheter, gas, kyla och el. Tjänster är allt annat som kan säljas. Frågan om det är en vara eller en tjänst som omsätts har betydelse för bland annat bedömningen av beskattningsland, skatteplikt och skattesats.

Vad händer om man inte gör en bodelning?

Om du är momsregistrerad och importerar varor till din verksamhet ska du redovisa och betala moms på importen till Skatteverket. Detta gäller också för dig som är momsregistrerad och importerar varor med hjälp av ett ombud som tulldeklarerar åt dig.  

Om du inte är momsregistrerad, eller om du är en fysisk person som är momsregistrerad men importerar en vara som endast ska användas för privat bruk, ska du i stället vända dig till Tullverket.

Hur länge kan man förhala en bodelning av hus?

Frilans Finans kontrollerar att de fakturor som avser tjänster som enligt Skatteverkets regler inte är momspliktiga inte beläggs med moms. Det är ytterst få tjänster och varor som är undantagna från momsplikten. Exempel på undantag är CSN-berättigad utbildning, omvänd byggmoms och export.

För artister som fakturerar gager så är Frilans Finans att jämställa med ett produktionsbolag enligt Skatteverkets definition och därför skall Frilans Finans belägga gager med 25% moms. I de fall artisten som står på scen äger det fakturerande bolaget skall det jämställas med ett artistbolag och skall inte lägga på moms på gager. Notera att artistbolag äger som konsekvens inte rätt att dra av moms på inköp.

Hur sent kan man begära bodelning?

Vid inköp av varor från momsregistrerade och icke momsregistrerade personer i länder utanför EU (import) betalas normalt ingen moms till leverantören, varorna skall förtullas hos Tullverket i Sverige.

En varuinköp från en utländsk leverantör räknas som import om varorna levereras från ett land utanför EU. En redovisningsenhet som importerar varor måste själv eller via ett fraktföretag (ombud) lämna en importdeklaration och betala avgifter för tull, eventuellt moms och eventuellt andra skatter till det svenska tullverket. Ett momsregistrerat företag som importerar varor till näringsverksamheten skall redovisa importmoms till Skatteverket. En icke momsregistrerad person eller en momsregistrerad person som importerar för privat bruk skall betala och redovisa importmoms till tullverket.

Vad kostar en jurist vid bodelning?

USA är utanför EU, vilket betyder att import från USA ska tullhanteras innan den ankommer till Sverige. Tull från USA kan låta komplicerat, men det är det inte, I denna artikel, vill vi gärna ge dig en guidning när det gäller import, tullavgift och importmoms från USA.  

När du gör inköp i USA, ska du istället för att frakta ditt gods direkt till Sverige, frakta det till din personliga adress hos ShopUSA. Då sparar du pengar på frakten och besvär med tullavgift och importmoms från USA. Du kan lagerhålla ditt gods på ShopUSA terminalen i upp till 2 månader som premium-kund. 

Få en egen adress hos ShopUSA – skapa profil för ditt företag

Oavsett volym och mängd, kan du samla alla dina inköp från en eller flera leverantörer/butiker hos ShopUSA i Pennsylvania. När du så önskar att frakta hem dina varor till Sverige loggar du in på din profil och registrerar en leverans till Sverige. Här kan du be om att ditt gods sammanpackas. Så enkelt är det.

Alla varor som importeras utanför EU ska förtullas, se de svenska importreglerna. Det betyder att man betalar tull från USA på de varor som, som det är tull på och importmoms. Som företagare inbetalar du inte importmomsen i förskott om du ska sälja produkten vidare, när produkten säljs då lägger du på momsen. Man bokar en tull och momsspecifikation vid din fraktregistrering till Sverige där det framgår vad momsen är och att den inte är inbetald, den använder du till din bokföring.