:

Hur byter man efternamn när man gift sig?

Innehållsförteckning:

  1. Hur byter man efternamn när man gift sig?
  2. Hur lång tid tar det att byta efternamn vid giftermål?
  3. Kan man byta efternamn innan vigseln?
  4. Vad kostar det att byta efternamn vid giftermål?
  5. Måste man byta bankkort vid namnbyte?
  6. Måste man skaffa nytt pass om man byter efternamn?
  7. Får man automatiskt nytt bankkort vid namnbyte?
  8. Vilka efternamn får man inte byta till?
  9. Hur byter man namn på BankID?
  10. Kan man byta sitt namn på Swish?
  11. Kan man behålla sitt efternamn när man gifter sig?
  12. Måste man ta mannens efternamn när man gifter sig?
  13. Kan man gifta sig utan att byta efternamn?
  14. Måste man skriva båda sina efternamn?
  15. Vilket efternamn får barnet om föräldrarna är gifta?
  16. Kan du byta efternamn inför vigseln?
  17. Kan du byta till ditt efternamn?
  18. Kan du byta till ett dubbelt efternamn?
  19. Kan du byta efternamn inför vigseln?
  20. Kan du byta till ditt efternamn?
  21. Kan man byta efternamn när man gifter sig?
  22. Kan du byta till ett dubbelt efternamn?

Hur byter man efternamn när man gift sig?

Via ansökningsblanketter hos Skatteverket byter du efternamn. Beroende på om du vill byta eller ändra ett dubbelt efternamn, byte till ett annat efternamn eller om du vill ändra ett efternamn som du redan har finns det olika blanketter att använda sig av. Beroende på detta blir också handläggningstider för namnbyte olika. Vill du byta förnamn eller efternamn utan avgift är handläggningstiden ungefär en månad och vid byte av efternamn med avgift är tiden mellan en till två månader. För nybildade efternamn är handläggningstiden längst och tar ungefär två till tre månader.

Hur lång tid tar det att byta efternamn vid giftermål?

Hej! Stort tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Skatteverket är den myndighet i Sverige som hanterar byte av namn. Enligt Skatteverkets hemsida tar det 8-12 veckor eller 1-2 månader för att ett efternamnsbyte ska ske, beroende på vad det är för typ av byte. Har det passerat längre tid än 2 månader sedan du skickade in din ansökningsblankett rekommenderar jag dig att kontakta Skatteverket. Mer information hittar du här.

Kan man byta efternamn innan vigseln?

Du kan ändra ditt efternamn i Finland i följande situationer:  

  • Du bor i Finland och dina uppgifter har antecknats i det finländska befolkningsdatasystemet. 
  • Du är finsk medborgare och bor utomlands utanför Norge, Sverige eller Danmark. Om du bor i Norge, Sverige eller Danmark och vill byta namn, kontakta myndigheterna i ditt bosättningsland. 

Om ditt efternamn har ändrats genom beslut av en utländsk myndighet behöver du inte göra en ansökan om namnändring hos oss. Istället kan du be oss spara ditt nya namn utan kostnad.  

Så här anmäler du ett namn som ändrats utomlands

Om du vill ändra ditt efternamn när du gifter dig ska du inte göra en ansökan om ändring av efternamn utan följa anvisningarna på sidan Efternamn vid ingående av äktenskap. 

Vad kostar det att byta efternamn vid giftermål?

En person kan enligt Skatteverket begära byte av namn och efternamn genom ett formulär. Vissa förfrågningar har en avgift, medan andra är gratis.

Här hittar du relevant information om hur du byter namn på skattekontoret och vad du ska tänka på när du gör det.

Det finns olika formulär du behöver ladda ner beroende på vilken ändring du vill göra. Du kan till exempel lägga till eller ta bort namn, ändra stavningen av ditt förnamn eller ordningen mellan dina namn, ändra ditt efternamn till gift eller ändra till ett dubbelt efternamn.

Om du är över 18 år kan du ändra ditt namn eller förnamn utan formulär genom att logga in.

Måste man byta bankkort vid namnbyte?

Att betala med kort är enkelt och säkert. Läs mer om hur du beställer ett ett helt nytt bankkort eller ansöker om kreditkort, om du inte har något sedan tidigare.

Måste man skaffa nytt pass om man byter efternamn?

Från och med den 1 juli 2017 har vi en ny lag om personnamn i Sverige. Den nya lagen har moderniserat och förenklat möjligheterna att välja och byta namn. Det finns heller inga hinder för upprepade byten av förnamn eller efternamn.

Hos Skatteverket kan du ansöka om att få byta förnam eller efternam och du kan också ansöka om namn för nyfödda barn. Det finns olika blanketter för de olika namnändringsansökningarna.

Får man automatiskt nytt bankkort vid namnbyte?

Att betala med kort är enkelt och säkert. Läs mer om hur du beställer ett ett helt nytt bankkort eller ansöker om kreditkort, om du inte har något sedan tidigare.

Vilka efternamn får man inte byta till?

Namnen är ordnade alfabetiskt och förteckningen är sökbar på olika namnleder. Det går exempelvis att mata in ”berg” eller ”puro” (fi. puro, ’bäck’) i webbläsarens sökfält för att hitta alla namn som börjar eller slutar på dessa leder.

Det är fritt fram att välja bland de finska och svenska namnförslagen, även om de för tydlighetens skull är ordnade i separata finska och svenska listor.

När ett efternamn på listan har tagits i bruk kan ingen annan registrera samma namn utan särskilda skäl. Eftersom vi uppdaterar listan några gånger per år kan det vara klokt att kontrollera i MDB:s namntjänst att ett namnförslag i listan inte tagits i bruk sedan senaste uppdatering.

Hur byter man namn på BankID?

Vi använder kakor (cookies) som på olika sätt gör det lättare att använda våra sidor och för att vi ska förstå hur webbplatsen används.

Kan man byta sitt namn på Swish?

Getswish AB, 2023

Getswish AB, org 556913-7382, is a Swedish FinTech company behind the mobile payment service Swish. The corporate domicile is Stockholm, Sweden.

Kan man behålla sitt efternamn när man gifter sig?

När man ska gifta sig kommer oundvikligen efternamnsfrågan på tal. Ska man behålla sitt gamla namn? Välja den enas? Eller kanske ta ett helt nytt namn? Här reder vi ut lite vad som gäller med efternamn.

Då skickar ni in en ansökan till Skatteverket som godkänner er namnansökan. En ansökan om at byta efternamn är helt avgiftsfri och kan göras här.

Det finns två olika typer av ansökan ni kan göra för att byta efternamn hos Skatteverket. Den ena är avgiftsfri och den andra är med en avgift. För avgiftsfria efternamn tar det mellan 8-12 veckor att få namnet registrerat hos Skatteverket om ni väljer den ena partnerns efternamn. Ifall ni skulle välja ett efternamn med avgift, till exempel ett helt nybildat efternamn eller ett efternamn som funnits i släkten tar det 4-8 veckor att få namnet registrerat hos Skatteverket.

Måste man ta mannens efternamn när man gifter sig?

Det är vanligt att byta namn i samband med att man gifter sig. Ni har följande alternativ för vilket efternamn ni kan välja:

  • Behålla era ogifta namn
  • Ta den ena partnerns namn
  • Dubbla efternamn
  • Byta till ett helt annat namn

Kan man gifta sig utan att byta efternamn?

Övrigt/annat

Hej, jag vill byta efternamn min sambo vill inte gifta sig men jag vill heta hans efternamn i alla fall. Går det?

Måste man skriva båda sina efternamn?

Gällande namnlag, som trädde i kraft 1985, gav dem som ingår äktenskap likadana möjligheter i valet av efternamn. Har lagen haft någon betydelse i praktiken? Vems namn är av större vikt då namnet väljs?

Enligt namnlagen kan ett par som planerar att gifta sig tillsammans besluta om det eller de efternamn som ska användas i familjen. Alternativen är att båda behåller sina egna efternamn, att båda bär den ena partens namn eller att den ena kombinerar sitt eget namn med makens eller makans namn. Kvinnan är således inte längre tvungen att välja makens namn, även om det fortfarande är det alternativ ett nygift par vanligen väljer. Detta val motiveras ofta med att paret följer den allmänna seden, med romantik eller med en önskan om att hela familjen ska ha ett gemensamt efternamn. En rådande uppfattning är också att bruket att ta mannens efternamn i äktenskapet i hög grad är ”en uråldrig tradition”.

Finlands första namnlag trädde i kraft år 1920. Den föreskrev att var och en skulle ha ett fast efternamn. Den som vid den här tidpunkten inte hade något efternamn var tvungen att anta ett namn innan årets slut. I den första namnlagen stadgades inget annat om giftasnamn än att hustrun hade rätt till sin makes efternamn. Detta gällde även i händelse av skilsmässa, om hustrun var barnens vårdnadshavare eller om paret gemensamt hade kommit överens om saken.

Giftasnamnen behandlades däremot i äktenskapslagen som trädde i kraft år 1929. Då bestämdes att hustrun ska ta makens efternamn, antingen ensamt eller i ett dubbelnamn förenat med det egna efternamnet. I Finland var, och är fortfarande, ett dubbelnamn ett namn som består av två efternamn förenade med bindestreck, såsom exempelvis af Hällström-Reijonen. Ett dubbelnamn ärvs inte av barnen.

Vilket efternamn får barnet om föräldrarna är gifta?

Här nedan hittar du statistik från SCB över de mest vanliga efternamnen den 31 dec 2022.

Tabellen här nedan visar de 100 vanligaste efternamnen där varje stavning redovisas som ett eget namn.

Kan du byta efternamn inför vigseln?

Det går att byta efternamn flera gånger under äktenskapet. Du kan ansöka antingen inför vigseln eller senare. Du får alltid byta till din makas eller makes efternamn. Det spelar ingen roll om den du är gift med har fått sitt efternamn genom ett tidigare äktenskap.

Kan du byta till ditt efternamn?

Du kan alltid byta till din makas eller makes efternamn. Du kan också byta till ett dubbelt efternamn som är bildat av era efternamn. Det går att byta efternamn flera gånger under äktenskapet. Du kan ansöka antingen inför vigseln eller senare.

Kan du byta till ett dubbelt efternamn?

Du som är gift kan byta till ett dubbelt efternamn som är bildat av ditt och din makas eller makes efternamn. Om någon av er redan innan bytet har ett dubbelt efternamn kan bara en av delarna i det namnet ingå i det dubbla efternamn som du byter till. Du kan också byta till hela det dubbla efternamn som den du är gift med har.

Kan du byta efternamn inför vigseln?

  • Det går att byta efternamn flera gånger under äktenskapet. Du kan ansöka antingen inför vigseln eller senare. Du får alltid byta till din makas eller makes efternamn. Det spelar ingen roll om den du är gift med har fått sitt efternamn genom ett tidigare äktenskap.

Kan du byta till ditt efternamn?

  • Du kan alltid byta till din makas eller makes efternamn. Du kan också byta till ett dubbelt efternamn som är bildat av era efternamn. Det går att byta efternamn flera gånger under äktenskapet. Du kan ansöka antingen inför vigseln eller senare.

Kan man byta efternamn när man gifter sig?

  • Vid giftermål är det många som väljer att byta efternamn för att använda samma som maken eller makan. Detta görs inte automatiskt när du gifter dig utan du behöver fylla i en blankett på Skatteverkets hemsida. Det är avgiftsfritt och går att göra antingen efter eller inför vigseln.

Kan du byta till ett dubbelt efternamn?

  • Du som är gift kan byta till ett dubbelt efternamn som är bildat av ditt och din makas eller makes efternamn. Om någon av er redan innan bytet har ett dubbelt efternamn kan bara en av delarna i det namnet ingå i det dubbla efternamn som du byter till. Du kan också byta till hela det dubbla efternamn som den du är gift med har.