:

Kan företaget betala min utbildning?

Innehållsförteckning:

  1. Kan företaget betala min utbildning?
  2. Vilka utbildningar är avdragsgilla?
  3. Får man dra av moms på utbildning?
  4. Kan man deklarera utbildning?
  5. Hur bokför jag en utbildning?
  6. Hur mycket lägger företag på utbildning?
  7. Hur bokför man en kurs?
  8. Kan man göra avdrag för kurslitteratur?
  9. Är kurser momsfria?
  10. Vad bokför man på 6590?
  11. Vad bokförs på konto 5410?
  12. Är utbildning avdragsgill för företag?
  13. Kan man starta ett företag utan utbildning?
  14. Hur bokföra kursavgift?
  15. Vad kan man göra avdrag på Skatteverket?

Kan företaget betala min utbildning?

Idag så finns det massor av spelbolag på nätet som erbjuder spel på både casinospel och oddsspel. Bara på den svenska marknaden så finns det över 200 spelbolag som erbjuder onlinespel till svenska spelare med en svensk spelmiljö och information på svenska. Många av dessa är spelbolag med skattefria vinster men det finns även en del spelbolag som inte har skattefria vinster vilket innebär att man själv behöver redovisa eventuella vinster till skatteverket och sedan själv betala in de skatter som avser dessa vinster. Därför så bör man alltid kontrollera vilka spelbolag det är som har skattefria vinster innan man börjar spela hos spelbolaget. Det gör man enklast genom att kontrollera i vilket land som spelbolaget har sin spellicens utfärdad i. Som tur är så har nästan alla nya bettingsidor som vi skriver om skattefria vinster.

“Dubbelkolla alltid så att spelbolaget har svensk spellicens och därmed även skattefria vinster”

Vilka utbildningar är avdragsgilla?

Hur du ska redovisa din inkomst beror på vem som betalat ut den och hur stor inkomsten är.

Om du fått tjänsteinkomster från en och samma utbetalare som understiger 1 000 kronor sammanlagt under året ska du redovisa dem vid punkt 1.5 (Andra inkomster som inte är pensionsgrundande) i din deklaration. Finns inkomsten redan förtryckt i deklarationen behöver du inte göra något

Får man dra av moms på utbildning?

Med ett investeringssparkonto betalar du ingen skatt på de vinster du gör när du säljer aktier, fonder och andra tillgångar, och inte heller på räntor och utdelningar. Du kan inte heller göra avdrag i deklarationen om du gör förlust när du säljer värdepapper. Istället betalar du en schablonskatt på hela kapitalet varje år. Schablonskatten baseras på statslåneräntan och för 2023 är schablonskatten 0,882 %. 

Skatten på ISK baseras på en så kallad schablonintäkt. Det är en tänkt årlig avkastning som redovisas med automatik i deklarationen. Schablonintäkten beräknas genom att ett kapitalunderlag räknas fram (läs mer nedan) som sedan multipliceras med statslåneräntan den 30 november året innan, plus ett tillägg. Schablonintäkten får inte vara lägre än 1,25 % av kapitalunderlaget.

Kan man deklarera utbildning?

Den skattefria räntan på skattekontot höjs och ligger långt över storbankernas sparränta. Och även om det inte är tänkt att användas som ett sparkonto, finns det inga hinder. SvD går igenom hur det funkar.

Hur bokför jag en utbildning?

  • har ett samband med den verksamhet som du redan bedriver och
  • den medför att din verksamhet har nytta av dina nya kunskaper.

Du får inte avdrag för en utbildning som utökar din verksamhet eller som är en förutsättning för att kunna starta en verksamhet.

Hur mycket lägger företag på utbildning?

Räntan på skattekontot, den så kallade basräntan, höjdes i november 2022 från 1,25 procent till 2,5 procent. Det var första gången på nästan tio år. Skatteverket höjde sedan räntan ytterligare den 1 februari 2023 till hela 3,75 procent. I och med denna förändring kan det vara läge att justera kvarskatten.

Räntan utgår på kvarskatt som överstiger 30 000 kronor från och med 12 februari 2023 för privatpersoner och företag med kalenderår som räkenskapsår och på belopp som understiger 30 000 kronor från och med 4 maj 2023. För att minska räntekostnaden bör en insättning ske på skattekontot som täcker den förväntade skattekostnaden. 

Hur bokför man en kurs?

Under året betalar din arbetsgivare eller du själv in preliminärskatt. Det är ett estimerat belopp som baseras på din nuvarande lön eller på din vinst från föregående år. Men mycket kan hända under ett skatteår, speciellt om du har oregelbundna inkomster som är svåra att beräkna.

Om du betalat in för lite preliminärskatt i slutet av skatteåret, kommer Skatteverket att justera det i form av kvarskatt, eller restskatt som det också heter. Du måste med andra ord betala in mer pengar.

Det finns flera vanliga anledningar till att du får kvarskatt. Den kanske vanligaste är att en eller flera arbetsgivare har betalat in för liten del av din lön i preliminärskatt. Det brukar bero på att de inte vet hur mycket du kommer att tjäna under året. Det positiva är att differensen mot din slutgiltiga skatt oftast är ganska liten när det handlar om restskatt på lön.

Andra anledningar kan vara att du måste betala in vinstskatten på en bostadsförsäljning eller ska skatta för aktier eller ett investeringssparkonto.

Kan man göra avdrag för kurslitteratur?

I Sverige betalar vi preliminärskatt på våra inkomster varje år. Det innebär att en ungefärlig skatt dras baserat på hur mycket du kommer att tjäna under hela året. Vid deklarationen sammanställs sedan dina inkomster för hela året och Skatteverket kan räkna ut exakt hur mycket skatt du ska betala.

Vanligt är att du betalat för lite skatt och att du får pengar tillbaka genom skatteåterbäring. Men det motsatta kan också hända, alltså att du betalar för lite pengar i skatt under året. Då ska du i stället betala tillbaka pengar till staten – och det är det som kallas restskatt eller kvarskatt.

Restskatt och kvarskatt är olika ord för samma sak. I folkmun är nog restskatt det vanligaste ordet, men kvarskatt är det Skatteverket normalt använder. Det formella begreppet är nå “kvarstående skatt”.

Att få beskedet under våren att man ska betala ännu mer i skatt känns såklart inte så kul. Men förklaringen ligger då i att du skattat mindre än du egentligen skulle ha gjort tidigare under året.

Att du får betala restskatt kan ha flera förklaringar. Här är några vanliga.

Är kurser momsfria?

När du binder bolåneräntan så bestämmer du tillsammans med banken en fast nivå på räntan som du förbinder dig att betala under en viss tid. De vanligaste bindningstiderna på bolån är 1, 2, 3, 5 eller 10 år

Det innebär att du skriver ett avtal med banken om att du skall betala till exempel 1,5% i ränta på lånet under kommande 5 år. Om räntan gå upp eller ner under de 5 åren spelar ingen roll, din ränta är densamma oavsett. Om du istället har rörlig ränta så blir ditt lån dyrare om räntan går upp och billigare om räntan går ner.

Vanligtvis är den bundna räntan högre än den rörliga räntan. Det beror på att du som låntagare betalar en liten premie för den tryggheten som bundna räntor innebär. Om räntan stiger kraftigt kan du ju faktiskt sova lugnt om natten eftersom din räntenivå är bunden/fast.

Bör man då binda räntan eller ej? Det är den stora frågan. Svaret på den frågan beror på vad du har för syn på räntans utveckling framöver. Om du tror på:

  • Stigande räntor under kommande år = bind räntan
  • Sjunkande räntor under kommande år = behåll rörlig ränta
  • Stillastående räntor under kommande år = behåll rörlig ränta

I klippet ger Compricer sin syn på om/när man bör binda räntan

Vad bokför man på 6590?

Vid ett underskott på skattekontot beräknas en kostnadsränta efter två olika nivåer, antingen med låg eller hög ränta beroende på hur underskottet uppstått. Den låga räntan uppgår till basräntan (2,5 procent fram till 31 januari 2023 och därefter 3,75 procent) medan den höga räntan är basränta plus 15 procentenheter. 

Låg ränta beräknas bland annat på belopp som: 

  • uppkommer på grund av underskott av slutlig skatt fram till förfallodag
  • Skatteverket har gett anstånd med att betala
  • uppkommit genom omprövningsbeslut av Skatteverket eller beslut av domstol (fram till förfallodagen) 
  • överlämnats till Kronofogden för indrivning.

Vad bokförs på konto 5410?

Nu är det snart dags igen! Skaffa Kivra senast 5 mars så kommer deklarationen mellan 6-10 mars. Vill du ha återbäringen så snart som möjligt? Vi berättar hur.

Rätt snart, faktiskt. Goda nyheten är att du ofta själv kan påverka hur tidigt du får din skatteåterbäring. För att få den så tidigt det går, det vill säga 5-6 april, behöver du ha godkänt din deklaration utan ändringar eller tillägg senast den 30 mars. Kom ihåg att du behöver ha registrerat bankkonto på Skatteverket eller i appen så pengarna har någonstans att landa.

Är utbildning avdragsgill för företag?

12 september gäller, för alla som fick slutskattebesked i juni.

Alla som får deklaration från Skatteverket är skyldiga att deklarera. Syftet med deklarationen är att räkna fram den verkliga skatten du är skyldig att betala på dina inkomster. Har du betalat för mycket i preliminärskatt under inkomståret kommer du att få återbäring. Om du däremot betalat för lite får du så kallad restskatt.

I denna artikel får du lära dig mer om restskatt, vad det är och när den ska betalas. Likvidum tipsar också om vad du kan göra för att undvika restskatt helt.

Den främsta anledningen till att du får restskatt är att skatten som har dragits på din lön under förra året är lägre än slutskatten du får med din deklaration. Slutskattebeskedet du får gäller förutsatt att du inte ska göra ytterligare ändringar som kan påverka beräkningen av den slutliga skatten.

Kan man starta ett företag utan utbildning?

Varje år skickar Skatteverket ut slutskattebesked där du får reda på hur mycket preliminärskatt du betalade föregående år. Om det framgår att du har betalat för lite skatt under inkomståret behöver du betala restskatt. Här besvarar vi vanliga frågor gällande restskatten så att du ska veta vad som gäller.

Restskatt, eller kvarskatt, är den summa pengar du är skyldig Skatteverket om du inte betalade tillräckligt med preliminärskatt förra året. Om det tvärtom visar sig att du betalade för mycket skatt får du tillbaka pengar, skatteåterbäring.

Hur bokföra kursavgift?

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten till rättvisa skattekonton där tillgångar respektive skulder som understiger 100 kronor varken betalas ut eller betalas in under året och tillkännager detta för regeringen.

Vad kan man göra avdrag på Skatteverket?

Till varje avsnitt brukar vi skapa en sammanfattning med höjdpunkterna och våra guldkorn från avsnittet. Du får väldigt gärna följa oss på Instagram, Instagram, TikTok, LinkedIn, Youtube, Twitter och andra sociala medier.

Vi försöker publicera något nästan varje dag mellan de veckovisa avsnitten. 🙂

Gilla gärna inlägget, det hjälper oss att sprida det till fler. Tack än en gång för att du följer oss. 🙏

Det är tack vare sponsringen och stödet som vi får via Patreon som vi kan driva RikaTillsammans. För det här är vi väldigt tacksamma. Det är inget som vi tar för givet. Stort tack till dig som stödjer oss. 🙏

Men! Vi vill självklart även ge något tillbaka. Därför får du som blir en del av vår Patreon-communty bland annat följande:

  • Reklamfri podcast + forum - det minsta vi kan ge dig är att du får tillgång till podcast- och video-avsnitten samt forumet utan reklam.
  • Extra-material - redan idag finns det över 300 inlägg och ca 40 extraavsnitt i FikaTillsammans-podden som är exklusiva för dig på Patreon. Det är allt från inspirationsföreläsningar, bonusmaterial, intervjuer, analyser av investeringar och mycket annat.
  • Prioriterade svar på kommentarer - jag har ingen möjlighet att personligen svara på alla kommentarer och trådar på Youtube, Facebook, Instagram, bloggen, forumet - men här på Patreon, som t.ex. i "Ställ en fråga du har funderat på"-tråden svarar jag på alla kommentarer.
  • Förslag på spekulationer till Lekhinken - på Patreon unnar vi oss att från tid till annan komma med tips på "teckna-sälja"-spekulationer vid börsintroduktioner, alternativa investeringar (t.ex. vin) och annat som kan vara intressant jämte ens bassparande i en indexfond / fondrobot.

Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.

Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:

  • investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
  • i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
  • investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
  • historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
  • det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
  • ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.