:

När ska K5 lämnas in?

Innehållsförteckning:

  1. När ska K5 lämnas in?
  2. Vad menas med K5?
  3. Vad är bilaga K5?
  4. Kan man skicka in K5 digitalt?
  5. Måste båda deklarera bostadsförsäljning?
  6. Måste man ha kvitton för avdrag?
  7. Hur fylla i blankett K5?
  8. Får man dra av mäklararvodet på vinstskatten?
  9. Hur mycket utgifter kan jag kräva utan kvitton?
  10. Varför får man två kvitton?
  11. Får man dra av mäklararvode vid försäljning?
  12. Hur drar man av mäklararvode?
  13. Måste man ha kvitto för förbättringsutgifter?
  14. Måste man ha kvitton för reseavdrag?
  15. Måste man skriva ut alla verifikationer?

När ska K5 lämnas in?

Bilskatt, eller fordonsskatt som det även kallas, ska betalas för alla skattepliktiga fordon – det vill säga majoriteten av de fordon som inte är avställda eller tillfälligt registrerade.  

Vad menas med K5?

I Sverige betalar vi preliminärskatt på våra inkomster varje år. Det innebär att en ungefärlig skatt dras baserat på hur mycket du kommer att tjäna under hela året. Vid deklarationen sammanställs sedan dina inkomster för hela året och Skatteverket kan räkna ut exakt hur mycket skatt du ska betala.

Vanligt är att du betalat för lite skatt och att du får pengar tillbaka genom skatteåterbäring. Men det motsatta kan också hända, alltså att du betalar för lite pengar i skatt under året. Då ska du i stället betala tillbaka pengar till staten – och det är det som kallas restskatt eller kvarskatt.

Restskatt och kvarskatt är olika ord för samma sak. I folkmun är nog restskatt det vanligaste ordet, men kvarskatt är det Skatteverket normalt använder. Det formella begreppet är nå “kvarstående skatt”.

Att få beskedet under våren att man ska betala ännu mer i skatt känns såklart inte så kul. Men förklaringen ligger då i att du skattat mindre än du egentligen skulle ha gjort tidigare under året.

Att du får betala restskatt kan ha flera förklaringar. Här är några vanliga.

Vad är bilaga K5?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2023. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2024 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta att räknas från och med den 12 februari 2024.

Kan man skicka in K5 digitalt?

​​Vissa år är det mer än vanligt att hålla reda på inför deklarationen. Särskilt om du har sålt en bostad eller värdepapper under föregående år. Om du önskar hjälp med att deklarera finns vi här för dig. Med Familjens Jurist kan du vara trygg med att din deklaration blir rätt ifylld.

En deklaration kan ta olika lång tid beroende på situation, vilket gör att vi inte kan erbjuda ett fast pris. Vi debiterar därför löpande timtaxa (2 250 kr*) och vid ditt första möte med juristen får du en tydligare prisbild som gäller just i ditt fall. Du väljer sen själv om du vill gå vidare eller inte.

* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.

Måste båda deklarera bostadsförsäljning?

Om fordonsskatten är högst 3 600 kronor per år betalas skatten en gång per skatteår och om skatten överstiger 3 600 kronor per år betalas den tre gånger per skatteår.

Är ett fordon skattepliktigt under endast en del av ett skatteår eller en skatteperiod, ska fordonsskatt betalas för den tid då fordonet är skattepliktigt. Gäller skatteplikt under en del av en kalendermånad, betalas fordonsskatt för hela månaden. Uppgår skatten till minst 4 800 kronor per år kan den under vissa förutsättningar tas ut per dygn.

  • Gemensamma bestämmelser om skatteberäkning - undantag dygnsskatt (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.

Måste man ha kvitton för avdrag?

Hej, jag undrar om någon här kan ge mig klarhet i hur jag ska räkna ut min skatt för bostadsförsäljning.

Jag köpte ett hus för 355.000 av min far någongång på 90-talet. Men i samband med detta tog jag ett lån på huset som tillsammans uppgick till 900.000. Dessa pengar gick till att bygga en carport, ett tvättförråd och ett extra utrum. Dessa byggen gjordes mestadels av mig själv och min far och jag innehar inga kvitton.

Hur fylla i blankett K5?

Glöm fordonsskatten och rädda en utrotningshotad modell.

Du som äger bil vet att det knappast är någon vinstaffär. Värdeminskningen är brutal redan när bilen körs ut från bilhallen första gången och därefter byggs utgifterna på med bränsle, skatt, försäkring och annat.

Får man dra av mäklararvodet på vinstskatten?

Vid ett villaköp tillkommer ofta stora kostnader i form av pantbrev och lagfart. Glöm inte bort att den administrativa kostnaden för lagfart och pantbrev är avdragsgillt. Bara detta kan spara dig många tusenlappar.

Hur mycket utgifter kan jag kräva utan kvitton?

  • Logga in i vår app och klicka på Swishloggan på översiktsfliken. I nätbankenÖppnas i nytt fönster klickar du på Betalningar – Hantera Swish.
  • Anslut ditt mobilnummer till ditt kontonummer. Du behöver en smartphone och Mobilt BankID.
  • Att swisha är precis lika säkert som att använda vår app eller nätbank. Här är några anledningar till att du kan känna dig trygg.

    Varför får man två kvitton?

    Skatteverket skickar slutskattebesked till dig som har digital brevlåda och som inte tidigare fått ditt slutskattebesked eller som saknar skatteregistrering i Sverige. Du som får ditt slutskattebesked i december och har kvarskatt ska betala skatten senast den 13 mars 2023.

    Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1–3 veckor senare.

    Får man dra av mäklararvode vid försäljning?

    • Skatteåterbäring 5 – 7 april 2023
    • Andra viktiga datum kring deklarationen
    • Skatteregler som påverkar din skatt

    Skatteåterbäring är en återbetalning från Skatteverket som du får om du betalat in för mycket skatt under föregående år. Du kan också få skatteåterbäring om din beskattningsbara inkomst har blivit mindre under året som gått.

    En vanlig orsak till att man betalat in för mycket skatt är att du har lån eller andra skulder som du betalar ränta för. Räntekostnader är nämligen avdragsgilla. Om du har varierande inkomst och inte jämkar ökar också sannolikheten för att du betalat in för mycket skatt. Personer som bara jobbar under del av året, till exempel säsongsarbetare och studenter som sommarjobbar tenderar också betala in för mycket skatt under året.

    Det är också möjligt att ha betalat in för lite skatt under året. Om du betalat in för lite skatt kommer du att få restskatt istället för skatteåterbäring, vilket innebär att du måste betala in mellanskillnaden till Skatteverket.

    Hur drar man av mäklararvode?

    Vid ordinarie debitering är det den som är registrerad som ägare vid ingången av den månad då skatten ska betalas (betalningsmånaden) som är skattskyldig. Om ett fordon övergår till en annan ägare den första dagen i  betalningsmånaden, eller senare, anses säljaren vara den som ägde fordonet vid månadens ingång.

    Observera att betalningsmånaden är en särskild månad som baseras på sista siffran i fordonets registreringsnummer. Se tabell på sidan betalning av skatt.

    Om ett ägarbyte sker i den månad som skatten ska betalas, övergår skattskyldigheten inte till den nya ägaren, även om ägarbytet sker före det datum skatten ska vara betald.

    Måste man ha kvitto för förbättringsutgifter?

    Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

    Aktuella regler vad gäller aktiebolag, finns i aktiebolagslagen (ABL).

    Måste man ha kvitton för reseavdrag?

    Ett exempel för vad ett företagslån på 250000 kr kan kosta om amorteringstiden är 24 månader:

    • Avgift/Ränta: 3590 kr/månad
    • Amortering: 12 464 kr/månad
    • Totalt att betala per månad: 16 054 kr
    • Totalt att återbetala 385 276 kr

    Måste man skriva ut alla verifikationer?

    För ägare av fåmansbolag kan ett sätt att få en relativt låg skatt på uttag ur bolaget vara att ta ut ränta på egna pengar som lånas ut till aktiebolaget. Så länge räntesatsen som används är marknadsmässig, kommer räntan att beskattas som inkomst av kapital hos företagaren till 30 procents kapitalskatt. Efter skatt får företagaren behålla 70 procent av uttaget från bolaget. Ränteutgiften är avdragsgill för bolaget.

    Lån till bolaget där räntan kapitalbeskattas ger nästan alltid en lägre beskattning än uttag av lön och alltid lägre skatt än vad som uppkommer på utdelning från bolaget som företaget först betalat bolagsskatt på.