:

Hur mycket skatt betalar man när man är pensionär?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket skatt betalar man när man är pensionär?
 2. Vilka telefontider har Skatteverket?
 3. Kan man fråga Skatteverket?
 4. Kan man chatta med Skatteverket?
 5. Kan man få hjälp av Skatteverket med deklarationen?
 6. Måste man boka tid hos Skatteverket?
 7. Har Skatteverket 010 nummer?
 8. Kan man skicka mail till Skatteverket?
 9. Vad kostar det att få hjälp med deklarationen?
 10. Kan man ringa in deklarationen?
 11. När slutar körkortet gälla som ID-handling 2023?
 12. Vad gäller som ID-handling 2023?
 13. Vem har telefonnummer 010 166 42 00?
 14. Vem ringer på 010?
 15. Hur mycket får en pensionär tjäna utan att betala skatt 2023?

Hur mycket skatt betalar man när man är pensionär?

För både tjänstebil och förmånsbil kan du göra avdrag för bilens kostnader. Skillnaden är om det är du som privatperson eller företag som ska göra avdragen. Det är när du som ägare av företaget behöver använda företagsbilen både i tjänsten och privat som det bli lite knepigt att välja mellan de två ägarskapen.

En tjänstebil ägs av företaget och används i verksamheten. Företaget betalar alla bilkostnader, men får göra avdrag för att minska skatterna och hålla nere kostnaderna för företaget. Du får använda tjänstebilen delvis för privat bruk, men som regel högst tio tillfällen per år, vilket i sin tur kan vara svårt att hålla reda på. När du använder en tjänstebil privat blir du förmånsbeskattad.

Vilka telefontider har Skatteverket?

Låt oss börja med fördelarna som kommer med leasing av en bil till företaget:

 • Du får möjlighet att byta till ny bil oftare
 • Oftast behövs ingen säkerhet för finansiering utöver bilen
 • Ingen klumpsumma vid inköp ger bättre likviditet

En nackdel med leasing av bil till företaget är kostnaden jämfört med inköpspriset av bilen. Att köpa en bil är allra oftast mer prisvärt än att leasa samma fordon. Men ta med i beräkningarna att du slipper stå som ägare och kan undvika att lägga ut en större klumpsumma för att köpa in en bil.

Är det mer prisvärt att köpa en tjänstebil eller att leasa den? Det beror på ditt företag och situationen det befinner sig i.

Har ditt bolag god likviditet kan du se köpet av en tjänstebil som en investering. Bilen påverkar visserligen företagets balansräkning och momsen på personbilar är inte avdragsgill.

Men att äga bil innebär mer ansvar. I vissa upplägg står leasingföretaget för kostnader som reparationer och service – något ditt företag får sköta självt om det äger bilen.

Kan man fråga Skatteverket?

Har man förmånsbil så betalar företaget samtliga bilkostnader, såsom bilskatt, försäkring, reparationer, underhåll, trängselskatt, leasing, ränta, m.m., även om du som privatperson indirekt betalar för den i form av förmånsbeskattning.

Samtliga ovanstående kostnader faller inom ramen för förmånsbeskattningen på bilen, förutom trängselskatt. Den beskattas som en extra förmån utöver bilförmånen.

När det gäller vem som står för drivmedelskostnaden finns dock två olika alternativ.

Kan man chatta med Skatteverket?

Man pratar ofta om antingen tjänstebilar eller förmånsbilar. Oberoende av vilken slags bil det är du väljer så går det att göra avdrag för de kostnader som bilen innebär. Skillnaden är dock om det är företaget eller du som privatperson som är den som ska göra de avdrag du har rätt till. 

Det kan också vara bra att känna till att om du som har ett företag både kommer använda bilen privat och i ditt arbete så kan det bli klurigt att välja vilken av de två olika biltyperna som är bäst. Då måste du vara extra noga med att fundera på vad som gör att du faktiskt kan spara pengar. 

Det finns ett par saker som spelar in när du ska avgöra hur du köper en bil på företaget så att du sparar pengar. Det allra viktigaste är vad bilen kostar och hur mycket fordonet används privat jämfört med i jobbet. 

Desto mindre bilen körs privat och desto billigare den är ju lägre blir skillnaden ekonomiskt sett mellan att ha en tjänstebil och en förmånsbil. I de allra flesta fallen brukar det dock gälla att en tjänstebil är billigare men det gäller alltså att göra en kalkyl på det för att vara säker på att det också gäller i din situation. 

Ett företag kan också göra avdrag för den värdeminskning som bilen får i takt med att den blir äldre. Det kan däremot inte en privatperson göra. Därför tjänar man ofta mer på att välja en tjänstebil, åtminstone om man ska köpa en något dyrare bilmodell som dessutom kommer bli använd för privat bruk. 

Kan man få hjälp av Skatteverket med deklarationen?

Momssmittad bil – vad betyder det? Den 1 november 1995 infördes nya, EU-anpassade momsregler för handel med begagnade varor. En effekt av förändringen var att bilhandeln inte längre kan göra momsavdrag för inköpta bilar. En så kallad fiktiv moms. Innebörden av detta är att kostnaden på lagervärdet ökade med motsvarande 20 procent.

Slopandet av den fiktiva momsen gäller endast när bilhandeln eller andra företag köper in begagnade bilar från privatpersoner, för dessa är alla framtida möjlighet att kunna lyfta momsen försvunnen. Detta kallar bilbranschen att bilen är momssmittade.

Måste man boka tid hos Skatteverket?

Hej, Jag har köpt ett par skor och nu har jag ångrat mitt köp och skickat tillbaka skorna. Företaget har sagt att de ska återbetala mig. Min fråga är nu om jag också kan få tillbaka pengar för den moms och tullavgift jag betalat?

Har Skatteverket 010 nummer?

Kan man göra avdrag för en smarta klockor eller dylikt? Är det en skattepliktig förmån för ägaren i ett fåmansföretag? Många frågor oss och svaret blir:

Ar detta är ett arbetsredskap eller inte – om det är ett arbetsredskap så kan kostnaden tas i företaget utan att en förmån uppkommer. Om det inte är ett arbetsredskap är det istället en skattepliktig förmån. I båda fallen är kostnaden avdragsgill.

Kan man skicka mail till Skatteverket?

Att det heter mervärdesskatt beror på att det bara är det ökade värdet på en vara eller tjänst, mervärdet, som ett ­företag betalar in moms på.

Man skiljer mellan ingående moms och utgående moms.

Vad kostar det att få hjälp med deklarationen?

- Företagare som inte vill eller har möjlighet att deklarera företaget själva kan anlita ett så kallat deklarationsombud, i praktiken ofta en auktoriserad redovisningskonsult eller revisor. Ombudet utses genom att fylla i Skatteverkets e-tjänst Ombud och behörigheter.

- Deklarationsombudet åtar sig att ta ansvar för inlämning av alla deklarationer som det finns en e-tjänst för. Exempel är inkomstdeklaration (INK1/INK2), NE blanketten, arbetsgivardeklaration och momsdeklaration. Ombudet har tillgång till skattekonto, skattebesked och tidigare inlämnade deklarationer, inklusive fastighetsdeklarationer.

- Jag anser att företagare ska ta deklarationshjälp av en redovisningsbyrå ÄVEN om de deklarerar själva i molntjänster med mycket automatik. 

- Enskilda firmor är knepiga och risken att företagaren åker på skattesmällar. Jag vet en man som satte av maximalt till periodiseringsfond under flera år i tron att det var bra. Han fick skatta allt på en gång när han skulle avsluta sin firma. De pengarna fanns inte.

- En auktoriserad redovisningskonsult har ansvarsförsäkring om något går fel och en duktig konsult kan också hjälpa företagare att nå alla sina affärsmål. Det är något som företagare sällan tänker på. 

Kan man ringa in deklarationen?

Att det heter mervärdesskatt beror på att det bara är det ökade värdet på en vara eller tjänst, mervärdet, som ett ­företag betalar in moms på.

Man skiljer mellan ingående moms och utgående moms.

När slutar körkortet gälla som ID-handling 2023?

Att det heter mervärdesskatt beror på att det bara är det ökade värdet på en vara eller tjänst, mervärdet, som ett ­företag betalar in moms på.

Man skiljer mellan ingående moms och utgående moms.

Vad gäller som ID-handling 2023?

Moms, eller mervärdesskatt, är en statlig skatt på varor och tjänster. Alla företagare behöver deklarera och betala moms.

Ingående moms baseras på allt du köper in, och denna moms har du rätt att få tillbaka. Utgående moms baseras på de varor och tjänster som du säljer, och denna måste du redovisa till Skatteverket. Mellanskillnaden på ingående och utgående moms är det du ska betala eller få tillbaka från Skatteverket.

Vem har telefonnummer 010 166 42 00?

Vem Ringde är en webbplats som låter användare söka efter specifika telefonnummer och få information om vem som ringde dem. Genom att helt enkelt ange ett telefonnummer kan du hitta detaljer om uppringaren, inklusive deras namn, plats och eventuellt rapporterad spam- eller bluffaktivitet associerad med numret.

För att använda Vem Ringde anger du helt enkelt det telefonnummer du vill söka efter i sökfältet på hemsidan. När du skickar in numret presenteras relevant information om uppringaren.

Vem ringer på 010?

När du säljer vissa varor och tjänster ska du inte ta ut 25 procents moms utan i stället 12 eller 6 procent. I vissa fall ska du inte ta ut någon moms alls.

Här kan du läsa om vilka varor och tjänster det inte är 25 procents moms på.

Hur mycket får en pensionär tjäna utan att betala skatt 2023?

Moms – mervärdesskatt eller mervärdesomsättningsskatt – är en skatt som ska betalas till staten vid köp av varor och tjänster. 

Både privatpersoner och företag betalar moms, men det är du som driver företag som märker av att momsen ens existerar. För privatpersoner är nämligen momsen alltid inkluderad i priset och man behöver inte göra någonting mer än att betala totalsumman för sin vara eller tjänst.

Själva momsinbetalningen – och hur stor den blir – tar nämligen du som företagare, eller näringsidkare, hand om i samband med din momsdeklaration. Företagare kan nämligen kvitta momsen på sina inköp mot momsen på sin försäljning. Därför brukar man ofta presentera priset exklusive moms när man vet att det är företag som ska handla.

I Sverige använder vi oss av olika momssatser beroende på vilken typ av vara eller tjänst som avses. På de allra flesta varor eller tjänster gäller 25 % moms, det vill säga att du som näringsidkare lägger på 25 % på ditt pris. Det finns dock undantag.

För till exempel livsmedel, restaurangbesök, hotell samt konstverk som köps direkt från konstnären gäller istället 12 % moms, medan tidningar, böcker, konserter samt  taxi-, buss-, flyg- och tågresor inom Sverige enbart beläggs med 6 % moms. 

Vissa branscher är dessutom undantagna från momsplikt helt och hållet. För sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster betalas exempelvis ingen moms alls.