:

Kan man skriva ut personbevis själv?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man skriva ut personbevis själv?
  2. Hur hittar jag mitt personbevis?
  3. Vad är skillnaden mellan personbevis och Familjebevis?
  4. Hur får jag reda på var en person är folkbokförd?
  5. Kan man ladda ner Familjebevis?
  6. Vilka uppgifter finns i personbevis?
  7. Måste man ha personbevis för id kort?
  8. Hur kan man få Familjebevis?
  9. Är folkbokföringen offentlig?
  10. Kan man vara folkbokförd på en adress utan att bo där?
  11. Vad behövs Familjebevis för?
  12. Hur länge håller ett personbevis?
  13. När slutar körkortet gälla som ID-handling 2023?
  14. Vad gäller som ID-handling 2023?
  15. Kan man beställa Familjebevis online?

Kan man skriva ut personbevis själv?

En tjänsteresa som omfattar max tre månader ger dig rätt till ett schablonbelopp som är 240 kronor (inkomståret 2021) i dagtraktamente utan att din arbetsgivare måste betala några arbetsgivaravgifter. 

För tjänsteresa utomlands finns det i stället bestämda normalbelopp per land. Det bör noteras att när en tjänsteresa pågått i mer än tre månader gäller ytterligare reducerade belopp.

Om du ordnar med eget boende under en tjänsteresa kan din arbetsgivare betala ut ett skattefritt nattraktamente istället för att betala logikostnaderna. Med natt menas kl 00.00–06.00. Det högsta skattefria nattraktamente vid tjänsteresor inom Sverige är 120 kr per natt (inkomståret 2021). Och för nattraktamente utomlands gäller hälften av schablonbeloppet för respektive land.

Hur hittar jag mitt personbevis?

För att arbetsgivaren ska kunna betala ut skattefritt traktamente behöver följande krav vara uppfyllda:

  • Minst en övernattning måste ske under resan, med start mellan kl. 00.00 och 06.00

  • Tjänsteresan ska vara förlagd mer än 50 km från den ordinarie arbetsplatsen eller bostaden

  • Det ska finnas ett underlag som visar vem som rest, vart och när resan påbörjades och avslutades

Vad är skillnaden mellan personbevis och Familjebevis?

Svar:

Ja, om ni inte har ett kollektivavtal som reglerar traktamenten är det som din arbetsgivare säger – han har ingen skyldighet enligt lag att betala ut traktamente.

Hur får jag reda på var en person är folkbokförd?

Klicka på Avancerad sök i sökfältet och ange önskade sökurval. Följande sökurval finns:

- Förnamn- Efternamn- Födelseår- Ålder- Kön- Adress- Postnummer - Postort

Kan man ladda ner Familjebevis?

För att arbetsgivaren ska kunna betala ut skattefritt traktamente behöver tre krav uppfyllas:

  • Minst en övernattning måste ske, vilket innebär att resan sträcker sig mellan kl. 00.00 till 06.00. Om tjänsteresan inte innebär en övernattning räknas den som ett så kallad endagstraktamente.

  • Tjänsteresan är förlagd till en ort som ligger mer än 50 kilometer från den ordinarie arbetsplatsen eller bostaden (även kallat verksamhetsorten).

  • Tjänsteresan behöver styrkas med ett underlag, till exempel en reseräkning. Där framgår vem som har rest, vart den anställde har rest samt när resan påbörjades och avslutades.

Traktamentet för en hel dag inom Sverige under inkomstår 2023 är 260 kronor (290 kronor för 2024). Schablonbeloppen för skattefritt traktamente varierar, beroende på resans omfattning. Efter tre månader med traktamente på samma ort får den anställde 70 procent av normalbeloppet per hel dag, och efter två år 50 procent per hel dag.

Det finns brytpunkter som styr om det är ett helt eller halvt traktamente den anställde har rätt till.

  • Hel dag: Avresa före klockan 12.00 och hemkomst efter klockan 19.00

  • Halv dag: Avresa efter klockan 12.00 eller hemkomst före klockan 19.00

Vilka uppgifter finns i personbevis?

En tjänsteresa som omfattar max tre månader ger dig rätt till ett schablonbelopp som är 240 kronor (inkomståret 2021) i dagtraktamente utan att din arbetsgivare måste betala några arbetsgivaravgifter. 

För tjänsteresa utomlands finns det i stället bestämda normalbelopp per land. Det bör noteras att när en tjänsteresa pågått i mer än tre månader gäller ytterligare reducerade belopp.

Om du ordnar med eget boende under en tjänsteresa kan din arbetsgivare betala ut ett skattefritt nattraktamente istället för att betala logikostnaderna. Med natt menas kl 00.00–06.00. Det högsta skattefria nattraktamente vid tjänsteresor inom Sverige är 120 kr per natt (inkomståret 2021). Och för nattraktamente utomlands gäller hälften av schablonbeloppet för respektive land.

Måste man ha personbevis för id kort?

Om du saknar en giltig id-handling kan din ansökan intygas av en så kallad godkänd intygsgivare som är med när du besöker ett av Skatteverkets servicekontor.

En godkänd intygsgivare ska:

Hur kan man få Familjebevis?

Rent tekniskt är egentligen alla traktamenten skattepliktiga från första kronan. Samtidigt har arbetstagare rätt till att göra schablonavdrag för ökade levnadskostnader i samband med tjänsteresor. Och ur denna “intressekonflikt” går alltid arbetstagarens rätt till avdrag vinnande. Detta betyder alltså att arbetsgivare kan betala ut skattefria traktamenten.

Men för att arbetsgivare ska kunna betala ut skattefria traktamenten måste följande tre krav vara uppfyllda: 

  • Resan måste omfatta minst en övernattning
  • Resan måste gå till en plats som ligger minst 50 kilometer från både arbetsplatsen och den anställdes bostad.
  • Resan måste vara en tjänsteresa, vilket behöver styrkas med underlag där det framgår vem som har rest, till vart och när resan påbörjades och avslutades.

Är folkbokföringen offentlig?

Delägare i ett fåmansföretag kan själva välja mellan att göra uttag från det egna företaget i form av lön eller utdelning. Här följer de särskilda skatteregler som gäller för utdelning från fåmansföretag.

Vid utdelning på kvalificerade andelar i fåmansföretag gäller speciella regler (de så kallade 3:12-reglerna) som i vissa fall innebär att utdelning som överstiger så kallad normalutdelning ska beskattas i inkomstslaget tjänst. Det är inga socialavgifter på tjänstebeskattad utdelning.

Kan man vara folkbokförd på en adress utan att bo där?

Den vinst som ett företag gör kan i huvudsak plockas ut i form av lön eller utdelning. Att som ägare av ett fåmansbolag gravitera mot utdelning kan vara lockande, då det rent skattemässigt är fördelaktigt att välja utdelning framför lön. Kapitalinkomst från kvalificerade andelar beskattas nämligen endast med 20% upp till ett visst gränsbelopp (mer om det senare).

På den mest fundamentala nivå representerar gränsbeloppet hur stor del av utdelningen som får beskattas till 20%. Gränsbeloppet är alltså ett värde som styr storleken på den del av utdelningen som är föremål för lägre beskattning.

Vad behövs Familjebevis för?

K10 är den blankett där du deklarerar utdelning från fåmansbolag och försäljning av fåmansbolagsaktier. Äger du aktier i ett fåmansbolag med kvalificerade andelar ska du fylla i en K10-blankett i samband med din deklaration. Är du osäker på vad som menas med kvalificerade andelar, läs gärna vår artikel genom att klicka här. Om dina andelar i fåmansbolag är okvalificerade ska du istället fylla i en K12-blankett vid utdelning eller försäljning.

Det är alltså i din K10 det avgörs hur stort gränsbelopp du har för ett visst år. Gränsbeloppet är viktigt eftersom det innebär att utdelning (eller vinst från sålda aktieandelar) upp till gränsbeloppet beskattas i kapital med 20 procent, vilket ses som en låg skattesats. Utdelning som hamnar över gränsbeloppet och upp till 90 IBB (år 2021 6 138 000 kr och år 2022 6 390 000 kr) beskattas istället i inkomstslaget tjänst med cirka 32–57 procent, beroende på din totala inkomst av tjänst under samma år. Utdelning utöver gränsbelopp + 90 IBB beskattas i kapital, det vill säga med skattesatsen 30 procent.

Hur länge håller ett personbevis?

Fråga: Hur mycket lön måste jag ta ut 2022 för att kunna maxa mina möjligheter att ta ut utdelning med 20 procent i skatt från mitt fåmansföretag år 2023?

Svar från juristen: Enligt förenklingsregeln är gränsbeloppet 195 250 kronor för utdelningen för samtliga aktier i bolaget för utdelningar som görs år 2023. Om du i stället vill räkna enligt huvudregeln och kunna räkna på löneunderlaget i bolaget måste du eller närstående ha tagit ut en viss minsta lön. Har du flera fåmansföretag får du bara använda förenklingsregeln i ett av dem.

När slutar körkortet gälla som ID-handling 2023?

2022-11-16

Från och med den 1 januari 2023 måste den som övningskör (med personbil, lastbil, buss eller motorcykel) ha med sig en giltig id-handling. Det gäller bara vid privat övningskörning och inte vid trafikskola.

Vad gäller som ID-handling 2023?

Här beskriver vi hur du som tagit utdelning i ditt företag under inkomståret 2023 kommer att beskattas. För dig som fysisk person är inkomståret alltid samma år som kalenderåret. Det gäller även om ditt företag har brutet räkenskapsår.

Utdelning upp till en viss gräns (gränsbeloppet) beskattas i inkomstslaget kapital med 20 procent. Den utdelning som överstiger denna gräns beskattas i inkomstslaget tjänst.

Kan man beställa Familjebevis online?

Regelverket syftade ursprungligen till att enbart begränsa företagare som arbetade i sina bolag från att ta ut hela sin egentliga lön som lågbeskattad utdelning. Flertalet senare reformer för att främja företagande och sysselsättningen har dock gjort det relativt förmånligt att både driva ett eget företag och att ha egna anställda. Under vissa förutsättningar kan exempelvis utdelning beskattas till 20 procent, vilket är lågt jämfört med annan beskattning. Dock begränsas fortfarande utrymmet för låg beskattning av flera regler och regelverket har blivit alltmer komplext.

Hur stor utdelning du som fåmansföretagare ska ta ut beror dels på hur stort utdelningsutrymme som finns i ditt bolag och om reglerna i ABL kring utdelning är uppfyllda och dels på hur du som ägare av bolaget blir beskattad. Den här artikeln handlar bara om hur du blir beskattad. Läs mer om utdelningsutrymmet här.