:

Hur ska en faktura med ROT avdrag se ut?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ska en faktura med ROT avdrag se ut?
  2. Hur redovisas ROT avdrag?
  3. Hur mycket skatt för ROT avdrag?
  4. Hur påverkar ROT skatteåterbäringen?
  5. Kan man ha ROT och RUT på samma faktura?
  6. Hur ska en faktura vara utformad?
  7. Vilka skattereduktioner har företräde före ROT-avdraget?
  8. Kan företag använda ROT avdrag?
  9. Vad gäller för ROT avdrag 2023?
  10. Vilka skattereduktioner har företräde före ROT avdraget?
  11. Vad gäller för ROT avdrag?
  12. Kan man dra av rot i efterhand?
  13. Kan man flytta rot-avdrag mellan makar?
  14. Måste momsen stå på fakturan?
  15. Måste det stå godkänd för F-skatt på fakturan?

Hur ska en faktura med ROT avdrag se ut?

Om du säljer tjänster där dina kunder kan få rot- eller rutavdrag kan du enkelt skapa denna typ av fakturor i Fortnox. Du aktiverar funktionen för Husarbete i inställningarna och markerar sedan de artiklar där avdrag ska göras. I kolumnen till höger om Husmarkeringen anger du vilken typ av arbete som utförts, t.ex. målning eller städning.

Under verktyget Husarbete uppe på fakturan kontrollerar du din kunds personnummer och kan även justera det belopp som kunden ansöker om skatteavdrag för samt antalet faktiskt arbetade timmar som ska redovisas till Skatteverket. Längst ner på fakturan ser du hur stort skatteavdraget blir. 

Hur redovisas ROT avdrag?

Företagarna förklarar vad RUT- och ROT-avdrag innebär.

Den som äger småhus eller har en bostadsrätts-/ägarlägenhet kan få en skatterabatt med upp till 50 000 kronor per person och år. Skatterabatten är 30 procent av arbetskostnaden inklusive moms.

Hur mycket skatt för ROT avdrag?

Reglerna om ROT-avdrag är en del av systemet med skattereduktion för HUS-arbete (HUS-avdrag). Den andra delen av systemet är skattereduktion för hushållstjänster – även kallat RUT-avdrag.

Skattereduktionen motsvarar 30% av arbetskostnaden (inkl moms) för de åtgärder som omfattas, dock högst 50 000 kr/person och beskattningsår.

Hur påverkar ROT skatteåterbäringen?

– Barbro och jag fyller 50 båda två i år. För att fira skulle vi renovera huset inne och ute. Inget märkvärdigt, men byta ut snickerier, bygga till en altan och en del annat. Och när arbetskostnaderna drog iväg blev jag tvungen att söka jämkning för Barbros skatt.

Kan man ha ROT och RUT på samma faktura?

Reglerna om ROT-avdrag är en del av systemet med skattereduktion för HUS-arbete (HUS-avdrag). Den andra delen av systemet är skattereduktion för hushållstjänster – även kallat RUT-avdrag.

Skattereduktionen motsvarar 30% av arbetskostnaden (inkl moms) för de åtgärder som omfattas, dock högst 50 000 kr/person och beskattningsår.

Hur ska en faktura vara utformad?

Varje faktura ska ha ett unikt löpnummer. Löpnumret ska skrivas i en obruten nummerserie under hela företagets räkenskapsår. Till exempel 2014-1, 2014-2, 2014-3 och så vidare.

Det är inte giltigt att bara ha datum som fakturanummer. Om datum används som fakturanummer måste ett löpnummer läggas till eftersom det är vanligt att flera fakturor skrivs ut under samma dag.

Tänk på att en kreditfaktura eller en påminnelsefaktura också ska ha ett unikt fakturanummer.  

Normalt skapar du en faktura och daterar den i anslutning till att du har levererat en vara eller slutfört en tjänst.

Fakturera gärna så fort som möjligt efter att varorna är levererade eller tjänsten utförd, på så sätt får du betalningen snabbast möjligt.  

Kundadress är kundens adress som du skickar fakturan till. Ange kundens namn och adress, tänk på att förkortningar inte godkänns utan hela namnet på kunden ska skrivas ut.

Vilka skattereduktioner har företräde före ROT-avdraget?

Likt rotavdraget är rutavdraget en skattereduktion och innebär att du kan göra ett avdrag på arbetskostnaden när du anlitar företag för att utföra tjänster i ditt hem. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt. Rutavdraget täcker, som du säkert genom förkortningen redan listat ut, arbeten inom just rengöring, underhåll och tvätt.  

Exempel på tjänster som du kan använda rutavdraget vid är hushållstjänster som flyttstädning, läxhjälp och trädgårdsarbete. Du kan också använda dig av rutavdraget när du:

  • Anlitar barnvakt
  • Anlitar hjälp för snöskottning samt vid installation
  • Underhåll eller reparation av fiber 

Kan företag använda ROT avdrag?

När du anlitar ett företag för rotarbete kan du få skattereduktion, så kallat rotavdrag, för delar av arbetskostnaden. Material och övriga kostnader, som resekostnader, i samband med arbetet ger inte rätt till avdrag.

Rotarbeten är arbeten som görs för att förbättra en bostad. Dessa förbättringar kan till exempel vara att:

Vad gäller för ROT avdrag 2023?

Om du till exempel behöver renovera ditt hus eller din lägenhet och anlitar en byggfirma kan du ansöka om rotavdrag för renoveringskostnader. Avdraget ligger på 30 procent av kostnaden för själva arbetet, kringliggande utgifter som materialkostnad och liknande går inte att få avdraget.

Företaget eller hantverkaren gör noga anteckningar om kostnaderna för själva arbetet och materialet för att sedan kunna specificera detta på fakturan. Du som privatperson behöver själv inte ligga ute med pengar, utan företaget som utför arbetet gör sedan ett avdrag för ROT i fakturan. De kommer sedan att anmäla rotavdraget till Skatteverket som gör en utbetalning om allt är utfört korrekt.

Vilka skattereduktioner har företräde före ROT avdraget?

Reglerna om ROT-avdrag är en del av systemet med skattereduktion för HUS-arbete (HUS-avdrag). Den andra delen av systemet är skattereduktion för hushållstjänster – även kallat RUT-avdrag.

Skattereduktionen motsvarar 30% av arbetskostnaden (inkl moms) för de åtgärder som omfattas, dock högst 50 000 kr/person och beskattningsår.

Vad gäller för ROT avdrag?

Regel nummer ett är enkel - du måste helt eller delvis äga den fastighet (bostadsrätt, villa, radhus, fritidshus) som du köper hantverkartjänster till, för att få göra ROT-avdrag enligt konstens alla regler. det göra att du alltså inte kan göra skatteavdraget om du bor i hyresrätt, i andrahand eller liknande.

Är ni två personer som äger en bostad tillsammans kan ni om ni vill dela upp ROT-avdraget mellan er eller låta den ena parten stå för hela avdraget. Om den ena t.ex. saknar inkomst är det klokt att låta den som har inkomst göra hela avdraget. Rent praktiskt innebär detta att ni pratar ihop er med företaget ni anlitar och ber de ställa fakturan till antingen en av er på hela beloppet, eller att de delar upp det i två fakturor, en till var och en av er.

Tips! Ställ egna frågor och få hjälp från proffs på vårt ROT-forum.

Kan man dra av rot i efterhand?

Stöd för solceller, batterier och laddboxar 

Du kan nu få skattereduktion för arbetskostnad och material om du ska installera grön teknik. Skattereduktionen för grön teknik fungerar likt ROT- och RUT-avdraget och dras direkt på fakturan. På så sätt blir processen enklare för den sökande som inte längre behöver ligga ute med pengar och söka bidrag i efterhand. 

Kan man flytta rot-avdrag mellan makar?

Så får du koll på företagets ekonomi under hela året

För att kunna använda ROT/RUT-avdragen fullt ut måste du ha betalat tillräckligt med skatt under inkomståret. ROT/RUT-avdrag kan utnyttjas först efter t.ex. jobbskatteavdraget och skattereduktionen för underskott av kapital. Det kan även förekomma att en person har betalat ROT/RUT-arbeten med så höga belopp att den högsta möjliga skattereduktionen redan har uppnåtts. I dessa fall är det möjligt att fördela om ROT- eller RUT-avdraget till din make eller sambo. Makar och sambor som har gemensamt hushåll kan nämligen fritt fördela den preliminära skattereduktionen mellan sig. Tänk på att när det gäller ROT-avdrag måste den person som tar över skattereduktionen äga del i t. ex. bostaden när arbetet utfördes. För att kunna överlåta och ta över en slutlig skattereduktion måste man också upplysa om det i deklarationen. Det gäller både överlåtaren och övertagaren.

Det är en del snåriga regler när det gäller ROT/RUT-avdrag och det finns det en hel del man kan påverka. Vi på Ludvig & Co hjälper dig gärna att deklarera så smart som möjligt och se till att du betalar rätt skatt utifrån ditt företag och din situation.

Måste momsen stå på fakturan?

Det är såklart väldigt viktigt att en faktura blir rätt. Vi frågar helt enkelt lagen. Mervärdesskattelagen berättar vilka uppgifter en faktura måste innehålla och vi fyller på med resten. Det finns egentligen två typer av fakturor; en fullständig faktura och en förenklad faktura. Men eftersom den fullständiga fakturan är vad som anses vara en vanlig faktura är det den vi fokuserar på.

Vi beskriver vad som måste finnas med på en faktura och vad man ska tänka på vid specifika situationer så som RUT och ROT.

Måste det stå godkänd för F-skatt på fakturan?

Är du godkänd för F-skatt ska detta anges tydligt på både fakturor och offerter. På så sätt kan du informera dina kunder om att ditt företag betalar in din preliminärskatt och egenavgifter. Detta kan nämligen ha flera fördelar.

Godkännandet för F-skattsedel kan bland annat vara fördelaktigt när du ansöker om lån eftersom det visar att du sköter dina skatteinbetalningar. Det kan dessutom leda till fler samarbeten och ökad försäljning eftersom många väljer att enbart anlita företag som har F-skatt.