:

Vad är efterbeskattning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är efterbeskattning?
  2. Hur långt tillbaka i tiden kan Skatteverket gå?
  3. Vad händer om man inte svarar på frågor från Skatteverket?
  4. Vad händer om man lämnar felaktiga uppgifter till Skatteverket?
  5. När måste man betala till Skatteverket?
  6. När ska man betala tillbaka till Skatteverket?
  7. Hur många år bakåt kan Skatteverket granska?
  8. Vad ska Skatteverket granska 2023?
  9. När får man som privatperson besked från Skatteverket om hur mycket man ska betala eller få tillbaka?
  10. Vad räknas som skattefusk?
  11. Vad är straffet för skattebrott?
  12. Vad händer om man ljuger i deklarationen?
  13. När ska man betala in Restskatt 2023?
  14. När betala restskatt 2023 utan ränta?
  15. Hur vanligt att Skatteverket kollar reseavdrag?

Vad är efterbeskattning?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Tidsfrist för omprövning till nackdel för den beskattade

Hur långt tillbaka i tiden kan Skatteverket gå?

När du öppnar ett investeringssparkonto i app eller internetbank ansluts också en värdepapperstjänst och ett fondkonto. Sedan kan du enkelt samla ditt sparande i aktier, fonder och andra värdepapper utan att deklarera varje enskild affär.

Värdepapperstjänst ISK

Vad händer om man inte svarar på frågor från Skatteverket?

När du öppnar ett investeringssparkonto i app eller internetbank ansluts också en värdepapperstjänst och ett fondkonto. Sedan kan du enkelt samla ditt sparande i aktier, fonder och andra värdepapper utan att deklarera varje enskild affär.

Värdepapperstjänst ISK

Vad händer om man lämnar felaktiga uppgifter till Skatteverket?

22 feb 2023

Att införa ränta på Investeringssparkonto, ISK, har under den senaste tiden varit ett hett diskussionsämne. Många banker och andra finansiella aktörer har redan gjort det. Danske Bank har dock inga planer att införa ränta på ISK eftersom det inte bör finnas några pengar stående på den typen av konto. ISK är en schablonbeskattad sparform där skatten bland annat beräknas på insättningar som görs till kontot under ett år. Om redan skattade pengar finns stående på ISK kommer de därmed att beskattas dubbelt.

När måste man betala till Skatteverket?

En periodiseringsfond är en obeskattad reserv, en bokslutsdisposition, som låter dig skjuta upp en del av vinstskatten till senare. En periodiseringsfond är en möjlighet att periodmässigt föra över företagets pengar till en särskild fond. Man kan säga att du tar undan en del av årets vinst från det slutliga resultatet. Eftersom du gör det innan du beräknar årets vinstskatt sänker du skatten som ska betalas för året.

Enligt gällande svenska skatteregler så får man helt enkelt göra avdrag för de belopp man väljer att sätta in i en sådan fond. I praktiken innebär det att man i upp till sex år kan skjuta upp beskattningen av en del av resultatet. Detta bjuder på en helt och hållet laglig, och ibland även riktigt fördelaktig, chans till skatteplanering.

  • Juridiska personer, det vill säga aktiebolag, ekonomiska föreningar och så vidare, kan som högst göra en avsättning motsvarande 25% av näringsverksamhetens överskott.
  • I enskild näringsverksamhet, och som delägare i ett svenskt handelsbolag, får man som högst göra en avsättning motsvarande 30% av överskottet efter justering för egenavgifter och sociala avgifter.

Periodiseringsfond är ett sätt att planera vinst och skatt över tid. I och med att du sätter av en del av vinsten blir årets resultat lägre och minskar skatten du måste betala för året. På så sätt kan du jämna ut vinsten över flera år, vilket kan vara bra om du ser att resultatet kommer variera mycket. Reserven i periodiseringsfonden kan bli din räddning som låter dig ta ut lön under ett år när verksamheten haltar.

Periodiseringsfonder används också för att behålla likvida medel i verksamheten som annars skulle försvunnit i skatt. Det är till exempel bra om du behöver pengar för att göra investeringar just nu. 

När det gäller aktiebolag så ska en eventuell avsättning till en periodiseringsfond vid skatteberäkningen tas upp som en årligt återkommande schablonintäkt. Detta innebär att en sorts fiktiv intäkt, ibland kallad för ränta, beräknas utifrån gällande statslåneräntan året före beskattningsåret multiplicerad med summan av de avdrag som gjorts för avsättningen till periodiseringsfonder.

När ska man betala tillbaka till Skatteverket?

Vill du köpa aktier eller spara i fonder långsiktigt? Då rekommenderar jag att du öppnar ett ISK-konto på Avanza. (investeringssparkonto)

  • Ett ISK-konto är det bästa valet för dig som vill ha ett aktiekonto eller fondkonto för ett långsiktigt sparande
  • Ett investeringssparkonto passar dig som vill slippa att deklarera dina aktier & fonder till Skatteverket – det sker automatiskt!
  • Du kan köpa utländska aktier
  • Väldigt låg skatt (0.882% 2023)

Att investera och spara pengar på ett ISK-konto är det lättaste och smidigaste sättet. Du behöver inte deklarera dina affärer till Skatteverket utan banken sköter detta, och skatten dras automatiskt i deklarationen.

Ska du börja med aktier så är det ett ISK-konto som du alltid ska handla aktier på.

Vill du veta mer hur du börjar med aktier så läs min guide om hur du börjar med aktier här.

Att spara i en kapitalförsäkring är liknande som på en ISK, du behöver inte deklarera dina affärer, nackdelen är att banken står som ägare på dina värdepapper.

Hur många år bakåt kan Skatteverket granska?

Ett ISK är ett konto där du kan spara i fonder, aktier och andra typer av värdepapper.

Ett ISK är ett sparande som passar för alla åldrar, även för pensionssparande. Du kan månadsspara eller göra engångsinsättningar och du kan flytta dina pengar mellan olika sparformer inom ditt ISK utan att du behöver betala någon extra skatt. 

Om du redan är kund hos oss kan du öppna ett ISK-konto direkt när du loggat in på Mina sidor. För att kunna öppna ett ISK behöver du vara bankkund hos oss.

Du kan enkelt öppna ditt investeringssparkonto via Mina sidor eller appen. Det är gratis att starta ett ISK-sparande och du väljer själv om du vill investera pengarna i fonder, aktier eller andra värdepapper. 

En fördel med att investera pengar är att de har möjligheten att växa genom avkastning. Du skattar på ditt ISK en gång per år, istället för att deklarera vid varje vinst eller förlust.

Pengar som du har på ditt ISK som inte är investerade kan inte växa, eftersom du inte får någon avkastning på dem. De riskerar till och med att minska när den årliga skatten dras i samband med deklarationen. Därför kan det vara en bra idé att investera pengarna som du har på ditt ISK.

Vad ska Skatteverket granska 2023?

Rent matematiskt finns en enkel tumregel att gå efter. Om du placerat i tillgångar som du tror kommer ge högre avkastning än statslåneräntan plus påslaget så har du med fördel tillgångarna på ISK/KF. Det vill säga, om du tror att din portfölj kommer att avkasta mer än 2,94 procent (statslåneräntran + 1 procentenhet) så lönar det sig att ha dina värdepapper på ISK. Det gäller ju även om du investerar i aktier som ligger stilla men där utdelningen överstiger 2,94 procent.

Det gör att ISK inte lämpar sig för tillgångar och värdepapper som förväntas avkasta mindre än så, som korta räntefonder. De passar bättre att ha på en vanlig depå. Där får du dessutom kvitta vinst mot förlust i deklarationen, och sedan skatta 30 procent på det som blir kvar efter kvittning.

Till saken ska dock tilläggas att ISK ju är en bra sparform fortfarande, framför allt för dess enkelhet. Du slipper deklarationskrångel. Men den högre skatten kräver att vi tänker till allt mer kring lågrisksparande.

När får man som privatperson besked från Skatteverket om hur mycket man ska betala eller få tillbaka?

Grundregeln för beskattning av kapital är att du betalar 30% av vinsten i skatt. Du betalar ingen skatt förrän du säljer och faktiskt gör en vinst. 

Ett konto som inte har någon speciell skattekonstruktion beskattas alltså så här. Det brukar kallas VP-konto, Aktie- och fondkonto (AF) eller depå. Har du ett konto som inte heter ISK/investeringssparkonto eller kapitalförsäkring kan du utgå från att det är ett sådant konto.

Den stora grejen med ISK är att det är enkelt. På ett ISK betalar du en årlig schablonskatt på hela kapitalet istället för att betala vinstskatt när du säljer. Det gör att du slipper ta hänsyn till skatteeffekter när du ska bestämma om du ska sälja eller flytta pengar i framtiden. Ytterligare en fördel är att du faktiskt vet hur mycket pengar du har. På ett VP-konto kan en betydande andel av pengarna vara latent skatt som du måste betala när du säljer.

En kapitalförsäkring har samma fördelar, men där är risken att du betalar avgifter i onödan. Många banker och försäkringsbolag tar nämligen ut något som heter försäkringsavgift på sina kapitalförsäkringar. Väljer du ett ISK kan du däremot vara ganska säker på att du inte betalar något annat än skatten och fondavgifterna. Därför är det bekvämast att välja ISK hellre än kapitalförsäkring.

Vad räknas som skattefusk?

Schablonintäkten baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar och är det som ligger till grund för hur mycket skatt du ska betala för ditt investeringssparkonto varje år. Schablonintäkten framgår av kontrolluppgiften som investeringsföretaget (din bank exempelvis) lämnar och är förifylld i din deklaration. Den skatt du ska betala är 30 procent av schablonintäkten.

Du betalar med andra ord inte skatt på vinster, utdelning, ränta eller annan avkastning som du får från tillgångarna du har på kontot. Du kan också ta ut pengar från kontot utan att betala skatt för det uttagna beloppet.

Du får inte göra avdrag för förluster som du gör på ditt investeringssparkonto. Fondavgifter, depåavgifter och andra utgifter som är kopplade till tillgångarna på ditt investeringssparkonto är inte heller avdragsgilla.

Vad är straffet för skattebrott?

Ett ISK är ett konto där du kan spara i fonder, aktier och andra typer av värdepapper.

Ett ISK är ett sparande som passar för alla åldrar, även för pensionssparande. Du kan månadsspara eller göra engångsinsättningar och du kan flytta dina pengar mellan olika sparformer inom ditt ISK utan att du behöver betala någon extra skatt. 

Om du redan är kund hos oss kan du öppna ett ISK-konto direkt när du loggat in på Mina sidor. För att kunna öppna ett ISK behöver du vara bankkund hos oss.

Du kan enkelt öppna ditt investeringssparkonto via Mina sidor eller appen. Det är gratis att starta ett ISK-sparande och du väljer själv om du vill investera pengarna i fonder, aktier eller andra värdepapper. 

En fördel med att investera pengar är att de har möjligheten att växa genom avkastning. Du skattar på ditt ISK en gång per år, istället för att deklarera vid varje vinst eller förlust.

Pengar som du har på ditt ISK som inte är investerade kan inte växa, eftersom du inte får någon avkastning på dem. De riskerar till och med att minska när den årliga skatten dras i samband med deklarationen. Därför kan det vara en bra idé att investera pengarna som du har på ditt ISK.

Vad händer om man ljuger i deklarationen?

En aktiedepå och ett ISK har gemensamt att det är investeraren som står som ägare för depån/kontot, till skillnad från en kapitalförsäkring, där man enbart är förmånstagare. Däremot har å andra sidan ett ISK och en kapitalförsäkring gemensamt hur de beskattas och detta är var dessa kontotyper skiljer sig ifrån aktiedepån.

Skillnaden i beskattningen är att i en depå, beskattas alla utdelningar och vinster vid försäljning av innehav med 30 procent. För ett ISK, å andra sidan, beräknas en schablonvinst per år, vilken beskattas med 30 procent. Denna schablonvinsten beräknas som statslåneräntan + 1 procentenhet, vilket för 2019 är 1,51 procent.

Skatten på ett ISK för 2019 är således 30 % * 1,51 % * genomsnittligt värde på kontot.

När ska man betala in Restskatt 2023?

Schablonintäkten baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar och är det som ligger till grund för hur mycket skatt du ska betala för ditt investeringssparkonto varje år. Schablonintäkten framgår av kontrolluppgiften som investeringsföretaget (din bank exempelvis) lämnar och är förifylld i din deklaration. Den skatt du ska betala är 30 procent av schablonintäkten.

Du betalar med andra ord inte skatt på vinster, utdelning, ränta eller annan avkastning som du får från tillgångarna du har på kontot. Du kan också ta ut pengar från kontot utan att betala skatt för det uttagna beloppet.

Du får inte göra avdrag för förluster som du gör på ditt investeringssparkonto. Fondavgifter, depåavgifter och andra utgifter som är kopplade till tillgångarna på ditt investeringssparkonto är inte heller avdragsgilla.

När betala restskatt 2023 utan ränta?

Schablonintäkten baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar och är det som ligger till grund för hur mycket skatt du ska betala för ditt investeringssparkonto varje år. Schablonintäkten framgår av kontrolluppgiften som investeringsföretaget (din bank exempelvis) lämnar och är förifylld i din deklaration. Den skatt du ska betala är 30 procent av schablonintäkten.

Du betalar med andra ord inte skatt på vinster, utdelning, ränta eller annan avkastning som du får från tillgångarna du har på kontot. Du kan också ta ut pengar från kontot utan att betala skatt för det uttagna beloppet.

Du får inte göra avdrag för förluster som du gör på ditt investeringssparkonto. Fondavgifter, depåavgifter och andra utgifter som är kopplade till tillgångarna på ditt investeringssparkonto är inte heller avdragsgilla.

Hur vanligt att Skatteverket kollar reseavdrag?

För att överhuvudtaget söka momsregnummer måste ditt aktiebolag eller enskilda firma vara registrerat för moms hos Skatteverket. På Skatteverkets hemsida kan du söka momsregnummer för ditt företag. När din ansökan är godkänd kommer Skatteverket skicka ut ett nummer du kan använda för att hantera din momsredovisning. Efter att du sökt numret får du ett brev eller meddelande som bekräftar din momsregistrering. I meddelandet hittar du ditt momsregnummer samt viktig information om momsredovisning.