:

Hur registrerar man en hobbyverksamhet?

Innehållsförteckning:

 1. Hur registrerar man en hobbyverksamhet?
 2. Måste man registrera hobbyverksamhet?
 3. Hur mycket pengar får man tjäna på sin hobby?
 4. Vad räknas som en hobbyverksamhet?
 5. Hur mycket får man tjäna utan att skatta hobbyverksamhet?
 6. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
 7. Hur mycket får man tjäna utan att ha företag?
 8. Hur mycket får man tjäna på loppis utan att skatta?
 9. Har Skatteverket koll på Swish?
 10. Är Swish räknas som inkomst?
 11. Hur mycket får man tjäna som hobbyverksamhet utan att skatta?
 12. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta som privatperson?
 13. Kan Swish räknas som inkomst?

Hur registrerar man en hobbyverksamhet?

Moms, även kallat meromsättningsskatt eller mervärdeomsättningsskatt, är en mervärdesskatt som betalas till staten vid inköp av varor och tjänster.

 Tips! Här hittar du alla viktiga datum för momsdeklarationen

Momsen är nästan alltid inräknad i priset av varor och tjänster när de köps privat medan företagare själva måste lägga på mervärdesskatten vid försäljning av egna varor och tjänster.

 Starta eget företag steg för steg - den kompletta guiden

Måste man registrera hobbyverksamhet?

Hej, Hur bokför man olika momssatser som stå på ett kvitto? t.ex. har ett kvitto från Netto, handlade för 505,29kr;momsspecifikation 25% á 60,00 blir 13,80 och 12% á 436,29kr blir 46,75kr. Hur gör man det? Tack!

Hur mycket pengar får man tjäna på sin hobby?

I Sverige har vi 3 olika momssatser: 6, 12 och 25 %, men 25 % är absolut vanligast vilket betyder att du oftast betalar 200 kr i skatt för varje tusenlapp du handlar för. En produkt som från början kostar 800 kr säljs ju för 1000 kr eftersom 25 % i moms av 800 kr är 200 kr.

Vad räknas som en hobbyverksamhet?

Det är lätt att tro att en hobbyverksamhet är ett jobb som man också tycker är väldigt roligt, men det är ett riktigt begrepp och det finns regler att förhålla sig till.

Hur mycket får man tjäna utan att skatta hobbyverksamhet?

 • Något du gör på din fritid. Det är inte din huvudsakliga försörjning, utan något du gör på sidan av till exempel arbete eller studier.
 • Du utför inte arbete på uppdrag av eller anlitad av någon annan.
 • Drivs utan vinstsyfte.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Är det något konstigt med kalkylen Räkna på moms? Är det en bugg eller har den helt ballat ur? Berätta exakt vad som är fel, ju tydligare du är desto troligare är det att vi kan fixa problemet. Ange gärna vilka värden du angav också, om det är möjligt.

Det finns två kända buggar som verkar inträffa för vissa:

Hur mycket får man tjäna utan att ha företag?

När du säljer vissa varor och tjänster ska du inte ta ut 25 procents moms utan i stället 12 eller 6 procent. I vissa fall ska du inte ta ut någon moms alls.

Här kan du läsa om vilka varor och tjänster det inte är 25 procents moms på.

Hur mycket får man tjäna på loppis utan att skatta?

Här kan du räkna ut momsen både framlänges och baklänges genom kalkylatorn här nedan. Kalkylatorn anger även hur stor del som momsen är. Du kan välja mellan momssatserna 6%, 12% och 25%. Förinställt är det på 25% då det är den vanligaste momssatsen. Om du vill lära dig mer om moms kan du läsa sammanställningen nedanför momsuträknaren.

Du kan välja att fylla i vilket fält som helst så räknas de andra ut. Du kan välja momssatsen i rullistan. Där finns alternativen 6 %, 12 % och 25 % OBS! Notera att ingen avrundning sker i räknaren, vid prissättning och fakturering bör det göras.

Har Skatteverket koll på Swish?

Om du säljer begagnade varor kan du i vissa fall välja att beräkna momsen på skillnaden mellan ditt försäljningspris och ditt inköpspris, istället för enbart på försäljningspriset. Detta kallas vinstmarginalbeskattning (VMB) och gäller även för resetjänster inom EU:s momsområde.

Som säljare är du inte tvungen att använda VMB vid varje försäljning utan du har alltid rätt att lägga på moms enligt de allmänna reglerna.

Är Swish räknas som inkomst?

En privat sajt med många skattetips och en guldgruva för dem som arbetar aktivt med skatter!

Denna webbplats administreras av Skattepunkten ABSkattepunkten AB ger Dig professionell skatterådgivning

Hur mycket får man tjäna som hobbyverksamhet utan att skatta?

Om du säljer begagnade varor kan du i vissa fall välja att beräkna momsen på skillnaden mellan ditt försäljningspris och ditt inköpspris, istället för enbart på försäljningspriset. Detta kallas vinstmarginalbeskattning (VMB) och gäller även för resetjänster inom EU:s momsområde.

Som säljare är du inte tvungen att använda VMB vid varje försäljning utan du har alltid rätt att lägga på moms enligt de allmänna reglerna.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta som privatperson?

Huvudregeln på momsområdet är att uttag ska ske med en viss procent (25, 12 eller 6) av försäljningspriset för en vara eller tjänst. Det finns dock ett område där en alternativ regel gäller och det är vid handel med begagnade varor, konstverk, samlarföremål samt antikviteter. Här kan man då istället för moms på försäljningspriset ta ut moms på skillnaden mellan inköpspris och försäljningspris. Detta kallas för VMB - vinstmarginalbeskattning.

Det finns ett antal villkor för att få använda VMB, vi kommer att gå igenom dessa nedan.

Kan Swish räknas som inkomst?

Betalar man till exempel någons hyra blir det synligt för socialtjänsten som då kanske drar in försörjningsstödet kommande månad, skriver Bo Jeppsson, Frälsningsarmén.

Julen är en ekonomiskt tuff period för många och i år märks utsattheten ännu mer. Stigande priser på mat och el drabbar dem som redan har en kärv situation, och på Frälsningsarmén möter vi människor som aldrig sökt hjälp tidigare. Samtidigt gäller det att hjälpa på rätt sätt – så att man inte i stället stjälper.