:

Får man dra av styling?

Innehållsförteckning:

  1. Får man dra av styling?
  2. Vilka försäkringar är ej avdragsgilla?
  3. Vilka avdrag får man inte missa i deklarationen?
  4. Får man dra av arbetsgivaravgift?
  5. Är Visningsstäd avdragsgillt?
  6. Får man göra avdrag för Hemnet?
  7. Vad är avdragsgillt för privatpersoner?
  8. Vad kan man dra av på företaget?
  9. Kan man göra avdrag för hemmakontor?
  10. Får man dra av vitvaror i deklarationen?
  11. Vad kan jag dra av på företaget?
  12. Är arbetslunch avdragsgill?
  13. Kan man göra avdrag utan kvitton?
  14. Måste man ha kvitton för avdrag?
  15. Hur drar jag av för hemmakontor?

Får man dra av styling?

  • Deklarera en bostadsförsäljning
  • Vanliga frågor
  • Räkna ut mäklararvode

När du säljer en bostad med hjälp av en mäklare betalar du ett mäklararvode men ofta har du också en del andra utgifter i samband med bostadsförsäljningen. En del av dessa utgifter kan du göra avdrag för i deklarationen. Exempel på kostnader som är avdragsgilla är:

Mäklarnas arvoden skiljer sig en hel del mellan olika städer och områden. För att ta reda på vad olika mäklare tar i arvode och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att samla in offerter och att jämföra mäklare.

Tjänsten är helt gratis och du väljer själv om du vill anlita någon av mäklarna som du får erbjudande av.

Vilka försäkringar är ej avdragsgilla?

Om en skada vållas av ett aktiebolag, en förening eller en annan juridisk person, riktas ansvaret mot den som formellt företräder den juridiska personen, ställföreträdaren. Om en person i ansvarig ställning har överskridit sin behörighet och befogenhet, ska bolaget däremot inte ansvara - då ansvarar den eller de personerna för sina egna handlingar. En skadelidande ska i normalfallet rikta sitt skadeståndsanspråk mot bolaget som sådant. Så länge handlingen som orsakat skadan skett inom bolagets verksamhet, kan alltså handlandet tillskrivas bolaget.

Bakgrunden till att juridiska personer åläggs ett skadeståndsansvar för sina företrädares handlande är att det bäst tillgodoser de skadelidandes intressen.

Om bolaget betalar en premie som avser exempelvis en VD eller en styrelseledamot är det en skatte- och avgiftspliktig förmån.

Vilka avdrag får man inte missa i deklarationen?

Deklaration och avdrag, det är en återkommande fråga som ställs varje år. Som tur är går det mesta på autopilot i Sverige och många behöver bara dubbelkolla så att informationen på sin deklaration stämmer. Men det kan dock finnas ett antal avdragsgilla kostnader som kan påverka din deklaration!

Här listar vi de avdrag du inte får missa på din deklaration! 5 avdrag att hålla koll på!

Lån är dyrt – särskilt i dagens ränteläge. Under många års tid har bolåneräntorna legat under 2%, en del av er har säkert haft en bolåneränta kring 1% under de senaste åren. Nu har läget ändrats drastiskt, det gör också att detta avdrag blir allt viktigare! 

I Sverige har vi ett så kallat “ränteavdrag” som gör det möjligt för oss att kvitta en del av de ränteutgifter vi har mot skatten som betalas in – vilket effektivt resulterar i en lägre skatt eller en högre återbäring!

Får man dra av arbetsgivaravgift?

Barn och ungdomar som inte fyllt 13 år får i stort sett inte jobba alls. Vissa undantag finns för bl a lättare arbete i familjens jordbruk och hobbyförsäljning av t ex majblommor. Det går också att få tillstånd från Arbetsmiljöverket för att jobba som skådespelare, statist och liknande.

Ungdomar i åldern 13–15 år får under skollovet arbeta högst 7 timmar/dag och högst 35 timmar/ vecka. Arbetet får inte börja före kl 06.00 och inte sluta senare än kl 20.00. De ska ha ledigt minst 14 timmar i sträck per dygn (nattvila), och 36 timmar i sträck varje vecka, helst på helgen (veckovila). De ska också vara lediga minst fyra veckor i sträck på sommaren. Arbetet ska vara enkelt och ofarligt och föräldrarna ska ha gett sitt tillstånd till arbetet.

Är Visningsstäd avdragsgillt?

Att boka visningsstädning hos oss är hur enkelt som helst. Ta bara kontakt här på hemsidan, per epost eller telefon så berättar vi mer om hur vi arbetar och vad ni kan förvänta er. Vi finns överallt i Småland, i Eksjö, Vimmerby, Västervik, Vetlanda, Hultsfred, Oskarshamn, Alvesta, Växjö, Mönsterås och Kalmar.

Även om spekulanterna tar av sig skorna och är försiktiga kan det efter en visning kännas som om lägenheten inte längre är riktigt ren. Därför brukar vi rekommendera visningsstädning både före och efter försäljning. På det viset kan ni fortsätta bo i en härligt fräsch lägenhet ända tills det är dags att packa ihop alla saker och flytta ut. Dessutom blir flyttstädningen betydligt enklare om allt är grundligt rengjort redan nu.

Vi sköter visningsstädning i Växjö och över hela Småland och vet vad som förväntas. Om du anlitar oss kan du lita på att din bostad visar sig från sin allra bästa sida när spekulanterna kommer på visning. Kontakta oss redan i dag så kan vi träffas och gå igenom checklistan, komma överens om vad som ska göras och bestämma tid för din visningsstädning.

Får man göra avdrag för Hemnet?

Oavsett om din försäljning av bostad har gått med vinst eller förlust ska du när du säljer den deklarera din försäljning. Du ska deklarera din försäljning av bostad året efter det år du skrev på köpeavtalet (överlåtelseavtalet). Säljer du din bostad eller tomt 2023 deklarerar du alltså för försäljningen i inkomstdeklarationen 2024. Vid vinst på din försäljning betalar du vinstskatt och vid förlust kan du göra avdrag och få tillbaka en del av förlusten.

Vid försäljning av bostad betalar man 22% (30% på 22/30-delar) i vinstskatt på den vinst som blir kvar efter alla avdrag. Avdragen som får göras kan du läsa mer om nedan.

Vad är avdragsgillt för privatpersoner?

Har du inrett ett rum eller del av ett rum hemma för att jobba i har du som regel inte rätt till något avdrag.

Har du hyrt ett rum utanför din bostad kan du ha rätt till avdrag men då krävs att du kan visa att det finns ett behov, att det avser ett kontorsutrymme som är anpassat för arbetsuppgifterna och att du bara får använda rummet till att arbeta i. Du kan då få avdrag med de kostnader du har haft för att hyra rummet.

Vad kan man dra av på företaget?

Ordet avdragsgill vållar en del huvudbry. För det första innebär avdragsgill att du kan ta upp något som en kostnad i ditt företag. Men det finns ej avdragsgilla kostnader som ändå tas upp i bokföringen. I de fall en kostnad inte är avdragsgill så ska den inte sänka resultatet som ska beskattas. De kostnader som du bokför i en enskild firma såsom ej avdragsgilla måste du således återföra till beskattning i deklarationen. Som nämnts är dock vissa avdragsgilla kostnader att beteckna som förmåner och en del av dem ska förmånsbeskattas, dvs. beläggas med arbetsgivaravgifter och kommunalskatt medan andra är skattefria.

Kan man göra avdrag för hemmakontor?

Ordet avdragsgill vållar en del huvudbry. För det första innebär avdragsgill att du kan ta upp något som en kostnad i ditt företag. Men det finns ej avdragsgilla kostnader som ändå tas upp i bokföringen. I de fall en kostnad inte är avdragsgill så ska den inte sänka resultatet som ska beskattas. De kostnader som du bokför i en enskild firma såsom ej avdragsgilla måste du således återföra till beskattning i deklarationen. Som nämnts är dock vissa avdragsgilla kostnader att beteckna som förmåner och en del av dem ska förmånsbeskattas, dvs. beläggas med arbetsgivaravgifter och kommunalskatt medan andra är skattefria.

Får man dra av vitvaror i deklarationen?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Avdrag för förbättringsutgifter får i vissa fall göras i deklarationen vid försäljning av bland annat bostadsrätter. Ett första krav för dig som sålt din bostadsrätt år 2020, är att förbättringen måste ha gjorts under åren 2015-2020. Detta krav har du således uppfyllt.

Vad kan jag dra av på företaget?

Du får bara dra av utgifterna om de enbart lagts ned för att höja din verksamhets skattepliktiga inkomster eller sänka avdragsgilla kostnader. Det kan exempelvis handla om advokat- och rättegångskostnader på grund av en tvist om priset på en levererad vara eller tjänst.Utgifter för skatteprocesser som rör svensk inkomstskatt är inte avdragsgilla eftersom svensk inkomstskatt inte är en avdragsgill kostnad hos näringsidkaren.

Du får bara göra avdrag för arbetskläder som inte ses som lämpliga att använda privat. Kläderna ska även ha speciella egenskaper som har ett klart samband med din verksamhet. Det kan till exempel vara arbetsbyxor för hantverkare med särskilda fickor för förvaring av verktyg och insydda knäskydd med mera.

Är arbetslunch avdragsgill?

Om du i samband med representation har kostnader för mat och dryck får du göra avdrag för moms på ett underlag som får vara högst 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle. Det innebär att du kan göra avdrag för moms med högst 36 kronor per person om kostnaden enbart gäller mat och alkoholfri dryck, eftersom momsen på dessa varor är 12 procent (12 procent av 300 kronor är 36 kronor).

  • Om kostnaden för mat och dryck eller enbart dryck är högst 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle, får du göra avdrag för hela momsen.
  • Om kostnaden överstiger 300 kronor exklusive moms och gäller både mat och alkoholdrycker, ska avdraget beräknas genom en proportionering utifrån de faktiska kostnaderna exklusive moms för mat respektive alkohol. I vissa fall kan du istället välja att beräkna avdraget enligt en schablon.

Kan man göra avdrag utan kvitton?

info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedanVar uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Måste man ha kvitton för avdrag?

Arbeten som du gör på din bostad kan delas in i två kategorier. Den ena kategorin är grundförbättringar. Den andra kategorin är reparationer och underhåll. Det är olika regler för dessa två kategorier: grundförbättringar ger avdrag för hela utgiften, och förbättrande reparationer och underhåll kan ge avdrag för en del av utgiften.

Hur drar jag av för hemmakontor?

I Enskild firma har du möjlighet att göra avdrag för kostnad av kontor, oavsett om det är inom eller utanför hemmet.

För att få göra avdrag för kontor i hemmet krävs det att du för verksamhetens räkning arbetat minst 800 timmar i hemmet inom räkenskapsåret. Beroende på om du hyr eller äger fastigheten får du göra olika mycket avdrag. Det krävs dock inte att du har ett specifikt arbetsrum utan du har möjlighet att göra avdrag oavsett.