:

Vad betyder ordet förmåner?

Innehållsförteckning:

 1. Vad betyder ordet förmåner?
 2. Hur fungerar förmån?
 3. Vilka förmåner finns det?
 4. Varför förmåner?
 5. Vad är lön och förmåner?
 6. Är förmån en inkomst?
 7. Hur redovisar man förmåner?
 8. Är lön en förmån?
 9. Vad är skattefria förmåner?
 10. Vad är förmåner för anställda?
 11. Hur räknas förmånsvärde på lön?
 12. När ska en förmån redovisas?
 13. Hur mycket skatt betalar man på förmåner?
 14. Är förmåner lön?
 15. Hur påverkar förmånsvärdet min lön?

Vad betyder ordet förmåner?

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet förmån och kan ofta användas istället.

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till förmån.

Hur fungerar förmån?

Till en början kan det vara bra att reda ut vad en nettolön faktiskt är för något. En nettolön är det belopp som är kvar av medarbetarens lön efter att skatter, sociala avgifter och övriga löneavgifter dragits av. Motsatsen till detta är bruttolönen, som är den totala lönen inklusive dessa.

När vi nu talar om nettolöneavdrag är det ett betalsätt som medarbetaren kan välja att använda vid köp av förmåner som erbjuds av arbetsgivaren. Till skillnad från när förmåner erbjuds mot bruttolöneavdrag innebär nettolöneavdrag ingen påverkan på medarbetarens bruttolön, som exempelvis styr sjuklön och pension. Istället betalar medarbetaren med sina skattade pengar via en reducering direkt på nettolönen.

Vilka förmåner finns det?

 • Förmånen behöver erbjudas till alla anställda; alla ska alltså ha samma möjlighet att nyttja den.
 • Det ekonomiska värdet behöver hålla sig inom de fastställda gränserna för respektive förmån (se mer i listan nedan). Förmånen ska inte heller kunna bytas mot pengar.
 • Förmånen behöver antingen ha en naturlig koppling till arbetet (som till exempel arbetskläder) eller vara personalvårdande; det vill säga syfta till att skapa trivsel bland medarbetarna. Exempel på personalvårdsförmåner är 

Varför förmåner?

När din anställda använder en företagsbil för privat bruk räknas det som en skattepliktig förmån, som du som arbetsgivare betalar. Det här gäller även bensinkostnader för körningen. Om den anställda använder en företagsbil i mindre utsträckning, så kallad ringa omfattning, är det inte en skattepliktig förmån. Med ringa omfattning menas att bilen används vid högst tio tillfällen per år och att den sammanlagda körsträckan är högst 100 mil. Resor som din anställda gör till och från arbetet räknas normalt som privata resor.

Vad är lön och förmåner?

Gjutna plintar och ett stadigt regelverk är en mycket bra start på ett altanbygge.

Gäller rotavdraget om jag funderar på att göra en altan eller ett trädäck? Svaret på frågan är otvivelaktigt ja, om altanen eller trädäcket är sammanbyggt med villan / småhuset. Att bygga en altan eller ett trädäck är ganska tidsödande så här rullar det ju på ganska många timmar.

Är förmån en inkomst?

Det är snart årsskifte men än finns det tid att påverka lönen för 2023. Du som är delägare i ett fåmansföretag behöver kontroller ditt löneuttag för 2023. För att du ska kunna …

Multinationella koncerner med en omsättning om minst 7 miljarder kronor ska lämna en land-för-land-rapport till Skatteverket enligt DAC4. I rapporten ska uppgifter om koncernens verksamhet …

Hur redovisar man förmåner?

Beskattningen av bilförmån utgår från att de förare som använder förmånsbilen mycket i tjänsten inte kör så mycket på fritiden. Därför sänks förmånsvärdet för de förare som kör mer än 3 000 tjänstemil per kalenderår. En nedsättning görs till 75 procent av fullt förmånsvärde oavsett hur mycket mer än 3 000 tjänstemil föraren kör per år. Även om företaget på grund av förväntad omfattande tjänstekörning har gjort nedsättning av preliminärskatten, så kan det i slutet av året visa sig att föraren inte kommer upp i 3 000 tjänstemil. Då ska naturligtvis inte heller någon nedsättning göras. Det höjda förmånsvärdet korrigeras dock inte på eventuellt resterande löneutbetalningar under året. Istället anger företaget fullt förmånsvärde på kontrolluppgiften, vilket betyder att föraren ska betala full skatt på förmånen. Med största sannolikhet innebär det att föraren måste betala kvarskatt på skillnaden mellan den preliminära skattebetalningen och den faktiska skattekostnaden för bilförmånen. Enligt lagen om uppbörd av skatt och arbetsgivaravgifter behöver företaget dock inte korrigera sina redan inbetalda nedsatta arbetsgivaravgifter.

Tillbaka

Är lön en förmån?

För dig som är enskild näringsidkare eller handelsbolagsdelägare värderas bilförmån på samma sätt som för anställda.

Den som har dispositionsrätt till en bil förutsätts använda den privat, och måste därför kunna visa att bilen endast använts i ringa omfattning, för att undvika bilförmån.

Vad är skattefria förmåner?

Sedan 2002 har förmånsvärdet för miljöbilar (elbilar, laddhybrider och gasdrivna bilar) beräknats utifrån priset för närmast jämförbara bil utan miljöteknik. Samtidigt fick man förr en rabatt på förmånsvärdet med 40 procent eller som mest 10 000 kronor per år. Vid årsskiftet slopades den rabatten och gav en kostnadshöjning med 435 kronor per månad, vid en marginalskatt på 52,2 procent. Ändringen påverkar inte bara bilar som registreras efter årsskiftet, utan alla bilar som redan är inne i systemet. Totalt berörs ca 75 000 befintliga miljöbilar enligt analysföretaget Vroom. 

Vad är förmåner för anställda?

Jag har tidigare skrivit ett väldigt uppskattat inlägg där jag redovisade en tabell med ändrade förmånsvärden ifall regeringen går vidare med Skatteverkets förslag om hur man kan göra om förmånsbeskattningen av miljöbilar. Den tabellen är dock baserade på förmånsvärden för 2021, så den stämmer inte helt, och jag har därför tänkt uppdatera tabellen med 2022 års faktiska förmånsvärden. Särskilt eftersom regeringen nu skickat ut förslaget på lagrådsremiss.

Men nu har jag gått ett steg längre. Jag har skapat ett verktyg där ni själva kan räkna ut förändringen för vilken bilmodell som helst, som ni kan nå genom att klicka här. Där kan ni mata in en modell och se hur förmånsvärdet kommer förändras. Såhär ser verktyget ut (screenshot):

Hur räknas förmånsvärde på lön?

 • bilens nybilspris
 • extrautrustning som inte ingår i nybilspriset, till exempel metalliclack och vinterdäck
 • om bilen är miljöbil
 • om den anställda kör minst 3 000 mil i tjänsten
 • fordonsskatten (gäller bilar med tillverkningsår 2018 eller senare som har tagits i trafik första gången den 1 juli 2018 eller senare).

När ska en förmån redovisas?

En tjänstebil är en bil som ägs (alt. leasas) av ett företag och som är avsedd att användas i tjänst. Det finns tjänstebilar som enbart får användas i arbetet, men det finns också tjänstebilar som den anställde får använda privat.

Hur mycket skatt betalar man på förmåner?

På tionde plats i vår sammanställning kommer Kia Ceed SW som med sitt elektrifierade kombiformat samt vettiga prislapp erbjuder ett minst sagt tilltalande paket, inte minst som tjänstebil.

Vi har skrivit att ”Det här är nog främst en bil som riktar sig mot tjänstebilister, tack vare dess låga förmånsvärde.”

På nionde plats i vår sammanställning kommer Volkswagen ID.4, en bil som länge toppat listorna över Sveriges mest sålda elbil – tills Tesla Model Y klev in på arenan.

Brittiska Top Gear konstaterar att ”Volkswagen ID.4 är helt rätt ute sett till ändamål.”

På åttonde plats i vår sammanställning kommer Polestar 2 som är det kinesägda svenska märkets första renodlade elbil.

Brittiska Carwow säger att bilen erbjuder ”ett elegant utseende och god räckvidd men att fjädringen är lite väl styv.”

Är förmåner lön?

Uppfattningen om vad som är en attraktiv löneförmån varierar mellan individer, och beror till exempel på ålder, anställningstid, utbildning och familjesituation. I dialog med medarbetaren kan ni gemensamt komma fram till vilken typ av förmån som passar bäst.

Du behöver givetvis även utgå från vilka förmåner som erbjuds av verksamheten och avgöra lämpligheten. Om medarbetaren efterlyser löneförmåner som för närvarande inte erbjuds, kan du som chef alltid diskutera frågan med den som är ansvarig. Kanske finns det utrymme för utveckling av förmånserbjudandet.

Hur påverkar förmånsvärdet min lön?

Har du som anställd en tjänstebil/leasingbil som du använder privat, kan du utgå ifrån att den förmånen ska beskattas (förmånsbeskattas). Använder du bilen privat i ”ringa omfattning”, dvs inte mer än 10 mil vid högst 10 tillfällen per år ( inkl. resor till och från arbetet), behöver inte bilen förmånsbeskattas. Kör du mer än så riskerar du att straffbeskattas och eftersom bevisbördan ligger hos dig bör du noggrant föra körjournal.

Brukas tjänstebilen både i tjänsten och privat så ska du förmånsbeskattas. Skatten dras på din lön och baseras på den valda bilens förmånsvärde. Väljer du tillbehör/extrautrustning som exempelvis extraljus, dragkrok eller läderklädsel så kan det höja bilens förmånsvärde. Förmånsvärdet läggs på din lön och ökar på så vis din skatt. För att räkna ut marknadsvärdet kan du använda dig av Skatteverkets nybilsprislista .