:

När ska kontrolluppgifterna vara inlämnade till Skatteverket?

Innehållsförteckning:

  1. När ska kontrolluppgifterna vara inlämnade till Skatteverket?
  2. Var hittar jag kontrolluppgift från Skatteverket?
  3. Hur får Skatteverket reda på inkomst?
  4. Måste man skicka ut kontrolluppgifter?
  5. Vad är kontrolluppgifter från Skatteverket?
  6. När får jag mina kontrolluppgifter?
  7. Vad händer om man inte lämnar kontrolluppgifter?
  8. Hur gör Skatteverket kontroller?
  9. Kan man kolla någons inkomst?
  10. Hur mycket får man tjäna utan att behöva deklarera?
  11. Hur får jag ut mina kontrolluppgifter?
  12. Hur kan jag se mina kontrolluppgifter?
  13. Vad är straffet för skattebrott?
  14. Vem ska skicka in kontrolluppgifter?
  15. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

När ska kontrolluppgifterna vara inlämnade till Skatteverket?

Du kan behöva rätta en kontrolluppgift om du har fyllt i fel belopp.

I de flesta fall räcker det att skicka in en ny kontrolluppgift med rättat belopp. Förutom det rättade beloppet ska du även fylla i samtliga uppgifter som fanns med på den tidigare kontrolluppgiften.

Var hittar jag kontrolluppgift från Skatteverket?

En kontrolluppgift är en uppgift som till exempel företag, banker, försäkringsbolag, föreningar och myndigheter ska lämna till Skatteverket för att skatten ska bli rätt för privatpersoner och företagare. Det kan till exempel vara uppgift om lön, räntor, utdelning och försäljning av fastighet. Kontrolluppgifterna lämnar du till Skatteverket senast 31 januari året efter inkomståret. Uppgifterna förifylls på inkomstdeklarationerna.

I tjänsten Lämna kontrolluppgifter kan du lämna in och rätta kontrolluppgifter som avser inkomståret 2016 och framåt. Ska du bara lämna ett mindre antal kontrolluppgifter, max 50 stycken åt gången, kan du göra det direkt i tjänsten. Om du ska lämna in ett större antal kontrolluppgifter finns det en filöverföringstjänst som du också når via tjänsten.

Hur får Skatteverket reda på inkomst?

  • När kommer min deklaration?
  • Jag har inte fått min inkomstdeklaration. Vad ska jag göra?
  • Var kan jag få tag på min deklaration som pdf?
  • Hur får jag en utskrift av mina deklarationsuppgifter, bilagor, skatteuträkning och kvittens?
  • Hur får jag en pappersdeklaration?
  • Jag behöver anstånd med att lämna deklarationen, hur gör jag?
  • Hur gör jag om det saknas eller finns en felaktig uppgift i min deklaration?
  • Jag har inte fått någon uppgift om min inkomst från min arbetsgivare eller pensionsutbetalare. Vad gör jag?
  • Vad innebär en schablonintäkt?
  • Jag har skaffat en digital brevlåda, hur deklarerar jag?
  • Kan jag deklarera digitalt från utlandet?
  • Varför kan jag inte deklarera i e-tjänsten med min e-legitimation?
  • Varför har jag inte fått några koder?
  • Mina koder fungerar inte att deklarera med, vad ska jag göra?
  • Kan jag låta någon annan lämna digital inkomstdeklaration åt mig?
  • Ska mitt barn lämna in en deklaration?
  • Vem ska skriva under deklarationen för barn under 18 år och hur lämnar man in den?
  • Hur gör jag om jag har fått uppmaning att redovisa försäljning av en fastighet i år, fast jag redovisade försäljningen förra året?  
  • Hur kan jag kontrollera om min deklaration har kommit in till Skatteverket?
  • Kan jag göra ändringar i min deklaration efter att jag lämnat in den?
  • Jag har fått ett meddelande om ändrade uppgifter från Skatteverket, behöver jag göra någonting?

Måste man skicka ut kontrolluppgifter?

Kontrolluppgifter ska lämnas till Skatteverket för de inkomster och förmåner som ska beskattas. De som lämnar kontrolluppgifter är de som gett ut inkomst eller förmån till någon, det behöver inte betyda att man är deras arbetsgivare. Generellt sett är det dock arbetsgivare som lämnar kontrolluppgifter för sina anställda. Självklart finns det olika undantag, läs mer om vad som gäller på Skatteverkets hemsida.

Kontrolluppgifter ligger till grund för inkomstdeklarationen. För att skatten ska bli rätt för privatpersoner och företag behöver arbetsgivare lämna in kontrolluppgifter för sina anställda till Skatteverket. Kontrolluppgifterna består av exempelvis betalda räntor, utbetald utdelning eller schablonintäkt på ett investeringssparkonto. Senast den 31 januari året efter inkomståret ska kontrolluppgifterna vara inlämnade.

Om de uppgifter som lämnas in inte stämmer dras fel skatt, vilket påverkar den pensionsgrundande inkomsten och leder till att den blir felaktig. Skatteverket kontrollerar att de kontrolluppgifter som arbetsgivaren lämnar stämmer överens med vad den anställda sen inkomstdeklarerar. Skulle uppgifterna skilja sig åt kan den anställda bli föremål för granskning eller utredning, för att säkerställa vilka uppgifter som är de riktiga.

Vad är kontrolluppgifter från Skatteverket?

När ett företags inkomstdeklaration grundar sig på en redovisning i euro finns särskilda omräkningsregler för hur posterna ska räknas om till kronor. Skatteverket informerar på webbplatsen om vilken genomsnittskurs mellan euro och kronor som gäller för beskattningsåret.

Om företaget har sin bokföring i euro måste ett anskaffningsvärde i kronor räknas ut för alla värdepapper och fastigheter. Detta för att kapitalvinst eller kapitalförlust ska kunna beräknas i kronor om tillgångarna senare säljs.

När får jag mina kontrolluppgifter?

Kontrolluppgiften hittar du genom att logga in på Mina sidor. Klicka därefter på "Mina Stimpengar" i menyn så hittar du en särskild knapp för kontrolluppgiften överst på sidan. Se även bildexempel nedanför denna text.

Kontrolluppgiften är en sammanställning över den totala Stimersättning som vi har betalat ut till dig under förra året. Informationen skickar vi även till Skatteverket. På Mina sidor hittar du dina kontrolluppgifter för de senaste fem åren. För att utforska dina Stimutbetalningar klickar du dig vidare i Mina stimpengar eller loggar in i Stims mobilapp.

Vad händer om man inte lämnar kontrolluppgifter?

Numera lämnar de flesta arbetsgivare månadsuppgifter i arbetsgivardeklarationen istället för kontrolluppgifter. Arbetsgivare ska dock lämna den årliga kontrolluppgiften KU10 (SKV 2300) för

Arbetsgivare som har betalat ut ersättning under 100 kr till en person under ett inkomstår behöver inte lämna kontrolluppgift (eller arbetsgivardeklaration) om det.

Hur gör Skatteverket kontroller?

Om din deklaration väljs ut för vidare kontroll kommer vi att kontakta dig per telefon eller brev. Vi berättar då vad det är vi vill kontrollera och varför vi gör kontrollen. Du får också veta vilken information vi behöver för att kunna ta ställning i ditt ärende.

När vi har påbörjat en kontroll kommer vi att ha kontakt med dig tills ditt ärende är avslutat. Oftast kan kontrollen avslutas snabbt, men ibland tar den längre tid och då har vi löpande kontakt. Om vi skriver till dig för att få in uppgifter anger vi alltid när du senast ska svara. Det är viktigt att vi gör det för att vi ska kunna hålla en rimlig arbetstakt så att du kan få ett slutligt besked så snabbt det går. 

Kan man kolla någons inkomst?

“Vi kunde ha varit tydligare i vår kommunikation för ett par år sedan när det kom till vad som faktiskt skulle vara gratis för alltid.”

Så sa bokföringstjänsten Bokios medgrundare och vd Viktor Stensson för ett par år sedan då en stor del av tjänsten började kosta pengar. Flera funktioner lades bakom betalvägg men det skulle fortfarande kunna gå att använda gratisversionen för enklare ärenden. 

Hur mycket får man tjäna utan att behöva deklarera?

Om du har en hobby som kan ge dig pengar finns det inget som hindrar att du tjänar en hacka på det du kan. Det kan till exempel handla om hemslöjd, biodling – eller något helt annat.

För att det du gör ska räknas som en hobby ska det vara:

Hur får jag ut mina kontrolluppgifter?

Kontrolluppgiften hittar du genom att logga in på Mina sidor. Klicka därefter på "Mina Stimpengar" i menyn så hittar du en särskild knapp för kontrolluppgiften överst på sidan. Se även bildexempel nedanför denna text.

Kontrolluppgiften är en sammanställning över den totala Stimersättning som vi har betalat ut till dig under förra året. Informationen skickar vi även till Skatteverket. På Mina sidor hittar du dina kontrolluppgifter för de senaste fem åren. För att utforska dina Stimutbetalningar klickar du dig vidare i Mina stimpengar eller loggar in i Stims mobilapp.

Hur kan jag se mina kontrolluppgifter?

Från 1 januari 2019 ersätts systemet med årliga kontrolluppgifter av ett nytt system med redovisning av lön och skatteavdrag på individnivå varje månad via arbetsgivardeklarationen (AGI). För ett fåtal företag (företag med personalliggare och fler än 15 anställda) infördes reglerna redan 1 juli 2018.

Uppgifterna som ska lämnas på individnivå i arbetsgivardeklarationen är ungefär de samma som tidigare lämnats i den årliga kontrolluppgiften. Vissa uppgifter behöver man dock inte lämna i arbetsgivardeklarationen, t ex uppgifter om förmån av fri parkering och bilmodell vid bilförmån, mm.

Vad är straffet för skattebrott?

  • Om ersättningen understiger 1000 kronor/år – använd blankett KU10
  • Utdelning till delägare i fåmansbolag – använd blankett KU31
  • Ränteinkomst – använd blankett KU20
  • Pensionsgrundande inkomst och utbyte av kontrolluppgifter – använd blankett KU14. (Gäller för anställda som inte beskattas i Sverige men omfattas av svensk socialförsäkring.)

För fler exempel på situationer då du ska fortsätta lämna kontrolluppgift – se Skatteverkets hemsida. Sista dag för inlämning av dessa är 31 januari, 2020.

Vem ska skicka in kontrolluppgifter?

  • Om ersättningen understiger 1000 kronor/år – använd blankett KU10
  • Utdelning till delägare i fåmansbolag – använd blankett KU31
  • Ränteinkomst – använd blankett KU20
  • Pensionsgrundande inkomst och utbyte av kontrolluppgifter – använd blankett KU14. (Gäller för anställda som inte beskattas i Sverige men omfattas av svensk socialförsäkring.)

För fler exempel på situationer då du ska fortsätta lämna kontrolluppgift – se Skatteverkets hemsida. Sista dag för inlämning av dessa är 31 januari, 2020.

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Din fråga handlar om en överföring från utlandet. Överföringen i sig utlöser ingen skattskyldighet, däremot har din bank en skyldighet att lämna en kontrolluppgift till Skatteverket om att pengar har förts in. Kontrolluppgiftsskyldigheten möjliggör för Skatteverket att kontrollera om de införda pengarna borde ha beskattats i mottagarlandet. Om Skatteverket begär in underlag kommer de nog specificera vad de vill ha in. Det är nog möjligt att begära avräkning för den utländska skatten i din svenska inkomstdeklaration.