:

Vad krävs för att likvidera ett aktiebolag?

Innehållsförteckning:

  1. Vad krävs för att likvidera ett aktiebolag?
  2. Hur mycket kostar det att likvidera ett aktiebolag?
  3. Kan man likvidera bolag själv?
  4. Vad händer med bolagets tillgångar vid likvidation?
  5. Får man tillbaka aktiekapitalet vid likvidation?
  6. Vad händer med aktieägare vid likvidation?
  7. Vad händer med aktiekapitalet vid en likvidation?
  8. Måste man ha revisor vid likvidation?
  9. Vad händer med eget kapital vid likvidation?
  10. Hur beskattas likvidation?
  11. Hur mycket skatt vid likvidation?
  12. Kan man använda sig av aktiekapitalet?
  13. Hur lång tid tar en frivillig likvidation?
  14. Får jag använda aktiekapitalet eller måste det finnas kvar på bankkontot?
  15. Hur får jag använda bolagets aktiekapital?

Vad krävs för att likvidera ett aktiebolag?

Eftersom kostnaden per körd mil anses vara högre än 25 kronor kan det vara värt att fakturera kunden för bilkostnaderna i ett specifikt uppdrag. Att köra en ny bil kan kosta uppemot 80 kronor per mil när man även räknar in kostnader för skatt, försäkring, reparationer och värdeminskning. Av dessa 80 kronor kan du fortfarande ta ut 25 kronor från ditt företag som en skattefri milersättning om du kör med egen privat bil. Nettot, det vill säga övriga 55 kronor, räknas som en intäkt i företaget. 

Hur mycket kostar det att likvidera ett aktiebolag?

Det är väldigt vanligt att anställda laddar sina elbilar på jobbet. Och ladda bilen på jobbet kan man väl få göra? Men att få el på jobbet är en anställningsförmån som ska beskattas och då blir det lite besvärligare. Många anställda har i stället slutat att ladda på jobbet för det blev så jobbigt att deklarera till arbetsgivaren och vice versa. Men vad gäller då fram till den 1 juli 2023? Därefter ska förmånen, enligt ett förslag från regeringen, bli skattefri i tre år.

Skillnad mellan privat ägd bil och förmånsbil

Kan man likvidera bolag själv?

Trots skenande bränslepriser ligger den skattefria milersättningen kvar på 18:50 kr, samma nivå som den legat på sedan 2008. Det drabbar byggare, som måste ta bilen till jobbet, extra hårt. ”Bränslepriserna stiger och stiger och stiger”, säger snickaren Jim Coldenberg.

Jim Coldenberg förlorar drygt 70 000 kr om året på resorna. Foto: Mostphotos/Privat

Vad händer med bolagets tillgångar vid likvidation?

Reseavdraget är en skattereduktion för resor till och från jobbet, samt tjänsteresor. Du kan göra avdrag för resor om den totala kostnaden överstiger 11 000 kronor/år. Du ansöker om avdrag för resor i samband med din årliga inkomstdeklaration till Skatteverket. Har du till exempel haft utgifter på 12 000 kronor kan du dra av 1000 kronor i din deklaration.

Att göra ett avdrag för resor till och från arbetet innebär inte att du får tillbaka hela beloppet. Avdraget sänker istället den inkomst som din skatt sedan beräknas på. Hur mycket lägre skatten blir på grund av ett avdrag beror på hur hög just din skatt är.

Reseavdraget bygger på principen att man ska betala skatt för inkomsten av arbete efter att nödvändiga utgifter för arbetet är avdragna. Målet och tanken är också att skapa en mer rörlig arbetsmarknad där möjligheten finns att arbeta även på längre avstånd från hemmet.

Får man tillbaka aktiekapitalet vid likvidation?

Hej, jag funderar att starta ett aktiebolag och har en fundering kring de 25 000 som man lägger in i kapital. Ifall man skulle konka, kan man via frivillig likvidition få tillbaka sina pengar (efter avdrag för eventuella utgifter/skulder).

Mvh Simon

Vad händer med aktieägare vid likvidation?

Äntligen har de skattefria beloppen för milersättningen höjts! Beloppen har legat på samma nivå sedan 2009 (18,50 kronor per mil), trots att drivmedelspriserna har gått upp mycket sedan dess. De höjda drivmedelspriserna har gjort användningen av egen bil i jobbet till en förlustaffär. Att beloppet för milersättning inte hängt med i utvecklingen har förstås varit ett problem, och många har engagerat sig för att snabba på höjningen av beloppen. 

Nivåerna för ersättningsbeloppen ser olika ut beroende på om tjänstebil eller egen bil används.

  • För tjänsteresor med egen bil kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 25 kronor per mil.
  • För tjänsteresor med tjänstebil där medarbetaren betalar drivmedlet privat, kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 12 kronor per mil (diesel, bensin eller etanol). 
  • Ingen förändring har skett vad gäller avdragsrätten för förmånsfordon som drivs med el. Beloppet står kvar vid 9,50 kronor per mil.
  • Egenföretagare kan ta ut ovan nämnda skattefria schablonbelopp som privat ersättning.

Vad händer med aktiekapitalet vid en likvidation?

I propositionen föreslås dels ändringar i aktiebolagslagens bestämmelser om likvidation, dels nya bestämmelser för att komma till rätta med vissa oseriösa förfaranden i aktiebolag.

Ändringarna i likvidationsbestämmelserna är en del av den pågående översynen av aktiebolagslagen och syftar huvudsakligen till att förtydliga dagens bestämmelser. Förslaget innehåller därutöver vissa nyheter. Bland annat föreslås nya bestämmelser om vilket underlag som skall finnas tillgängligt när bolagsstämman prövar en fråga om likvidation. Det föreslås också en ny bestämmelse om vilka kvalifikationskrav som skall gälla för en likvidator. Vissa förenklingar föreslås också beträffande handläggningen av likvidationsärenden.

Propositionens förslag till åtgärder mot oseriösa förfaranden i aktiebolag avser bland annat problemen med styrelselösa bolag och s.k. målvakter. Det föreslås att ett bolag utan behörig styrelse skall kunna förpliktas att gå i likvidation efter kortare tid än i dag. För att komma till rätta med problemen med målvakter föreslås en straffsanktionerad bestämmelse om att den som inte avser att ta del i den verksamhet som ankommer på en styrelseledamot eller verkställande direktör inte utan godtagbara skäl skall kunna utses till en sådan befattning.

Regeringen bemyndigade i juni 1990 chefen för Justitiedepartementet att tillkalla en kommitté (Ju 1990:08) med uppdrag att göra en översyn av aktiebolagslagen (dir 1990:46). Kommittén antog namnet Aktiebolagskommittén. Kommittén har genom tilläggsdirektiv (dir 1998:90) fått i uppdrag att bl.a. lämna förslag till åtgärder mot aktiebolag som saknar styrelse.

Kommittén har avgett delbetänkandena Bundna aktier (SOU 1992:13), Aktiebolagslagen och EG (SOU 1992:83), Aktiebolagets organisation (SOU 1995:44), Aktiebolagets kapital (SOU 1997:22), Vinstutdelning i aktiebolag (SOU 1997:168) och Likvidation av aktiebolag (SOU 1999:36) samt slutbetänkandet Ny aktiebolagslag (SOU 2001:1).

I denna proposition tar vi upp de frågor som har behandlats i delbetänkandet Likvidation av aktiebolag, dvs. dels frågor om likvidation av aktiebolag, dels frågor om åtgärder mot bolag som saknar styrelse. En sammanfattning av delbetänkandet finns i bilaga 1. Kommitténs lagförslag finns i bilaga 2. Delbetänkandet har remissbehandlats. I bilaga 3 finns en förteckning över de remissinstanser som har yttrat sig. En sammanställning av remissyttrandena finns tillgänglig i lagstiftningsärendet (dnr Ju 1999/2100).

Måste man ha revisor vid likvidation?

A: Du kör din privata bil i jobbet och ditt företag använder Skatteverkets standardbelopp för milersättning för att räkna ut hur mycket du ska få i ersättning.

Du har registrerat dina resor under den senaste år (2022) och protokollet visar att du har kört 175 mil i jobbet. Standardbeloppet är 18,50 kronor per mil. För att räkna ut din ersättning multiplicerar du antalet mil med beloppet:

Vad händer med eget kapital vid likvidation?

Reseavdraget är en skattereduktion för resor till och från jobbet, samt tjänsteresor. Du kan göra avdrag för resor om den totala kostnaden överstiger 11 000 kronor/år. Du ansöker om avdrag för resor i samband med din årliga inkomstdeklaration till Skatteverket. Har du till exempel haft utgifter på 12 000 kronor kan du dra av 1000 kronor i din deklaration.

Att göra ett avdrag för resor till och från arbetet innebär inte att du får tillbaka hela beloppet. Avdraget sänker istället den inkomst som din skatt sedan beräknas på. Hur mycket lägre skatten blir på grund av ett avdrag beror på hur hög just din skatt är.

Reseavdraget bygger på principen att man ska betala skatt för inkomsten av arbete efter att nödvändiga utgifter för arbetet är avdragna. Målet och tanken är också att skapa en mer rörlig arbetsmarknad där möjligheten finns att arbeta även på längre avstånd från hemmet.

Hur beskattas likvidation?

Skatteverket har meddelat att milersättningen för 2023 är 25 kronor per mil; 2,5 kronor per kilometer.

Milersättningen för 2023 är den du behöver använda för att beräkna din arbetsgivares återbetalning av skatteavdrag från januari 2023 för din företagsrelaterade körning.

Hur mycket skatt vid likvidation?

Reseavdraget är ett skatteavdrag du kan göra för resor till och från arbetet och för resor i tjänsten. För att ha rätt till reseavdraget 2023 krävs att dina resekostnader överstiger 11 000 kronor per år och att sträckan du reser till och från jobbet är minst fem kilometer.

Reseavdraget är en skattereduktion för resor till, från och i jobbet och finns i ett flertal länder. Hur reseavdraget är utformat skiljer sig mellan olika länder. Det svenska reseavdraget gäller resor till och från arbetet och för tjänsteresor och kan göras om den totala kostnaden för resorna överstiger 11 000 kronor per år. Du ansöker om avdrag för resor i samband med din årliga inkomstdeklaration till Skatteverket.

Kan man använda sig av aktiekapitalet?

När man ska starta aktiebolag tillskjuter aktiebolagets ägare aktiekapital till bolaget. I utbyte mot aktiekapitalet får ägarna aktier som bevis för ägarinnehavet i bolaget. Det lägsta tillåtna aktiekapitalet är 25 000 kronor för privata aktiebolag och 500 000 kronor för publika aktiebolag. Aktiekapitalet kan tillskjutas i form av kontanta medel eller genom apportegendom.

Som huvudregel begränsas aktieägarnas ansvar för aktiebolagets skulder och andra åtaganden till det insatta aktiekapitalet. När aktiekapitalet har betalats in till banken, utfärdar banken ett likvidintyg som bekräftar att inbetalningen avser aktiekapital. Detta intyg ska sedan skickas till Bolagsverket.

 Lästips: Lån för att starta eget – så gör du

Sedan januari 2020 är minsta aktiekapital för privata aktiebolag satt till 25 000 kronor. Det är en sänkning från 50 000 kronor som gällde tidigare.

 Starta eget företag steg för steg - den kompletta guiden

Hur lång tid tar en frivillig likvidation?

Det är hög tid att regeringen höjer den skattefria ersättning som anställda får när de använder egen bil i tjänsten. Beloppet är oförändrat sedan 2007.

Den skattefria ersättning som en anställd kan få för användande av egen bil i tjänsten är 18,50 kronor/mil. Belopp är oförändrat sedan 2007 då en höjning skedde från 18 kronor. Under samma tid har bensinpriset inklusive skatter (genomsnitt enligt SPBI) höjts med 3,43 kronor. Även andra bränslen och övriga bilkostnader har stigit och det är uppenbart att det nu är dags att höja den skattefria ersättningen. Som det nu är har företagen en extra utgift för en högre bilersättning inklusive skattekompensation för till exempel säljare eller montörer som använder egen bil. Alternativt får den anställde inte full kompensation för sina kostnader.

Får jag använda aktiekapitalet eller måste det finnas kvar på bankkontot?

Milersättning är en ekonomisk ersättning som man har rätt till för att täcka bilkostnader i samband med tjänsteresor. Den baseras vanligtvis på antalet körda mil och ett fast pris per mil. Vanligast är att arbetsgivaren betalar ut milersättningen löpande, men man kan alltid också göra avdrag på 25 kr per körd mil i sin inkomstdeklaration för att få tillbaka pengarna för resekostnaderna i efterhand. När man är på tjänsteresa har man dessutom ofta rätt till skattefria traktamenten.

Hur får jag använda bolagets aktiekapital?

Har du använt bil i ditt arbete i minst 60 dagar under året och kört minst 300 mil i tjänsten har du rätt till reseersättning för privat bil i tjänsten. Läs mer om hur det fungerar nedan.

  • Om du har använt egen bil för tjänsteresor kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning med 18,50 kronor per mil. Har du fått en högre ersättning ska du deklarera det överskjutande beloppet som lön.

  • Har du fått en lägre ersättning än 25 kronor, ska du ta upp ersättningen i deklarationen. Du drar sedan av dina utgifter för tjänsteresor med 25 kronor per mil.