:

När ska moms redovisas 2022?

Innehållsförteckning:

 1. När ska moms redovisas 2022?
 2. Vilket datum ska momsen betalas 2023?
 3. När är nästa momsredovisning?
 4. När ska jag lämna momsdeklaration?
 5. När måste man redovisa moms varje månad?
 6. När ska deklarationen vara inne 2023 företag?
 7. Hur redovisas momsen och när?
 8. När ska man betala slutlig skatt företag?
 9. Vad är skillnaden mellan momsredovisning och momsdeklaration?
 10. Vad händer om man lämnar in momsdeklaration för sent?
 11. När redovisas moms på förskott?
 12. När ska man deklarera moms enskild firma?
 13. När lämna in deklaration företag?
 14. När ska slutlig skatt bokföras?
 15. När kommer besked om slutlig skatt 2023?

När ska moms redovisas 2022?

Har du som anställd en tjänstebil/leasingbil som du använder privat, kan du utgå ifrån att den förmånen ska beskattas (förmånsbeskattas). Använder du bilen privat i ”ringa omfattning”, dvs inte mer än 10 mil vid högst 10 tillfällen per år ( inkl. resor till och från arbetet), behöver inte bilen förmånsbeskattas. Kör du mer än så riskerar du att straffbeskattas och eftersom bevisbördan ligger hos dig bör du noggrant föra körjournal.

Brukas tjänstebilen både i tjänsten och privat så ska du förmånsbeskattas. Skatten dras på din lön och baseras på den valda bilens förmånsvärde. Väljer du tillbehör/extrautrustning som exempelvis extraljus, dragkrok eller läderklädsel så kan det höja bilens förmånsvärde. Förmånsvärdet läggs på din lön och ökar på så vis din skatt. För att räkna ut marknadsvärdet kan du använda dig av Skatteverkets nybilsprislista .

Vilket datum ska momsen betalas 2023?

Den 1 juli 2022 införs ändrade regler för att beräkna förmånsvärde på tjänstebil. Reglerna har ofta förändrats under de senaste åren, men nu slipper vi kanske förändringar under ett tag framöver?

När är nästa momsredovisning?

Som företagare ska du varje månad lämna in vissa uppgifter till Skatteverket, bland annat periodiska sammanställningar, momsdeklaration och arbetsgivardeklaration. Om du inte skickar in dessa uppgifter i tid kan du behöva betala dyra straffavgifter.

Nedan sammanställer vi alla viktiga datum du som driver aktiebolag, handelsbolag och enskild firma bör hålla koll på under 2022. Ladda gärna ner våra kostnadsfria kalendrar där vi markerat alla viktiga datum åt dig.

När ska jag lämna momsdeklaration?

Välkommen till en sida helt dedikerad till att hjälpa dig att navigera i tjänstebilsdjungeln. En lågt beskattad bil är naturligtvis eftersträvansvärt, men detta ska inte få tumma på kvaliteten, körupplevelsen eller din förmåga att utföra ditt jobb. Här hittar du artiklar som hjälper dig i jakten på det bästa alternativet för din situation, samt information om möjligheter du kanske inte visste fanns.

Den bästa förmånsbilen i Sverige 2020 är Volkswagen Passat TDI GT Executive 4 motion. Bilen är välutrustad och kostar under 7,5 prisbasbelopp, och alla funktioner som man förväntar sig ska återfinnas i en premiumbil finns tillgängliga likt Apple CarPlay och automatisk avståndsreglering.

När måste man redovisa moms varje månad?

Går du in på en bilfirma eller frågor någon kunnig i branschen får du ofta samma svar – det beror på. Systemen är tänkt att vara neutrala. Således handlar det om hur du tänker använda bilen och hur mycket du kommer att använda den privat och i företaget. Du får göra en beräkning och se vad som är bäst för dig – och här går vi igenom vad du ska tänka på när du väljer tjänstebil eller privatbil.

Om du väljer tjänstebil behöver du förstå hur förmånsvärdet beräknas. Bilförmånsvärdet delas upp i två olika delar – en fast del och en rörlig del.

Den fasta delen av bilförmånsvärdet bygger både på prisbasbeloppet och på nybilspriset. Delen som baseras på nybilspriset består av en räntedel och en prisdel.

 • 31,7 % av basbeloppet (basbeloppsdelen). Detta gäller bilar från 2017 och tidigare.
 • 9 % av nybilspriset upp till 7,5 prisbasbelopp (inklusive extrautrustning) enligt Skatteverkets nybilsprislista och och 20 % av den del av nybilspriset som överstiger 7,5 prisbasbelopp (lyxbilstillägg). 
 • 75 % av statslåneräntan multiplicerad med nybilspriset

När ska deklarationen vara inne 2023 företag?

Här hittar du information om hur du deklarerar när du driver enskild näringsverksamhet eller är delägare i ett fåmansföretag eller handelsbolag. Du hittar också information om hur du deklarerar åt ett aktiebolag, ett handelsbolag eller en förening.

Deklarera senast den 15 januari om ditt aktiebolag, handelsbolag eller din ekonomiska förening hade bokslut mellan 1 maj och 30 juni 2023.

Hur redovisas momsen och när?

Innan du bokför in- eller utbetalning av moms måste du redovisa momsen till Skatteverket i form av en momsdeklaration. För att den ska bli rätt är det viktigt att all försäljning och inköp i företaget har bokförts med rätt summa moms och att du har använt korrekta bokföringskonton. I Bokio görs detta automatiskt!

Det första du behöver göra är att skicka in din momsrapport till Skatteverket. I samband med detta bör du också föra över pengar till ditt skattekonto som täcker din momsskuld. Beroende på skattekontots balans kan du göra något av följande:

 • Betala in hela skulden om skattekontot saknar pengar
 • Betala in en del av skulden om du redan har en del av summan på skattekontot
 • Du kan också slå ihop momsen med andra avgifter som ska betalas till Skatteverket och göra en gemensam överföring

När ska man betala slutlig skatt företag?

När en anställd tar del av en förmånsbil uppstår det alltså en beskattningsbar förmån. Det betyder att du är skyldig att betala inkomstskatt på det värde som bilen representerar, det vill säga dess förmånsvärde.

Förmånsvärdet räknas ut schablonmässigt, alltså enligt en fast mall med förutbestämda belopp. Det hela är ordentligt krångligt, men mer om det längre ner.

Vad är skillnaden mellan momsredovisning och momsdeklaration?

Beloppen i fälten 05–08 ska gälla samma redovisningsperiod som momsen i fälten 10–12. Du ska därför redovisa ett förskott i den period du får betalningen.

 • Fält 10 – Utgående moms 25 %
 • Fält 11 – Utgående moms 12 %
 • Fält 12 – Utgående moms 6 %

Här redovisar du för respektive skattesats summan av den utgående momsen på

 • försäljning av varor och tjänster inom Sverige (inklusive hyresinkomster vid frivillig beskattning och försäljning där momsen beräknas på vinstmarginalen)
 • uttag av varor och tjänster  
 • förskott för en vara eller tjänst som en kund i Sverige har beställt av dig.

Vad händer om man lämnar in momsdeklaration för sent?

från din bokföring. Du ska bland annat lämna uppgift om:

 • din försäljning
 • utgående moms (moms på det du har sålt)
 • ingående moms (moms på det du har köpt in.

När redovisas moms på förskott?

Med hjälp av en bil kan du balansera arbetslivet och underlätta stressen från tungt ansvar på jobbet.

Om arbetsgivaren låter dig använda en tjänstebil privat kallas det förmånsbil. Skatteverket har specificerat regler för vad som gäller kring tjänstebilar och förmånsbilar. Du som använder en tjänstebil privat måste föra körjournal för att påvisa att den enbart används i tjänsten. Hur vida din tjänstebil ska beskattas avgörs baserat på två parametrar.

 • Avverka 100 mil eller fler privat per år
 • Bilen används privat fler än 10 gånger årligen

När ska man deklarera moms enskild firma?

En företagsbil kan underlätta många moment i arbetslivet, både för företaget och för dig som är anställd.  

Under 2018 fanns det cirka 300 000 tjänstebilar registrerade i Sverige. Det är många som anser att tjänstebilen är en nödvändighet för att klara jobbet och hålla kontakten med kunder såväl som leverantörer.

När lämna in deklaration företag?

Till att börja med finns det några frågor som du kan ställa dig själv:

En annan sak att ta i beaktande är att halva momsen får lyftas vid leasing av förmånsbil men köper företaget en bil får ingen del av momsen lyftas. Som privatperson är momsen alltid en kostnad. Naturligtvis spelar även likvidtillgången en stor roll.

När ska slutlig skatt bokföras?

På tionde plats i vår sammanställning kommer Kia Ceed SW som med sitt elektrifierade kombiformat samt vettiga prislapp erbjuder ett minst sagt tilltalande paket, inte minst som tjänstebil.

Vi har skrivit att ”Det här är nog främst en bil som riktar sig mot tjänstebilister, tack vare dess låga förmånsvärde.”

På nionde plats i vår sammanställning kommer Volkswagen ID.4, en bil som länge toppat listorna över Sveriges mest sålda elbil – tills Tesla Model Y klev in på arenan.

Brittiska Top Gear konstaterar att ”Volkswagen ID.4 är helt rätt ute sett till ändamål.”

På åttonde plats i vår sammanställning kommer Polestar 2 som är det kinesägda svenska märkets första renodlade elbil.

Brittiska Carwow säger att bilen erbjuder ”ett elegant utseende och god räckvidd men att fjädringen är lite väl styv.”

När kommer besked om slutlig skatt 2023?

För aktiebolag finns det två olika datumguider, en för mindre företag med upp till 40 miljoner kr i beskattningsunderlag för moms och en för större företag med mer än 40 miljoner kr i beskattningsunderlag för moms.

Mindre företag »